کد خبر 403757
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۸

عضو جریان معارض تغییر مسالمت آمیز سوریه با اشاره به اینکه مخالفان سوری بیانیه ژنو را اساس حل بحران سوریه می‌دانند، تاکید کرد: احزاب معارض با نهادهای جامعه مدنی در مسکو بر سر 12 اصل لازم الاجرا به توافق رسیده‌اند.

به گزارش مشرق، «دعد قنوع» عضو جریان معارض تغییر مسالمت‌آمیز در سوریه، به مهم‌ترین مسائل مورد تفاهم بین طرف‌های معارض و جامعه مدنی برای گفت‌وگو با هیئت دولت در کنفرانس مسکو 2 پرداخت اشاره کرد و در مورد فعالیت‌های نشست مسکو 2 گفت: بحث و گفت‌وگوهای مثبتی بین جریان‌های معارض و نهادهای جامعه مدنی جریان دارد، هنوز بر سر برخی مسائل از جمله بیانیه ژنو اختلاف بر سر مفهوم و محتوای آن وجود دارد اما درباره ابزارهای اجرای این بیانیه توافقاتی حاصل شده است.

وی افزود: قرار است در پایان گفت‌وگوهای بین مخالفان سند تفاهمنامه‌ای که بیانگر دیدگاه مخالفان شرکت کننده در مسکو 2 است، تدارک دیده شود.

این شخصیت معارض سوری گفت: مطمئنا همه مخالفان خواستار راه حل سیاسی بر اساس بیانیه ژنو و اصول آن هستند که در تاریخ سی ام ژوئن 2012 تدوین شده و شورای امنیت طی قطعنامه 2118 آن را تصویب کرده است، به گونه‌ای که با کار سیاسی سوریه، منطقه و جامعه بین المللی زمینه برای برگزاری کنفرانس ژنو 3 فراهم شود به گونه‌ای که این کنفرانس تضمین دهنده حقوق کامل سوری‌ها و همه اقوام و طوایف آن باشد.

قنوع تاکید کرد: معارضان و جامعه مدنی بر سر مسائل متعددی در نشست مسکو به تفاهم رسیده‌اند که از جمله آن نخست، تاکید بر قطعیت راه حل سیاسی بر اساس بیانیه ژنو است، همه احزاب سوری خواستار ایجاد راه حل سیاسی و شریک شدن در روند سیاسی سوریه و گفت‌وگوی سوری-سوری هستند.

وی افزود: از مهم‌ترین مسائل در دستور کار گفت‌وگوی ملی نخست، تلاش برای توقف فوری همه خشونت‌ها و درگیری‌ها در خاک سوریه است، دوم اینکه برای فجایع انسانی که سوری‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند راه حل‌هایی پیدا شود، سوم اینکه با تروریسم مبارزه و آن را شکست داده شود.

عضو جریان معارض تغییر مسالمت‌آمیز سوریه، چهارمین اصل مورد توافق بین احزاب معارض را ضرورت تغییر و انتقال دموکراتیک قدرت به دولتی مدنی و دموکراتیک بر اساس حق شهروندی و برابری بین سوری‌ها دانست و گفت: این تغییر باید همراه با تضمین حقوق سوری‌ها و اقوام و طوایف آن و آزادی عبادی همه سوری‌ها باشد به گونه‌ای که همه تجربیات میدانی که در جریان بحران سوریه حاصل شد مورد بررسی قرار گیرد و نتایج مثبت آن به خصوص در ارتباط با تجربه، شوراهای اداری محلی و تجریات جامعه مدنی در دیگر مناطق سوریه تعمیم داده شود.
قنوع پنجمین اصل را نیز مقابله با دخالت خارجی و آزادسازی اراضی تحت اشغال خواند و گفت: راه عملی شدن اصول مذکور مذاکره برای دستیابی به توافق بر سر گام‌های ضروری و اجرای آن از طریق ساز و کارها و نهادهایی مشترک است.

وی ضمن اعلام مخالفت با هر گونه راه حل سیاسی بر اساس اصول طائفه‌ای یا مذهبی گفت: جامعه بین المللی باید همه طرف های منطقه‌ای و بین المللی را که در ریخته شدن خون مردم سوریه و شعله‌ور کردن آتش درگیری‌ها سهیم هستند، تحت فشار گذارد و همه اقدامات لازم را برای خارج کردن جنگجویان غیر سوری از سوریه را اتخاذ و همه پشتیبانی‌ها از تروریسم و خشونت در سوریه را متوقف کند.

این شخصیت معارض سوری پرونده‌های جدی مطرح در نشست مسکو را به شرح زیر خواند، نخست اینکه حملات علیه غیرنظامیان و به خصوص تک تیراندازی‌ها یا گلوله باران‌ها و بمباران‌های عمدی و کور از سوی هر طرفی که باشد متوقف شود و هرگز غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی به کار گرفته نشوند.

وی افزود:مساله دوم آزادی همه بازداشتی‌های سیاسی و فعالان صلح‌جو و در وهله نخست زنان و کودکان و مساله سوم آزادی ربوده شدگان و اسرا بخصوص زنان و کودکان و مساله چهارم ورود آذوقه و دارو به همه مناطق سوری و متعهد شدن به قطعنامه بین المللی 2139 شورای امنیت است.

قنوع تلاش فوری برای بازگشت آوارگان در داخل و خارج سوریه به وطنشان و فراهم شدن کمک ها و امداد از سوی نهادهای بین المللی ذیربط را مساله پنجم خواند و گفت: تشکیل شورای عالی حقوق بشر سوریه و ورود مستقیم و بی‌مانع آن در هر قضیه مربوط به نقض حقوق بشر مساله ششم و مهم مطرح در نشست مسکو است.

عضو جریان تغییر مسالمت‌آمیز سوریه لغو انحصار رسانه‌ها و گشودن عرصه رسانه به روی همه سوری‌ها و جرم زدایی از صاحبان نظر و ایده و بازداشت یا محاکمه نکردن آنها هفتمین مساله مطرح در مسکو شمرده می‌شود.

وی تلاش برای رفع تحریم‌های اقتصادی و پایان دادن به محاصره اقتصادی تحمیل شده علیه ملت سوریه را هشتمین مساله خواند و گفت:حل شدن پرونده بازداشتیهای قدیمی و صدور و تمدید گذرنامه برای شهروندان سوری و اعضای خانواده‌هایشان نهمین و دهمین مساله مطرح در مسکو است.

قنوع افزود: یازدهمین مساله مطرح فعال شدن نقش جامعه مدنی سوریه مبتنی بر چندین شرط است، نخست اینکه جامعه مدنی باید به دنبال اولویت‌ها و منافع ملت سوریه باشد و به ایجاد صلح و نظارت بر اجرای توافقنامه‌ها و برنامه‌های مورد توافق کمک کند.

وی دومین درخواست را فراهم شدن فضای کافی کار برای جامعه مدنی دانست به گونه‌ای که بتواند با خیال راحت به انجام وظیفه بپردازد.
عضو جریان تغییر مسالمت آمیز سوریه التزام در سومین موضوع مطرح،التزام همه طرف‌های سوری و بین المللی به اجرای قطعنامه های1325، 1820، 1888، 1889، 1960، 1206، 2122 درباره زنان در درگیری‌های مسلحانه را خواستار شد.

فنوع تلاش برای تضمین مشارکت فعال زنان در کمیته‌های گفت‌وگو و مذاکره و حضور حداقل پنجاه درصدی زنان در روند سیاسی را پنجمین اصل مطرح دانست و گفت: در هر حال دوازدهمین اصل مشترک بین مخالفان و جامعه مدنی در یان است که باید در نشست مسکو ساز و کارهای روشن و کمیته‌های مشترکی برای عملی شدن خواسته های مشترک برداشته شود.
منبع: فارس