کد خبر 36109
تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۲

اختلافات بين کشورهاي عضو سازمان پيمان آتلانتيک شمالي "ناتو" درباره دخالت نظامي در ليبي و فرماندهي عمليات آن بالا گرفت.

به گزارش مشرق به نقل از شبکه العالم، اختلافاتي که از چند روز پيش ناتو را تهديد مي‌کند در نهايت به اوج خود رسيد به گونه‌اي که فرانسه بر مخالفت خود با جايگزين کردن ناتو به جاي ائتلاف نيروهاي بين‌المللي عليه ليبي تاکيد کرد و همزمان نيز ترکيه ايده اعطاي اختيارات کامل به ناتو براي اعمال منطقه پرواز ممنوع بر فراز ليبي را رد کرد.

منابع مطلع ديپلماتيک مي‌گويند: در جريان نشست بروکسل اکثر نمايندگان 28 عضو ناتو تمايل خود را ابراز داشتند که ناتو در سريعترين زمان ممکن ماموريت ائتلاف نيروهاي بين‌المللي را که از روز شنبه حملات خود به ليبي را آغاز کرده است، برعهده بگيرد.

در همين راستا، "جان اسلبورن " وزير خارجه لوکزامبورگ که براي شرکت در نشست اتحاديه اروپا به منظور بررسي وضعيت ليبي به بروکسل آمده بود، گفت: لوکزامبورگ مثل بسياري از کشورهاي ديگر تنها يک ابزار براي مشارکت [در دخالت نظامي در ليبي] دارد و آن هم در چارچوب ناتو است.

اما در اين ميان، فرانسه در پاسخ به اين موضع لوکزامبورگ اعلام کرد که اگر ناتو مسئوليت فرماندهي دخالت بين‌المللي عليه ليبي را برعهده بگيرد، در آن صورت کشورهاي عربي به آن ملحق نخواهند شد و در نهايت، اين کار را محکوم خواهند کرد.

به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، ائتلاف نيروهاي بين‌المللي عليه ليبي را درحال حاضر سه کشور غربي آمريکا، فرانسه و انگليس هدايت مي‌کنند و دو مقر فرماندهي آمريکا در اين زمينه در "رامستين" در غرب آلمان و "ناپلي" در جنوب ايتاليا است.

"باراک اوباما " رئيس جمهوري آمريکا گفت که ناتو "نقشي را در مدت چند روز آينده بازي خواهد کرد و در کار هماهنگي شرکت خواهد کرد ".

در همين حال، "ديويد کامرون" نخست وزير انگليس برخلاف موضع فرانسه تاييد خود را از برعهده گرفتن فرماندهي حملات عليه ليبي از سوي ناتو در زمان مناسب ابراز داشت و در عين حال از احتمال برعهده گرفتن فرماندهي عمليات از طرف يک افسر انگليسي يا آمريکايي و يا فرانسوي سخن گفت.

در همين حال، "سلويو برلوسکوني" نخست وزير ايتاليا دوشنبه شب خواهان برعهده گرفتن فرماندهي عمليات نيروهاي ائتلاف بين‌المللي عليه ليبي از سوي ناتو شد و در کنفرانس مطبوعاتي گفت: دوست داريم که فرماندهي عمليات به ناتو منتقل شود و کار هماهنگي به صورتي متفاوت از آن چيزي که اکنون در جريان است، صورت گيرد.

در مقابل، "آلن ژوپه" وزير امور خارجه فرانسه درپايان نشست اتحاديه اروپا روز دوشنبه گفت: ناتو آماده حمايت از دخالت ائتلاف نيروهاي بين‌المللي عليه ليبي در طول چند روز آينده است.

وي با بيان اين مطلب به طور تلويحي از احتمال اعطاي نقش مکمل به ناتو و نه اساسي سخن گفت.

ژوبيه گفت: هماهنگي در زمينه دخالت [نظامي در ليبي] از طريق آمريکا با هماهنگي مستحکم با فرانسه و انگليس صورت مي‌گيرد و ناتو آماده است در طول چند روز آينده از اين دخالت حمايت کند.

همزمان نروژ در اقدامي که نشان از نگراني روز افزون مي‌دهد، اعلام کرد که مشارکت جنگنده‌هاي اف 16 خود در دخالت نظامي عليه ليبي را به حالت تعليق در مي‌آورد تا درباره فرماندهي عمليات توضيحاتي دريافت کند. نروژ جنگنده‌هاي خود را به ايتاليا و از آنجا به کرت براي اقدام نظامي عليه ليبي منتقل کرده است.

در اين ميان، "فرانکو فراتيني" وزير امور خارجه ايتاليا در موضع‌يگري تندي اعلام کرد: در صورت حل نشدن اين مسئله، ايتاليا پايگاه خود را که در اختيار ائتلاف نيروهاي بين‌المللي قرار داده است، بازپس خواهد گرفت.

يکي ديگر از موضوعات مورد اختلاف اين است که آلمان و بويژه ترکيه نمي‌خواهند - اگر کار به دخالت ناتو کشيد- در آن صورت ناتو همانند بمباران سه روز گذشته از سوي ائتلاف نيروهاي بين‌المللي، به بمباران ليبي بپردازد.

آلمان و ترکيه درباره فرماندهي حملات عليه ليبي و اينکه آيا بايد اين حملات تحت فرماندهي ائتلاف نيروهاي بين‌المللي يا ناتو باشد، اعتراضي ندارند بلکه اعتراض آنها به ماهيت دخالت ناتو در ليبي است.

"احمد داود اوغلو" وزير امور خارجه ترکيه روز دوشنبه اعلام کرد که کشورش خواهان دريافت توضيحاتي درباره طرح‌هاي ناتو در ليبي است و شيوه مورد استفاده ائتلاف نيروهاي بين‌المللي براي حمله به ليبي با معيارهاي بين‌المللي مطابقت ندارد.

برپايه اين گزارش، در پايان يک هفته نشست فشرده، طرح‌هاي بزرگ مربوط به دو ماموريت براي ناتو شامل تضمين امنيت عمليات بشردوستانه و احترام به ممنوعيت فروش سلاح به ليبي تصويب شد اما توافق درباره ماموريت سوم يعني منطقه پرواز ممنوع صورت نگرفت.

نماينده ترکيه در ناتو يکشنبه شب خواهان بازنگري در طرحهاي مربوط به ماموريت سوم ناتو و همچنين ضمانت‌هايي درباره اصول دخالت نظامي به منظور آسيب نديدن غيرنظاميان ليبيايي شد.

رايزني‌هاي فشرده و به گفته يکي از دپيلمات‌ها "بسيار دشوار " ناتو دوشنبه شب بار ديگر با توجه به اختلاف نظرها به حالت تعليق درآمد.