مرتضی احمدی بازیگر با سابقه نمایش‌های ایرانی، سینما و تلویزیون روز یکشنبه 30 آذرماه در سن 90 سالگی چشم از جهان فروبست.

به گزارش مشرق، هنرمند باسابقه، توانا و پیشکسوت سینما، رادیو و تلویزیون کشورمان در سن 90 سالگی درگذشت. «بهرنگ بقایی» نوه زنده یاد «مرتضی احمدی» با تایید این خبر گفت: پدر بزرگم ساعاتی پیش به دلیل مشکلات ریوی که مدت‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کرد، در منزلش جان به جان آفرین تسلیم کرد.

مرتضی احمدی (با نام اصلی مرتضی حاج سید احمدی) دهم آبان سال 1303 در جنوب تهران از خانواده‌ای با اصـالت تفرشی به دنیا آمد. پدرش سَقط‌ فروش بود. برای تـحصیل ابتدا به مکتب و سپس به دبستان منوچهری در میدان گمرک رفت و بعد از آن به دبیرستان شرف و دبیرستان روشن رفت. وی در 16 سالگی ورزش باستانی و فوتبال را شروع کرد و به همراه تیم فوتبال دبیرستانش در مسابقات آموزشگاه‌های تهران رتبه‌هایی به دست‌آورد. بعدها در تیم فوتبال راه‌آهن تهران و پس از آن در باشگاه راه‌آهن بازیکن و مربی (تا سال 1325) شد. مرحوم احمدی از جمله طرفداران با سابقه و شناخته شده و قدیمی ترین طرفدار تیم پرسپولیس تهران بود.

پس از چند تلاش آماتوری در تئاتر در 1321 با کمک عده‌ای از دوستانش «تماشاخانه ماه» را روبه‌روی باغ فردوس دایر کرد، ولی پس از چند هفته مجبور به ترک آنجا شد. در اوایل پاییز 1322 در تئاتر فرهنگ برای اولین بار پیش پرده‌خوانی کرد و در نتیجه آن بازیگر تئاتر هم شد. مدتی بعد پدرش از فعالیت او در تئاتر مطلع شد و او را از خانه بیرون کرد. مرتضی احمدی پس از مدتی هم‌زمان با هنرپیشگی در راه‌آهن تهران به‌عنوان تعمیرکار استخدام شد. مرتضی احمـدی برای اولین بار به سبک بیات تهران در پیش پرده‌ها آواز خواند.

احمدی در 1323 به رادیو تهران (چندی بعد در رادیو ایران و بعد از آن در رادیو و تلویزیون ایران)به کار کردن اشتغال گزید، تا برنامه‌های کمدی اجرا کند. در دوره‌های مختلفی در رادیو کار کرد و از جمله تیپی به نام «بابا جاهل گریان» اجرا کرد و به سبک‌های مختلف ترانه و آواز خواند. در فروردین 1353 نقش اول سریال پربینندهٔ هردمبیل، نوشتهٔ پرویز خطیبی را بازی کرد در نظرخواهی‌از مردم در سال 1356 به‌عنوان محبوب‌ترین هنرپیشهٔ رادیو انتخاب شد.


وی در 1326 گویندهٔ فیلم‌های خارجی شد و از اعضای اولیهٔ انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم (تأسیس در 1342) بود.

پس از کودتای 28 مرداد 1332 احمدی بازیگری را کنار گذاشت و به مدت هفت سال به اهواز رفت. ولی پس از بازگشت به تهران از نو کار بازیگری را در سریالی تلویزیونی به نام تک‌مضراب از سر گرفت. از سریال‌های تلویزیونی دیگری که بازی کرده است می‌توان از سلطان صاحبقران، هفت شهر عشق (1356)، آئینه و زیر بازارچه (1377، رضا ژیان) نام برد.

در فروردین 1349 نیز احمدی به دعوت علی حاتمی ترانهٔ عنوان‌بندی فیلم حسن کچل را، ضربی‌خوانی کرد (که به نام روحوضی نیز شناخته می‌شود). در همین سبک در 1328 پنج صفحهٔ موسیقی برای یک شرکت انگلیسی ضبط کرد. مرتضی احمدی بیش از چهارصد ترانهٔ ضربی و صد و پنجاه ترانهٔ فکاهی خوانده است.

از ماندگارترین آثار مرتضی احمدی می‌توان به کار صدایی (نوعی دوبله) وی در مجموعه پینوکیو اشاره کرد که در آن در نقش «روباه مکار» به خواندن متن می‌پرداخت.

مجموعه انیمیشن «شکرستان» با صدای زنده یاد احمدی نیز بارها از شبکه‌های مختلف تلویزیونی پخش شده است.

سال ۹۱ مرتضی احمدی در مراسمی که به افتخار حضورش برگزار شده بود، کیک تولد خود را برید.


 «آرایشگاه زیبا»، «کت‌و‌شلوار خواستگاری»، «دانی‌و‌من» و... ازمعروف‌ترین کارهای تلویزیونی مرتضی احمدی است.

"صدای طهرون قدیم" آلبومی ماندگار از این هنرمند فقید است. وی که با آن خاطرات شیرینش از ایران و طهران در دل هر کسی به نیکی جای دارد، استاد مسلم فرهنگ کوچه بازار طهران قدیم بود. احمدی آلبومی با نام "صدای طهرون قدیم" دارد که در آن به اجرای ترانه‌های روحوضی پرداخته است.

نتیجه حضور او در تئاتر، بازی در نمایش هایی چون: «عروسی فیگارو»، «هزار و یک شب»، «خسیس»، «مریض خیالی» «مشهدی عباد» است.

بازی در فیلم «ماجرای زندگی» به کارگردانی نصرت الله محتشم، نخستین تجربه سینمایی احمدی است. این بازیگر پیشکسوت در بیش از 50 فیلم سینمایی ایفای نقش کرده است که آخرین آنها فیلم «ستاره ها» به کارگردانی فریدون جیرانی بوده است.

مشرق فقدان این هنرمند مطرح و با سابقه سینما، تئاتر، تلویزیون و رادیو را به خانواده وی و اهالی فرهنگ و هنر تسلیت می گوید.

در 2 فیلم زیر صحبت های دلنشینی از زنده یاد مرتضی احمدی را می توانید ببینید: