به گزارش مشرق، پاپ فرانسیس اول در دیدار با اعضای «انستیتو پاپی برای مطالعات عربی و اسلامی» به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس این موسسه گفت: در سالهای گذشته با وجود برخی سختیها و عدم تفاهم و موارد عدم درک متقابل، گامهای رو به جلویی برای گفتوگوی بین ادیان از جمله گفتوگو با مسلمانان برداشته شده است.
وی با تاکید بر «اهمیت زیاد» گوش دادن به سخن دیگران، آن را «شرط اساسی برای تفاهل و درک متقابل و همزیستی مسالمتآمیز» دانست و گفت: گفتوگو از همگرایی و آشنایی با یکدیگر آغاز میشود و این امر میتواند از حکم پیشدستانه درباره دیگران جلوگیری کند و مستقیما ما را در فهم مستقیم دیگران از دیدگاهی جدید کمک کند.
پاپ فرانسیس اول با اشاره به گذشت نیم قرن از تاسیس «انستیتو پاپی برای مطالعات عربی و اسلامی» آن را نشانه درک ضرورت گفتوگو با مسلمانان از سوی کلیسای کاتولیک و تلاش برای ایجاد مرکزی تخصصی برای پژوهش و تربیت فعالان در گفتوگو با مسلمانان عنوان کرد.
وی افزود: شاید در گذشته مثل امروز محتاج این گفتوگوها نبودیم چرا که پادزهر هر گونه خشونتی قبول اختلافات است.
به گزارش فارس، پاپ فرانسیس اول از زمان تصدی این مقام در مارس 2012 تلاشهای خوبی برای گفتوگو با مسلمانان داشته است؛ وی علاوه بر بازگرداندن واتیکان به میز گفتوگو با الازهر پس از چند سال تعلیق روابط، عید فطر سال گذشته برای مسلمانان پیام تبریک ویژهای صادر کرد.
وی علیرغم اینکه جریانهای تکفیری و اسلام سیاسی را به یک چوب میراند و آنها را مقصر در ظلم به مسیحیان در خاورمیانه میداند، چندی پیش و پس از حوادث «شارلیابدو» در مسیر سفر خود به فیلیپین در هواپیما گفته بود: حامی آزادی بیان نه فقط به عنوان یک حق انسانی بلکه وظیفهای در راه خیر عمومی هستم اما آزادی بیان محدودیتهایی دارد؛ وقتی موضوع اهانت به ادیان درمیان است، محدودیتهایی در آزادی بیان وجود دارد.
پاپ برای مثال به آلبرتو گاسباری، هماهنگکننده سفرهایش که در کنار وی ایستاده بود، اشاره کرد و گفت: اگر دوست خوب من دکتر گاسباری به مادر من فحش دهد، میتواند انتظار یک ضربه مشت را از من داشته باشد.
پاپ همزمان به شوخی، مشت خود را به سوی دکتر گاسباری برده و افزود: این طبیعی است، شما نمیتوانید کسی را تحریک کنید، نمیتوانید به عقاید دیگران توهین کنید، نمیتوانید با عقاید دیگران شوخی کنید.