یک بار دیگر، مرگ انبوهی از ماهی‌ها، این بار در ساحل کنارک شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاد. البته هنوز دلیل مشخصی از سوی مسئولان مربوط برای این اتفاق ذکر نشده است.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، یک بار دیگر، مرگ انبوهی از ماهی‌ها، این بار در ساحل کنارک شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاد. البته هنوز دلیل مشخصی از سوی مسئولان مربوط برای این اتفاق ذکر نشده و احتمالات متفاوتی برای وقوع آن مطرح است.این اتفاق جمعه گذشته رخ داد و هزاران ماهی ساردین تلف شده در ساحل کنارک شهرستان چابهار مشاهده شد و بوی نامطبوعی ازآنها تمام منطقه را دربرگرفت.

مردم محلی همراه با گروه‌های مردم‌نهاد دوستدار محیط‌زیست، بلافاصله و تا حد ممکن به جمع‌آوری لاشه گندیده ماهی‌ها اقدام کردند.

مسئولان سازمان‌هایی همچون محیط‌زیست، شیلات و دریابانی هم پای کار آمدند تا علاوه بر پاکسازی دریا، دلایل وقوع حادثه و میزان خسارت‌زا بودن آن را بررسی و اعلام کنند، اما پس از گذشت چند روز، هنوز هیچ نتیجه دقیقی از این بررسی‌ها بیرون نیامده و همه مسئولان مربوط، از احتمالاتی سخن می‌گویند که قطعیت آن در روزهای آینده مشخص می‌شود و نیاز به بررسی بیشتر دارد. این در حالی است که ساحل نیز هنوز به طور کامل پاکسازی نشده است.

نبود علائم آلودگی و بیماری

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سیستان و بلوچستان با بیان این‌که از ماهی‌ها نمونه‌برداری شده است، می‌گوید: نتیجه بررسی و تحقیقات آزمایشگاه، وجود هر گونه سم، آلودگی یا بیماری نظیر بیماری‌های چشمی وگوارشی را در این ماهی‌ها رد کرده و ماهی‌ها کاملا سالم بودند، بنابراین گرچه تحقیقات هنوز ادامه دارد، اما احتمال دخالت یک عامل انسانی در این زمینه وجود دارد، به این ترتیب که یک لنچ صیــــادی، این میــــزان ساردین را صیـد کرده است، اما به دلایلی همچون نداشتن یا از کار افتادن سردخانه‌اش، قادر به نگهداری آنها نبوده و از آنجا که ماهی ساردین یکی دو ساعت پس از صید فاسد می‌شود، به تخلیه آنها در آب اقدام کرده است.

سعیـــد محمودی با اشاره به این‌که لاشه ماهی‌ها هنوز به طور کامل جمع‌آوری نشده و شیلات اعلام کرده که در حال جمـــع‌آوری آنهاست، می‌افزاید: بی‌شک اگر ماهی‌های تلف شده بسرعت و به طور کامل از سطح دریا و حوضچه ساحل کنارک پاکسازی نشود، می‌تواند آلودگی‌های زیست‌محیطی و بهداشتی را به دنبال داشته باشد.

به گفته وی، اگر ثابت شود که این کار از سوی یک لنچ صیادی صورت گرفته است، به دلیل تخلف بودن رهاسازی هرگونه مواد آلوده در دریا، باید عامل آن شناسایی و به مقامات قضایی ارجاع داده شود.

فرماندار کنارک نیز که در حال رصد کردن نتایج تحقیقات و بررسی‌های سازمان‌های شیلات، دریابانی و محیط‌زیست است، می‌گوید: اعلام نتیجه قطعی درباره دلیل وقوع این رخداد هنوز امکان‌پذیر نیست و باید منتظر تحقیقات بیشتر و دقیق‌تری از سوی این سازمان‌ها که همچنان در حال رسیدگی به این پرونده هستند، بود.

بیژن بختیار با اشاره به این‌که به هر روی احتمال وجود هرگونه مسمومیت، آلودگی یا بیماری در ماهی‌ها طبق تحقیقات صورت گرفته، مطرود است، می‌افزاید: در شرایط موجود احتمال تخلیه ماهی‌ها از سوی لنچی که به صید آنها اقدام کرده، بیشتر از دیگر احتمالات است، زیرا این ساحل محل استقرار لنچ‌های صیادی و غیرصیادی نیز هست.

به گفته وی، این تخلیه می‌توانسته به دلیل ترس از فاسد شدن ماهی‌ها یا گرفتار شدن از سوی نیروی دریابانی صورت گرفته باشد، زیرا برخی از ماهی‌های کنار ساحل در ساعات اولیه همچنان زنده بودند و بنابراین می‌توان حدس زد که لنچی به دلایلی همچون صید غیرمجاز و سپس مشاهده نیروهای دریابانی که نظارت‌های مداوم و دوره‌ای دارند، به تخلیه ماهی‌ها در دریا اقدام کرده باشد، یا این‌که به دلیل نداشتن سیستم سرمایشی مخصوص نگهداری این آبزی که در مدت زمانی کوتاه فسادپذیر است، آنها را به دریا سرازیر کرده باشد.فرماندار کنارک با اشاره به این‌که ظرفیت هر لنچ حدود پنج شش تن است و ماهی‌های رها شده در ساحل نیز حدود سه چهار تن بوده است، تاکید می‌کند: از آنجا که تاکنون در این منطقه شاهد چنین پیشامدی در این حجم وسیع نبوده‌ایم، باید دلیل اصلی آن بزودی مشخص و به آن رسیدگی شود.بختیار با بیان این‌که تاکنون حدود نیمی از لاشه ماهی‌ها جمع‌آوری شده است، می‌گوید: اگر گزینه رهاسازی ماهی‌ها در دریا ثابت شود، جرم محسوب شده و با توجه به تصمیم‌گیری مراجع قضایی برای مجرم که براحتی قابل شناسایی نیز هست، جریمه تعیین خواهد شد.

برخورد با متخلفان

در همین حال مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان، نظر متفاوتی در این زمینه دارد و معتقد است نباید راحت و در دسترس‌ترین گزینه یعنی احتمال تخلیه ماهی‌ها از سوی صیادان به دریا مطرح شود، زیرا به همان اندازه که وجود هرگونه مسمومیت و بیماری در ماهی‌ها رد شده است، ما نیز وجود این عامل را فعلا رد می‌کنیم.

محسن علی گلشنی این سخن را بر پایه بررسی‌ای که در این زمینه انجام داده‌است، مطرح کرده و می‌افزاید: در بازدیدی که از تمام لنچ‌های منطقه طی چند روز اخیر صورت گرفته، هیچ سند و مدرکی دال بر وجود ماهیان فاسد شده در آنها مشاهده نشده است، بنابراین این فرضیه که به دلیل نبود سیستم سرمایشی و ترس از فاسد شدن، لنچی به تخلیه ماهی‌های صید شده اقدام کرده باشد، رد می‌شود.

وی گزینه احتمالی تخلیه ماهی‌ها در دریا به دلیل ترس از نظارت دریابانی را نیز به نوعی رد و تاکید می‌کند: کمیته رسیدگی به تخلفات صیادی به طور مداوم هرگونه اقدام غیرمجاز همچون استفاده از ابزار غیرمجاز، سوخت غیرمجاز و تردد غیرمجاز را رصد کرده و در صورت مشاهده هر نوع تخلفی از این دست، بلافاصله به ابطال مجوز آن صیاد به صورت دوره‌ای یا تمام‌مدت اقدام می‌کند.

مدیرکل شیلات با تاکید بر این‌که این سازمان قصد حمایت نابجا از صیادان را ندارد و اگر ثابت شود صیادی در این زمینه تخلف کرده است، حتما به آن رسیدگی خواهد شد، یادآور می‌شود که سطح وسیعی از دریا در همان روز نخست از سوی مردم و گروه‌های محلی پاکسازی شده است و بقیه آن نیز با وجود بارانی و مواج بودن دریا طی روزهای آینده از سوی این سازمان جمع‌آوری خواهد شد.

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.

منبع: جام‌جم