گرچه نقد فرهنگی و هنری همیشه موجب غنای بیشتر و بهبود آثار و تولیدات فرهنگی شمرده می شود لیکن نقد تویسرکانی از جهات دیگری نیز قابل تامل است.
سازمان بسیج مستضعفین یکی از دست اندرکاران ساخت معراجیها بود که در عنوان بندی فیلم نیز به آن اشاره شد. شاید جای شگفتی است که نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین از محصولی که سازمان متبوعش ساخته است انتقاد علنی کند.
این تعجب از دیدگاه اصحاب رسانه و نقد به این علت است که معمولا روسا همیشه از عملکرد سازمان و مجموعه زیر نظر خود کاملا دفاع می کنند و اگر احیانا ایراد و ضعفی هم باشد معمولا علنی به آن نمی پردازند.به هر حال به فرموده قران کریم كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ و هرگروهی محصور ومحدود در چارچوب های تنگ قبیله ای و طایفه ای و همیت سازمانی است و با این معیارها انتقاد از خود و مجموعه متبوع آن کمی تعجب آور است.
در طی سه دهه ای که از عمر جمهوری اسلامی با زعامت حضرت امام خمینی(ره) و امام خامنه ای می گذرد برغم تاکیدات مکرر این بزرگان در گوشه و کنار صحنه سیاسی در این سه دهه شاید نوعی برخورد طایفه گرایی و همیت گرایی سازمانی افراطی گاهی مشاهده شده است که هیچ نوع انتقادی از زیر مجموعه یک نهاد یا وزارتخانه نبوده که با دفاع همه جانبه مسئولین آن نهاد روبرو نشده باشد هرچند که آن نقد و ایراد جدی و به حق بوده ولی بر اساس اصل غلط "کاپیتولاسیون جناحی" نوع واکنش تند ومقاومت به انتقاد بر اساس تقسیم بندی های جناحی صورت پذیرفته و آیه شریفه که حق را بگو هرچند علیه تو باشد تحت الشعاع تعارفات و روابط سازمانی قرار گرفته است.
اینکه نماینده ولی فقیه در بسیج از ایرادات به حقی که در سریال معراجیها بوده، علنا تبیین می کند و به رغم اینکه فیلم مذکور تولید بسیج باشد شخص ایشان را از انتقاد سازنده باز نمیدارد در حقیقت ریشه در آموزه های دینی و نیز رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت ایت الله خامنه ای دارد که نیروهای نخبه و فرهنگی را به حق گویی و انتقاد دلسوزانه تشویق می کنند.
اینکه حاج آقا تویسرکانی نماینده ولی فقیه در بسیج از یک محصول مجموعه خود انتقاد می کند و اهالی رسانه و مدیران فرهنگی بسیج را به رویکرد مناسب به کاراکتر بسیجی و نیروهای حزب الهی در سریال ها آگاهی می دهدو از سوی دیگر برای برخی اصحاب رسانه این انتقاد از خود ثقیل بوده است نشان از کم توجهی و کم لطفی است که برخی نااگاهانه به روحانیت در هدایت جامعه و به ویژه نمایندگی های مقام معظم رهبری در سازمان ها و ارگان ها برای اصلاح مسیر حرکت و پیراستن عیوب و نواقص در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی دارند.
در حقیقت ممکن است به نظر برخی این نوع برخورد یک استثنا تلقی شود لیکن کسانیکه با مکتب حیات بخش اسلام و رهنمودهای امام امت و مقام معظم رهبری آشنایی دارند این شیوه حق گویی را یک قاعده می دانند و اگر در جایی به این فریضه عمل نشود آن موارد را استثنا شمرده می شود.
در پایان اشاره ای هم به سریال معراجیها و نوع نگاه کارگردان به شخصیت های رزمنده و ارزشی داخل سریال شود که چون نویسنده و کارگردان تلاش می کند اثری کمدی در حوزه دفاع مقدس برای مردم عرضه کندناخواگاه مع الاسف به مسیری افتاده است که ناکزیر تیپ ها و شخصیت ها را از افراد مضحک، دور از واقعیت،و در برخی موارد بی شخصیت وبی ادب جلوه دهد تا طنزهای سینمایی را در دهان آنان بگذارد این شیوه به رغم اینکه مخاطب عام را در سینما جذب می کند و به خنده وا می دارد چرا که بسیاری از لطیفه های کوچه و بازاری و مورد دار را در فیلم به عینه تداعی می کند ولی پس از پایان فیلم تصویری که از رزمندگان دفاع مقدس در حافظه و ذهن مخاطب جوان و نسل سوم انقلاب به جا می گذارد با حقیقت رزمندگان پاک و خالص و اهل تعبد و جهاد آن دوران تفاوت دارد.
گرچه افرادی نیز بودند که در کوران دفاع مقدس توبه کرده و هرچند با سوابق نامناسب در جبهه ها از حربن یزد بن ریاحی پیروی کرده و حتی به شهادت رسیدند ولی نباید فراموش کرد که این تیپ آدم ها در جبهه انگشت شمار بودند وشاکله رزمندگان اسلام از جوانان هیئتی، عاشق امام و انقلاب و اسلام پر شده بود.
در پایان از اینکه کیمیای انصاف و انتقاد از خود و مجموعه تحت مدیریت را در حجت الاسلام محمد رضا تویسرکانی نماینده ولی فقیه در بسیج مشاهده کردیم شکر نموده و امیدواریم سنت حسنه انتقاد از خود و دفاع از حق و نه دفاع چشم بسته از مجموعه تحت مدیریت خود گسترش بیشتری یابد.
پیش تر حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا تویسرکانی نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج، در گفتگویی به انتقاد از سریال معراجی ها ساخته مسعود دهنمکی پرداخت و تصریح کرد: همین سریال معراجی ها سریال کممحتوایی است. یعنی به قدری ما در این حوزه خوب عمل نکرده ایم که همین سریال هم گرفته است؛ در حالی که سئوال من این است واقعا این سریال چه پیامی دارد؟! غیراز اینکه گاهی اوقات به خاطر کمبود محتوا و پر کردن وقت مردم، با دست خودمان، خودمان را مسخره می کنیم؟!
این انتقادات واکنشهای متفاوتی را برانگیخت.