کد خبر 376016
تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۵

سخنگوی وزارت ارشاد گفت: شجریان دهه اول انقلاب حضور و برنامه‌های خوبی داشت، اما نوع رفتارهایش در دهه دوم انقلاب باعث شد کمی از مردم و نظام فاصله بگیرد و خودش مسئول این کار است. با این حال راه بازگشت برای ورود ایشان باز است به شرطی که به چارچوب‌های نظام متعهد باشد.

به گزارش مشرق، حسین نوش‌آبادی در نشستی که امروز 9 دی‌ماه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، ابتدا سالگرد 9 دی‌ماه را گرامی داشت و گفت: حماسه‌ای که در این روز برای دفاع از ارزش‌های انقلاب و منافع نظام صورت گرفت نشان داد ملت ایران اجازه نمی‌دهد بیگانگان و خودباختگان بر مقدرات این کشور چیره شوند.

وی نهم دی‌ماه را اوج بصیریت دینی و غیرت انقلابی و ملی مردم ایران توصیف و تأکید کرد: این حماسه را مردم خلق کردند و هیچ گروه و جریانی حق مصادره آن را ندارد.

نوش‌آبادی تأکید کرد: ما اعتقاد داریم حماسه 9 دی اوج احساسات ملی و دینی مردم علیه کسانی است که با تعرض به احساسات ملی و دینی ملت، قلب مردم ایران را جریحه‌دار کردند.

سخنگوی وزارت ارشاد متذکر شد: 9 دی پاسخ کوبنده‌ای به کسانی است که از خط قرمز‌ها عبور کردند. ملت ایران تحمل سلیقه‌ها و نگاه‌های مختلف سیاسی را دارند اما تحمل وابستگی به بیگانگان و تعرض به منافع ملی کشورشان را ندارند.

او سپس به بیان جملاتی از مقام معظم رهبری درباره 9 دی‌ماه پرداخت.

نوش‌آبادی در ادامه با اشاره به برگزاری بیست‌ویکمین نمایشگاه صنعت چاپ و نشر و بسته‌بندی یادآور شد: این صنعت نیازمند حمایت جدی است زیرا متأسفانه پیکره آن به جسمی فرتوت و نیمه‌جان تبدیل شده که نیازمند احیا و توانمندسازی است.

او رویکرد وزارت ارشاد را به این صنعت، علمی و حمایتی دانست و یادآور شد: این صنعت می‌تواند سهم مهمی در تولید ملی کشور و اشتغال‌زایی داشته باشد.

نوش‌آبادی با برشمردن صنعت چاپ و نشر از واردات محصولات چاپی در کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: سیاست وزارت ارشاد در این بخش، واگذاری امور به بخش غیردولتی است.

به اعتقاد او با رونق صنعت چاپ و نشر، 30 تا 40 هزار فرصت شغلی ایجاد می‌شود و بخشی از دغدغه‌ها در این زمینه برطرف خواهد شد.

او سپس از برگزاری اولین نشست با مدیران و کارشناسان حقوقی وزارت ارشاد خبر داد و گفت: در این نشست سیاست‌گذاری‌هایی برای امنیت شغلی خالقان و صاحبان آثار فرهنگی و هنری دنبال شد.

نوش‌آبادی افزود: املاک بسیار زیادی داریم که مستندسازی نشده‌ است و برگزاری این نشست در این زمینه می‌تواند کمک‌رسان باشد.

او با اشاره به همایشی که اردیبهشت‌ماه گذشته در زمینه دفاع از مالکیت فکری و حقوقی توسط وزارت ارشاد برگزار شده بود، یادآور شد: در این همایش حقوق مالکیت هنری توسط وزارت ارشاد تصویب و به مجلس ارائه شده است که در نوبت بررسی است.

سخنگوی وزارت ارشاد در ادامه نشست که به صورت پرسش و پاسخ برگزار شد درباره وضعیت اکران فیلم «خانه پدری» توضیح داد: این فیلم پنج سال پیش ساخته شده و هر سال به دلایلی اکران نگرفته است. البته دلایل عدم نمایش آن نه سیاسی است و نه امنیتی، فقط به دلیل داشتن چند صحنه جنایی است که خشونت را ترویج می‌کند و آثار سویی بر روح و روان جامعه می‌گذارد.

نوش‌آبادی تصریح کرد: از آنجا که سیاست دولت، نشاط فرهنگی و هنری است، بعضی از تولیدات ممکن است با سیاست‌های کلی دولت قدری مغایرت پیدا کنند. البته این فیلم حاشیه‌های خاصی ندارد و به همین دلیل با اکران محدود آن برای مخاطبان رده سنی خاص موافقت شده است.

او تأکید کرد: فیلم «خانه پدری» توقیف نشده بلکه اکرانش به تعویق افتاده است. در حال حاضر شورای بازبینی سینما، اجازه اکران محدود این فیلم را داده است.

نوش‌آبادی در پاسخ به این پرسش که چرا در شرایطی که تصاویر خشونت‌بار داعش در سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود اما فیلم «خانه پدری» دقیقا به دلیل یک سکانس خشونت‌آمیز از اکران بازمی‌ماند، توضیح داد: صحنه‌های خشن این فیلم با آنچه در دنیا رخ می‌دهد متفاوت است. ما باید چهره خشونت‌طلبانه جریانات تکفیری و تروریستی را نمایش دهیم. اما بحث ما در سینما بحث فرهنگی است در حالی که خشونت داعش بحثی امنیتی است.

او بار دیگر تأکید کرد: نگاه ما به این فیلم سیاسی و امنیتی نیست بلکه فرهنگی است. هر چند حذف سکانس خشونت‌آمیز آن به روند فیلم لطمه می‌زند با این حال این فیلم را برای مخاطبان خاص اکران می‌کنیم.

نوش‌آبادی در ادامه از این نشست درباره فعالیت محمدرضا شجریان و اجرای برنامه توسط او گفت: آقای شجریان چهره شناخته‌شده هنری است که خدمات خوبی به هنر ایرانی داشته و منعی برای فعالیت ایشان نبوده است.

او ادامه داد: شجریان دهه اول انقلاب حضور و برنامه‌های خوبی داشت، اما نوع رفتارهایش در دهه دوم انقلاب باعث شد کمی از مردم و نظام فاصله بگیرد و خودش مسئول این کار است. با این حال راه بازگشت برای ورود ایشان باز است به شرطی که به چارچوب‌های نظام متعهد باشد.

سخنگوی وزارت ارشاد خاطرنشان کرد: نمی‌شود فردی هم معترض و منتقد شدید باشد، ضوابط و معیارهای حاکم بر نظام را نپذیرد و هم بخواهد کار کند. شجریان باید رفتارهای گذشته خود را جبران کند و به موسیقی ایرانی و اسلامی برگردد.

او در بخش دیگری از این جلسه درباره واگذاری مجموعه تئاتر شهر به بنیاد رودکی توضیح داد: تئاتر شهر نماد فرهنگ و هنر کشور است و به دلیل اهمیتی که به آن می‌دهیم بازسازی آن را آغاز کرده‌ایم و هیچ تصمیمی برای واگذاری این مجموعه به جای دیگری را نداریم. این مجموعه مستقیما زیر نظر معاونت هنری است.

او درباره استعفای حسین طاهری مدیر پیشین اداره کل هنرهای نمایشی خاطرنشان کرد: ایشان در این مدت زحمات زیادی کشید اما معتقد بود با این شرایط و امکانات نمی‌تواند پاسخگو باشد. بنابراین دغدغه و نگرانی او، کارها را تحت‌الشعاع قرار داد و این چنین بود که کناره‌گیری کرد.

نوش‌آبادی یادآور شد: انتظار وزیر ارشاد از هنرهای نمایشی انتظار مهمی است چرا که این شاخه هنری می‌تواند کارکرد منحصر به فردی داشته باشد و هم طراز سینما پیش برود، اما متأسفانه نه انتظارات مقامات مافوق مدیر کل تأمین شد و نه انتظارات او برای اعتبارات و بودجه. از سوی دیگر ناخرسندی برخی از فعالان تئاتر این نگرانی را به وجود آورد که ادامه این روند، باعث افت بیشتر تئاتر می‌شود.

سخنگوی وزارت ارشاد درباره شیوه کناره‌گیری طاهری که نامه‌ کناره‌گیری‌اش را به جای ارائه به معاونت هنری، مستقیما به وزیر فرهنگ و ارشاد ارائه کرده بود، توضیح داد: معمولا استعفا به مقام بالاتر صورت می‌گیرد، اما آقای طاهری با این کار می‌خواست حرف‌هایش را به وزیر بزند که عجیب هم نیست.

نوش‌آبادی ادامه داد: هنر یک مدیر این است که با امکانات کم و با وجود مشکلات بتواند کار بیشتری ارائه بدهد. اگر پول باشد و مشکلی نباشد، خیلی کارها می‌توان انجام داد، اما در تمام بخش‌های دولت مشکلات وجود دارد و مدیر باید خود را وقف حوزه کاری‌اش بکند و از تمام منابع بیشترین بهره را ببرد. اگر نتواند چنین کند، خودش تشخیص می‌دهد که باید مسئولیتش را واگذار کند.

او درباره انتخاب مدیرکل بعدی هنرهای نمایشی گفت: فعلا که سرپرست مشخص شده است اما حتما معاون هنری و وزیر ارشاد فرد توانمندی را برای این حوزه انتخاب می‌کنند.

این سخنگو درباره تشکیل نشدن شورای نظارت بر نمایش‌ها متذکر شد: شورای نظارت بر تئاتر هرگز تعطیل نشده است، همچنان که جابه‌جایی مدیران هیچ لطمه‌ای به برنامه‌های تئاتر نزده است.

وی در ادامه در پاسخ به پرسشی دیگر درباره جابه جایی در شبکه نمایش خانگی توضیح داد: سیاست وزارت ارشاد مبنی بر توسعه این شبکه است، اما با نظارت بیشتر. رییس سازمان سینمایی نیز براساس اختیاراتش نسبت به جابه‌جایی مدیران زیرمجموعه از جمله شبکه نمایش خانگی تصمیم‌گیری می‌کند و این تغییرات اشکالی بر عملکرد آن مدیر نیست و قطعا هماهنگ با مدیران مافوق است.

نوش‌آبادی سپس در پاسخ به این پرسش که تعیین سخنگو باعث عدم پاسخگویی دیگر مدیران ارشاد شده، این موضوع را رد کرد و گفت: وزیر ارشاد با انتخاب سخنگو تلاش می‌کند سیاست‌ها و برنامه‌ها از یک مجرا بیان شود و از پراکنده‌گویی و تناقض‌گویی جلوگیری شود اما این نافی مسئولیت سایر نهادهای زیرمجموعه نیست.

او درباره وضعیت مبهم جشنواره شعر فجر نیز توضیح داد: به جز مشکلات مالی مسائل دیگری همچون اصلاح آیین‌نامه باعث تعویق در برگزاری این جشنواره شد، اما این جشنواره حتما برگزار خواهد شد و اگر به بهمن نرسد، حتما اسفندماه برگزار می‌شود.

نوش‌آبادی در ادامه با ابراز خرسندی از تأمین بودجه ارکسترهای ملی و سمفونیک اظهار امیدواری کرد این دو ارکستر در جشنواره موسیقی فجر برنامه داشته باشند.

او درباره تأخیر در صدور مجوز کنسرت‌های موسیقی بیان کرد: از گذشته مجوزهای زیادی برای موسیقی صادر شده و ظاهرا به حد اشباع رسیده است. به هر حال حساسیت روی موسیقی به لحاظ تجربی، قانونی، اخلاقی و هنری بالاست، به همین دلیل صدور مجوز کار دشواری است.

این سخنگو همچنین تأکید کرد: هنرمندان خانم در موسیقی هیچ ممانعتی ندارند مگر اینکه اتفاقات ناخوشایندی رخ دهد.

نوش‌آبادی همچنین از نگارش تفاهم‌نامه‌ای میان وزارت ارشاد و نیروی انتظامی سخن گفت و افزود: این تفاهم‌نامه در حال نگارش است تا امنیت و نظم برنامه‌های هنری حفظ شود.

وی در ادامه درباره وضعیت فیلم‌هایی که توسط دیگر نهادها دچار مشکل می‌شوند، گفت: اگر گاهی مشکلی برای نمایش این فیلم‌ها پیش می‌آید، به معنای بی‌توجهی ارشاد به حقوق فیلم و زیر پا گذاشتن تعهداتش نخواهد بود. شاید بنا به مصالح، فیلمی موقتا کنار گذاشته شود، اما مشکلات را می‌پذیریم و می‌دانیم که متأسفانه برخی فشارها، اظهارنظرها و فضاسازی‌ها روی افکار عمومی تأثیر می‌گذارد.

او ادامه داد: در طول یک سال و اندی از آغاز به کار دولت یازدهم فقط دو فیلم با مجوز ما ساخته و اکران شده است و بقیه مربوط به دوره پیش بوده است، بنابراین جشنواره های فجر امسال فرصت خوبی برای ارزیابی تولید آثار هنری در دولت جدید است.

نوش آبادی در بخش دیگری از این نشست درباره تعامل وزارت ارشاد با کمیسیون فرهنگی مجلس که گاه موانعی را بر سر راه فعالیت هنری ایجاد می‌کند، تصریح کرد: به هر حال پذیرفته‌ایم مجلس در هر دوره با هر نگاه و موقعیتی محترم است. اما در عین احترام به قوه ناظره کشور، به اصل تفکیک قوا هم معتقدیم چرا که ما هم وظایف مشخص و تعریف شده‌ای داریم و از دیگران می‌خواهیم اجازه دهند دولت در چارچوب موازین قانونی کارش را انجام دهد. اگر اجرای عموم مطابق میل نبود، نظر بدهند اما قبل از اجرا هر گونه داوری به تعامل قوا لطمه می‌زند.

او ادامه داد: نظر مجلس برایمان محترم است اما قرار نیست دولت مجری همه سلیقه‌ها باشد.

نوش‌آبادی در بخش پایانی این نشست در پاسخ به پرسشی مبنی بر تمدید مجوز فعالیت انتشارات «امید ایرانیان» با مدیریت جمیله کدیور که به گفته سوال‌کننده مستقیما از سوی وزیر صورت گرفته است، توضیح داد: مجوز این انتشارات به مدت یک سال و طبق قوانین تمدید شده است. ضمن اینکه هیچ منع قانونی برای فعالیت این انتشارات نیست. تا زمانی که منع قانونی برای فردی نباشد، دولت نمی‌تواند در برابر تقاضای شهروندان ایستادگی کند.

سخنگوی وزارت ارشاد در پایان این نشست گفت: صدور مجوز به معنای پذیرش عقاید سیاسی یک فرد یا جریان نیست. از سوی دیگر سیاست دولت بسترسازی برای کسانی است که اگر از نظام فاصله گرفته‌اند اما مشکل قانونی هم ندارند، دوباره برگردند.
منبع: ایسنا