کد خبر 449649
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۷

باید گفت اکنون صنعت تجارت اسلحه اروپا صاحب نماینده ویژه خود در رأس رسانه دولتی بی بی سی شده است. عربستان برای بمباران مردم یمن، از جنگنده هایی استفاده می کند که از معاون اول هیئت مدیره بی بی سی خریده است.

به گزارش مشرق، پایگاه های خبری انگلیس به تازگی در شوک پیوستن رئیس بزرگترین کمپانی تجارت اسلحه اروپا به اعضای هیئت قانونگذار بنگاه رسانه ای بی بی سی در سمت معاون اولی "بی بی سی تراست" فرو رفته اند.

به گزارش روزنامه انگلیسی گاردین (Guardian)، معاون جدید هیئت ناظران بی بی سی رئیس کنونی شرکت بریتیس ائرویپیس است. گزارشات حاکی از آن است که رژیم آل سعود برای بمباران چندماهه مردم بی پناه یمن از جنگنده های فروخته شده توسط این شرکت استفاده می کند. همچنین فروش سلاح به کشورهای عربستان، مصر، لیبی، امارات و بحرین در سابقه این شرکت ثبت شده است.

"سِر راجر کار" رئیس بزرگترین کمپانی تسلیحاتی اروپا به تازگی در کارنامه کاری خود سِمت "معاونت بی بی سی تراست" را نیز به فهرست فعالیت های خود اضافه کرده است. راجر کار از اول ماه مه سال جاری میلادی به سمت معاون اولی بی بی سی تراست انتخاب شده است.

هیئت مدیره بی بی سی معروف به  BBC Trust (معتمدین بی بی سی) در کنار کادر اجرایی شبکه، نقش مدیریتی و تعیین مقررات شبکه دولتی بی بی سی را برعهده دارد. بی بی سی تراست بر اساس اساسنامه سلطنتی مصوب 2006 میلادی شکل گرفت که قرار است سال آینده میلادی با پایان یافتن بک دوره اعتبار ده ساله، از سوی دولت انگلیس در آن بازنگری صورت گیرد، اتفاقی که با مقاومت شدید مدیران بی بی سی روبرو شده است.

 

«سر راجر کار» معاون جدید هیئت مدیره بی بی سی

   بر اساس اساسنامه پیشنهادی جدید وزیر فرهنگ دولت انگلیس، احتمال دارد مسؤولیت قانونگذاری بی بی سی از هیئت مدیره این شرکت گرفته شود و به سازمان تنظیم مقررات رسانه‌ای این کشور موسوم به اداره ارتباطات انگلیس (آفکام - Ofcom) واگذار گردد. این هیئت 12 عضو دارد که همه آنها رسماً توسط ملکه انگلستان بر اساس معرفی وزرای دولت انگلیس انتخاب می شوند.

  در پی این انتصاب، سازمان انگلیسی "کمپین مقابله با تجارت بین المللی اسلحه" (CAAT) با برپایی کمپین جمع آوری امضا برای برکناری راجر کار، در بیانیه ای اعلام کرد: «شرکت بریتیش ائرویپیس (BAE) نقش اساسی در مسلح کردن دیکتاتورها و اقدامات خلاف حقوق بشر در سرتاسر جهان ایفا کرده است و بر این اساس رئیس آن مجاز نیست با پرداخت درآمدی معادل سالانه 70 هزار پوند، نماینده دیدگاه مالیات دهندگان کشور انگلیس در رسانه دولتی بی بی سی باشد.»

  در کمپین این سازمان آمده است: «رئیس شرکت دفاعی 16 میلیارد پوندی متهم به تسلیح دیکتاتوری های متعدد، باید از هیئت مدیره بی بی سی اخراج شود. مجریان صنعت تجارت اسلحه هیچ جایگاهی در رادیو و تلوزیون و خبرگزاری های عمومی ندارند.» همچنین یک اتحادیه تأثیرگذار ضدجنگ انگلیسی موسوم به "جنگ را متوقف کنید" در این باره اعلام کرد: «باید گفت اکنون صنعت تجارت اسلحه اروپا صاحب نماینده ویژه خود در رأس رسانه دولتی بی بی سی شده است.» 

  بنابر اعلام اتحادیه "جنگ را متوقف کنید" (StoptheWar)، سر راجر کار از سال 2014 رئیس شرکت بریتیش ائروسپیس سیستمز (BAE) بزرگترین کمپانی تجارت اسلحه در اروپا است و همچنین عضو گروه مشاوران اقتصادی نخست وزیر انگلیس و مشاور عالی شرکت کولبرگ کراویس رابرتس (KKR) بزرگترین شرکت سرمایه گذاری خصوصی جهان نیز می باشد. همچنین گاردین گزارش داد او پیش از این، سمت معاونت بانک مرکزی انگلستان (BankofEngland) را نیز برعهده داشته است.

  اتحادیه فعالان ضدجنگ "جنگ را متوقف کنید" به طور پیوسته با مخالفت با طرح ادعایی "جنگ علیه تروریسم" کشورهای غربی، مخالف قاطع جنگ های آمریکا در افغانستان و عراق بوده است و تظاهرات ضدجنگ این اتحادیه در سال 2003 که با همکاری کمپین خلع سلاح هسته ای (CND) و انجمن اسلامی بریتانیا (MAB) در مخالفت با جنگ عراق برپا شد، بزرگترین تظاهرات عمومی تاریخ انگلستان لقب گرفته است.

  همچنین به گزارش گاردین، در این راستا فعالان ضدجنگ خواستار استعفای راجر کار از سمت معاون اولی بی بی سی تراست شده اند. این در حالی است که یک سخنگوی شرکت بریتیش ائروسپیس با توصیف این شرکت به عنوان یکی از بهترین های جهان به گاردین گفته است: «ما به نقش حیاتی که در کمک به مشتریانمان در تأمین امنیت ملی بازی می کنیم افتخار می کنیم . ما بر اساس بالاترین معیارهای اخلاقی و به عنوان شریک قابل اطمینان و معتبر دولت های مشروع  به تجارت می پردازیم و از تمتم مقررات و قوانین بین المللی صدور [تسلیحات] دفاعی تبعیت می کنیم.»

  الگوی اقتصادی این شرکت که بر مبنای فروش حداکثری تسلیحات جنگی است، مشتریان نظامی زیادی در بیش از 100 کشور جهان به خود جلب کرده است که شامل حسنی مبارک حاکم مخلوع مصر، آل خلیفه خاندان سلطنتی بحرین و آل نهیان خاندان سلطنتی امارات متحده عربی می شود.

  این شرکت به خاطر ایفای نقش در قرارداد تسلیحاتی انگلستان با عربستان سعودی معروف به "قرار داد یمامه" در 1985به شهرت رسید. مطابق این قرار داد، انگلیس جنگنده به ارزش 43 میلیارد پوند به خاندان سلطنتی عربستان فروخت. اما در سال 2004، اداره کل بازرسی انگلستان اعلام کرد تخقیقات ویژه ای بر روی قرارداد یمامه آغاز کرده است که تنها با گذشت 2 سال از این تاریخ و بر اساس گزارش ها در پی تهدید و باج‌خواهی عربستان متوقف شد.

 

طرح/ بمباران یمن با پوند انگلیسی

 

به نوشته پایگاه تحلیلی "اُپن دموکراسی" (openDemocracy)، این اولین باری نیست که رسانه دولتی بی بی سی و صنعت تجارت اسلحه به هم گره می خورند. CAAT قبلا کمپین مستقلی علیه سردبیر سیاسی بی بی سی، "نیک رابینسون" و خبرنگار امنیتی آن، "فرانک گاردنر" بخاطر معاشرت با نمایندگانی از صنعت تجارت سلاح به راه انداخته بود. آنها همچنین در گذشته از ارتباط برنامه مستند تاپ گیر (Top Gear) با کلاریون، شرکتی که تاریخچه گسترده ای از خرید و فروش سلاح در کارنامه خود دارد، را ابراز نگرانی کرده بودند.

  حاشیه ها و رسوایی های اخیر رئیس جدید سر راجر کار در بی بی سی، دست کمی از خود او نداشته است. " رونافــرهد " رئیس بی بی سی تراست و مدیرعامل سابق گروه تجاری فایننشال تایمز تا سال 2013، از اوایل سال جاری میلادی (2015( در جریان رسوایی فرار مالیاتی بانک HSBC سومین بانک بزرگ جهان در سال گذشته، در مرکز توجهات رسانه های جهان قرار گرفته است و نمایندگان مجلس عوام انگلیس خواستار استعفای وی به دلیل بی کفایتی در انجام وظایف خود شده اند . وی از سال 2007 در هیئت مدیره بانک HSBC، سمت ریاست کمیته حسابرسی و خطرپذیری این شرکت بانکی را برعهده داشته است.

  عضویت فــرهد و سر راجر کار در بی بی سی تراست، به همراه مارک دامزر (صاحب قبلی شبکه 4 رادیویی انگلیس) و مارک فلورمن (بانکدار سابق و حامی مالی حزب دولت انگلیس)، نشان دهنده اشتیاق دولت برای معرفی افراد بیشتری با پیشینه اقتصادی و تجاری به عنوان سکانداران اداره بنگاه رسانه ای بی بی سی است.

  در این زمینه، پایگاه اُپن دموکراسی نوشت: «با آوردن رئیس بزرگترین شرکت تجارت اسلحه اروپا به چنین جایگاهی در بی بی سی تراست، دولت انگلیس خبرگزاری عمومی انگلستان را با صنعتی مرتبط کرد که عمدتا بخاطر فساد، ارتشا و تحقیر حقوق انسانی شناخته می شود. این یک افتضاح و رسوایی واقعی است و ما باید درباره آن صحبت کنیم... و یا بجنگیم.»

  گفتنی است تجربه کار خبری، هرگز پیش نیاز انتخاب اعضای تراست نبوده است، چنان که در کاری آنها "ارتباط قوی با بخش مالی و بانکی" و "نقش اساسی در شرکت های بخش انرژی" به وفور مشاهده می شود. بنا بر این شاید انتخاب معاون اول جدیدی بی بی سی تراست این مسئله چندان هم که به نظر می رسد تعجب برانگیز نیست. به نوشته پایگاه اتحادیه "جنگ را متوقف کنید"، کمپانی های تسلیحاتی دوستان بسیاری در نهادهای مهم کشور انگلستان از "وزارت دفاع" گرفته تا "وزارت تجارت و سرمایه گذاری انگلیس" و حتی "خانواده سلطنتی انگلیس" دارند.

 

 

 

 

 

گفتنی است در طول یک سال اخیر اسناد بسیاری در رابطه با ارتباط ارگانیک بخش های مختلف شبکه جهانی بی بی سی به ویژه بخش فارسی زبان آن با رژیم آل سعود و حمایت از حملات این کشور به مردم بی دفاع یمن و همچنین تبدیل این شبکه به بازوی رسانه ای داعش در منطقه منتشر گردیده است که اکنون با توجه به انتصاب یک دلال و فروش تسلیحات جنگی به گروه های تکفیری و رژیم آل سعود در راس سازمان مدیریت این شبکه، دلیل اصلی علاقه این شبکه به گسترش جنگ های فرقه ای در منطقه خاورمیانه مشخص می گردد.

منبع:جام نیوز