کد خبر 361237
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۲

انعقاد تفاهم معدنی با روس‌ها که در حد حرف مانده بود، اکنون جدی شده و ایمیدرو برای اکتشاف 7000 کیلومتر از معادن در حال مذاکره با روس‌هاست و علی‌الحساب قرارداد اکتشاف هوایی و استخراجی 100 هزار کیلومتر مربع را منعقد و کار آغاز شده است.

به گزارش مشرق، با توجه به اینکه درصد بالایی از سطح کشور تحت اکتشافات عمیق قرار نگرفته است، قرار است، تا از روسیه که منابع غنی زیرزمینی و تجهیزات قوی اکتشاف معادن دارد، کمک گرفته شود.

در این میان می‌توان گفت با توجه به سرمایه‌های غنی معدنی موجود در ایران آن طور که شایسته است، استفاده نمی‌شود و انعقاد تفاهم نامه با روس ها شاید بتواند تاثیری در بهبود این امر داشته باشد.

به گفته محمدرضا بهرامن، نایب رئیس خانه معدن همکاری روسیه با ایران می‌تواند تاثیرات مطلوبی داشته باشد چراکه روسیه دارای منابع غنی زیرزمینی است و می‌تواند سرمایه‌گذار خوبی در بخش معدن باشد.

وی تلاش در بخش اکتشافات معدنی از تکنولوژی روز را یکی از اصول مهم در این بخش عنوان و اظهار کرد: روسیه دارای منابع زیر زمینی غنی است، به همین دلیل باید از فرصت پیش آمده استفاده شود، تا در زمینه‌های علمی و تکنولوژی بهره کافی را از این کشور ببریم.

به اعتقاد بهرامن تجربیات ایران و روسیه می‌تواند تاثیر خوبی را در جذب سرمایه گذاری در حوزه معدن داشته باشد.

علاوه بر این مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت معتقد است که کشور در حوزه اکتشاف معادن مشکل دارد و یک عقب ماندگی تاریخی در این زمینه صورت گرفته است، چراکه درصد بالایی از کشور کار اکتشافی دقیق و عمیق نشده است و تنها در ایمیدرو 200 هزار کیلومتر مربع تعریف شده که 100 هزار کیلومتر آن شروع است.

وی با اشاره به تفاهمنامه ایران و روسیه گفت: 100 هزار کیلومتر مربع قرارداد اکتشاف هوایی و بحث استخراجی منعقد و کار از هفته قبل آغاز شده که حدود 15 هزار کیلومتر از این محدوده در شمال استان کرمان است.

کرباسیان میزان بودجه امسال را در حوزه اکتشاف 120 میلیارد تومان عنوان و اظهار کرد: اولویت با استان کرمان است و در صورتی که پهنه های استان کرمان ارائه شود، آمادگی 100 درصد برای اکتشاف داریم.

همچنین تاکنون 7867 معدن در کشور کشف شده که سالانه 1.8 میلیارد تن ذخیره معدنی از این معادن استخراج می‌شوند و ایران با داشتن 70 نوع ماده معدنی، 15 درصد از ذخایر معدنی دنیا را به خود اختصاص داده‌ است.

با توجه به غنی بودن کشور از نظر ذخایر معدنی، 23 هزار صنایع معدنی اعم از صنایع بزرگی همچون سیمان، فولاد، مس و آلومینیوم در کشور شکل گرفته‌اند اما باید این مهم را در نظر گرفت که بودجه‌ای درنظر گرفته شده برای بخش معدن و اکتشاف بسیار کمتر از میزان جهانی است. چرا که در جهان بیش از 25 میلیارد دلار برای اکتشاف معادن هزینه می‌شود، ولی بودجه اکتشافات ایران در شرایط مطلوب تنها 100 میلیارد تومان است.

بر اساس آمار تا پایان سال 1391 معادل 7867 معدن در کشور وجود داشت که از معادن موجود در کشور 5422 معدن فعال هستند و 2086 معدن نیز فعال نیستند. همچنین 359 معدن در حال تجهیز قرار دارند.

عدم سرمایه‌گذاری در زمینه اکتشاف چه از طرف دولت و چه از طرف بخش خصوصی علت اصلی «در حاشیه بودن بخش معدن» را نمایان می‌کند و این امر موجب شده ایران با وجود 7867 معدن و تنوع بیش از 70 نوع ماده معدنی، هیچگاه همگام با دیگر کشورهای برتر معدن‌خیز نباشد و نتواند جایگاه واقعی بخش معدن را در اقتصاد احیا کند، اما می‌توان با انعقاد تفاهم باروس ها که از نظر تجهیزات در زمینه اکتشاف بسیار قوی هستند، به ارتقای این بخش امیدوار شد.
منبع: فارس