اعتراف به ملموس نبودن عملکرد اقتصادی دولت یازدهم در سفره‌های مردم، اعتراف یک روزنامه حامی دولت است. چند روزنامه دیگر نیز از وضعیت نامناسب قیمت و عرضه نان با وجود گرانی 30 درصدی سال گذشته، گزارش داده‌اند.

 گروه اقتصادی مشرق- اعتراف به ملموس نبودن عملکرد اقتصادی دولت یازدهم در سفره‌های مردم، اعتراف یک روزنامه حامی دولت است. چند روزنامه دیگر نیز از وضعیت نامناسب قیمت و عرضه نان با وجود گرانی 30 درصدی سال گذشته، گزارش داده‌اند. در ادامه مهمترین مطالب اقتصادی روزنامه در چهارشنبه 19 فروردین آمده است:


* آرمان
- نتیجه عملکرد تيم اقتصادي بر سر سفره مردم ملموس نيست

این روزنامه حامی دولت در گفتگو با نعمت احمدی فعال اصلاح‌طلب به نقل از وی نوشته است: براي نخستين بار پس از انقلاب است كه تيم اقتصادي قدرتمند علمي در دولت حضور دارد اما حضور اين تيم اقتصادي بر سر سفره مردم ملموس نيست...

ممكن است بگويند تورم صفر يا كنترل شده است اما مردم چه گناهي دارند كه هنوز با مشکلات اقتصادی دست به گریبانند. در روزهاي قبل از عيد، اگر سري به خيابان‌هاي مركزي تهران مي‌زديد با دستفروش‌هايي مواجه مي‌شديد که بي كيفيت‌ترين اجناس را عرضه مي‌كردند كه مردم يكبار هم نمي‌توانند از آنها استفاده كنند و دليلش هم مشکلات اقتصادی است. شما الان در شهر نگاه كنيد و ببينيد جلوي فلافل فروشي‌ها يا پيراشكي‌های شكم پر كن شلوغ‌تر است يا چلوكبايي‌ها؟... من نمي‌گويم گراني، كمبود دارو و غيره را يك شبه مي‌شد حل كرد اما دولت يازدهم اين كار را نكرد و آگاه هستم دولتي 8 سال بر سر كار بود مزرعه و باغ كشور را شخم زد چنانكه آقاي رئيس‌جمهور يازدهم گفت فعلا مسئول آوار‌برداري هستيم. قبول مي‌كنم وقتي وارث ويرانه باشيد به همان ميزان زمان براي ترميم احتياج است كه صرف ويران كردن شده بود اما بايد در مقطعي به زندگي مردم نگاه و سفره آنها را رنگين كرد...

مردم خواسته‌هايي دارند و آقاي روحاني در زمان فعاليت انتخاباتي وعده‌هايي داده بود كه به گفته آيت‌ا... هاشمي از توان قوه مجريه خارج است اما مردم اين ناتواني و عدم برآورده شدن وعده‌هايي كه خارج از حيطه توان قوه مجريه است را نمي‌بينند و توقع دارند و مي‌گويند اگر رئيس‌جمهور حقوقدان است چطورنمي‌داند اين توان را ندارد و اجازه برآورده كردن اين وعده‌ها را نمي‌تواند دريافت كند كه در اين خصوص رئيس‌جمهور بايد به طور شفاف با مردم از محدوديت‌ها سخن بگويد تا توقعات تفسير به ناتواني دولت نشود.... كنترل قيمت مايحتاج عمومي گوشت و مرغ. . . نياز به يك برنامه كلان ندارد و قطعا تيم اقتصادي مي‌تواند اين بخش را كنترل كند تا هر روز از سفره مردم كم نشود. عدم كنترل وضعيت اقتصادي كشور يك ضعف است كه دولت بايد آن را كنترل كند.

- شیب گرانی نان، ملایم نیست
روزنامه آرمان از گرانی نان انتقاد کرده و نوشته است: درحالي كه از ابتداي روي‌كار آمدن تيم جديد مديريت اقتصادي كشور، مسئولين همواره از شيب آرام اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها صحبت‌ مي‌كردند، امروز با مرور اخبار و مشاهده آرا و نظرات مردم پيرامون قيمت‌ نان، متوجه مي‌شويم كه اين شيب چندان هم ملايم نيست. درحالي كه در سال گذشته‌ بنابر تصميم شوراي عالي كار و اعمال نظر دولت، كف دستمزد نيروي كار 712هزارتومان تصويب شد (كه حدود يك چهارم ميزان خط فقر در شهر تهران است) امروز بخش قابل اعتنايي از مخارج خانوارهاي آسيب‌پذير كشور را هزينه تهيه نان تشكيل مي‌دهد.

تا جايي كه حتي بنابر مشاهدات ميداني، در تهران همچنان نان نسيه و نان نصفه به فروش مي‌رسد كه حاكي از مشكلات بخشي از جامعه شهري در تهيه نان است. بله درست است و شك نكنيد، اگر هم شك كرديد مي‌توانيد حاشيه تهران را سياحت كنيد يا در همين دل تهران چرخي زده و با رونق نسيه فروشي آشنا شويد... اگر اكنون يك خانواده كارگري پنج نفره بخواهند با درآمد 712هزارتوماني سرپرست خانوار روزي تنها 5نان سنگك 1500 توماني را مصرف كنند، حدود 225هزارتومان از درآمد خود را بايد صرف خريد نان كنند و تنها 487هزارتومان از درآمد ماهانه براي آنان باقي مي‌ماند!

- فرشاد مومنی: دولت روحانی بسیاری از اشتباهات فاحش دولت احمدی‌نژاد را ادامه می‌دهد
فرشاد مومني، عضو هيات علمي‌ دانشگاه علامه طباطبايي درباره رفع تحریم‌ها به روزنامه آرمان گفته است: دولت اگر از اين فرصت در جهت بازآرايي در ساختار نهادي به نفع مولدان اقتصادي و به ضرر زياده خواهان غير مولد استفاده نكند، اگر يك برنامه ملي مبارزه با فساد با محوريت پيشگيري را در دستور كار قرار ندهد، اگر نظام پاداش دهي كنوني را مورد توجه قرار ندهد، اثر عملي اين ماجرا اين است كه مردم خواهند گفت: چه تفاوتي ميان زمان تنش زدايي و تنش‌زايي وجود دارد؟..

بسياري از اشتباهات فاحش دوره قبلي، در حال حاضر فقط با شيب كمتر همچنان استمرار دارد. من اكنون مي‌خواهم توجه دولت محترم را به اين نكته جلب كنم كه حتي اگر آمادگي اين را ندارند كه از تجربه دولت احمدي‌نژاد به اندازه كافي درس بگيرند، حداقل از تجربه 18 ماهه عملكرد خودشان پند بگيرند. رئيس‌جمهور امروز بايد با تمام همكاران مسئولشان پاسخگوي اين باشند كه چرا عملكرد اقتصاد ايران در سال 1393 به گونه‌اي كه مشاهده شد رقم خورد؟ چرا صدور مجوز واحدهاي صنعتي توليدي در سال 93 حتي نسبت به‌سال 92 كه يك‌سال بسيار فاجعه‌آميزي بود 10 درصد كاهش را نشان مي‌دهد؟ چرا سطح زيربناي طبقات ساختمان‌هاي شهري بر اساس پروانه‌هاي صادر شده، از 31 ميليون متر مربع در تابستان 1392 به 19 ميليون متر مربع در تابستان 93 رسيده است؟ و تا زماني كه از تجربه دوره احمدي‌نژاد و تجربه خودشان درس نگيرند و چرايي اوضاع را درك نكنند، امكان اين وجود ندارد تا ما از اين فرصت طلايي محقق شده در جهت بهبود شرايط كشور و حركت به سمت توسعه استفاده كنيم.

من فكر مي‌كنم كه شخص رئيس‌جمهور بايد خيلي شفاف از مسئولان اقتصادي كشور سوال كنند كه اين چه ساختار نهادي است كه اگر كسي در ايران سرمايه‌گذاري در زمينه توليد لوازم خانگي را انتخاب كند، درآمد و سود حاصل از اين فعاليت يك سوم كساني خواهد بود كه به واردات لوازم خانگي مبادرت مي‌ورزند؟ بايد پاسخ دهند كه اين چه ساختار نهادي است كه چشم‌انداز سودآوري سرمايه‌گذاري در زمينه توليد دارو در كشور ما يك بيستم سرمايه‌گذاري در واردات داروست؟ چرا در حالي كه توليدكنندگان ما شديد‌ترين و غيرعادي‌ترين فشارها را تحمل مي‌كنند، بر سود دارايي افرادي كه به تجارت پول مشغول هستند، به ويژه در بانك‌هاي خصوصي در اين سال‌ها افزوده شده؟ چرا با اينكه حباب ناشي از آينده هراسي در قيمت كنوني دلار به طور غير متعارفي بالاست، اين حباب در اثر اين توافق بسيار ارزشمند فرو نريخت؟...

چيزي كه ما تا كنون مشاهده كرديم اين است كه متاسفانه سياست‌هاي پولي، مالي، تجاري و نرخ ارز ايران كه در حال حاضر به طور كلي به ضد توليد كشور تنظيم شده‌اند، به هيچ وجه آن تمايل بايسته را در دولت براي بازآرايي ساختار نهادي نمي‌بينيم. كما اينكه تاكنون نشنيده‌ایم اين دولت در زمينه طراحي يك برنامه ملي مبارزه با فساد نيز كوشش قابل توجهي كرده باشد. چيزي كه ما تا كنون مشاهده كرديم اين است كه دقيقا به سبك دوره دولت قبل، به صورت موردي، موضعي و انفعالي موارد خاصي از فساد رخ داده را مطرح مي‌كنند. آن‌هم بدون اينكه تحليلي از چرايي ريشه‌اي شكل‌گيري اين فساد ارائه كنند... رئيس‌جمهور بايد از تيم همكاران خودشان بپرسند كه مساله احياي سازمان برنامه و بودجه كه وابسته به يك نشست و برخاست در شوراي عالي اداري بود، چرا با يك وقفه 18 ماهه رو به رو شد و چرا هيچ يك از مطالعات آمادگي بخش براي اينكه ما يك سازمان برنامه كارآمد و ثمربخش داشته باشيم صورت نگرفت.

* ابتکار
- توافق هسته‌ای سبب رکود بازار خودرو شد

این روزنامه اصلاح‌طلب در گزارشی از بازار خودرو نوشته است: یکی از بازارهایی که در سال جاری و به بهانه بیانیه سوییس امید به روق آن می‌رود بازار خودروست. در حالی که در سال گذشته این بازار سال بی رونقی را پشت سر گذاشت به نظر می‌رسد اکنون انگیزه‌ها برای خرید و فروش بیش تر در این بازار باید افزایش یابد در حالی که آن طور که از شواهد و قراین پیداست رکود سال گذشته به سال جدید منتقل شده و رونق در این بازار ظاهراً ربطی به بیانیه سوییس ندارد به طوری که فعالان بازار از ادامه و تشدید وضعیت رکودی بازار خودرو در سال جدید خبر می‌دهند...

با این حال اگرچه فعالان بازار خودرو امیدوار بودند در سال جدید این رکود کاهش یابد اما تفاهم ایران و 1+5 برای رسیدن به توافق نهایی باعث تشدید این رکود شده است .به گفته فعالان بازار خودرو، پس از اعلام بیانیه سوئیس انتظار مردم برای کاهش قیمت خودروهای داخلی و خارجی افزایش یافته و به همین دلیل رکود بازار خودرو در ابتدای سال جدید افزایش یافته است.

* اعتماد
- ايران كالاي سنتي فروخت، صنعتي خريد

روزنامه اعتماد درباره وضعیت تجارت خارجی کشور در سال 1393 نوشته است: مشكل سنتي تجارت خارجي ايران در سال گذشته همچنان پابرجا ماند به‌طوري كه در اين سال نيز بيشترين حجم واردات كالا به كشور را محصولات كشاورزي و بيشترين حجم صادرات غير نفتي را كالاهاي وابسته به نفت نظير گازهاي همراه نفت و پتروشيمي به خود اختصاص دادند. 

در سالي كه گذشت ايران بيش از سه ميليارد و ٢٠٠ ميليون دلار گندم وارد كرد كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزايشي ٥٧ درصدي را نشان مي‌دهد. ميزان واردات ذرت دامي. هفت ميليارد دلار گزارش شد كه نسبت به سال پيش از آن ١٤ درصد افزايش يافت. برنج هر چند در اين دوره زماني صدرنشين كالاهاي وارداتي بود و يك ميليارد و ٤٠٠ ميليون دلار ارز براي واردات آن اختصاص يافت اما حجم وارداتش نسبت به سال گذشته كاهشي ٣٨ درصدي را شاهد بود. سويا نيز مانند برنج با كاهشي ٣٢ درصدي روبه‌رو شد اما سويا همچنان يكي از اقلام صدرنشين فهرست كالاهاي وارداتي به كشور بود... ايران كالاهايي با ارزش افزوده كم را به خارج مي‌فروشد و كالاهايي با ارزش افزوده بالا را از خارج كشور وارد مي‌كند. بسياري معتقدند ايران بايد در دوران جديد به افزايش ارزش افزوده كالاهاي صادراتي روي بياورد چرا كه اين اقدام مي‌تواند سبب افزايش اشتغال و درآمد ارزي در كشور شود.

- با رفع تحریم‌ها به سمت رشد اقتصادی 12 برابر می‌رویم

علی قنبری معاون وزیر صنعت در یادداشتی در روزنامه اعتماد درباره اثرات توافق هسته‌ای بر اقتصاد کشور اینطور بیان کرده است: با حذف تحريم‌ها، درهاي اقتصاد ايران به روي جهان بازتر مي‌شود و ما با سرعت بيشتري به سمت تحقق سند چشم‌انداز مبني بر دستيابي به جايگاه اول منطقه يعني رشد اقتصادي حداقل ١٢ برابر و سرمايه‌گذاري ٥ برابر وضعيت موجود، پيش مي‌رويم. تمامي ابعاد مختلف اقتصاد ايران به‌طور مستقيم و غيرمستقيم از تفاهمنامه اخير منتفع خواهند شد. افزايش سرمايه‌گذاري خارجي يكي از سريع‌ترين واكنش‌هاي اقتصاد به مثبت شدن روابط تجاري در مرحله تفاهم هسته‌اي كنوني است...

با بهبود روابط بين‌المللي و مثبت شدن تعاملات ايران با قدرت‌هاي اقتصادي دنيا حجم زيادي از سرمايه‌گذاران به كشور مي‌آيند... بايد منتظر ساير كشورها براي سبقت در سرمايه‌گذاري در ايران و كسب سهم بازار كشورمان باشيم... قوانيني كه يك شبه عليه اقتصاد ايران وضع شد در صورت امضاي توافقنامه هسته‌اي به صورت يكجا حذف مي‌شوند كه تسهيل شديدي در شرايط تجاري كنوني براي اقتصاد كشور ايجاد مي‌كند... حركت به سمت فرامليتي شدن شركت‌هاي ايراني يكي از نخستين دستاوردهاي پذيرش ايران هسته‌اي توسط قدرت‌هاي جهاني است.

* ایران

- مردم از کیفیت و قیمت نان پس از گرانی ناراضی‌اند

روزنامه دولت در گزارشی از نارضایتی مردم نسبت به وضعیت پخت نان خبر داده است: زوز گذشته برای اطلاع یافتن از قیمت نان دولتی، آزاد پز و  تغییر کیفیت آن به چند منطقه از تهران رفتیم. موضوعی که ابتدا برای ما جلب توجه کرد صف‌های کوتاه برای خرید نان بود و اینکه مردم بعضاً یک یا دو عدد نان خریداری می‌کردند. اما اکثر افراد نسبت به کیفیت و اندازه نان‌های پخته شده ناراضی بودند. زمانی که حرف آزادپز شدن نانوایی‌ها سر زبان‌ها آمد افزایش کیفیت بر قیمت چیره شد و مردم هم با این امر موافق بودند که در صورت رشد کیفی و کاهش ضایعات نان حاضرند بهای بیشتری را بپردازند ولی اکنون با وجود قیمت‌هایی که برای نان تعیین شده است کیفیت نان برخی از نانوایی‌ها هیچ تغییری نکرده است و وزن چانه‌ها نیز کاهش یافته است. قیمت نان‌هایی که با آرد آزاد تهیه می‌شود در مناطق مختلف متفاوت است.قیمت نان سنگک 1300 تومان و در برخی از مناطق 2هزار تومان بود. بربری هم بین هزار تا 1300 تومان در نوسان بود. قیمت نان تافتون هم از 500 تا650  تومان متغیر بود.این در حالی است که اوایل آذرماه سال گذشته از سوی دولت قیمت نان بدون کنجد بربری 650 تومان، سنگک 780 تومان، لواش208 تومان و تافتون 390 تومان تعیین شده بود.

در حال حاضر برخی از نانوایی‌ها قیمت‌های دولتی را رعایت می‌کنند.ولی برخی نانوایی‌ها هم که مجوز آزاد پز شدن ندارند خودشان را آزاد پز به مردم معرفی می‌کنند و با دریافت آرد یارانه‌ای، نان را با قیمت بالاتری به فروش می‌رسانند این در حالی است که  در بیشتر موارد قد و قواره و کیفیت نان  آنها نیزهیچ فرقی نکرده است.همچنین برخی از نانوایان نه با قیمت دولتی نان می‌فروشند و نه با قیمت آزاد پز بلکه درصدی قیمت‌های خود را افزایش دادند که به قول خودشان بخشی از هزینه‌ها پوشش داده شود.

* دنیای اقتصاد
- انتظار ارزان شدن خودرو با توافق هسته‌ای

این روزنامه در گزارشی درباره بازار خودرو نوشته است: خودروسازان کشور می‌توانند با مدیریت مالی بیشتر و افزایش بهره‌وری، امکان افت قیمت‌ها را در درازمدت فراهم بیاورند. به باور کارشناسان، در صورتی که تابستان امسال توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای 1+5 نهایی شده و به امضای طرفین برسد و در نتیجه تحریم‌های بین‌المللی لغو شوند، هزینه‌های مربوط به دور زدن تحریم‌ها نیز حذف و قیمت خودرو می‌تواند کاهش یابد. به‌عبارت بهتر، پس از لغو احتمالی تحریم‌ها، توپ در زمین خودروسازان است و آنها هستند که تصمیم می‌گیرند قیمت محصولات شان را کم کنند، ثابت نگه دارند یا افزایش دهند؛ هر چند اگر قیمت را کاهش ندهند یا حداقل تثبیت نکنند، آنگاه باید پاسخگوی افکار عمومی باشند. به هر حال مردم با توجه به اظهارات دست اندرکاران صنعت خودرو مبنی بر تاثیر تحریم بر افزایش هزینه‌های تولید، انتظار کاهش قیمت را پس از لغو تحریم‌ها دارند و خودروسازان در صورت برآورده نکردن انتظارات مردم (کاستن از قیمت خودروهای تولیدی) باید دلایلی محکم و قانع‌کننده برای ارزان نشدن محصولات شان، بیاورند... رئیس پیشین شورای رقابت معتقد است خودروسازان می‌توانند با استفاده از اثرات «توافق لوزان»، هزینه‌های تولید خود را کاهش داده و قیمت محصولات شان را پایین بیاورند.

آن‌طور که جمشید پژویان در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید، بهانه خودروسازان در دوران تحریم این بود که نمی‌توانند قطعات موردنیاز خود را سر وقت تامین کنند و بنابراین هزینه سربارشان بالاست؛ خب حالا اگر تحریم‌ها لغو شوند، دیگر بهانه‌ای برای افزایش تولید و کاهش هزینه سربار وجود ندارد و این موضوع می‌تواند به کاهش قیمت خودرو بینجامد. وی می‌افزاید: اگر بگوییم هزینه‌های تولید خودرو پس از لغو تحریم‌ها افت خواهد کرد، خیلی حرف معقولی نزده‌ایم، چون قیمت خودرو در شرایط فعلی با کاهش نرخ ارز، پایین خواهد آمد.