تقریبا 9 ماه پیش اوباما گفت «هیچ استراتژی مشخصی» برای مبارزه با داعش ندارد و همین چند روز قبل دوباره اعلام کرد هنوز «هیچ استراتژی کاملی» ندارد؛ اکنون این فقدان استراتژی تبدیل شده به خلق یک استراتژی ناگهانی به نام "ایجاد تنش."

گروه بین‌الملل مشرق- پایگاه تحلیلی "کامن دریمز" در مطلب خود مورخ 11 ژوئن 2015 تحت عنوان "اتفاقاً اوباما در عراق استراتژی دارد: تنش‌زایی" به بررسی رویکرد فعلی آمریکا نسبت به قضیه داعش در عراق پرداخت: اگرچه اوباما بر این تاکید می‌کند که راه حل نظامی، مناسب حال حاضر عراق نیست، اما پنتاگون در حال اعزام تسلیحات و نیروی بیشتر برای مدیریت جنگ پیچیده خود با داعش است.

تقریبا 9 ماه پیش بود که اوباما گفت "هیچ استراتژی مشخصی" برای مبارزه با داعش ندارد. همین چند روز قبل هم دوباره اعلام کرد "هنوز هیچ استراتژی کاملی ندارد." اکنون این فقدان استراتژی تبدیل شده به خلق یک استراتژی ناگهانی به نام: "ایجاد تنش."

طبق گزارش‌های "نیویورک تایمز" و "وال استریت ژورنال"، دولت اوباما آماده اعزام 400 الی 500 نیرو به عراق جهت اسکان دادن در استان الانبار است که اکنون تبدیل به مرکز ثقل سرکشی برای داعش شده است.


اوباما آماده اعزام 400 الی 500 نیرو به عراق است

ماموریت این افراد، نه تنها آموزش آن 3100 نیروی مستقر در عراق، بلکه به گفته روزنامه تایمز، کمک به نیروهای عراقی جهت بازپس‌گیری الرمادی و عقب‌نشاندن داعش است. این را نمی‌توان استقرار گسترده نیروهای زمینی مورد درخواست جنگ‌طلبان کنگره آمریکا و یا مفسران نومحافظه‌کار دانست، کسانی که هنوز خیزش و قدرت گرفتن داعش در منطقه را پیامد اشتباه اوباما در بیرون کشاندن نیروهای آمریکایی از عراق می‌دانند و از طرفی حمله اولیه بوش در سال 2003 به عراق و متعاقب آن شکل‌گرفتن اولیه داعش در سال 2004 را نمی‌بینند.

اما وال‌استریت‌ژورنال معتقد است که طرح جدید مبنی بر گسترش نقش نیروی نظامی در عراق، شایان توجه است. این عمل، نیروهای آمریکایی را در مرکز تصادم با داعشی قرار می‌دهد که مناطق آموزشی و تمرینی آمریکا را احاطه کرده است. علت اصلی این طرح جدید، به تسخیر اخیر رمادی به عنوان پایتخت الانبار (که 70 کیلومتر با بغداد فاصله دارد) از سوی داعش برمی‌گردد.

اوباما و دیگر مقامات آمریکا سعی دارند که با توجیه ناتوانی نیروهای عراقی در شکست داعش در این شهر با برچسب "عقب‌نشینی تاکتیکی"، موضوع رمادی را بی‌اهمیت جلوه بدهند. اما شکی نیست که بازپس‌گیری این شهر توسط داعش پس از تسخیر شهر تاریخی و باستانی "تدمر" در سوریه، نشان از تثبیت جدی قدرت نظامی این گروه داشت. از آن پس، هفته‌های سخت اوباما برای جنگ با داعش آغاز شد.

در روز 2 ژوئن، رسانه‌ها خبر از دست دادن 2300 دستگاه هاموی مسلح، دست کم 40 عراده تانک M1A1، 74 هزار قبضه مسلسل، و بیش از 52 قبضه خمپاره‌انداز توسط داعش را اعلام کردند. سلاح‌های رها شده در میدان نبرد، تقدیم داعش شد و در برخی موارد هم گویی به این گروه و دیگر گروه‌های نظامی فروخته شده بود.


داعش بیش از 2300 هاموی آمریکایی را در اختیار گرفته است

متعاقب آن در گزارش رویترز تحت عنوان "هاموی من کجاست رفیق؟" حیدرالعبادی نخست وزیر عراق، ناچارا به تواضع پذیرفت که حجم وسیعی از تسلیحات را تقدیم داعش کرده‌اند. گزارش مذکور اینگونه می‌گوید: "آمریکا با در اختیار قرار دادن تسلیحات به نیروهای عراقی زحمت گروه‌های شبه‌نظامی را کم کرده و آنها دیگر نیاز به تامین سلاح از سوی حامیانشان ندارند."

به رغم طوفان جنجالی که جنگ‌طلبان سنا و کنگره برای شدت عمل در سوریه و عراق علیه اوباما به راه انداخته‌اند، اتفاقا وی دارای استراتژی است: "استراتژی شکست قصورانه در مقابل دشمن." دولت اوباما در اجرای تفکر همیشگی خود مبنی بر "حل بحران داعش بدون گزینه نظامی" هم توفیقی نداشته است. و به جای پیروی از این روش که البته ممکن نشد، راه گزینه نظامی را با سرمایه‌گذاری اندک یا بدون تزریق پول در منابع مالی، نیرو، و سرمایه سیاسی (که می‌تواند نوعی از دیپلماسی قدرتمند را به وجود بیاورد که به طور مستقل به آن نیاز است) در پیش گرفت. به هر حال، حمله هوایی مداوم و روان کردن سیل سلاح به منطقه، راه حل دیپلماتیک را خیلی بعید می‌سازد.

با بالا گرفتن جنگ، کنگره نیز بیشتر به حاشیه‌پردازی مبادرت کرد. لایحه جدیدی که توسط سناتور "کریس مورفی" (نماینده کنکتیکت) ارائه گردیده، خواستار منع اعزام نیرو به عراق و سوریه گشته است. البته این چیزی نیست که نقش و تاثیر جدید داشته باشد، کما اینکه پیش از این هم حداقل روی کاغذ، همین موضع از سوی اوباما اتخاذ شده بود. مورفی توضیح داد دلیل ارائه این لایحه این است که دست رئیس جمهور جمهوری‌خواه بعدی برای افزایش نیرو (ایجاد تنش) در منطقه بسته شود.

در حال حاضر، این افزایش نیرو همچون موارد قبلی بدون اخذ هر گونه مجوز از کنگره و سنا و در واقع بدون هر گونه بحث در حال انجام است. "مارتین دمپسی" رئیس پنتاگون به زودی بازنشسته می‌شود و "ژوزف دانفورد" (فرمانده نیروی دریایی ارتش) جایگزین او خواهد شد. کسی که فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق بود و معروف به این است که اوباما را متقاعد به تاخیر عقب‌نشینی از این کشور کرده است. لذا، انتصاب او نشانه این است که آمریکا عزم جزم کرده تا تعهد وسیع‌تری نسبت به مبارزه با تروریسم در سطح جهان داشته باشد. و این به معنای تکرار خیلی از اشتباهات گذشته است.


"ژوزف دانفورد" کسی که مانع خروج نیروهایی آمریکایی از عراق بود، رئیس پنتاگون می‌شود

در ماه می، پنتاگون اعلام کرد که 2000 موشک ضد تانک برای مقابله با خودروهای حامل بمب داعش در اختیار ارتش عراق قرار داده است. عراقی‌ها اخیرا تانک‌ها و هاموی‌های آمریکایی را از دست می‌دهند و ارتش آمریکا در پاسخ (به این اهمال) خبر از ارسال یک هزار سلاح ضدتانک دیگر به آنجا می‌دهد. آن هم علیه تانک‌هایی که متعلق به خود آمریکاست و پیش از این به دست داعش افتاده است.

بنگاه‌های شرط‌‌‌‌‌بندی، هنوز پیش‌بینی‌های خود در مورد اینکه عراقی‌ها دوباره آن موشک‌ها را چه زمانی دو دستی تقدیم داعش خواهند کرد، اعلام نکرده‌اند. اما در هیاهوی فعلی افزایش نیرو و تسلیحات، این موشک‌ها آخرین چیزی نخواهند بود که بر بدنه آن تانک‌ها فرود خواهند آمد... و حکایت ارسال سلاح‌ همچنان باقیست.