کد خبر 447765
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۴

عضو هیئت علمی دانشگاه اهل‌بیت(ع) گفت: باور اینکه ما می‌توانیم از فرهنگ غرب استفاده کنیم و شیفته آن نشویم، غیر قابل هضم است؛ باید جامعه را در برابر این تفکر بیدار کنیم.

 به گزارش مشرق، اسماعیل منصوری لاریجانی عضو هیئت علمی دانشگاه اهل بیت(ع) درباره اهمیت توجه به غربزدگی و روش‌های مبارزه با آن در جامعه عنوان کرد: با توجه به متفاوت بودن مفهوم غربزدگی در هر جامعه‌ای نخست باید به این نکته توجه کنیم که به چه روش‌هایی می‌توان در جامعه ما با غربزدگی مقابله کرد.

وی در ادامه توضیح داد: بر اساس تعریف خود غربزدگی باید دور شدن از اصالت‌های معنوی و انسانی خود را در نظر گرفت و گرویدن به اصالت غربی را قبول کرد. نخستین نکته این است که توجه داشته باشیم براساس مفاهیم تعریف شده غرب نمی‌توانیم به خوشبختی و سعادت دست یابیم.

لاریجانی با تأکید بر اینکه غرب از زمان رنسانس به مفهوم جدیدی از توسعه و دیگر پیشرفت‌ها رسید، اظهار داشت: آنچه خود غرب در مسیر مدرنیته بدان دست یافت با آن چیزی که به کشورهای جهان سوم غالب کرده، کاملاً متفاوت است. چرا که آنچه به کشورهایی نظیر ایران القا شده، تنها ظاهری از مدرنیته تحت لوای پیشرفت و سعادت است.

این استاد فلسفه و عرفان با اشاره به چالش‌ها و مشکلاتی که خود غرب در مسیر مدرنیته بدان رسیده و یکی از آنها نیز ایجاد فضای مجازی بوده است، یادآور شد: دنیای حقیقی ما امروز با دنیای مجازی جایگزین شده است البته این امر در برخی مناسبات زندگی ما رسوخ کرده و پیش بینی می‌شود که بیشتر از این نیز فضای زندگی ما را محدود کند. درست است که تکنولوژی و پیشرفت امر مثبت و برای رفاه انسان است اما دنیای مجازی و توجه به اموری که در واقع واقعیت‌ها را تشکیل نمی‌دهند نمی‌تواند ما را در مسیر رسیدن به کمال واقعی کمک کند بنابراین حلقه دنیای مجازی روز به روز برای ما تنگ‌تر می‌شود تا جایی که همه زندگی ما را در بر بگیرد و این همان غربزدگی است که مدرنیته برای ما به ارمغان آورده است.

حلقه دنیای مجازی روز به روز برای ما تنگ‌تر می‌شود تا جایی که همه زندگی ما را در بر بگیرد و این همان غربزدگی است که مدرنیته برای ما به ارمغان آورده است

لاریجانی با اشاره به اینکه فضای شخصی در محیط‌های مجازی معنی و مفهوم ندارد، گفت:‌در حالیکه ما در همه جا از جمله در همین مفاهیم روانشناسی، عرفان، اخلاق، دین و ... خوانده‌ایم که باید خود وجودمان و حریم شخصی‌مان در زندگی حفظ شود و اگر نشود ما را به مرور زمان دچار مشکل می‌کند.

وی در ادامه یکی از این ارمغان‌های غربزدگی به کشور را تأثیر گذاری آن بر علوم انسانی کشور به شمار آورد و توضیح داد: بنابراین هر چیزی که از غرب می‌آید مفهوم خاص خود را دارد و و ما نمی‌توانیم به تعبیر خود برای آن اسم انتخاب کنیم و مفهوم‌سازی کنیم چرا که هر کالا و هر چیزی فرهنگ خاص خود را دارد حتی همین علوم انسانی مدرن!

این مدرس دانشگاه همچنین توضیح داد: متفکران ما از دوران گذشته تاکنون درباره مفهوم غربزدگی و ازخودبیگانگی مفاهیمی را بیان کرده‌اند و کتاب‌های زیادی نوشته‌اند منتها نکته اینجاست که بسیاری از دانشگاهیان و اساتیدمان را می‌بینیم که خود غرب‌زده و شیفته غرب هستند! باید اینها را بیدار کرده و به عواقب کار آگاه کنیم. باور اینکه «می‌توانیم از فرهنگ غرب استفاه کرده و شیفته آن نشویم» غیر قابل هضم است!

لاریجانی یکی از راهکارهای مقابله با این تفکرات غرب‌زده را توجه به مطالعات مناسب در زمینه غرب دانست و افزود: توجه به این که مقالات، پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌هایمان به چه صورتی و با چه مفاهیمی در مقابل غرب کار شود، خود زمینه‌ای برای مقابله با غربزدگی است بنابراین در حوزه و دانشگاه باید به پژوهش‌هایی که کار می‌کنیم توجه ویژه داشته باشیم.

وی در ادامه اظهار داشت: دیگر راه‌ها برای مبارزه با از خود بیگانگی و غربزدگی دوری‌کردن از شیفتگی به غرب است بعضی‌ها آن اندازه مفتون غرب شده‌اند که دیگر چیزی چشمشان نمی‌بیند با توجه به توصیه‌های مقام معظم رهبری در زمینه غربزدگی که چراغ راه ما در این حوزه است، باید دوباره تعریف خود را از زندگی و شرایطی که در آن قرار داریم ارائه دهیم و به هیچ عنوان نیز تحت تأثیر روشنفکرانی که خود را دین‌مدار می‌دانند ولی در واقع زیر بیرق غرب سینه می‌زنند، قرار نگیریم.
منبع: فارس