حسینیه مشرق – در ایام ماه محرم ایران شکل دیگری به خود می گیرد. در هر نقطه و گوشه ای از این کشور و خصوصا در شهر تهران بساط عزاداری برای سومین امام شیعیان برپاست و مردمی از سنین مختلف با تفکراتی گوناگون در مساجد و حسینیه ها جمع شده و به عزاداری برای امام حسین(ع) و یاران باوفایش می پردازند. تقدیر این گونه بود که صاحب این قلم در شب تاسوعای حسینی میهمان "هیئت الشهدا" در استادیوم ورزشی جانبازان در منطقه 10 تهران باشد.

کمی پایین تر از دوراهی قپان و در این مجموعه ورزشی بساط عزاداری سرور و سالار شهیدان برای یک دهه بر پاست. به محض ورود به مجموعه با دیدن نیروهای جوان انتظامات، خودرو آتش نشانی و یک دستگاه آمبولانس و همچنین استفاده از پارکینگ طبقاتی مجموعه برای پارک خودرو عزاداران و مکان بزرگ مخصوص عزاداری این حس به شما دست می دهد که این مکان کمی متفاوت از سایر مجالس عزارداری است. با حاج اکبر بابامرادی، مسئول هیئت وعده دیدار و گفتگو داریم و قرار بود قبل از شروع مراسم گفتگو انجام شود اما قسمت این گونه بود که به دلیل ازدحام عزاداران حسینی و زیاد بودن کارهای مسئول هیئت، ما نیز در کنار دیگران در مراسم شرکت کرده و در نهایت پاسی پس از نیمه‌شب امکان گفت‌وگو حاصل شد.

دقایقی را با این یادگار دوران دفاع مقدس که جانباز 70 درصد است به گفتگو نشستیم. بماند که به سبک تمام همرزمانش در ابتدا هیچ اشاره ای به سابقه جبهه و جنگ نکرد و در نهایت در برابر اصرارهای خبرنگاری من تسلیم شد و اشاره ای هم به جانبازی اش کرد. خسته بود از برخی نامهربانی ها و دلخوش بود به جذب چند هزار جوان در زیر خیمه عزاداری امام حسین(ع).

دلگیر بود از برخی جریان های سیاسی و شخصیت های به نامی که سعی کرده بودند این مجموعه را وارد بازی های سیاسی و جهت گیری های خاص بکنند اما وی نپذیرفته بود. چه رقم های کلانی نیز پیشنهاد داده بودند! هر چه هم در زمان مصاحبه از او خواستیم که به این نام ها اشاره کند از این کار سرباز زد و گفت که با وجود نیازی که به کمک برای مجموعه هست این هیئت به هر قیمتی و با شرایط خاصی کمک نخواهد پذیرفت.

 انگار نه انگار که یک جانباز 70 درصد است و چند روزی هست که با کمترین استراحت مشغول تلاش است. در صدایش کمترین نشانی از خستگی نبود و شاداب و سرحال پاسخ می داد. این هم شرح گفتگوی مشرق با حاج اکبر بابامرادی مسئول هیئت الشهداء:

مشرق : لطف کنید خودتان را معرفی کرده و برای ما از سابقه این هیئت بفرمایید.

با عرض سلام خدمت شما و مخاطبان‌تان؛ بنده اکبر بابامرادی هستم. مجموعه هیئت الشهداء حاصل تلاش های جمعی از دوستان زمان جنگ است که پس از پایان دوران دفاع مقدس گردهم آمدند و از آن زمان تا به امروز این مجموعه حفظ شده است. دست اندرکاران و مسؤولان این مجموعه همه از یادگاران جبهه و جنگ و همچنین خانواده شهدا هستند. از همان زمان تا به امروز این مجموعه در قالب مراسم های هفتگی و مناسبتی به کار خود ادامه داده است.

در ابتدا جلسات در منازل شهدا با جمعیتی بالغ بر 40 الی 50 نفر شروع شد و کم کم افزایش پیدا کرد و امسال یازدهمین سالی است که برنامه محرم در این ورزشگاه برگزار می شود و به طور میانگین هر شب پنج هزار عزادار به این مکان می آیند. دوستان هر ساله این مجموعه را از شهرداری تحویل گرفته و خود دوستان در مجموعه هیئت این مکان را برای عزاداری آماده می کنند.

مشرق: بفرمایید که هزینه های این مجموع برای ایامی مثل دهه اول محرم چقدر است؟

می توانم بگویم که تقریبا هر شب نزدیک به 20 میلیون تومان هزینه این مراسم است. حدودا امسال برای یک دهه محرم بین 220 تا 230 میلیون تومان هزینه شده است. سال گذشته هزینه مراسم دهه اول محرم این هیئت 180 میلیون تومان بود و این هزینه ها همه از طریق کمک های مردمی تامین می شود و البته گاهی برخی از ارگان ها مثل شهرداری کمک مالی نیز به ما می کنند که البته بسیار ناچیز است. ما از شب اول محرم برنامه داریم و در پایان مراسم نیز از عزاداران پذیرایی می کنیم.

مشرق: با توجه به حضور گسترده جوانان و نوجوانان در این مکان به نظر شما مسئولین امر چگونه می توانند به مجموعه هیئت الشهدا کمک کنند؟

الان بزرگترین کار فرهنگی جامعه ما همین مراسم های مربوط به اهل بیت(ع) است. چه کار فرهنگی بالاتر از این؟ ما هر شب پنج هزار جوان را به این هیئت جذب می کنیم. اعتقاد ما این است که این مسئله به برکت اهل بیت بوده و ما نیز وسیله این امر خیر شده ایم. من معتقد هستم که این پتانسیل بسیار بالایی است.



من باید بگویم که ما از منتقدان شهرداری هستیم اما جا دارد که از همین جا از جناب آقای مهندس عظیمی شهردار منطقه 10 تشکر کنم. بسیار به این مجموع کمک کردند و ایشان سالهاست که به این مجموعه کمک کرده اند. این کمک مالی نبوده ولی ایشان در بسیاری از امور دیگر کارهای مربوط به این هیئت را راه انداخته اند. با این وجود درخواست من این است که شهرداری و سایر موسسات فرهنگی شهر به کمک ما بیایند. در این مجموع پتانسیل بالایی برای انجام امور مختلف وجود دارد اما به حمایت مسئولین نیاز دارد. ما به یک عظم ملی و پشتیبانی مناسب مالی برای به پیش بردن این اهداف نیاز داریم.

ما در مرحله اول از شهرداری تهران و سپس تمامی نهادهای فرهنگی در کشور انتظار داریم دست یاری خود را به سوی هیئات دراز کنند. انتقاد و شکایت من این است که ما حمایت نمی شویم. ما امسال برای معرفی این هیئت به دنبال راه اندازی سایت اینترنتی و سامانه پیامکی هستیم که به زودی شروع به کار می کند.

مشرق: جناب بابامرادی لطف کنید کمی در مورد سابقه جبهه و جانبازی خود بفرمایید.

خوب این که یک سوال خصوصی است (لبخندی می زند) ، من تقریبا 15 ساله بودم که به قول معروف فرار کردم به جبهه!

حدود چهار سال هم در جبهه حضور داشتم و در 18سالگی از ناحیه سر، چشم و صورت جانباز شده و در حال حاضر جانباز 70 درصد هستم. من به صورت عادی در طول روز دارو مصرف می کنم اما الان به مدت دو هفته است که برای برپایی این خیمه عزاداری من سایر دوستان تقریبا به صورت شبانه روزی در حال تلاش هستیم.

مشرق: به نظر شما این هیئت به چه دلیل توانسته است تا به این حد در جذب جوانان موفق ظاهر شود؟

رمز موفقیت نه این هیئت و بلکه کل دستگاه امام حسین(ع) به نظر من اخلاص افرادی است که در این تشکیلات به فعالیت مشغول هستند. افرادی که با اخلاص برای به راه افتادن این تشکیلات تلاش می کنند. در عین حال ما سخنران خوبی هم در مجلس خود داریم. حاج آقا مهدی توکلی از سخنرانان معروف تهران که برای اهالی منبر و هیئت آشنا هستند در این مجلس سخنرانی می کنند.

تصاویری از مراسم هیئت الشهدا در ورزشگاه جانبازان - منظقه 10 تهران

{$sepehr_album_19393}


مشرق: به نظر در این هیئت برخلاف بسیاری از هیئت های تهران محور بیشتر سخنرانی است تا مراسم عزاداری و شور.

بله، درست می فرمایید. مبنای ما در این هیئت و مجلس افزایش بحث شعور به نسبت شور است اما در جای خود ما بحث روضه و سینه زنی را هم داریم و به نظر من سخنرانی و منبر منافاتی با شور و سینه زنی نیز ندارد اما اولویت ما بحث های معرفتی است.

مشرق: در پایان اگر پیامی دارید برای مخاطبان ما بفرمایید.

پیام و به نوعی درخواست من حمایت از این مجموعه است. ما در این شبها هزاران نفر زن و مرد عمدتا جوان را برای مراسم عزاداری جذب می کنیم. جالب است بدانید در کنار ماشین آتش نشانی، آمبولانس و پارکینگ مجموعه که برای پارک خودرو عزاداران استفاده می شود ما مهدکودکی را نیز در اینجا تاسیس کردیم که در زمان اجرای برنامه کودکانی که به همراه خانواده به اینجا می آیند در آن محل به وسیله چهار مربی با معارف عاشورایی آشنا می شوند. جان کلام اینکه در این مجموعه پتانسیل بسیار بالایی برای انجام کلیه امور فرهنگی نیز وجود دارد و ما در نهایت به دنبال این هستیم که فضای مناسبی در اختیار ما قرار بگیرد تا ما این هیئت را به عنوان یک موسسه فرهنگی به ثبت برسانیم. باز هم از تمامی مسؤولان محترم چه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چه در شهرداری تهران و در سایر ارگان ها درخواست پشتیبانی و کمک داریم.

مشرق: با تشکر بابت زمانی که در اختیار ما قرار دادید.