کد خبر 411304
تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۸

تا یکی، دو دهه قبل افراد کمتری با مراسم معنوی اعتکاف آشنا بودند و انجام این سنت نبوی در میان مردم ما رونق چندانی نداشت، اما حالا هر سال که می‌گذرد ، مردم به ویژه جوانان بیشتری علاقه دارند تا در این مراسم شرکت کنند.

به گزارش مشرق، از امشب(11 اردیبهشت 94) مصادف با (12 رجب المرجب 1436) مساجد جامع کشور میزبان مراسم معنوی اعتکاف و خلوت گزینی جوانانی است که می خواهند دور از هیاهوی شهر خلوت بگزینند و چند روزی برای خودشان و برای دلشان و برای آخرتشان زندگی کنند. شرکت کنندگان در مراسم معنوی اعتکاف به مدت سه روز که از آن به عنوان روزهای سپید یاد شده در مساجد جامع شهر معتکف می‌شوند و با خدای خود عشق بازی می‌کنند و در حین خودسازی از برنامه هایی که برایشان تدارک دیده شده است بهره‌مند می‌شوند تا با آمادگی وارد ماه مهمانی خدا« ماه رمضان» شوند.

گفته شده مراسم معنوی اعتکاف نخستین بار به طور رسمی در شهر قم برگزار شد و بعد از آن ، مسجد جامع بازار تهران ، آغاز کننده این مراسم معنوی در شهر تهران بود. تا یکی، دو دهه قبل  افراد کمتری با مراسم معنوی اعتکاف آشنا بودند و انجام این سنت نبوی در میان مردم ما رونق چندانی نداشت، اما حالا هر سال که می‌گذرد ، مردم  به ویژه جوانان بیشتری علاقه دارند تا در این  مراسم شرکت کنند. تا به حال فکر کرده‌اید که اعتکاف چطور و از چه زمانی در تهران نهادینه شد؟ شاید برایتان جالب باشد که بدانید این مراسم  نخستین بار به طور رسمی در شهر قم برگزار شد و بعد از آن، مسجد جامع بازار تهران، آغاز کننده این مراسم معنوی در شهر تهران بود.

البته مشخص است که علمای دین و روحانیون در طول تاریخ حیات شیعه، در ماه مبارک رمضان و ماه رجب در مسجدها معتکف می‌شدند. اما داستان آغاز اعتکاف جمعی به منظور معرفی این فرهنگ اسلامی به مردم ، به حدود سه دهه قبل در مسجد جامع بازار تهران برمی‌گردد.

جای خالی حاج آقا مجتبی تهرانی

استاد بزرگ اخلاق ، مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی که هرسال برای اقامه نماز جماعت به مسجد جامع  بازار تهران می رفت .  امسال نیز جایش در میان معتکفین  خالی است. معتکفین مسجد جامع بازار تهران هر سال علاوه بر  بهره از سخنرانی ها و راهنمایی های حاج آقا مجتبی ، از حمایت های مادی و معنوی بسیار او بهره مند می شدند . به گفته مسئولان ستاد انتخابات مسجد جامع تهران ، ایشان از همان سال اول برگزاری اعتکاف در مسجد جامع ، از این برنامه حمایت کردند .

اما برای حضور در این مهمانی سه روزه با وجود این که در سال‌های اخیر برنامه ریزی خوبی از سوی دست‌اندرکاران امور مساجد صورت گرفته است اما یکسری وسایل و تجهیزات نیز لازم است که قبل از ورود به محدوده شرعی فضای مسجد که دیگر امکان خروج از آن قبل از اتمام این سه روز وجود ندارد باید تهیه و به همراه شخص معتکف برده شود.

همه آنچیزهایی که برای اعتکاف لازم است

این چند قلم از نان شب هم واجب‌تر هستند

درست است که می‌خواهید 3 روز بی‌خیال دنیا شوید، اما قصد شکنجه دادن خودتان را که ندارید. غارنشینی هم که نمی‌خواهید بکنید. به همین خاطر باید یکسری وسایل را حتماً با خودتان ببرید، وسایلی که روزهای اعتکاف حاضرید برای پیدا کردنش به هر دری بزنید. پس همین الان قبل از آنکه شال و کلاه کنید، توشه راهتان را جمع کنید. فراموش نکنید در اعتکاف وسایل زیر از نان شب هم واجب‌تر هستند.

ساک کوچک

در انتخاب کیف مخصوص اعتکاف دقت کنید. نباید آنقدر بزرگ باشد که در مسجد جای یک نفر را اشغال کند، نباید هم آنقدر کوچک باشد که با 2 تا لباس پر شود. بهترین کار در این مواقع برداشتن 2 ساک کوچک است. یکی برای لباس و سجاده، دیگری هم برای لوازم متفرقه‌ای که در ادامه می‌خوانید.

نکته ضروری: می‌توانید از ساک لباستان بعنوان بالش هم استفاده کنید.

قلمرو

اگر این یکی را فاکتور بگیرید، سرتان کلاه رفته بدجور! همان ساعت اولی که وارد مسجد می‌شوید باید محل نشستن خودتان را تعیین کنید. اگر فکر می‌کنید بدون زیرانداز جای خوبی انتخاب می‌کنید و هیچ‌کس چپ نگاهش نمی‌کند، سخت در اشتباهید. وقتی یک تک پا رفتید دستشویی و برگشتید، خواهید دید چطور چند نفر دراز به دراز سر جای شما خوابیده‌اند! آن وقت دیگر هیچ مدرکی برای اثبات اینکه جای شما آنجا بوده است ندارید، پس زیرانداز را فراموش نکنید.

مهر و تسبیح

همیشه یکسری وسایل مانند مهر و تسبیح و سجاده در مساجد پیدا می‌شوند. اما اگر اینها را با خودتان ببرید 2 فایده دارد: 1ـاز اعتکاف یادگاری‌های خوبی می‌شوند. 2ـ ممکن است مسجد شلوغ شود و این وسایل را روی هوا بزنند. باور کنید بارتان راسنگین نمی‌کند. همه این موارد روی هم 200 گرم هم نمی‌شود!

برای پرواز

یک قرآن و مفاتیح کوچک با خودتان ببرید. لطفاً جوگیر نشوید و به قرآن خطی مادربزرگتان هم کاری نداشته باشید. قرآن بزرگ تا دلتان بخواهد در مساجد هست و طالب ندارند. هر کس این قرآن و مفاتیح‌ها را چند دقیقه دست بگیرد از نفس می‌افتد. یک قرآن و مفاتیح سبک خیلی به کارتان می‌آید. نکته ضروری: شما «کلیات مفاتیح‌الجنان» را با خود ببرید. بیشتر دعاهای اعتکاف در کلیات آمده است.

دمپایی

هیچ‌چیز به اندازه این مورد در اعتکاف دوست‌داشتنی نیست. حالا گفته‌اند معتکف نباید از مسجد خارج شود اما این حرف دلیل نمی‌شود که شما با خودتان دمپایی نبرید.

برای دستشویی رفتن حتماً به این کوچولوی دوست‌داشتنی نیاز خواهید داشت. فقط یادتان باشد یک کیسه مناسب هم با خودتان ببرید تا مجبور نشوید دمپایی نازنین را جلو در شبستان، کنار صدها لنگه دیگر رها کنید. البته بیشتر مساجد محل ما به صندوق‌های مخصوص قرار دادن کفش مجهز شده‌اند اما شما باز هم احتیاط را از دست ندهید.

سحری شب اول

بعضی از مساجد روز اول سحری نمی‌دهند. به همین دلیل شما باید چند کنسرو و البته در بازکن با خودتان ببرید. در این صورت اگر لازم شود می‌توانید سحری بخورید، اگر هم نه، اتفاقی نمی‌افتد! راستی! مقداری آبلیمو و کمی نان هم با خودتان ببرید. آبلیمو برای جلوگیری از مسمومیت و گرمازدگی. نان هم برای آنکه ممکن است غذای مسجد کفاف معده مبارک شما را ندهد!

سقوط با شارژ!

اگر توانستید 3 روزی بی‌خیال موبایل شوید، که بسیار هم عالی است.  مطمئن باشید اگر موبایل همراهتان باشد SMS و بولوتوث مجال هیچ کاری را به شما نمی‌دهند. ولی اگر باز هم اصرار دارید، حرفی نیست. فقظ شارژر یادتان نرود!

خود درمانی

از آنجا که پزشکی در خون ما ایرانی‌هاست، می‌توانید یکسری داروی دم‌دستی با خودتان ببرید. اگر به کارتان نیاید، حتماً اطرافیانتان استفاده کنید. قرص سردرد و دل درد و ....

خواب و بیدار

برق مسجد که 24 ساعته روشن نیست. بالاخره مردم خواب هم دارند. اما از آنجایی که ممکن است برنامه خواب شما در این 3 روز حسابی به هم بریزد، حتماً چراغ قوه و چشم‌بند با خودتان ببرید. بالاخره یک موقع مردم بیدارند و شما خوابتان می‌آید، یک موقع هم برعکس. باید فکر همه چیز را کرد.

قهوه‌خانه همراه

این مورد فقط مخصوص عشق چایی‌هاست. همان‌ها که اگر 2 ساعت چایشان به تأخیر بیفتد، سردرد می‌گیرند. یک فلاسک چای همراه یک کیسه کوچک قند باید همراه این افراد باشد. فلاسکتان را به خادمان مسجد دهید تا پر کنند. آن وقت تا موقع سحر هم خیال خودتان از چایی راحت است، هم اطرافیان!

همراهان همیشگی

حوله، شانه، مسواک و ... هم که گفتن ندارد. همه می‌دانند این وسایل را باید در سفرهای بلند و کوتاه برد. زحمت بکشید و مقداری نمک هم با خودتان ببرید. نه برای آنکه آنجا دائماً نمک بریزید! در اعتکاف از خمیردندان‌های معطر نمی‌توان استفاده کرد. نمک بهترین گزینه برای جانشینی خمیردندان است.

مکان یابی در اعتکاف

خدا را شکر امسال همه مساجدی که در منطقه ما اعتکاف برگزار می‌کنند، امکانات مناسبی دارند. با این حال وقتی وارد مسجد می‌شوید و می‌خواهید مکان مستقر شدنتان را انتخاب کنید باید چند نکته را در نظر بگیرید:

1ـ کنار بلندگوهای مسجد ننشینید. آرزوی یک خواب راحت برایتان می‌ماند.

2ـ کنار دیوار بنشینید تا تکیه‌گاه داشته باشید.

3ـ اگر موبایل و رادیو دارید، حتماً به پریز برق نزدیک باشید.(3 راهی برق هم با خودتان ببرید.)

4ـ کنار ورودی شبستان ننشینید. مطمئن باشید هر روز چند نفر پای مبارک را لگد خواهند کرد.
منبع: تسنیم