کد خبر 396252
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۹

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: دست‌اندر‌کاران منابع طبیعی سالانه گزارشی دقیق از میزان توسعه جنگل و یا تخریب فضای سبز کشور ارائه دهند.

به گزارش مشرق، محمد‌رضا باهنر نایب‌رئیس دوم مجلس شورای اسلامی صبح امروز دوشنبه در همایش روز درختکاری که در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری سپاه برگزار شد، با اشاره به اینکه در مقطعی منابع طبیعی جزو بخش تجدید‌شونده طبیعت محسوب می‌شد، گفت: امروز به واسطه اتفاقاتی که در عرض 40 سال اخیر در کشور رخ داده دیگر نمی‌توان منابع طبیعی را جزو تجدید‌شونده‌های طبیعت به حساب آورد.

وی با تاکید بر اینکه اصلاح روند تخریب مراتع و جنگل‌های کشور نیاز به قاطعیت و نیز همتی برای جبران مافات دارد، خاطرنشان کرد: در سال 93 برخی آثار تخریب محیط زیست چه در ایران و چه در کشورهای همسایه خود را بیشتر نشان داد و آن داستان ریزگردهاست که مردم جنوب کشور تحمل می‌کنند و گستره آن اکنون به 10 الی 12 استان کشور رسیده است.

باهنر خشک شدن تالاب‌های کشور و به ویژه دریاچه ارومیه را فاجعه‌ خواند و با اشاره به اینکه جبران آن زمان زیادی می‌طلبد، گفت: امروز باید بسیاری از چاه‌های حفر شده در کشور را پر کرد.

وی از لزوم اتخاذ تدابیر و استفاده قطره‌چکانی از آب در کشور سخن گفت و با یادآوری اینکه یکی از دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه و تالاب‌های کشور کشاورزی بی‌حساب و کتاب و غیرعلمی است، افزود: امروز به این نتیجه رسیده‌ایم که بعضی از سد‌ها را نباید احداث می‌کردیم و بالعکس در نقاط دیگری باید سد می‌ساختیم که نساخته‌ایم.

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: کشاورزی باید علمی و با بهره‌وری بالا صورت گیرد. به عنوان مثال دو سال قبل در کرمان همایشی برای بررسی روند تولید پسته در 50 سال گذشته برگزار شد و عنوان گردید که در این مدت به قیمت امروز با مصرف 40 میلیارد دلار آب 20 میلیارد دلار پسته از کرمان صادر شده است؛ حال دیگر تکلیف خیار و خربزه و ... روشن است.

وی با اشاره به اینکه کشت هر کیلو خیار 200 لیتر آب مصرف می‌کند و بهای 200 لیتر آب امروز 4 الی 5 و حتی شاید تا 10 برابر یک کیلو خیار است، اظهار داشت: در هیچ نقطه‌ای از کشور نباید اجازه کشت خیار و هندوانه به صورت غرقابی بدهیم؛ به عنوان مثال خیار باید صرفا در گلخانه تولید شود تا به عوض مصرف 200 لیتر آب 20 لیتر آب صرف کشت آن شود.

باهنر دست‌اندرکاران منابع طبیعی را به ارائه گزارش از ریز‌ش‌ها و رویش‌های فضای سبز کشور فراخواند و گفت: در این گزارش باید دقیقا اعلام شود که چند درخت در یک سال کاشته شده و چه تعداد از دست رفته است؛ چند هکتار از زمین‌های بایر به زمین‌های سبز و جنگل تبدیل شد و چند هکتار جنگل تبدیل به آزاد‌راه و ... شد.

وی با یادآوری رتبه اول ایران در دنیا در زمینه مصرف انرژی بر ضرورت تعیین شاخص درست مصرف آب در کشور تاکید کرد و افزود: تولید هر کالایی مصرف یک میزان انرژی و آب دارد؛ اگر متوجه شویم که کشت یک کیلو هندوانه به عنوان مثال یک لیتر آب مصرف کرده است متوجه می‌شویم که آیا با کاشت آن سود کرد‌ه‌ایم یا اگر آن آب را نگه داشته بودیم به بهای بیشتری از ما می‌خریدند.

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: سال‌ها پیش خدمت یکی از روسای وقت قوه قضائیه بودم، ایشان می‌فرمود دیشب خواب راحتی کردم چرا که پس از 22 سال تکلیف یک پرونده قضایی روشن شد که من در پاسخ عرض کردم اگر یک پرونده پس از این همه مدت حل شده اما 999 هزار و 999 پرونده دیگر هنوز مانده است. بنابراین در عرصه محیط زیست نیز کاشت چند اصله درخت در روز درختکاری مشکلی را حل نمی‌کند.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات این کشور در زمینه آب، ریزگردها، بیابان‌زایی و ... غیرقابل حل نیستند، اظهار داشت: حل این مشکلات استمرار و تدبیر می‌خواهد و حال که این موضوع مورد توجه واقع شده باید از فرصت استفاده کنیم و با ارائه برنامه‌های بلند‌مدت به حل آن اقدام کنیم.

منبع: فارس