این روزها اتفاقاتی درباره بعضی موضوعات ازجمله فیلم «رستاخیز» افتاده‌است که از اظهار نظرهای متفاوت درباره آن معلوم نمی‌شود دولتمردان عرصه فرهنگ مقید به صراحت هستند یا سیاست پیشگی.

گروه فرهنگی مشرق- بعضی‌ها معتقدند وزیر باید محکم و قاطع و باصداقت باشد. مثلا صفار هرندی اگر می‌خواست به فلان فیلم مجوز ندهد بدون هیچ سیاست‌بازی مخالفتش را با اکران آن اعلام می‌کرد. یا اگر می‌خواست کتابی بدون قرارگرفتن در نوبت بررسی مجوز بگیرد باصراحت دلایلش را می‌گفت که چون این نویسنده و این کتاب فلان ویژگی‌ها را دارد باید هرچه سریعتر مجوز بگیرد.




اما بعضی دیگر اعتقاد دارند دستگاه وزارت فرهنگ هم مثل باقی دستگاه‌ها جزیی از سیاست است و جز سیاست پیشگی نمی‌توان در آن ایفای نقش کرد.این گروه معتقدند که باید در هر جمع متناسب با علائق و سلایق آنجا سخن گفت و باید با سیاست‌پیشگی به آنچه هدف توست برسی.

حالا این روزها اتفاقاتی درباره بعضی موضوعات ازجمله فیلم «رستاخیز» افتاده‌است که  از اظهار نظرهای متفاوت درباره آن معلوم نمی‌شود دولتمردان عرصه فرهنگ مقید به صراحت هستند یا سیاست پیشگی.

علی جنتی وزیر ارشاد  روز 18 مرداد در حاشیه اجلاس سراسری مدیران کل استانی ارشاد در جمع خبرنگاران درباره برنامه وزارت ارشاد برای اکران فیلم رستاخیز دارد، گفت: ما ملاحظاتی داشتیم، یکی از ملاحظات این بود که نظرات مراجع عظام مورد توجه قرار گیرد. در این زمینه با برخی مراجع حرف زدیم و کارگردان نیز فیلم را در قم و در بیوت برخی از مراجع نمایش داد. اصلاحات مد نظر آنها به عمل آمد اما برخی مراجع نظرات فقهی خاصی دارند و نظرات فقهی هم قابل تغییر نیست و نمی‌توان با مذاکره یا گفت‌وگو آنها را حل کرد.





وزیر ارشاد در همین جمع گفته است: ما به دنبال این هستیم که هم فیلم در اولین فرصت اکران شود و هم به نوعی مراجعی که مخالفتی دارند را قانع کنیم که اگر نظر فقهی دارند این نظر فقهی برای خودشان و مقلدانشان مورد احترام است. بنابراین اجازه دهند فیلم به نحو مطلوب برای علاقه‌مندان منتشر شود.
جنتی با ابراز حمایت خود از تولید و اکران فیلم رستاخیز گفت: فیلم رستاخیز تنها فیلمی است که من بیشترین کمک را در دوران تولید و پس از تولید نسبت به آن داشته‌ام. هم از نظر مکاتبه با دستگاه‌های مختلف و هم پیش خرید سی‌دی‌های فیلم برای کارکنان دولت که به نوعی بتوان از این طریق به کارگردان و تهیه‌کننده آن کمک کرد.
وزیر ارشاد در پایان فیلم رستاخیز را فیلمی ارزشی درباره واقعه عاشورا دانست و اظهار امیدواری کرد در اولین فرصت این فیلم اکران شود.

این حرف‌های وزیر یعنی اینکه نظر مثبت اغلب مراجعی که مخالف اکران فیلم بودند جلب شده است و فقط بعضی که نظرات خاص و غیرقابل تغییری دارند مانده‌اند که برای گرفتن نظر موافق ایشان هم هرکاری لازم است انجام خواهند داد. با این حال چون تعداد بیشتری از مراجع موافق با اکران فیلم هستند بااحترام به نظر مخالفان، فیلم را اکران خواهند کرد. برای حمایت از فیلم هم کلی هزینه کرده اند که دست کم سازندگانش سودی را که لازم است، برده باشند.



اما درست یک روز بعد وزیر محترم درپاسخ به خبرنگار نسیم خصوص فیلم رستاخیز و اکران آن می‌گوید : ما از کارگردان فیلم خواسته‌ایم و رسما اعلام کرده ایم هاله نوری را بر روی چهره ائمه و منتصبین به آنها در این فیلم قرار دهید تا چهره پیدا نباشد. این مسئله را باید قبول کنند و تا قبول نکنند، فیلم اکران نمی‌شود.

حالا با این اوصاف گویا این‌بار قرعه فال به نام درویش و روز رستاخیزش افتاده است که یا سیاستمدارانه به آنچه سیاستمداران می‌خواهند تن دهد و با اعمال سلایق و خواسته‌ها فیلمش را با مردم در سینماهای کشور تماشا کند و یا روی حرف و کاری که انجام داده است تاکید کند و پیه همه چیز و از جمله عدم اکران را به تن بمالد.