روزنامههای اصلاح طلب روز چهارشنبه را با تمرکز خبری بر سخنان حجتالاسلام هاشمیرفسنجانی نسبت به دلواپسان هستهای و اظهارات نتانیاهو پیرامون فعالیت هستهای جمهوری اسلامی ایران آغاز کردند.
از سوی دیگر، جعفرزاده نماینده مجلس در گفتوگو با روزنامه اعتماد خبر از دیدار پاستورنشینان با رقیب سرسخت خود، جبهه پایداری در «سکوت» روحانی داد و اظهار داشت «بماند که بعضاً برخی از نیروهای دولت در خفا و خلوت خودشان با گروههایی مثل پایداری نشست و برخاست دارند و سعی میکنند خود را به این دست گروههای اصولگرا نزدیک کنند. حتی بعضاً دفاعهایی از آنها میکنند که اصلاً این مسائل پالسهای خوبی از طرف دولت نیست. تعدادشان در خود دولت کم است، اما بالاخره هستند و اخبارش به ما میرسد.» و سپس خواستار «خانه تکانی» از سوی رییسجمهور شد.
روزنامه مردم سالاری
· داستان ناتمام آن 170 نفر
همچنان برخی از «بهارستاننشینان» در معرض ادعا محمدرضا رحیمی هستند و حالا دو نماینده مجلس خواهان دستور «قضایی» برای انتشار اسامی آن 170 نفر هستند.
روزنامه مردم سالاری در انعکاس این خبر در صفحه سیاسی خود نوشت«مسعود پزشکیان نماینده تبریز و موید حسینی صدر نماینده خوی در مجلس شورای اسلامیطی نامهای به آیتالله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه ضمن تکذیب دریافت وجه از محمدرضا رحیمی، درخواست کردند که دستور داده شود تا فهرست اسامیافرادی که از رحیمیپول گرفتهاند اعلام شود. به گزارش ایسنا، در نامه این دو نماینده خطاب به آیتالله آملی لاریجانی آمده است: از آنجایی که برخی سایتهای بدون شناسنامه به دروغ نام اینجانبان را در لیست جعلی دریافتکنندگان پول از آقای رحیمیقرار دادهاند و این مساله باعث رنجش خاطر موکلان عزیزمان گردیده، لذا به پیشنهاد و اصرار موکلان، دوستان و طرفداران بزرگوار درخواست مینماییم دستور فرمایید فهرست اسامیافرادی که از آقای رحیمیپول گرفتهاند اعلام شود و با گردانندگان سایتهایی که به دروغ و جعل نسبت به اینجانبان تهمت و افتراء زدهاند، برخورد قانونی لازم انجام شود تا ناراحتی به حق موکلان آگاهمان برطرف گشته و شفافیت لازم در فضای رسانهای انجام شود.
درادامه آمده است: این قبیل حرفهای دروغ، کذب و بیاساس و قابل اعتنا نیستند چون انسانهای متدین، منصف و با وجدان کاملاً آگاه هستند که ما در انتخابات دوره هشتم و نهم به عنوان کاندیدای مستقل حضور پیدا کردهایم و با حمایت قاطع آحاد مردم و عموماً قشر مستضعف انتخاب شدهایم و خوشبختانه از طرف هیچ شخص، گروه و جناح خاصی مورد حمایت مالی قرار نگرفتهایم و فقط و فقط وامدار مردم و نظام جمهوری اسلامیهستیم.»
روزنامه ابتکار
· حجتالاسلام هاشمیرفسنجانی نامزد ریاست مجلس خبرگان شد
«منابع آگاه» راوی روایت حضور حجتالاسلام هاشمیرفسنجانی برای حضور در انتخابات ریاست مجلس خبرگان رهبری هست؛ حتی روزنامه ابتکار رفتار آیتالله هاشمیشاهرودی را نیز پیشبینی کرده است.
گروه سیاسی این روزنامه پیرامون رقابت برای ریاست مجلس خبرگان نوشت «تعداد قابل توجهی از اعضای مجلس خبرگان رهبری در نامهای به آیتالله هاشمی رفسنجانی از وی خواستند تا برای ریاست مجلس خبرگان، نامزد شود. پایگاه خبری سفیر در گزارشی نوشت: در نامه این نمایندگان با اشاره به شرایط حساس و خطیر کنونی از آیتالله هاشمی رفسنجانی خواسته شده بدون توجه به حواشی و موج تخریبهایی که صورت میگیرد به عنوان رئیس مجلس خبرگان خودش را نامزد کند. در همین رابطه یک منبع نزدیک به آیتالله هاشمی رفسنجانی اظهار کرده است: «آقای هاشمی کاندیدای ریاست مجلس خبرگان خواهد شد». از سوی دیگر خبر میرسد، آیتالله هاشمی شاهرودی گفته است که اگر هاشمی رفسنجانی بیاید من کاندیدای ریاست مجلس خبرگان نمیشوم.»
روزنامه اعتماد
· ارتباط مخفی دولتمردان با پایداری در سایه «سکوت» روحانی
«ما مطلع هستیم که قاطبه شبها اعضای پایداری با احمدینژاد جلسه مشترک دارند. در این جلسات برخی از اصولگرایان و اعضای جبهه پایداری شرکت میکنند و در حرفهای خود میآوردند که مثلاً دیشب فلانجا بودیم و فلان اتفاق افتاد. مرتب راجع به اینها در مجلس صحبت میکنند.» سخنان غلامعلی جعفرزاده نماینده مجلس نسبت به جلسات «مخفی» به همین مورد ختم نشد؛ او از جلسه «مخفی» دولتمردان تدبیر و امید در سطح وزیر با جبهه پایداری در «سکوت» روحانی میدهد و در همین راستا گفت«بماند که بعضاً برخی از نیروهای دولت در خفا و خلوت خودشان با گروههایی مثل پایداری نشست و برخاست دارند و سعی میکنند خود را به این دست گروههای اصولگرا نزدیک کنند. حتی بعضاً دفاعهایی از آنها میکنند که اصلاً این مسائل پالسهای خوبی از طرف دولت نیست. تعدادشان در خود دولت کم است، اما بالاخره هستند و اخبارش به ما میرسد. به طور مثال صلابتی که در آقای جهانگیری برای ادامه راه است یا آن وفاداری که در آقای نوبخت است و حتی برخی اعضا مثل آقای پورمحمدی که از اصولگراترین اعضای کابینه هستند، متاسفانه در برخی دیگر نیست.
عدهای به هر حال خط خود را از دولت جدا کردهاند و وفادار به دولت نیستند. به هر حال در سطح دولت و کابینه هم متاسفانه این جریان وجود دارد. شک نکنید که برخی اعضای کابینه اگر دولت به روز سختی برسد، با این دولت و آقای روحانی نخواهند بود و با کمترین فوت وقت به صف مقابل میپیوندند. آقای روحانی باید سریعاً برای این افراد فکری بکند و قبل از اینکه کار سختتر شود، یک خانهتکانی اساسی در کابینه انجام دهد. وقتی برخی دولتمردان حتی در سطح وزیر با گروهی مثل جبهه پایداری ارتباطات سیاسی دارند، چنین خانهتکانیای اجتناب ناپذیر به نظر میرسد.»
سپس غلامعلی جعفرزاده نسبت به چگونگی واکنش روحانی به این ارتباط پنهان میان برخی از اعضا دولت و جبهه پایداری از جریانهای سیاسی رقیب و منتقد دولت اظهار داشت «الان اعضای اصلی و مؤثر دولت این مسائل را میدانند و فقط مانده که چقدر توان اصلاح در دولت وجود داشته باشد. آقای روحانی آدم با حوصلهای است و میخواهد در یک فضای تعاملی این موضوع را حل و فصل کند. اما مشخصاً رییس دولت نمیتواند بیاید درباره وزیرش چنین حرفی بزند. هیچکس توقع این رفتار را ندارد. اما هواداران دولت توقع دارند که اعضای غیرهمسو از دولت کنار گذاشته شوند. چون به هر حال وقتی یک وزیر غیرهمسو در کابینه باشد، تمام مجموعه تحت امرش غیرهمسو میشوند و یکباره یک وزارتخانه راهی جدا از راه دولت میرود.»
روزنامه شرق
· عدم نگرانی برای حضور احمدینژاد در انتخابات 1396/ او به تاریخ پیوست
اکبر منتجبی از یاران نزدیک محمد قوچانی در سرمقاله روزنامه شرق به بازی احمدینژاد در سال 1396 پرداخته است و در شش محور حضور او را در انتخابات ریاستجمهوری 96 فاقد نگرانی برای جریان همسو خود میداند.
این روزنامهنگار اصلاحطلب در بخشی از سرمقاله خود مینویسد «به نظر میرسد احمدینژاد کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری سال 96 نیست. ممکن است بازار انتخابات را داغ کند اما نباید از حضور او نگران بود. کاندیدای اصلی که قرار است سال 96 مقابل آقای روحانی بایستد، کس دیگری است و نام او را باید در جای دیگری جست. ممکن است احمدینژاد جاده صافکن او باشد. ممکن است با او ائتلاف کند و سهم خواه او باشد. احمدینژاد به دنبال آن است که طیف وسیعی از نمایندگان مجلس را در اختیار خود قرار دهد. بعید نیست حتی خود او در یک شهر کوچک کاندیدا شود. گویی احمدینژاد به ریاست مجلس آینده میاندیشد. مجلسی که رییس آن علی لاریجانی و طیف او نباشند.»
اکبر منتجبی در دلیل شش خود برای عدم نگرانی نسبت به سیاستورزی رییسجمهوری سابق مینویسد «اما جای هیچ گونه نگرانی نیست، آن مرد تنها به تاریخ پیوست....»
روزنامه آرمان امروز
· گامهای لرزان حزب ندای ایرانیان
«نقش «اصلاحطلب خوب» را در برابر «اصلاحطلبان بد» بازی کند»، «پدرخوانده» فعالیتهای خود را وارد فاز جدیدی کرده است»، «دیپلمات تازه اصلاحطلب شده» و «محبوب رسانههای رقیب» این گزارههای توصیفی روزنامه آرمانامروز نزدیکترین رسانه مکتوب به خانواده هاشمی رفسنجانی نسبت به حزب ندای ایرانیان و صادق خرازی است.
در همین راستا میثم سعادت در صفحه سیاسی روزنامه آرمانامروز نوشت «از همان روزی که زمزمه تأسیس حزب ندا به گوش رسید، بخشی از اصلاحطلبان بنای مخالفت با آن را گذاشتند. در واقع ندا در روزهای ابتدایی سعی کرد هویت خود را با نقد عملکرد اصلاحطلبان به خصوص در حدفاصل سالهای 88 تا 92 تعریف کند و با هجمه به افراد و جریانات سیاسی که عموماً امکان پاسخگویی نداشتند، نقش «اصلاحطلب خوب» را در برابر «اصلاحطلبان بد» بازی کند.
همین مسائل سبب شد تا بسیاری از اصلاحطلبان خوشنام از رفتار ندا انتقاد کنند. انتقاداتی که در نهایت منجر به کنار رفتن «هادی حیدری» و «حجت شریفی» دو تن از اعضای هیئت مؤسس حزب ندا از این مجموعه شد. در آن زمان «بهروز شجاعی» معتقد بود این افراد همچنان در کنار ندا خواهند بود اما به خاطر مشغله کاری از هیئت مؤسس کنار رفتهاند. «مجید فراهانی» نیز دیگر فردی بود که شایعه جداییاش از ندا منتشر شد. او چند روز بعد از این شایعه گفت که چون در شورای مرکزی یک حزب دیگر عضویت دارد، امکان حضور در حزب ندا را نداشته است.
با این وجود این موج استعفا هشداری به اعضای «ندا» بود و بلافاصله بعد از صدور مجوز، برخی چهرههای خوشنام که سابقه سیاسی بیشتری داشتند در مسئولیتهای کلیدی حزب قرار گرفتند. «مجید فراهانی» دبیر کل شد و «حسن یونسی» سخنگوی ندا و «شهاب طباطبایی» رئیس هیئت اجرایی. این افراد تلاش چشمگیری کردند تا بدگمانیها نسبت به «ندا» کاهش بیابد. مجید فراهانی به آرمان گفت که برای انتخابات مجلس دهم برنامهای ندارند و قصد ندارند اتحاد اصلاحطلبان را به هم بزنند.»
روزنامه ایران
· سهم اندک زنان از کرسیهای مجلس
ابراهیم بهشتی در صفحه سیاسی روزنامه ایران به مرور آماری حضور زنان در ادوار 9 گانه قوه مقننه پرداخته است؛ وی حضور زنان در مجلس را «اندک» توصیف میکند و در همین راستا نوشت «نسبت زنان با مردان در مجلس شورای اسلامی، هیچ تناسبی با آمار جمعیتی مردان و زنان در جامعه ندارد. در طول 9 دوره مجلس سهم زنان از کرسیهای مجلس هیچ گاه از 5 درصد کل نمایندگان بالاتر نرفته است. علی اکبر محزون، مدیرکل فناوری اطلاعات و آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور در اردیبهشت سال جاری گفته بود: «در حال حاضر شاخص نسبت جنسی در بدو تولد در کشور به ازای هر 100 دختر بین 105 تا 106 پسر است و در دنیا نیز این شاخص بین 104 تا 107 متغیر است.» محمود ملاباشی، معاون وقت وزیر علوم مهرماه سال 91 گفته بود: «میزان پذیرش دانشجویان دختر در سال تحصیلی 92-91 بیش از 60 درصد است که این افتخاری برای کشور محسوب میشود.» این آمار و ارقام نشان از آن دارد که زنان حدود نیمی از جمعیت ایران و کمی بیش از نصف ورودیهای دانشگاهها را به خود اختصاص میدهند.
با این حال و با وجود حضور چشمگیر و معنادار زنان در عرصههای اجتماعی، نمایندگان آنها در نهاد قانونگذاری کشورهیچگاه تعداد قابل توجهی نبودهاند. کمترین تعداد نماینده زن در مجلس مربوط به دورههای اول، دوم و سوم با 4 کرسی و بیشترین آن مربوط به دوره پنجم با 14 کرسی است. در بین پارلمانهای 155 کشور جهان، نهمین دوره مجلس شورای اسلامی با 9 نماینده زن و 1/3 درصد از کل نمایندگان در جایگاه 141 قرار دارد.»