کد خبر 37202
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۸

سيدمحمد صادق خرازي به اظهارات منوچهر متکي، وزير امور سابق جمهوري اسلامي ‌ايران که در واکنش به گفت‌وگوي او با خبرآنلاين بيان شده، پاسخ داد.

به گزارش مشرق به نقل از ديپلماسي ايراني، سيدمحمد صادق خرازي پس از انتشار گفت و گوي منوچهر متکي درباره مصاحبه اش که در ويژه نامه نوروزي خبرآنلاين منتشر شده بود متن زير را به رشته تحرير درآورد:

نحوست 13 گريبان دو همکار قديم و دو دوست نديم را گرفت، گرچه من از اينکه باعث تکدر خاطر جناب جلالت مآب حاج منوچهر خان متکي، وزير خارجه سابق شدم از ايشان پوزش مي‌طلبم و نمي‌دانستم که بيان مطالب آشکار و واضح که اظهر من الشمس و مورد نظاره و باور مجموعه وزارت خارجه و نمايندگي‌هاي ايران در خارج از کشور است، چنين ايشان را برآشفته کرده و عتاب و خطابي دور از شان ديپلماتيک، سياسي و حتي اخلاقي را موجب خواهد شد.

دوست عزيزم جناب آقاي متکي بر خلاف حکم اخلاق و رفاقت و آداب اسلامي ‌به جاي خرده‌گيري بر آنچه که بنده در گفت‌وگو اشاره کرده‌ام، هويت شخصي اينجانب را نشانه گرفته است. خدا را شاکرم هم ايشان در جامعه سياسي و مجموعه ديپلماتيک کشور شناخته شده‌اند و هم بنده و کارنامه مسووليت‌هاي هر دو نفرمان روشن و مشخص است و من سيدمحمد صادق خرازي اعتراف مي‌کنم تا جايي که توانسته‌ام در دوران مسووليت‌هايم در زمان دفاع مقدس و نمايندگي‌هاي ايران در نيويورک و نيز در وزارت خارجه در دوران مسووليت آقايان دکتر ولايتي و دکتر خرازي، برگزاري اجلاس سران کنفرانس اسلامي‌ در تهران، معاونت وزارت امور خارجه و ماموريت در پاريس در حد بضاعت و توان براي اعتلاي نام ايران وعظمت جمهوري أسلامي و حفظ شان ملي و ديني مردم شريف کوشيده‌ و همواره عملکردم مورد عنايت نظر مردم و همکارانم و همچنين مقام معظم رهبري، روساي جمهور و وزراي خارجه وقت بوده ‌است.

اگر خاطر شريف و مزاج آن جناب اجازه دهد حضورم در وزارت امور خارجه و ماموريت اين بنده کمترين در نيويورک در زمان وزارت جناب آقاي دکتر ولايتي به اشاره و دستور مقام معظم رهبري و ريس جمهور وقت صورت گرفت، اي کاش دوست عزيزم آنچه که در رابطه با اينجانب در ديدارهاي خصوصي بيان مي‌کنند، علني و عمومي ‌هم بر زبان آورند.

در باب عزل اينجانب از فرانسه، تصورم اين است که گرفتار نسيان شده‌ايد، آيا بخاطر داريد که ما چهار سفير بوديم که به افتخار عزل نايل گشتيم، سفيران ايران در آلمان، انگلستان، مالزي و فرانسه همگي احضار و شما با شرم و خجالت دستور ريس جمهور را ابلاغ مي‌کرديد و اظهار تاسف مي‌‌فرموديد و بسيار از شما متعجبم که به آساني بهتان مي‌زنيد و خلاف مي‌گوييد، اگر نمي‌دانيد خوب است که بدانيد در همان موقعي که عزل کينه‌ورزانه صورت گرفت مقام رهبري مراتب گلايه و نارضايتي خودشان از اين تصميم را به رييس جمهور اعلام کردند.

کارنامه فعاليت‌هاي دوست نازنين جناب آقاي متکي و مسووليت‌هاي ايشان به عنوان نماينده مجلس، رئيس اداره و مديرکل و معاونت وزارت خارجه و نيز سفير ايران در ترکيه و ژاپن و نيز وزير امور خارجه و نحوه و کيفيت حضورشان در پست‌هاي مختلف قصه پر غصه هفت گنبد افلاک است. بزعم من آقاي احمدي نژاد دو لطف و دو خدمت در نصب و عزل شما به جنابعالي کردند، نخست آنکه شما را در کرسي وزارت خارجه که شان انسان‌هاي وزين و متين و داراي تبار است نشاندند و هم آنکه در عزلتان به شما خدمت کردند و شايد نحوه عزلتان تا حدي شما را نجات داد و توانستيد فرار به جلو کنيد و از پاسخگويي فعلاً طفره رويد ولي مطمن باشيد تاريخ بي‌رحمانه داوري و قضاوت جدي خود را خواهد داشت و اقدامات شما طي دوران وزارت خارجه له و عليه منافع ملي ايران از اين داوري به دور نخواهد ماند. اينکه منوچهر خان در چه شرايطي کليددار وزارت خارجه شدند و در چه شرايطي عمارت دستگاه سياست خارجي را تحويل دادند، فراروي صاحبنظران و کارشناسان است؛ دوره‌اي که در آن نگاه‌هاي سطحي و رفتار غيرحرفه‌اي و نيز برداشت‌هاي خوش‌بينانه و غلبه تصويرسازي بجاي عيني گرايي، بر مديريت سياست خارجي سايه افکند و موجب شد عليرغم فرصت‌هاي بي‌نظيري که در ادوار مختلف در سطح منطقه‌اي و بين‌المللي کسب شده بود، موقعيت کشورمان تنزل پيدا کند. البته اگر بخواهم به مجموعه مدارک و مستنداتي که از کارنامه وزارت خارجه و مسووليت‌هاي ايشان در اختيار داريم، بپردازم مثنوي هفتاد من کاغذ مي‌شود. مذاکرات بدون ما به‌ازاي ايران با آمريکا در افغانستان و عراق، سرگرداني چند روزه ايشان در ليبي براي ملاقات با سرهنگ معمر قذافي ديکتاتور اين کشور، سفرهاي ناموفق به سنگال و ديگر کشورها و نيز التماس براي سفر به کشورهاي اروپايي، بي‌توجهي به قرارداد 1975 در مذاکرات با عراق، سفر به بحرين براي عذرخواهي ملتمسانه به مقامات اين کشور بر سر يادآوري پيشينه روابط دو کشور و... شمه‌اي از کارنامه پر حرف و حديث ايشان است.

آيا ادبيات ايشان در پاسخگويي به بنده در شان کسي است که 5 سال عهده‌دار سکان سياست خارجي بوده و زبان گوياي ايران در مجامع بين‌المللي؟ آيا کسي که در پاسخ به انتقادي دلسوزانه چنين واکنش نشان مي‌دهد در مواجهه با طرفين بيگانه هم همين‌گونه سخن گفته است؟ اگر آري وااسفا و اگر خير واعجبا!!

آيا آقاي متکي که از نحوه عزل خود به جهت تنزل شان مقام ديپلماتيک ايران در سطح جهاني گلايه‌مند بود، گفته‌هاي خود را در آستانه انتخابات رياست جمهوري سال 88 از ياد برده‌اند که گفته بود: «در رويکرد روابط خارجي، دولت نهم توانست جايگاه کشور را به حدي برساند که امروز ما مانند جعفر بن ابيطالب که نزد پادشاه حبشه رفته بود، به کشورهاي مختلف دنيا مي‌رويم و مواضع مان را براي آنها بازگو مي‌کنيم.»؟ آيا براستي جعفر بن ابيطالب چنين برخورد مي‌کرد و چنين سخن مي‌راند؟ جعفر بن ابيطالب سخنگو و سرپرست مسلمانان پناهنده به حبشه بود، او در جلسات مناظره به خوبي مواضع و ديدگاه اسلام را بيان کرد، تا جايي که نجاشي، پادشاه جبشه را متقاعد کرد و فرستادگان قريش را نااميد از بازگرداندن مسلمانان مهاجر به مکه بازگرداند و حتي گفته شده است که نجاشي پس از سخنان جعفر در مورد اسلام، مسلمان شد.(تاريخ الرسل والملوک، محمدبن جرير طبري)

به دوست عزيزم آقاي متکي عرض مي کنم که ما گوشه‌نشينيم و شما در نقطه مرکز دايره، ما اگر چنين گفتيم و شما جدي نگرفتيد ضرري ندارد، همين که فرمايشات شما را دوستان و رفقايتان جدي مي‌گرفتند کفايت مي‌کند و نمونه‌اش هم فرمايش شما درباره مسابقات جام جهاني اخير که فرموديد "انگليس، فرانسه و آمريکا به خاطر جنگ با ايران و مخالفت با برنامه‌هاي هسته‌اي اين کشور دچار حذف زود هنگام از بازي‌هاي جام جهاني فوتبال شدند. جام جهاني 2010 آفريقاي جنوبي نشان داد که رويکرد جديدي در جهان سياست رخ داده و آنچه اکنون در صحنه سياست بين‌الملل شاهد هستيم، به عينه در نوزدهمين دوره جام جهاني فوتبال به منصه ظهور رسيده است." شما جام جهان بين در کف داريد آقاي متکي عزيز که از چرخش توپي در ميداني سبز، گردش‌هاي سياسي در جهان را مکاشفه مي‌فرماييد.

آقاي متکي عزيز، اگر ما به فرموده شما بر اساس تبارگرايي به اردوگاه ديپلماتيک به وزارت امور خارجه وارد شديم، افتخار من اين است که داراي تبار و عطف در اين کشور بوده و هستم و مايه تعجب است که امروز بي‌تباران مدعي با هويت و عظمت تاريخي و تمدني و فرهنگي کشور چنان بازي کردند که با خام نظري و سخن فريبي، چند قطعنامه تحريم نصيب کشورمان کردند و تا روز قبل از صدور قطعنامه از آن بي‌اطلاع بودند و "خالي بندي‌هاي" پر از اطلاعات نادرست به بزرگان کشور ارائه دادند.

آنچه گفتم نه از سر کين و افترا که حرف دل کارمندان وزارت خارجه و با هدف ارتقاي دستگاه سياست خارجي بود، گرچه اختلاف نظر و سليقه بنده و شما عيان است و نه مي‌تواند موجب بي حرمتي شود و نه استخفاف يکديگر.

در نهايت، نظر دوست عزيرم آقاي متکي را به فرمايش سعدي عليه رحمه جلب مي‌کنم که گفته:«معزولي به نزد خردمندان بهتر که مشغولي.» عزل شما توسط آقاي احمدي‌نژاد نبايد موجب ناراحتي شود. عزلتان، شما را از پاسخگويي و هزار پرسش نجات داد و توصيه مي‌کنم از فرصتي که پيش آمده براي خدمت به خلق خدا بهره بگيريد و به همشهريانتان در کردکوي خدمت کنيد که عين صواب است.

از شما نيز مي‌خواهم براي طلب عافيت و خير عاقبت بنده از خداي منان دعا کنيد و بنده و ديگر بندگان خدا را براي نقدي دلسوزانه و بر اساس حفظ منافع ملي، بجاي طعن و ناشکيبايي، فرصتي بدانيد براي تامل بر آنچه در دوران شما بر سياست خارجي گذشت.

خدا ما و شما را مشمول عنايت و عفو خود قرار دهد که داور نهايي اوست.

و مجدداً سلام مي‌گويم که بشارت قرآن است.

سيدمحمد صادق خرازي