کد خبر 40614
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۸

منشور کوروش که 19 شهريور سال گذشته از موزه بريتانيا به ايران منتقل شد، پس از گذشت 7 ماه از نمايش عمومي در موزه ملي، صبح امروز به انگليس ارسال شد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، استوانه گلي منشور کوروش به‎عنوان کهن‎ترين سند حقوق بشر در سال 1879 ميلادي توسط هيئت باستان شناسي بريتانيايي در بابل کشف و نخستين بار طي مدت زمان جشن‌هاي 2500 ساله پهلوي به مدت 10 روز به کشور بازگشت.

پس از گذشت 40 سال از نخستين نمايش منشور در ايران، مسئولان ميراث فرهنگي توانستند اين کتيبه را از موزه بريتانيا به امانت بگيرند. 19 شهريور سال 1389 منشور کوروش وارد ايران شد و 20 شهريور در ويترين مخصوص خود در موزه ملي ايران جاي گرفت.

ابتدا قرار بود اين منشور فقط 4 ماه در ايران به معرض نمايش عمومي قرار گيرد اما پس از انجام رايزني‌ها با موزه بريتانيا اين زمان تا پايان فروردين‌ 1390 تمديد شد.

27 فروردين ماه طي مراسم رسمي با حضور مسئولان ايران و موزه بريتانيا، منشور کوروش از ويترين نمايش در موزه ملي ايران خارج شد و امروز اين منشور با تدابير ويژه امنيتي از موزه ملي ايران به فرودگاه امام خميني (ره) منتقل و رهسپار انگليس شد.

جان کرتيس؛ مدير بخش خاورميانه، وستا سرخوش مسئول بخش سکه‌هاي ايراني و اسلامي و‌ يوپ ريچارد مسؤول مرمت موزه بريتانيا منشور را از تهران به مقصد انگلستان همراهي خواهند کرد.

بر اساس اعلام معاون اجرايي رئيس جمهور قرار است منشور کوروش پس از بازگشت به لندن در مقر يونسکو در پاريس به نمايش گذاشته شود.

منشور کوروش؛ استوانه‌اي با 23 سانتي‌متر طول و 11 سانتي‌متر عرض است که دور تا دور آن در حدود 40 خط به زبان آکادي و به خط ميخي بابلي نوشته شده‌است.

گمان نخستين باستان شناسان اين بوده که اين لوح توسط يکي از پادشاهان بابلي نگاشته شده است. اما پس از بررسي خط شناسان مشخص شد که اين استوانه در سال 538 پيش از ميلاد به هنگام ورود سپاه ايران به بابل و فتح اين شهر به فرمان کوروش، بنيانگذار پادشاهي ايران و آغازگر سلسله هخامنشيان نوشته شده است. ترجمه و انتشار متن اين استوانه گلي نشان داد آنچه از خاک بابل کشف شد، "نخستين منشور جهاني حقوق بشر " است.

استوانه کوروش در سال 1285 خورشيدي توسط هرمز رسام، باستان شناس بريتانيايي الاصل آسوري‎تبار، در معبد بزرگ اِسَـگيلَـه (نيايشگاه مَـردوک) در شهر باستاني بـابـل در بين‌النهرين کشف شد و بنابر قوانين آن زمان از ايران خارج و تاکنون نيز در بخش ايران باستان موزه بريتانيا نگهداري مي‌شده است.

منشور کوروش که براي نخستين بار پس از انقلاب اسلامي براي نمايش عمومي وارد ايران شده است، تنها يک بار در جريان جشن‌هاي 2500 ساله براي نمايش در ايران از موزه بريتا‌نيا خارج شد. آن زمان يعني در سال 1350 خورشيدي، منشور را 5 هزار پوند بيمه کردند و اين شيء تنها به مدت 10 روز در ايران و در موزه برج آزادي تهران به نمايش درآمد.

يک کپي از منشور کوروش به عنوان کهن‌ترين فرمان شناخته‌شده تفاهم و همزيستي ملت‌ها در ساختمان سازمان ملل متحد در نيويورک نگهداري مي‌شود.

در سال 1348 در گردهمايي حقوقدانان سراسر جهان که در کنار آرامگاه کوروش برگزار شد، کوروش را نخستين بنيانگذار حقوق بشر ناميدند.