کد خبر 375283
تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۷

دولت در لایحه بودجه سال 94 بندی را قرار داده که در صورت تصویب مجلس شورای اسلامی، همه مشمولان خدمت وظيفه عمومی كه بيش از 10 سال غيبت دارند، با پرداخت جريمه مدت زمان غيبت می‌توانند معاف شوند، این گزارش حاوی نظرات موافقان و مخالفان این بند از لایحه بودجه سال آینده است.

به گزارش مشرق، براساس لایحه بودجه سال 94 دولت پیشنهاد جدیدی در ارتباط با فروش دوره خدمت سربازی به مجلس ارائه کرد که در صورت تصويب نهايی اين بند به دولت اجازه داده می‌شود تا همه مشمولان خدمت وظيفه عمومی را كه بيش از 10 سال غيبت دارند، با پرداخت جريمه مدت زمان غيبت، معاف كند و قرار است دولت از محل اين بند، 10 هزار ميليارد ريال درآمد‌ كسب كند و اين در‌آمد صرف تقويت بنيه دفاعی نيروهای مسلح، مطابق موافقت‌نامه متبادله با سازمان مديريت و برنامه‌ريزی كشـور شود.

براساس نوشته یکی از رسانه‌های مکتوب آیین‌نامه اجرایی این بند مشتمل بر تعرفه‌های گروه‌های مختلف تحصیلی و مدت زمان غیبت به پیشنهاد وزارت دفاع در دولت بوده و ظاهرا هماهنگی‌های اولیه‌ای با نهادهای صاحب صلاحیت انجام شده است اما اجرایی شدن آن منوط به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان خواهد بود.

اما اعلام این بند پیشنهادی اعلام نظرهای متفاوتی را بهمراه داشته است، بسیاری آن را تبعیض‌آمیز و برخی دیگر این پیشنهاد را اختتامیه‌ای برای موضوع غائبین خدمت سربازی می‌دانند. ما نیز برای جویا شدن از دیدگاه نمایندگان در مورد فروش خدمت وظيفه عمومی افرادی كه بيش از 10 سال غيبت داشته‌اند با برخی از آن‌ها گفتگو کرده‌ایم.

خرید خدمت سربازی باید در کنار محرومیت از پاره‌ای تسهیلات اجتماعی باشد

"منصور حقیقت‌پور" عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، یکی از موافقان این بند است که شروطی را برای موافقتش بیان می‌کند که بسیار خواندنی است.

این نماینده اردبیل، سرعین و نمین می‌گوید: حدود یک تا دو میلیون نفر غائبین از خدمت سربازی وجود دارد و حاکمیت نیز می‌خواهد از منظر ملاطفت و مهربانی مشکل مردم را حل کند و تصمیم گرفتند که با تعیین میزان جریمه نقدی مشکل غائبین را حل کنند اما این افراد باید در کنار این به نوعی خرید خدمت سربازی از پاره‌ای تسهیلات اجتماعی هم محروم شوند.

وی در ادامه گفت: این اشخاص تا پایان ۶۰ سالگی حق استفاده از تسهیلات بانکی را نداشته باشند، یارانه‌شان نیز قطع شود زیرا یارانه باید به کسانی پرداخت شود که کشور را یاری کرده‌اند، همچنین حق شرکت در انتخابات به عنوان کاندیدا را نداشته باشد و نباید بتواند شرکت اقتصادی را به نام خود به ثبت برسانند.

حقیقت‌پور تاکید می‌کند: کارت سربازی این اشخاص باید فرمت خاصی داشته باشد تا با کارت سربازانی که خدمت خود را انجام داده‌اند متفاوت باشد حتی کارت بنزینشان هم باید بسوزانند و در واقع این خرید خدمت سربازی یک راستی آزمایی است، زیرا شخصی که می‌تواند ۲۰ یا ۵۰ میلیون تومان پرداخت کند، دیگر نیازی به ۴۵ هزار تومان یارانه ندارند.

البته چندی پیش نیز به غائبین این فرصت داده شد تا در صورت رفتن به خدمت سربازی تا تاریخ 22 بهمن ماه تمامی جرایم‌شان بخشوده شود که این اطلاعیه موجب ترغیب برخی از غائبین شد اما نه برای کسانی که سال‌ها از زمان اعزام به خدمت وظیفه‌شان گذشته بود.

خرید و فروش سربازی تبعیض‌آمیز است

 "فرج‌الله عارفی" عضو هیئت رئیسه کمیسیون اجتماعی از نمایندگانی است که به شدت با موضوع خرید و فروش خدمت سربازی مخالف است در تشریح مخالفت خود می‌گوید: به نظر من این اقدام یک نوع تبعیض ایجاد خواهد کرد زیرا تنها آنهایی که توان مالی داشته باشند، می‌توانند خدمت سربازی خود را خریداری کنند و آنهایی که این توان را نداشته باشند در بلاتکلیفی خواهند ماند.

خرید و فروش سربازی زندگی غائبان از خدمت را براساس قانون می‌کند

"اسماعیل کوثری" رئیس کمیته نظامی مجلس با فروش خدمت سربازی غائبین در صورتی موافق است که به طور کامل معایب و محاسنش مورد نقد و بررسی قرار بگیرد و در ادامه می‌گوید: دولت فرمولی را برای این غائبین مشخص کرده تا با پرداخت مبالغی وضعیتشان تعیین تکلیف شود.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در تشریح محاسن این موضوع تصریح کرد: با عملیاتی شدن این بند از لایحه بودجه غائبین از خدمت سربازی می‌توانند زندگی و برنامه‌های خود را بر اساس مسائل قانونی کشور دنبال کنند البته به دلیل منبع درآمدی که برای دولت دارد، خوب است زیرا گوشه‌ای از کمبودها را جبران خواهد کرد.

وی تاکید کرد: اگر خرید خدمت سربازی در ذهن جوانان ما به خصوص افرادی که جزو خانواده‌های متمول هستند، فرهنگ شود بسیار خطرناک خواهد بود و در اینجا پول تعیین کننده می‌شود.

نماینده تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر خاطرنشان کرد: مطمئنا حول محور محاسن و معایب این موضوع به طور دقیق در کمیسیون تلفیق و صحن بحث خواهد شد اگرچه می‌توان در کمیسیون اجتماعی، امنیت ملی و سیاست خارجی و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به صورت تخصصی‌تر خرید خدمت سربازی غائبین ده ساله را دنبال کرد.

گفتنی است؛ "محمدرضا خباز" معاون امور تفنینی معاونت پارلمانی رئیس جمهوری در خصوص فروش سربازی غایبان مشمول نیز گفته بود که در مجلس ششم قانون فروش سربازی تصویب شد اما شورای نگهبان به دلیل آنکه مجلس نمی‌تواند برای نهاد‌های زیر نظر رهبری قانون تصویب کند مگر اینکه جمله به شرط موافقت رهبری ضمیمه این قانون شود، بر آن ایراد گرفت.

همچنین خباز تایید کرده بود که بی‌شک همه یک میلیون و پانصد نفر مشمول غایب قادر به پرداخت جریمه و خرید سربازی نخواهند بود، بعضی از مشمولان در خارج از کشور به سر می‌برند و برخی دیگر قادر به پرداخت جریمه نقدی نیستند اما بر اساس پیش‌بینی‌ها احتمالا یک میلیون نفر می‌توانند از این فرصت استفاده کنند و به طور میانگین میزان جریمه نقدی 35 میلیون تومان در نظر گرفته خواهد شد.

طرح موضوع خرید خدمت سربازی به دلیل کمبود بودجه است

"غلامرضا تاج‌گردون" رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات نیز بحث خرید و فروش سربازی را سیاستی از سوی ستاد کل ارتش دانست و گفت: منابع و مصارف منبع مالی آن نیز به ستاد نیروهای مسلح اختصاص پیدا می‌کند و به سایر هزینه‌های دولت ارتباطی ندارد.

وی در ادامه تاکید کرد: یکی از دلایل بیان این طرح از سوی دولت کمبود بودجه بود که نمی‌‌توان آن را کتمان کرد و دلیل دیگر وضعیت موجود و میزان سربازان غائب بوده است و به نظر من ستاد کل نیروهای مسلح و یا حکومت باید یک تصمیم کلی بگیرند که ما سرباز می‌خواهیم و یا سرباز حرفه‌ای.

نماینده گچساران تاکید کرد: این مسئله اذهان مردم را درگیر کرده و ما باید به آن پاسخگو باشیم و اگر راهکار درست و جدی برای سربازان غائب گرفته نشود، عادتی خواهد شد تا هر شخصی با تحمل چند سال بیکاری و فرار از قانون نهایت سربازی خود را بخرد که این امر مشکل ایجاد خواهد کرد.

حال باید دید سرانجام تکلیف خدمت سربازی این غائبان از خدمت چه خواهد شد و نمایندگان خانه ملت سرانجام چه تصمیمی خواهند گرفت زیرا این موضوع دغدغه نه تنها سربازان فراری بلکه خانواده‌های آنان نیز بوده است.
منبع: باشگاه خبرنگاران