کد خبر 449011
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۰

وزیر خارجه آمریکا روز سه‌شنبه در راستای تلاش آمریکا برای گسترش نفوذ در آسیا در سفر به سنگاپور خواستار تصویب معاهده تجارت آزاد در منطقه اقیانوسیه شد.

به گزارش مشرق، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا روز سه‌شنبه (امروز) از کشورهایی که درباره معاملات تجاری حاشیه اقیانوسیه مذاکره می‌کنند، خواست تا به اختلافاتی که رسیدن به نتیجه را متوقف کرده است، غلبه کنند.

طبق گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کری در «سنگاپور» گفت که معاهده تجارت آزاد موسوم به « همکاری ترانس-اقیانوسیه» به نفع تمامی کشورهای منطقه است و بعنوان الگویی برای صنعت و تجارت جهانی است.

سخنرانی کری در دانشگاه مدیریت سنگاپور چند روز بعد از آن صورت گرفته است که وزرای تجاری منطقه اقیانوسیه نتوانستند اختلافات نهایی در خصوص مسئله معاهده تجارت آزاد را کنار بگذارند و در مذاکرات «هاوایی» به توافق برسند.

وی تصریح کرد که رسیدن به توافق می‌تواند یک نقطه عطفی در اقتصاد جهان به حساب بیاید. کشورهایی که در این مذاکرات شرکت داشتند، حدود 40 درصد از اقتصاد جهان را در دست دارند.

طبق این گزارش، مشارکت ترانس-اقیانوسیه (TPP)، یک عنصر مهم در تلاش‌های دولت اوباما برای تقویت نفوذ آمریکا در آسیا محسوب خواهد شد.

مذاکرات مذکور که روز پنج‌شنبه هفته گذشته در هاوایی به شکست انجامید با هدف از میان برداشتن تعرفه‌ها و دیگر موانع موجود در مسیر تجارت و سرمایه‌گذاری بین کشورهای مشارکت‌کننده بود.

قرار بود در این مذاکرات، قوانین تجارت مشخص شود و به صورت استاندارد درآید تا شرکت‌ها راحت‌تر بتوانند کالاها و خدمات خود را در حاشیه اقیانوسیه به فروش برسانند. این مذاکرات به تعرفه‌های خودرو، برنج و محصولات لبنی و دارویی نیز پرداخت.

گزارش‌ها حاکی از آن است که یکی از دلایل شکست مذاکرات، عدم تحقق خواسته نیوزلند برای بازشدن درهای تجارت اقیانوسیه به روی محصولات لبنی بود.

با اینحال، منتقدان این مذاکرات اعتراض کردند که به صورت محرمانه درباره این توافق مذاکره شده است و این توافق بیش از آنکه به نفع کارگران و مصرف‌کنندگان باشد، به نفع شرکت‌های چندملیتی است.

این توافق در سال 2002 به پیشنهاد شیلی، نیوزلند و سنگاپور مطرح شد اما واشنگتن با پیوستن به مذاکرات در سال 2008، شروع به تقویت این توافق کرد.

شرکت‌کنندگان در این مذاکرات شامل آمریکا، استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مکزیک، نیوزلند، پرو، سنگاپور و ویتنام می‌شود.

شکست این مذاکرات ناکامی بزرگی برای دولت اوباما تلقی می شود چرا که وی از پیمان ترانس اقیانوسیه به عنوان بازوی اقتصادی چرخش سیاست‌های واشنگتن به سمت منطقه اقیانوس آرام یاد می کند تا به این ترتیب به موازنه قدرت با چین بپردازد.

کری اواخر امروز از کوالالامپور مالزی سفر می‌کند تا در انجمن امنیت سالانه کشورهای جنوب شرق آسیا شرکت می‌کنند که موضوع اصلی این نشست اختلافات درباره دریای جنوب چین خواهد بود.

منبع: فارس