کد خبر 421603
تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۶:۴۵

یک اندیشکده اروپایی در گزارشی نوشت: وجود موارد مبهم بسیار و ترس از رفتارهای آتی ایران و شکاف در شورای امنیت بر تردید در موفق بودن توافق هسته‌ای با ایران می‌افزاید.

 به گزارش مشرق، اندیشکده «مرکز اصلاحات اروپا» در گزارش تحلیلی نوشت: 2 دلیل وجود دارد که نشان می‌دهد ممکن است توافق جامع هسته‌ای بین ایران و گروه «1+5»شکست بخورد. در حالی‌که مذاکره کنندگان هر دو طرف بشدت در تلاش برای رسیدن به توافق جامع هستند و طرفین درگیر در مذاکرات هسته‌ای در دوم آوریل سال جاری(فروردین) رسیدن به چارچوب توافق را اعلام کردند اما موارد مبهم زیادی باقی مانده است.

بر اساس این گزارش، ایران می‌گوید که توافق بعد از 10 سال به پایان خواهد رسید اما آمریکایی‌ها از طرفی دیگر می‌گویند محدودیت و سختگیری بر برخی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران تا 25 سال طول می‌کشد. ایران از سویی همچنین می‌گوید که برنامه تحقیق و توسعه بر سانتریفیوژهای پیشرفته‌ بر اساس توافقنامه قابل اجرا است اما آمریکا با این ادعای ایران مخالف است.

این اندیشکده با اشاره به دیگر موضوع مورد بحث بین ایران و آمریکا در زمینه هسته‌ای نوشت: ایران اجازه دسترسی به بازرسان آژانس بین‌المللی هسته‌ای را نخواهد داد اما آمریکا و آژانس بین‌المللی هسته‌ای بر انجام این کار تاکید می‌کنند. آن‌ها همچنین می‌گویند که ضرورت دارد تهران درباره ابعاد نظامی برنامه هسته‌ایش شفافیت بیشتری نشان دهد.اگر این موارد رفع نشوند، یک توافق بسیار کم ارزش صورت گرفته یا در کل توافق سقوط خواهد کرد.

از دیدگاه این اندیشکده دیگر دلیل بدبینی نسبت به توافق پایانی هسته‌ای این است که بر اساس چارچوب سیاسی توافق 2 آوریل سال جاری ایران قابلیت غنی سازی و کاستن از فعالیت در این مسیر را «تعلیق» نه «حذف» خواهد کرد و در عوض آمریکا و سازمان ملل متحد بسیاری از تحریم‌هایی که مرتبط با برنامه ساخت موشک و حمایت از گروه های اسلامی این کشور نیستند را برخواهد چید.

اندیشکده مرکز اصلاحات اروپا در خاتمه و در توجیه این مورد نوشت: با رفع تحریم‌ها که ابزار آمریکا و اروپا بودند این اهرم فشار از بین خواهند رفت و تخلفات ایران در بعد از توافق صورت گرفته قابل شناسایی نبوده و حتی واکنش نشان دادن به آن نیز بسیار دشوار خواهند بود. البته در این میان حق وتوی روسیه و چین در سازمان ملل متحد نیز بر مشکلات می‌افزاید. شورای امنیت سازمان ملل متحد در برهه فعلی دچار شکاف و دودستگی بیشتر به نسبت 5 سال قبل است و این البته بخاطر روابط فعلی غرب با روسیه می‌باشد.
منبع: فارس