به گزارش مشرق، در حالی که نزدیک به دو هفته است عملیات آزادسازی صلاحالدین عراق آغاز شده، وبگاه خبری «السفیر» لبنان در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت ورود ارتش عراق و متحدان آن به تکریت حلقه محاصره اطراف موصل را کامل کرد.
پس از آنکه عراقیها و ایرانیها محاصره آمرلی را شکستند و «جرف الصخر» را آزاد کردند و بیجی، شمال سامرا و مناطق «العلم» و «الدور» را به تبع آن بازگرداندند و حرکت به سمت مسیر موصل یعنی تجمعات داعش در شمال شرق و غرب عراق تا حسکه در شمال شرقی سوریه را در مقابل خود دیدند.
تکریت، مقدمه نبرد بزرگ موصل
السفیر افزود: اما 30 هزار نظامی و عضو "حشد شعبی" (گردان های داوطلب مردمی عراق) و اعضای سپاه قدس ایران در تکریت هنوز از نبرد موصل بسیار دور هستند. این موضوع فقط در عراق مطرح نیست بلکه در سوریه نیز همینطور است؛ پیروزی در تکریت و بستن منطقه "الوسطی العراقیه" در مقابل داعش به تنهایی برای هر پیروزی در موصل کافی نیست.
در ادامه این گزارش آمده است: در خلال روزهای گذشته به ویژه ایرانیها فعالیت بسیاری را برای آماده کردن نبردی در سحطی که احاطه به آن ممکن نیست از خود نشان دادند البته در صورتی که صحنه میدانی میان عراق و شرق سوریه که مبارزه ایرانی-عراقی- سوری علیه داعش و با تسلیم آمریکا ادامه یابد. این ایفای نقش ایرانیها علنی شده و آمریکا به آن اعتراف کرد. احتمال قوی آن است که در سایه برآوردهای نظامی، سیاسی و تحولات جاری منطقهای در قبال داعش و کم رنگ شدن اولویت ریشه کن کردن داعش به دست آمریکا، حرکت تند ایرانی-عراقی-سوری به سمت شرق سوریه و در چهارچوب نبرد موصل به بیشتر از یک فرضیه تبدیل شده است.
السفیر سپس به نقل از یک مقام آگاه نوشت: تابستان به عنوان زمانی است که نیروهای ستاد ارتش آمریکا، ایران و عراق برای عملیات بر سر آن به نیمه اجماع رسیدهاند. یک مسئول کردی اعلام کرد ایرانیها هفتههاست نفوذ خود در حسکه را تقویت کردهاند و صدها نظامی سوری که افسران لبنانی و ایرانی ناظر آنها هستند و چندین ماه در تهران آموزش دیدهاند به این منطقه بازگشتهاند.
دو احتمال در رابطه با نحوه شرکت ایران در مبارزه علیه داعش
این وبگاه لبنانی تصریح کرد: از نظر نظامی احتمال ادغام شرق سوریه به عملیات سپاه قدس به عنوان اولین احتمال وجود دارد زیرا حسکه و دیرالزور نقش جبهه عقب داعش را بازی میکنند که باید نابود شوند. داعش به دلیل از دست دادن سنگر اخیر خود (که از آنجا به سمت موصل عقب نشینی خواهد کرد) بیشتر غنائم به تاراج برده ارتش عراق را در این مناطق نگهداری میکند ؛ این گروهک (پس از شکست تکریت) در طول خط شرق سوریه ، از شمال در حسکه تا جنوب در دیرالزور مستقر خواهد کرد.
السفیر افزود: اما احتمال دوم آن است که سپاه قدس به فرماندهی ژنرال "قاسم سلیمانی" در رأس جنگ زمینی برای شکست "ابوبکر بغدادی" قرار گیرد؛ پس از آنکه محاصره آمرلی شکسته شد و جرف الصخر در سه ماه پیش آزاد شد و ائتلاف بینالمللی علیه داعش به رهبری آمریکا اعلام کرد نیروی زمینی به عراق اعزام نمیکند و تُرکها هرگونه عملیات زمینی ضد داعش در سوریه را رد کردند.
اعتراف آمریکا به توانمندی ایران برای شکست داعش
السفیر سپس نوشت: «اظهارات "مارتین دمپسی" فرمانده ستاد ارتش امریکا درباره نقش سپاه قدس در نبرد تکریت یک دستور برای ایرانیها و دیگران بود بلکه تسلیم شدن در برابر واقعیت بود و این واقعیت آن است که ایرانیها و متحدان آنها در منطقه از عراقیها و سوریها به "نیروهای اصلی" منطقه تبدیل شدهاند و به تنهایی قادرند داعش را شکست دهند. در همین راستا "جان کری" وزیر خارجه آمریکا دعوت کرد برای مقابله علیه داعش تمام مرزهای جغرافیایی باز شود».
وبگاه لبنانی مذکور در ادامه اعلام کرد: این تسلیم شدن (آمریکا برای مبارزه ایران علیه داعش) همزمان با پیشرفت مورد نظر در پرونده ایرانی- آمریکایی صورت میگیرد که گویای اهمیت آن نقش در مقابله با داعش است.
این تسلیم شدن و عقبنشینی در میدانی وسیع شامل عراق، سوریه، یمن و بخشی از لبنان اتفاق خواهد افتاد. هیچ کس با جدیت اعتقادی به تشکیل "قوای سنی معتدل" در سوریه یا قوای عشایری در عراق نداشت؛ نه فقط به این خاطر که زمان به نفع داعش است بلکه تجربههای چندین ساله در سوریه برای ایجاد یک قوای سنی میانهرو که علیه داعش و نظام این کشور بایستد، توسط خود دولتهای خلیجی و ترکیه که بانیان آن بودند شکست خورد و داعش از دل النصره و القاعده (به عنوان نیروهای معتدل در نظر بانیان مذکور) متولد شد. کما اینکه ائتلاف وهابی-خلیجی و بخشی از عشایر عراق هنوز هم داعش را به عنوان یک نیروی سنی علی گسترش نفوذ شیعی در منطقه میداند.
السفیر افزود: بدون تکمیل تخریب خطوط امداد (داعش) در شرق سوریه ، نبرد موصل (غرب عراق) پیش نخواهد رفت. حال که ارتش سوریه با کردها بر سر استقرار نیرو در روستاهای حسکه مسابقه میدهند داعش مجبور شده نیروهایش را از آن عقب بکشد و در اطراف موصل تجمیع قوا کند. برای اولین بار داعش بیش از 2000 عضو سوری خود را برای تقویت خطوط دفاعی موسل فرستاد و این اقدامی غیر منتظره از البغدادی بود کسی که فقط ه افسراق بعثی و عشایر اعتماد می کرد.
در پایان این گزارش آمده است که در خلال هفتههای گذشته «عمر الشیشانی» انعطاف پذیری نیروهایش در برخورد با تسلط آمریکاییها بر هوا را ثابت کرد؛ همچنان اعضای داعش در منطقه و در مسافتهای دور میان پایگاههایش در جنوب شرقی حسکه نزدیک به عراق و شمال آن نزدیک به ترکیه در «رأس العین» یا «تل تمر» جولان میدهند. داعش برای جبران خسارتهای خود در مناطق مختلف سوریه، نفوذ به سمت جنوب این کشور را آغاز کرده و در این مسیر از حرکتهایی مانند«شهدا یرموک» به فرماندهی «ابوعلی البریدی» که یک ماه پیش با بغدادی در رقه بیعت کرد، کمک میگیرد.