کد خبر 394470
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۱

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد افزود: آمارهای اخیر بانک مرکزی بیشتر سیاسی است تا اقتصادی؛ آمار بالای واردات، تولید ملی را به رکود کشیده/ مردم به تورم صفر درصد می خندند

 به گزارش مشرق, حسین صمصامی سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی, در خصوص اظهار نظر اخیر رئیس کل بانک مرکزی درباره خروج کامل کشور از رکود تورمی اظهار کرد:  بانک مرکزی به چه استنادی اعلام می کند که از رکود خارج شدیم و باید از آقای رئیس کل پرسید رقم و عدد ایشان برای طرح این مسئله چیست؟

وی افزود: آمار تورم اعلام شده نمی تواند نشان دهنده خروج از رکود باشد و اگر آقایان آماری ارائه نکردند، باید پرسید مبنای شما برای خروج از رکود چیست؟

سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی با انتقاد از این اظهار نظر سیف به نسیم گفت: در اقتصاد با آمار و حقایق می توان گفت که از رکود خارج شده ایم و نمی توان روی هوا حرف زد.

صمصامی با اشاره به آمار بانک مرکزی مبنی بر رشد 4 درصدی اقتصاد خاطرنشان کرد: در خصوص رشد اقتصادی بانک مرکزی باید به طور شفاف توضیح دهد که رشد اقتصادی به شکل موازی در همه بخش ها بوده است یا خیر؟

وی ادامه داد: اگر شما به وضعیت اقتصادی کشور نگاه کنید، متوجه می شوید که رشدی که ما داشتیم مربوط به همه بخش های اقتصاد نبوده است و تنها چند بخش در رشد اقتصادی 4 درصدی موثر بوده اند که البته تعدادشان هم قابل ملاحظه نیست!

استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: چند بخش که سهم بالایی در رشد اقتصادی دارند اثر خود را روی رشد اقتصادی گذاشتند، بنابراین نمی توان آن را مبنای خروج از رکود قرار داد.

چرا نرخ بیکاری دو رقمی است؟

صمصامی با اشاره به مشکل بیکاری عنوان کرد: اگر اقتصاد، کامل از رکود خارج شده است، به چه دلیل نرخ بیکاری دو رقمی است؟

وی افزود: اولین شاخص خروج از رکود شاخص اشتغال است، اگر نرخ رشد بیکاری ما 12 درصد بوده و در حال حاضر 10 درصد شده است، مفهومش این نیست که ما از رکود خارج شده ایم.

این اقتصاددان وضعیت کسب و کار مردم را شاخص دیگری در این زمینه دانست و به نسیم تصریح کرد: باید دید مردم در بازار و در بنگاه های تولیدی، موجودی انبار و فروششان چقدر بوده است و ایا این شاخص رو به کاهش رفته است یا خیر؟

صمصامی با انتقاد از ظرفیت پایین تولید بنگاهها در کشور تصریح کرد:  یکی دیگر از شاخصها، ظرفیت تولید بنگاه است و باید بررسی شود در حال حاضر چند درصد از ظرفیت تولید بنگاه ها در حال استفاده شدن است.

وی با اشاره به انتقاد مقام معظم رهبری از حجم بالای واردات در کشور به نسیم توضیح داد: بحث بعدی که خیلی مشکل ساز شده و مقام معظم رهبری هم به آن اشاره کرده اند، بحث واردات است، زیرا یکی از عوامل تشدید کننده رکود، واردات بی رویه است.

سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: باید بررسی شود چقدر جلوی واردات را گرفتیم و چند درصد از واردات ما کالاهای مصرفی نهایی است و قاچاقی که الان در خصوص کالاهای مصرفی نهایی اتفاق می افتد،چقدر است؟

صمصامی اضافه کرد: در حال حاضر آمار بالای واردات، تولید ملی را به رکود کشیده است و وقتی بررسی کنید متوجه می شوید که از لاستیک تا پوشاک چند درصد چینی و خارجی و چند درصد ایرانی هستند.

وی ادامه داد: بسیاری از فروشندگان خرید کالای خارجی را تبلیغ می کنند زیرا برایشان به صرفه تر است.

 

 

آمارهای اقتصادی اخیر سیاسی است

سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی اظهارات اخیر رئیس کل بانک مرکزی و رئیس جمهور را درباره اعلام آمارهای اقتصادی، سیاسی دانست و گفت: این گونه اظهارنظرها بیشتر جنبه سیاسی دارد تا جنبه واقعی اقتصاد و کسی که در درون اقتصاد کشور فعالیت می کند، تفسیری متفاوت با آقای سیف ارائه می دهد.

صمصامی با اشاره به اعلام تورم صفر توسط رئیس جمهور خاطرنشان کرد: صفر بودن تورم در بهمن ماه قابل بررسی است و بانک مرکزی اگر تورم بهمن ماه را صفر می داند به نخبگان دانشگاهی در زمینه های مختلف اطلاعات کافی بدهد.

وی با بیان این مطلب که مردم به تورم صفر درصد می خندند اظهار کرد: کسی تورم صفر را باور نمی کند و همین بهمن ماه بود که قیمت یک سری از کالاها افزایش پیدا کرد، البته تورم یک نوع شاخص است که برآیند مجموع قیمتها است که امکان صفر شدن آن وجود دارد، ولی در این خصوص باید اطلاعات دقیقی به مردم داد.

سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی افزود: در شرایط فعلی اقتصاد کشور، نمی شود گفت که تورم صفر است، زیرا شرایط اقتصاد سالم نیست.

صمصامی ادامه داد: با گفتن رئیس کل بانک مرکزی که ما  از رکود خارج شدیم از رکود خارج نمیشویم.

وی با اشاره به ارتباط میان تورم صفر و خروج از رکود به نسیم بیان کرد: تورم صفر نشان دهنده خروج اقتصاد از رکود نیست، ما در شرایط اقتصادی موجود، هم تورم داریم و هم رکود؛ و اگر کاری می کردیم که عرضه افزایش پیدا کند هم کاهش تورم داشتیم و هم افزایش رشد اقتصادی اتفاق می افتاد.

برکات رشد اقتصادی برای مردم هویدا نیست

این اقتصاددان گفت: دولتمردان روشن کنند که چه سیاستی باعث کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی طبق آمار بانک مرکزی شده است؟ چرا آثار برکات این رشد برای جامعه هویدا نیست و در آستانه شب عید هیچ کدام از کسبه احساس خروج از رکود را نمی کنند؟

صمصامی با اشاره یه اظهارنظرهای رئیس جمهور در مناظره های انتخاباتی گفت: آقای روحانی مگر در مناظره ها نمی گفتند که آن چیزی که بانک مرکزی به عنوان شاخص تورم اعلام می کند با چیزی که مردم احساس می کنند متفاوت است، پس چرا اکنون سخنشان تغییر کرده است؟

وی در پایان گفت: آقای روحانی آن زمان دقیقا درست و الان که می گویند تورم صفر شده من اقتصاددان می فهمم اما مردم در زندگی خود چیزی احساس نمی کنند.

منبع: نسیم