به گزارش مشرق، روزنامه واشنگتن تایمز در پایگاه اینترنتی امروز در گزارشی به قلم رُوان اسکاربورو نوشت: «طبق یک گزارش تحلیلی جدید ارتش آمریکا، ایران تلاش خود را «به شدت» بر ساخت هواپیماهای بدون سرنشین شناسایی و تهاجمی از جمله هواپیماهای «انتحاری» متمرکز کرده است که خطرات موجود برای اسرائیل و کشتی های آمریکایی در خلیج فارس را افزایش می دهد.
ارتش ایران در حال پیشبرد طرح خود برای ایجاد ناوگانی از هواپیماهای انتحاری مملو از مواد منفجره است و در ماه دسامبر آنها را بر ضد چند کشتی در نزدیکی تنگه هرمز که گلوگاه حمل و نقل دریایی خلیج فارس است، آزمایش کرد.
پیامدهای چنین طرحی روشن است: این رژیم تندرو تحت کنترل شیعیان از دیرباز تهدید کرده است تنگه هرمز را که روزانه بیست درصد محموله های نفتی جهان از آنجا عبور می کند، مسدود خواهد کرد. تمرینهای نظامی نشان می دهد هواپیماهای انتحاری بخشی از طرح جنگی ایران است.
طبق گزارش ارتش آمریکا، ایران همچنین فناوریهای جدید مربوط به هواپیماهای بدون سرنشین را در اختیار حماس در جنوب و حزب الله در شمال اسرائیل قرار می دهد. هر دو گروه از نظر آمریکا گروههای تروریستی اند که خود را متعهد به نابودی اسرائیل می دانند.
این ارزیابی در گزارش جدید دفتر مطالعات نظامی خارجی ارتش آمریکا در لیون ورث در ایالت تگزاس گنجانده شده است. این سند که حاوی ارزیابی هایی توسط چند تحلیلگر امنیت ملی است، به موضوع استفاده فزاینده از هواپیماهای بدون سرنشین نظامی در سراسر جهان اختصاص دارد.
ایران از این قاعده مستثنا نیست.
طبق ارزیابی ارتش آمریکا: «در حالی که در عصر موشکهای کروز و هواپیماهای بدون سرنشین پریدیتور دقیق به آسانی می توان ایده هواپیماهای انتحاری را بیشتر یک اقدام نمادین قلمداد کرد، بهره برداری از هواپیماهای انتحاری یک راهبرد نامتقارن است که هم به ایران امکان رقابت در یک عرصه نابرابر را می دهد و همه به کنترل کنندگان آن این امکان را می دهد که طی مدت پروازی چند ساعته یک هواپیمای بدون سرنشین اهداف مورد نظرشان را انتخاب و هدفگیری نمایند.»
طبق این گزارش، کلا «شاید هیچ بعدی از برنامه نظامی آشکار ایران طی دهه گذشته به اندازه هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفت نداشته است. تمرکز شدید ایران بر توسعه این هواپیماها، موجب پیچیده تر شدن عملیات آمریکا در خلیج فارس و خلیج عدن(در دریای سرخ) خواهد شد و چنانچه ایران هواپیماهای انتحاری را در اختیار گروههایی مانند حزب الله یا وفاداران بشار اسد در سوریه قرار دهد، نگرانی هایی را در زمینه اشاعه آنها ایجاد خواهد کرد.»
فناوری ایران در زمینه هواپیماهای بدون سرنشین را می توان در عملیات عوامل آن مشاهد کرد. در ماه فوریه، حماس سه فروند هواپیمای بدون سرنشین شناسایی ابابیل- سه را به حریم هوایی اسرائیل فرستاد و به محض برخواستن جنگنده های اسرائیلی آنها را باز گرداند. آن هواپیماهای بدون سرنشین (یو ای وی) در غزه تولید شده بود و قابلیت تجهیز به راکت های کوچک را دارد.
هواپیماهای بدون سرنشین با طراحی ایران همچنین از طریق لبنان، پایگاه عملیاتی حزب الله، به شمال اسرائیل نفوذ کرده اند.
توماس مکلنرنی ژنرال بازنشسته نیروی هوایی آمریکا گفت، نیروی هوایی ایران هیچ تناسبی با نیروی هوایی آمریکا ندارد. اما تعداد کافی از هواپیماهای بدون سرنشین می تواند خساراتی مانند عملیات انتحاری ژاپنی( کامیکازی) در جنگ جهانی دوم وارد سازد. وی این تهدید را بسیار مهم خواند.
ژنرال کیومرث حیدری در کنار عکسی از خلیج فارس گفته: «ما سه مدل از هواپیماهای بدون سرنشین انتحاری را آزمایش کردیم که نوعی موشک کروز بود و کاملا بدست کارشناسان ایرانی ساخته شده است.»
برخی ارزیابی های دفتر مطالعات نظامی خارجی ارتش آمریکا درباره توسعه هواپیماهای بدون سرنشین توسط مایکل روبین تحلیلگر این دفتر و محقق موسسه امریکن اینترپرایز تدوین شده است.
روبین به واشنگتن تایمز گفت، استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین بخصوص در آبهای کم عرض خلیج فارس می تواند موثر باشد چون حرکت ناوهای هواپیمابر در آنجا دشوارتر است و بالگردهای نیروی دریایی مکررا در حال پروازند.
روبین گفت: «به همین علت تولید هواپیماهای بدون سرنشین ایران بخصوص به لحاظ مختل ساختن عملیات بالگردها بسیار خطرناک است. ایرانیان از دیرباز تدابیر دفاعی کشتی های آمریکا در آبهای بین المللی را تحت نظر داشته اند اما می توان با قایق های ایرانی ارتباط برقرار کرد. ارتباط با هواپیماهای بدون سرنشین ایران ممکن نیست بنابراین احتمال یک رویارویی نظامی واقعی قوت گرفته است.»
وی افزود، ایران از قصد خود برای ارسال هواپیماهای بدون سرنشین برای حزب الله خبر داده است که جنگجویان آن در سوریه در دفاع از رژیم اسد می جنگند. این بدین معنی است که عوامل دیگر (ایران) از قبیل شیعیان حوثی در یمن و شبه نظامیان شیعه عراقی در عراق نیز ممکن است هواپیماهای بدون سرنشین انتحاری دریافت کنند.
وی گفت، این بدین معنی است که نه تنها هواپیماهای مسافربری در اسرائیل و شرق مدیترانه در خطر خواهند بود بلکه عبور از(تنگه) باب المندب در ساحل یمن نیز برای همه خطرناک تر خواهد شد.
چنین هواپیماهایی به دقت لازم برای شلیک یک فروند موشک هلفایر از هواپیماهای بدون سرنشین پریدیتور آمریکا نیاز ندارند. گردانندگان ایرانی آنها فقط باید یک هدف را بر روی صفحه مانیتور پیدا و هواپیما را به سوی آن ارسال کنند.
روبین در گزارش مربوطه نوشته است: «چنانچه ایران بخواهد، حتی بدون مواد منفجره، هواپیماهای بدون سرنشین را در مسیر برخورد با بالگردها و جنگنده ها به پرواز درآورد، ممکن است عملیات هوایی عادی نیروی دریایی و زمینی (آمریکا) در امتداد مرزهای ایران مختل شود.»
روبین در گزارش مربوطه نوشته است: «چنانچه ایران بخواهد، حتی بدون مواد منفجره، هواپیماهای بدون سرنشین را در مسیر برخورد با بالگردها و جنگنده ها به پرواز درآورد، ممکن است عملیات هوایی عادی نیروی دریایی و زمینی (آمریکا) در امتداد مرزهای ایران مختل شود.»
منبع: خبرگزاری صدا و سیما