کد خبر 38084
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۹:۰۲

«سازمان امنيت و همکاري اروپا» گزارش داد که در حال حاضر ?? روزنامه نگار در ترکيه در زندان به سر مي برند و اين کشور بالاترين رقم روزنامه نگاران زنداني را در جهان دارد.

به گزارش مشرق، بر اساس گزارش تازه اي که « سازمان امنيت و همکاري اروپا» تهيه کرده است در حال حاضر 57 روزنامه نگار در ترکيه در زندان به سر مي برند و بر اين اساس کشور ترکيه بالاترين رقم روزنامه نگاران زنداني در جهان را دارد.
 مطبوعات ترکيه اعلام کرده اند که حدود 60 خبرنگار در زندان بسر مي برند و حدود 4 هزار روزنامه نگار نيز تحت پيگرد قانوني قرار دارند.

 وب سايت « فري ميديا» در اين خصوص نوشت، بر اساس گزارش هاي نهادهاي مدافع آزادي مطبوعات در ماه دسامبر سال گذشته کشورهاي چين در صدر اين فهرست قرار داشت ؛اما در چند ماهه اخير دولت ترکيه که از نامزدان پيوستن به اتحاديه اروپا است، تقريبا دو برابر آن تعداد روزنامه نگار زنداني دارد. اين مسئله باعث انتقاد و نگراني هاي شديدي در مورد تعهد دولت اين کشور به آزادي مطبوعات و مشروعيت وجه دمکراتيک ترکيه شده است.
رقم 57 نفر که در گزارش « سازمان امنيت و همکاري اروپا» قيد شده با ارزيابي هاي يک نهاد ملي و بين المللي به نام « تريبون دفاع از آزادي روزنامه نگاران» همخواني دارد. اين نهاد در برگيرنده بسياري از انجمن هاي دفاع از آزادي مطبوعات از جمله « انجمن دفاع از آزادي مطبوعات ترکيه» است.
مقام مسئول آزادي رسانه ها در « سازمان امنيت و همکاري اروپا» از دولت ترکيه خواسته است تا مقررات مربوط به نظارت برفعالت روزنامه نگاران و رسانه ها را با موازين اين سازمان در رعايت آزادي مطبوعات انطباق دهد. وي در نامه اي خطاب به احمد داود اوغلو وزير خارجه ترکيه، نوشته است که مقررات ناظر بر فعاليت رسانه ها در ترکيه بايد اصلاح شود و اين سازمان حاضر است در اين زمينه با ترکيه همکاري کند.
" دونيا ميياتويچ" مسئول آزادي رسانه ها در« سازمان امنيت و همکاري اروپا» مي گويد: "هم اکنون رقمي بين 700 تا 1000 پرونده قضايي عليه روزنامه نگاران ترکيه در دست بررسي است. اين تعداد زياد موجب نگراني ما در مورد روش برخورد دستگاه قضايي با روزنامه نگاران شده و اين احتمال وجود دارد که در آينده تعداد بيشتري زنداني شوند."
به گفته وي دولت ترکيه براي مقابله با تروريسم از حق مشروعي برخوردار است ولي اين مسئله نبايد باعث محدوديت روزنامه نگاران و رسانه ها شود. وي تاکيد مي کند که غير قانوني کردن فعاليت روزنامه نگاران و تعقيب قضايي آنها فقط بايد در مواردي اجرا شود که تروريسم و ديگر اشکال خشونت به شيوه اي صريح و آگاهانه ترويج مي شود.
علاوه بر اين دادستاني ترکيه در اين موارد خواستار مجازات شديد و دادن احکام زندان طولاني مدت به روزنامه نگاران شده و قوه قضايي ترکيه نيز چنين احکامي را صادر کرده است.

 

مجازات سه هزار سال زندان!
در برخي از موارد روزنامه نگاران به دوره هاي زنداني بيشتر از صد سال محکوم شده اند. و يا براساس موارد اتهام و پرونده هايي که براي برخي ديگر تنظيم شده است تعدادي از روزنامه نگاران با مجازات هايي مثل 3 هزار سال زندان روبرو هستند. براي برخي ديگر چندين پرونده قضايي تشکيل شده و به عنوان مثال دو روزنامه نگار ترک هر يک 150 پرونده دارند.
« سازمان امنيت و همکاري اروپا» در متن گزارش جديد خود تاکيد مي کند که هم قوانين و هم نحوه اجراي آنها در مورد فعاليت روزنامه نگاران و رسانه ها بايد اصلاح شوند. به گفته اين نهاد دولت ترکيه در اکثر اين موارد با تکيه بر قوانين ضد تروريسم، روزنامه نگاران را بازداشت کرده و محل نگهداري آنها زندان هاي امنيتي ويژه اي است که در آن خلافکاران و مجرمين خطرناک زنداني هستند.
اين نهاد همچنين يادآوري مي کند که در اکثر موارد تحقيقات پيرامون بازداشت و محاکمه روزنامه نگاران در ترکيه نتوانسته است به اطلاعات لازم و دقيق دست يابد. به همين خاطر ممکن است در برخي موارد مضامين مندرج در اين گزارش کاملا دقيق نباشد. به گفته اين سازمان در بسياري از موارد محاکمه روزنامه نگاران، به بهانه ملاحظات امنيتي به وکلاي مدافع اجازه داده نشده که از تمام جزئيات پرونده آنها مطلع شوند.