کد خبر 46389
تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۹:۴۹

يکي از معضلات ساليان اخير شهرهاي بزرگ نگهداري از سگ و گرداندن آنها در خيابانها و معابر عمومي است اين در حالي است که رواج اين پديده علاوه بر زيان‌آور بودن براي سلامت عمومي، يک معضل فرهنگي ـ اجتماعي و تقليدي کورکورانه از فرهنگ مبتذل غربي است.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، بر اين اساس چندي پيش 39 نماينده مجلس طرحي تهيه کردند که آوردن حيواناتي مانند سگ در اماکن و معابر عمومي ممنوع و مرتکب شونده به ضبط حيوان و جزاي نقدي محکوم مي‌شود. اين طرح که در قالب الحاق يک ماده به قانون مجازات اسلامي ابتداي اسفندماه سال گذشته در صحن علني مجلس اعلام وصول شد شامل يک ماده واحده و يک تبصره است.

بر اساس ماده واحده اين طرح، گرداندن حيوانات خطرناک يا حيواناتي که براي سلامت عمومي مضر بوده يا نجس العين مي‌باشند، از قبيل سگ در اماکن و معابر عمومي و وسائط نقليه ممنوع است و مرتکب شونده علاوه بر جزاي نقدي از يک ميليون ريال تا پنج ميليون ريال به ضبط حيوان مذکور محکوم مي‌شود.

همچنين نگهداري حيوانات مذکور در آپارتمان‌ها ممنوع و در منازل مسکوني چنانچه موجب نارضايتي هر يک از ساکنان شود ممنوع است به طوري که نگهدارنده در مرتبه اول موظف است با اخطار دادسرا ظرف 10 روز رفع مزاحمت کند.

در مرتبه دوم و يا در صورت عدم رفع مزاحمت به جزاي نقدي از پانصد هزار ريال تا پنج ميليون ريال محکوم و در هر صورت حيوانات مذکور ضبط خواهد شد.

عواقب حقوقي نگهداري حيوانات خانگي

مجتبي مزيناني کارشناس حقوقي در اين باره مي‌گويد: اگر نگهداري حيوانات مخل نظم و آسايش ديگران شود، افراد مي‌توانند با استناد به موادي از قانون مجازات اسلامي طرح شکايت کنند.

وي با اشاره به اصل 40 قانون اساسي مي‌گويد: اين اصل براساس يک قاعده بسيار مهم فقهي مطرح شده است و آن اين است که هيچ کس نمي‌تواند اعمال حق خويش را به وسيله ضرر به غير و يا تجاوز به منافع عمومي قرار دهد.

او در توضيح گفته خود مي‌افزايد: فرض کنيد فردي بگويد من مالک اين خانه هستم و در چارچوب خانه خود هرکاري که مي‌خواهم اعم از نگهداري حيوان يا برگزاري مهماني انجام مي‌دهم، اما وي بايد بداند که قانون چنين اجازه‌اي به او نمي‌دهد.

مزيناني در ادامه مي‌افزايد: اگر سر و صداي حيوانات باعث برهم خوردن آرامش همسايه‌ها شد آن‌ها مي‌توانند با استناد به اين قانون رفع مزاحمت کنند.

به گفته وي در حال حاضر پرونده‌هاي مربوط به نگهداري حيوانات خانگي در دادگاه‌ها کم نيست، البته تمام اين‌ها ناشي از ناآگاهي دارندگان اين حيوانات نسبت به حقوق حيوان و افراد جامعه مي‌شود.

نگهداري سگ مد يا ضرورت؟

متاسفانه اغلب کساني که در ايران به دنبال نگهداري حيوانات خانگي هستند اين موضوع برايشان بيشتر جنبه خودنمايي دارد، به خصوص در سال‌هاي اخير که خريد و فروش حيوانات خانگي با قيمت‌هاي بالا و نامگذاري‌هاي عجيب و غريب روي آنها بيشتر به يک مد شباهت پيدا کرده است. اما اين مدگرايي فارغ از مزاحمت‌هايي که براي ديگر شهروندان در پي دارد نگهدارنده اين حيوانات را نيز دچار مشکل مي‌کند.

سگ از نظر فقه اسلام جزء نجاسات شمرده شده و خريد و فروش آن حرام است. البته به فتواي مراجع معظم تقليد خريد و فروش و نگهداري سگ شکاري-سگ گله و زراعت و سگ باغ و بستان و خانه و انواع سگهاي مطرح شده از اين حکم استثناء شده است ولي نجاست آنها به قوت خود باقي است.

براي مثال ‌آيت‌الله مکارم شيرازي در پاسخ به اين سوال که «با توجه به افزايش خريد و فروش سگ‌هاي خانگي - زينتي در شهرهاي بزرگ کشور و تردد اين سگ‌ها در معابر عمومي و اماکن جمعي و با توجه به معذب بودن بخش کثيري از افراد جامعه نسبت به حضور اين حيوان در فضاي زندگي شهري و آپارتمان نشيني خواهشمنديم نظر اسلام در اين مورد را اعلام بفرماييد و اين نکته که نجاست سگ در قرآن نيامده است آيا مجوز نگهداري سگ است؟» پاسخ داده‌اند:" متاسفانه تقليد کورکورانه از غرب آثار زيانباري دارد که از جمله همين مساله سگ دوستي است و بسيارند کساني که در غرب سگشان را از زن و فرزندشان بيشتر دوست مي‌دارند و در مورد نجاست سگ روايات بسيار زيادي داريم که حتي ظرف نيم خورده آن به روش خاصي تطهير مي‌شود و اينکه در قرآن نجاست سگ نيامده دليل بر چيزي نمي‌شود، بسياري از واجبات و محرمات به طور صريح در قرآن نيامده حتي عدد رکعات نماز در قرآن نيست بلکه ارجاع به سنت پيامبر اکرم(ص) و ائمه شده است.»

گذاران اوقات با سگ توجيه ندارد

سيد رضا اکرمي عضو کميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در مورد طرح ممنوع شدن نگهداري و گرداندن برخي حيوانات مانند سگ در اماکن عمومي و معابر مي گويد: به نظر من در شان يک انسان مسلمان نيست که ساعاتي از وقت خود را چه در منزل و چه در خيابان با سگ بگذراند.

وي با بيان اينکه حيواني مانند سگ عين نجاست است افزود: در منطق اسلام سگ نيز مانند خوک عين نجسات است و هر که با او حشر و نشر داشته باشد دچار مشکل خواهد شد. متاسفانه تا کنون گزارش هاي بسياري در اين باره داشته ايم که نگهداري حيواناتي چون سگ در آپارتمان باعث بوجود آمدن مشکلات بسياري براي ساير همسايه ها شده است اکرمي در پايان تاکيد کرد: زماني که انسان مي تواند با انسان هاي ديگر حشر و نشر داشته باشد چرا بايد وقت خود را با حيواني چون سگ بگذراند.

نگهداري حيوانات و انتقال بيماري‌هاي واگيردار

يک عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس نيز در اين زمينه مي گويد: بسياري از بيماري‌هاي مشترک بين انسان و حيوان وجود دارد که حيوانات ناقل اين بيماري‌ها هستند و بيماري‌هايي که علائم مشخصي نيز ندارند را به راحتي به انسان منتقل مي‌کنند.

سيامک مره صدق عنوان مي‌کند: از نظر بهداشتي نيز نگهداري حيواناتي همچون سگ در خانه و در يک آپارتمان کار درستي نيست زيرا سبب بيماري‌هاي واگيردار شده و خطري براي سلامتي افراد خانواده و حتي محل محسوب مي شود.

برخي بيماريهاي قابل انتقال از سگ به انسان

بيماريهاي زونوتيک(Zoonotic) به آن دسته از بيماري ‌هايي گفته مي ‌شود که قابل انتقال از حيوانات به انسان هستند.يکي از مشکلات اصلي و عمده ‌ي بهداشتي کشور که سال ‌ها است به ‌صورت يک معضل، منابع انساني و مالي کشور را به خود اختصاص داده و هر از چند گاه به‌صورت بحران جدي در استان ‌هاي مختلف و در قالب بيماري‌هاي نوپديد و بازپديد خود را آشکار مي‌سازد، بيماري ‌هاي قابل انتقال بين انسان و حيوان است.

بر اساس گزارش سازمان جهاني بهداشت از ميان 1709 عامل بيماري ‌زا، 832 عامل، از حيوانات به انسان منتقل مي ‌شود و همچنين از ميان 156 بيماري نوپديد شناخته شده در انسان، 114 مورد آن از حيوانات به انسان منتقل مي ‌گردد.

سگ در اتاق ما!

پژوهشگران آمريکايي اعلام کردند: افرادي که از سگهاي خانگي نگهداري مي ‌کنند به دليل اين‌که اغلب پس از تماس با حيوان دست ‌هاي خود را نمي ‌شويند يا ممکن است اين حيوان به رختخواب صاحب خود نيز راه پيدا کند، در بيشتر موارد ميکروب ‌هاي سگ به افراد منزل منتقل شده و احتمال انتشار ميکروب بين اعضاي خانواده نيز بيشتر مي ‌شود.
دکتر کيت استنسکي(keith stanski) محقق دانشگاه ايالتي کنزاس در اين باره اظهار داشت: تحقيقات نشان مي ‌دهد که تقريبا تمام کساني که سگ دارند با سگ شان غذا مي ‌خورند و بيش از نيمي از آن ها به اين حيوان اجازه مي‌دهند که روي تختخواب شان کنار آن ها بخوابد. آزمايشات نشان مي دهد بسياري از ميکروب هاي مدفوع سگ، در اثر انگشتِ صاحبان آنها، وجود دارد.
دکتر استنسکي همچنين دريافته است 10 درصد از افرادي که در خانه سگ دارند داراي زنجيره‌هاي باکتريايي " E coli " هستند که هم در حيوان و هم در صاحب آن مشاهده مي شود.

هاري

هاري يک بيماري ويروسي فوق العاده کشنده است که موجب عفونت مرکز دستگاه عصبي مي گردد. تمامي حيوانات خونگرم ممکن است به آن دچار شوند و به وسيله ي گاز گرفتن توسط حيوانات هار بيماري انتقال مي يابد.

ليشمانيوز جلدي

ليشمانيوز جلدي يا سالک يک بيماري پوستي طولاني ‌مدت و بدون درد و تب، قابل انتقال بين انسان و تعدادي از حيوانات از جمله جوندگان و سگ است. هنگام خونخواري پشه ‌ي خاکي از زخم ‌هاي سالک در جوندگان و سگ، انگل بيماري وارد بدن پشه‌ي خاکي مي ‌شود و با نيش پشه ‌ي آلوده، بيماري به انسان منتقل مي ‌شود.

کيست هيداتيک

کيست هيداتيک يک بيماري انگلي است که انسان و دام در اثر خوردن تخم نوعي انگل به نام کرم تنيااکينوکوک که در مدفوع سگ بيمار وجود دارد، به آن مبتلا مي‌شوند. کرد و سبزيجات را قبل از مصرف به‌طور کامل شست و همچنين از تغذيه‌ي سگ از امعا و احشاي دام جلوگيري کرد.

بيماريهاي انگلي سگ

اين بيماريها را مي ‌توان به دو دسته انگل‌هاي خارجي و داخلي تقسيم کرد که نوع خارجي آن شامل گري، کک و شپش و نوع داخلي شامل کرم‌ها است که دو نوع از آن ‌ها وجود دارد: کرم‌هاي گرد و کرم ‌هاي نواري.