محققان موسسه تحقیقاتی ساوث‌وست برای نخستین بار رعدوبرق را به تصویر کشیده و امواج صوتی آن را بصورت بصری ثبت کرده‌اند.

به گزارش مشرق، محققان برای تولید این تصاویر، رعدوبرق مصنوعی تولید کردند. به گفته کارشناسان، این کار می‌تواند کاربردهای مهمی برای درک چگونگی عملکرد توفان‌ها و ارتقای پیش‌بینی آن‌ها داشته باشد.

روزانه بیش از چهار میلیون صاعقه با زمین برخورد می‌کند اما محققان هنوز نتوانسته‌اند فیزیک پشت این فرآیند خشن را بدرستی درک کنند. اگرچه مکانیک کلی تولید صاعقه درک شده، اما هنوز اینکه کدام فرآیندهای فیزیکی تخلیه رعدوبرق با صدایی که ما می‌شنویم مرتبط است، ناشناخته باقی مانده است.

اگرچه افراد رعدوبرق را مانند یک زبانه چشمک‌زن مشاهده می‌کنند، اما در حقیقت رعدوبرق به عنوان یک فرآیند پیچیده تخلیه بار الکترواستاتیک در ابرهای توفان‌زا آغاز می‌شود. این بارها آغازگر رگه‌های انشعابی از انتشار برق به پایین بوده که متعاقبا به یک کانال تخلیه اصلی منتهی می‌شود.

این کانال، یک مسیر را به سوی کوب‌های بازگشت تقریبا آنی باز کرده که منجر به شکل‌گیری نور رعدوبرق می‌شود.

محققان با بررسی قدرت آکوستیک منتشر شده از بخشهای مختلف کانال رعدوبرق،‌ می‌توانند درک بهتری در مورد منشا رعد و همچنین فرآیندهای پرانرژی مرتبط با آذرخش بدست بیاورند.

روش محققان شامل پرتاب یک موشک کوچک به همراه یک سیم مسی متصل به زمین به ابرهای صاعقه‌دار بود. این سیم مسی به ارائه یک کانال رسانا پرداخته و یک مسیر قابل پیش‌بینی را برای آذرخش ایجاد کرد که به دانشمندان اجازه می‌داد تا به دقت ابزار خود را متمرکز کرده و آزمایشات تکرارپذیر را در نزدیکی کانال تخلیه انجام دهند.
 
این آزمایشات در مرکز بین‌المللی تحقیقات و آزمایش رعدوبرق در دانشگاه فلوریدا انجام شد.

محققان یک مجموعه بزرگ و پیچیده از میکروفون‌ها را برای بررسی علائم صوتی رعدوبرق طراحی کردند. 15 میکروفون که هر کدام با فاصله یک متر از یکدیگر قرار داشتند، در فاصله 95 متری سکوی پرتاب موشک نصب شدند که صاعقه مصنوعی قرار بود به آنجا برخورد کند.
منبع: ایسنا