کد خبر 37516
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۵:۳۱

دو نويسنده فرانسوي معتقدند، ليلي طرابلسي همسر زين العابدين بن علي رئيس جمهور مخلوع تونس يکي از اصلي ترين مهره‌هاي فساد اقتصادي اين کشور بوده است. نام ليلي طرابلسي همسر زين العابدين بن علي رئيس جمهور مخلوع تونس در جريان انقلاب اين کشور و سپس فرار خاندان حا

به گزارش مشرق به نقل از ايرنا، در نخستين روز از فرار خانواده بن علي منابع خبري گزارش دادند، همسر رئيس جمهور مخلوع تونس به هنگام فرار از اين کشور يک و نيم تن طلا با خود خارج کرده است.

براين اساس طرابلسي در روزهاي واپسين حکومت بن علي براي اخذ سکه‌هاي طلا به بانک مرکزي تونس رفته بود و به نظر مي‌رسد وي به هنگام فرار از کشور يک و نيم تن طلا به ارزش 45 ميليون يورو (60 ميليون دلار) خارج کرده است.

«نيکولا پو و کاترين گراسيه» دو نويسنده و روزنامه‌نگار فرانسوي هستند که زندگي سياسي اقتصادي ليلي طرابلسي را در اثري تحت عنوان «حاکم کارتاژ» به رشته تحرير درآورند.

نويسندگان در «حاکم کارتاژ» ضمن معرفي ليلي طرابلسي، نقش وي و خانواده اش را در حکومت تونس مورد بررسي قرار دادند.

اين کتاب که 9 فصل دارد، به هنگام انتشار در سال 2009 در فرانسه با استقبال خوانندگان همراه شد. البته انتشار و راه يابي اين کتاب به بازارهاي تونس ممنوع بود، اما پس از سقوط بن علي، حاکم کارتاژ در ويترين کتاب فروشيهاي شهرهاي مختلف تونس قرار گرفت.

صعود ليلي طرابلسي در حکومت تونس، وزش نسيم تغيير در نظام بن علي، زندگي دشوار در قصر کارتاژ، بلحسن طرابلسي معاون بن علي، عماد الطرابلسي، ليلي مدير مدرسه پاستور، صخر المطيري وارث احتمالي و معجزه اقتصادي، عناوين فصل‌هاي مختلف اين کتاب است.

«کاترين و نيکولا» در کتاب خود بر مستنداتي تاکيد دارند که حاکي است: ليلي در سالهاي اخير در چارچوب پرو‍ژه سرقت ثروت‌هاي تونس که عنوان فرعي اين کتاب است، نقش اساسي و سرنوشت سازي در اداره امور اين کشور ايفا کرد به گونه‌اي که بنابر اقوال بسياري از منابع نزديک به قصر کارتاژ( کاخ رياست جمهور مخلوع)، او با تکيه بر افراد خانواده اش کوشيد تا در پرتو حکومت رو به فرسايش، خود را به حاکم اصلي کشور تبديل کند.

نکته قابل توجه اين است که پيش بيني نويسندگان دو سال بعد - 2011- درست ازآب درآمد. آنها درسال 2009 برآورد کرده بودند که تمام معيارهاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي تونس به خط قرمز و نقطه هشدار و خطرناک رسيده که گريبان حاکمان اين کشور را خواهد گرفت.

به گفته نويسندگان اين درحالي بود که بن علي و اطرافيانش بيش از پيش به دنبال کسب ثروت بوده و در سرکوب هر نوع اعتراضي ترديد نمي‌کردند.

ليلي طرابلسي که بود؟

ليلي، دختر خانواده‌اي فقير بود که پدرش به شغل فروش خشکبار اشتغال داشت و مادرش نيز زن خانه داري با 11 فرزند بود. وي در آغاز جواني در سالن آرايشگاه زنانه مشغول به کار شد. پس از مدتي در يک آژانس مسافرتي مشغول بود و نخستين بار در سال 1975 ازدواج کرد که سه سال بعد منجر به طلاق شد.

ليلي از اين برهه وارد تجارت قاچاق شد و تبادل کالاهاي قاچاق بين پاريس و رم را مديريت مي‌کرد، تا جايي که يک بار بازداشت و گذرنامه اش توقيف شد. وي براي رهايي خود از يکي از افراد با نفوذ کمک خواست و در همان زمان بود که با زين العابدين بن علي که از دسامبر سال 1977 تا آوريل 1980مدير نهادي امنيتي بود ديدار کرد. حوادث شهر قفصه نيز در سال 1980 رخ داد. بن علي بن علي به دليل کوتاهي در مسووليت خود در اين حوادث، از سمتش برکنار و به عنوان سفير لهستان منصوب شد.

درمجموع نويسندگان فرانسوي کتاب حاکم کارتاژ معتقدند: ليلي درعرصه فعاليت‌هاي سياسي و اقتصادي تونس، زني طمع کار و سودجو بود.

فساد اخلاقي و اقتصادي برادران طرابلسي

براساس مستندات فصل، بلحسن طرابلسي معاون بن علي بلحسن برادر بزرگ ليلي، شرکت هواپيمايي تونس را در اختيار گرفت و آن را «شرکت هواپيمايي کارتاژ» ناميد.

 

اقدامي که سبب شد وي را به قطب اصلي کارهاي مالي خانواده طرابلسي تبديل کند.

نويسندگان فرانسوي اين کتاب براين باورند که قدرت گرفتن ليلا در حکومت تونس سبب رشد خانواده وي شد. يکي ديگر از برادران ليلي که عکاس دوره گردي بود، خيلي زود به تاجر بزرگي در اين کشور تبديل شد و سه پسرش به ويژه «معز و عماد» که ليلي آنان را بسيار دوست مي‌داشت به مسند و قدرت رسيدند.

در اين کتاب از عماد به عنوان تاجري که شخصيت مبتذلي دارد ياد شده است؛ کسي که در تحقير ديگران ترديدي نمي‌کرد تا آنجا که درگفتگو با يک روزنامه نگار تونسي بسياري از هموطنان خود را مورد توهين آشکار قرار داد.

نزديکان وي گفته‌اند که عماد به استفاده از ماشين‌هاي سرقتي علاقه داشت. به عنوان نمونه وي همواره از يک مرسدس که از شهر مارسل فرانسه در سال 2005 ربوده شده بود، استفاده مي‌کرد.

علاوه براين، ماجراجويي عماد در سرقت دو قايق بادباني از فرانسه سرو صداي زيادي به پا کرد که ليلي تلاش زيادي کرد تا او را از پيگرد قانوني فرانسه در امان دارد. از همين رو وي از همسرش - بن علي- خواست تا تمام تلاشش را براي آسيب نرسيدن به عماد به کار گيرد. سرانجام با فشار و نفوذ ديپلماتيک و حقوقي ليلي در اوت 2009 عماد و معز طرابلسي از محاکمه در فرانسه نجات يافتند و قرار شد اين دو در تونس محاکمه شوند که البته اين محکمه هيچگاه برپا نشد.

معرفي نويسندگان «حاکم کارتاژ»

«نيکولا پو» يکي از نويسندگان کتاب «حاکم کارتاژ» خبرنگار «مجله لوکنر انشنه» بود که به اخبار جهان عرب توجه زيادي داشت. ازديگر تاليفات او «پاريس، پايتخت عربي و دوست ما، بن علي» است.

کاترين گراسيه نيز نويسنده دوم کتاب هم روزنامه نگار مجله مذکور است که در بخش بين الملل آن کار مي‌کند و به همراه «نيکولا پو» کتاب ديگري را تحت عنوان «هنگامي که اسلامگراها به حاکميت مغرب مي‌رسند» به رشته تحرير درآورده است.

اين دو اطلاعات زيادي درخصوص رفتارهاي خانواده طرابلسي فاش کردند که از سرقت يک قايق بادباني متعلق به کارمند سرشناس بانک فرانسه تا تلاش‌هاي خانواه ليلي براي تسلط منابع بزرگ اقتصاد تونس را شامل مي‌شود. اقداماتي که به اعتقاد نويسندگان کتاب همگي در پي رواج فساد، غارت ثروت عمومي و کوته فکري سران تونس انجام گرفت.