کد خبر 416329
تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۱

برآورد هزینه های تسلیحاتی جهان حاکی از رشد فزاینده خرید سلاح از سوی کشورهای عربی شورای همکاری خلیج فارس است، سلاح هایی که درآمد هنگفتی را نصیب صادرکنندگان آن نموده است.

به گزارش مشرق، صحبت از مخارج گسترده در رابطه با توسعه صنایع نظامی و خرید تجهیزات تهاجمی ذهن بسیاری از مخاطبین را به سوی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس جلب می نماید. فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه آخرین فردی است که اخیرا به منطقه سفر کرده و در پی عقد قرارداد هنگفت نظامی با اعراب منطقه برآمده است. به نظر می آید هر بار سفر خاورمیانه ای فرانسوا اولاند، رییس جمهور فرانسه، میلیاردها یورو سود راهی کشورش می کند. پس از ره توشه چند میلیاردی که اولاند سال گذشته از عربستان با خود به فرانسه برد، او در حالی دوباره خود را به کاخ سعودی رساند که به میمنت جنگ یمن موفق به عرضه تسلیحات جدید به این کشور شد. به ویژه این که با قرارداد جدید تسلیحاتی فرانسه و قطر بازار تسلیحات بیش از گذشته داغ شده است.

سرمایه گذاری جهت خرید جنگ افزارهای نظامی در حالی با شدت از سوی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس متشکل از عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر، عمان و بحرین پیگیری می شود که سایر کشورهای اثر گذار در جامعه بین المللی میزان کمتری را به این امور اختصاص داده اند.  درحالی‌که هزینه‌های نظامی در آمریکای شمالی، کشورهای غربی و اروپایی به آرامی درحال کاهش است، اما این هزینه‌ها در آسیا، خاورمیانه و اروپای شرقی روند افزایشی را درپیش گرفته‌، ضمن اینکه ایالات متحده همچنان با دراختیار داشتن یک سوم کل هزینه‌های نظامی در جهان، پیشتاز است.

یکی از اهداف کلان سفر اولاند به منطقه، تلاش برای فروش هر چه بیشتر سلاح های ساخت این کشور به اعراب ارزیابی شده است

با این حال بودجه نظامی کشورهای بزرگ و تاثیرگذار محیط بین الملل در سال جاری میلادی، به گونه ای تعیین شده است که نشان می دهد، سیاست خارجی آنها کماکان بر اهمیت قدرت نظامی تاکید ویژه ای دارد.

موسسه مطالعات صلح استکهلم، هزینه‌های نظامی سالانه اغلب کشورهای بزرگ جهان را محاسبه می‌کند. بنابر اعلام این موسسه ایالات متحده، سال گذشته میلادی (2014)، مبلغ 610 میلیارد دلار صرف هزینه‌های نظامی خود کرده‌ که این رقم حدود سه برابر بودجه نظامی چین است که از این حیث در رتبه دوم جهان قراردارد. چین سال گذشته 216 میلیارد و 400 میلیون دلار صرف هزینه‌های نظامی خود کرده‌است. عربستان سعودی نیز با رشد خیره کننده ای به رتبه چهارم جهان رسیده است. بر پایه این رتبه بندی، عربستان سعودی هزینه نظامی اش در مقایسه با سال۲۰۱۳ به میزان ۳۵ درصد افزایش یافته است.

از این رو بر آن شدیم در مطلب فوق به گونه ای تصویری و با جداول مختلف میزان خرید های تسلیحاتی در حوزه های مختلف زمینی، هوایی، دریایی و سرمایه گذاری های آتی در حوزه نظامی و همچنین میزان درصد این سرمایه گذاری ها به تولید ناخالص داخلی کشورهای فوق را بررسی کنیم. علاوه بر موارد فوق در جای جای متن، مقایسه های متعددی میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و سایر کشورها و هم چنین منتفع ترین کشورها و  کمپانی ها از صدور بیش از حد سلاح به خاورمیانه اشاره خواهیم کرد.

آمارها و جداول ذکر شده بر گرفته از دو موسسه معتبر بین الملل به نام های موسسه مطالعات صلح استکهلم و موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک لندن می باشد.

برآورد بودجه نظامی کشورها در سال 2013 نیز نشان می دهد که عربستان سعودی در جایگاه چهارمین کشوری است که بیشترین هزینه را صرف امور نظامی کرده است. جدول فوق به وضوح نشان می دهد که هزینه نظامی ایالات متحده با 15 کشور بعدی خود تقریبا برابر است:

جدول زیرین به ارائه 20 کشور اول سرمایه گذار درحوزه نظامی در سال 2013 می پردازد:

میزان هزینه های تسلیحاتی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در کنار سایر کشورهای خاورمیانه به تولید ناخاص داخلی این کشورها در بالاترین سطوح جهانی قرار دارد. نقشه فوق به این مسئله می پردازد( آمارها متعلق به سال 2012 می باشد):



مقایسه نسبت بودجه نظامی کشورهای شورای همکاری به تولید ناخالص داخلی آنها با برخی کشورهای نمونه

جدول بعدی فوق به بررسی میزان هزینه های نظامی گشورهای شورای همکاری خلیج فارس در سال های 1997 تا 2014 می پردازد. تفاوت های اندک در معدودی از ارقام ناشی از برآورد تا حدودی متفاوت موسسه های (استکهلم و لندن) در بررسی مقوله فوق می باشد:

مقایسه هزینه های نظامی شش کشور عربی به همراه عراق و یمن با ایران:

هزینه های سرسام آور اعراب در طول سال های اخیر در حالی است که کشورهای فوق بر خلاف بسیاری از دولت ها تا کنون مبادرت به جنگ با هیچ یک از همسایگان خود نکرده اند و عملا سلاح های فوق بلا استفاده مانده است. ضمن آن که شش کشور عربی به لحاظ جمعیت و مساحت که خود از مسائل کلیدی در ترسیم هزینه های نظامی در رتبه های پایین جهانی قرار دارند.

 



جنگنده رافائل که اولاند در سفر اخیرش به منطقه قول فروش آن ها را به اعراب داده است

جدول زیر به ارائه بزرگترین صادرکنندگان سلاح به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حد فاصل 2004 تا 2007 می پردازد. اعداد به میلیون دلار بوده و نشان از حجم از ارسال شده از سوی کشور فوق به کشور عربی می باشد. در رابطه با کشور قطر در این زمینه اطلاع دقیقی در دسترس نیست.

جدول زیر به ارائه بزرگترین صادرکنندگان سلاح به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حد فاصل 2008 تا 2011 می پردازد. اعداد به میلیون دلار بوده و نشان از حجم از ارسال شده از سوی کشور فوق به کشور عربی می باشد.

تانک های آلمانی لئوپارد که به عربستان سعودی و قطر فروخته شده اند

علاوه بر میزان سلاح های وارد شده به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، این کشور در طول 2004 تا 2011 سفارش های گسترده ای نیز داده اند که در آینده به آن ها تحویل داده خواهد شد:

سفارش های داده شده در حد فاصل 2004 تا 2007 به میلیون دلار

سفارش های داده شده در حد فاصل 2008 تا 2011

روند صعودی به نظیر خرید تسلیحات از سوی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حالی است که فروش تسلیحات در جهان به نسبت سابق و دهه های پیشین افت نموده است. نمودار زیرین به حجم فروش تسلیحات در حد فاصل سال های 1950 تا 2010 می پردازد:


ایالات متحده آمریکا بزرگترین صادر کننده سلاح به کشورهای عربی محسوب می شود. وزیر دفاع پیشین آمریکا در کنار وزیر دفاع قطر

میزان سرمایه گذاری کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در قیاس با برخی مناطق جهان در حد فاصل 2010 تا 2014 و برآورد آینده:

به ترتیب از چپ به راست: شورای همکاری خلیج فارس، شمال شرقی آسیا، جنوب آسیا، جنوب شرقی آسیا، اروپای غربی


هزاران فروند آپاچی آمریکایی به سعودی، امارات، قطر، عمان، بحرین و کویت فروخته شده است

جدول زیر به ارائه بزرگترین واردکنندگان سلاح در جهان در سال 2014 می پردازد (اعداد به میلیارد دلار می باشد):


فرانسه در پی آن است تا با بهره برداری از تنش ایجاد شده میان روابط آمریکا با شورای همکاری زمینه فروش بیش از پیش سلاح به این کشورها را مهیا نماید

جدول زیر به ارائه بزرگترین صادر کنندگان تسلیحات در جهان در سال 2014 می پردازد (اعداد به میلیارد دلار می باشد):

بودجه نظامی اعراب در حالی با رشد فزاینده در سال های گذشته روبرو بوده که بودجه نظامی آمریکا ثابت و یا کاهش یافته است.

هزینه های نظامی آمریکا از 1950 در 2020

جدول زیر نشان می دهد که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به همراه عراق و ایران در سال های 2005 تا 2009 به طور میانگین از چه کشورهایی سلاح وارد کرده اند:

میلیاردها دلار سود ناشی از فروش اف 16 به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دست آمریکا رسیده است

بزرگترین کمپانی های صادر کننده سلاح در جهان

فروش تسلیحات جهانی حدفاصل 1950 تا 2006

شرکای اقتصادی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس

علی رغم هزینه های هنگفت صرف شده تا کنون اعراب وارد هیچ جنگی نشده اند

در ادامه به تفکیک هزینه های صرف شده توسط کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حوزه های مختلف زمینی، دریایی، هوایی و پدافند اشاره کرده و  هزینه های فوق را با سایر مناطق جهانی مقایسه می نماییم. هزینه های بر مبنای میلیارد دلار می باشند.

هزینه های صرف شده برای اداوات نظامی در حوزه زمینی اعم از تانک، نفربر، خمپاره و...، به ترتیب از چپ به راست: شورای همکاری خلیج فارس، خاورمیانه، شمال شرقی آسیا، جنوب آسیا، جنوب شرقی آسیا، اروپای غربی.

سرمایه گذاری بر بالگردها و هواپیماهای ملخ دار

هزینه صرف شده برای ناوگان دریایی و خرید کشتی، ناو، ناوچه و...

سرمایه گذاری جهت خرید جنگنده

سرمایه گذاری جهت خرید هواپیماهای بدون سرنشین

سرمایه گذاری در حوزه زیر دریایی

سرمایه گذاری در حوزه پدافند و موشکی



آمریکا جهت مقابله با آن چه خطر موشکی ایران عنوان می شود مبادرت به فروش پدافند هوایی پاتریوت به کشورهایعربی حاشیه خلیج فارس نموده است
منبع: فرهنگ نیوز