خرید این دو کشتی جنگی که ارزش آنها به بیش از یک میلیارد دلار می رسد در چارچوب برنامه میلیاردها دلاری توسعه ناوگان دریایی عربستان سعودی در خلیج (فارس) با کشتیهای پیشرفته آمریکایی صورت می گیرد که قایقهای جنگی کوچک را نیز شامل می شود.
با وجود تنشهایی که در خصوص توافق هسته ای ایران بین ریاض و واشنگتن وجود دارد اما روابط نظامی دو کشور همچنان قوی است. برخی منابع آگاه از این مذاکرات این هفته به رویترز خبر دادند آخرین اقدامات قرارداد عربستان سعودی احتمالا تا پایان امسال به پایان خواهد رسید.
این منابع افزودند برنامه نوسازی ناوگان دریایی عربستان سعودی ، آموزش ، زیرساختها و تجهیزات نظامی ضد زیردریایی را نیز شامل می شود. قرار است سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی امروز در تلاش برای تقویت روابط با آمریکا در واشنگتن با باراک اوباما رئیس جمهور این کشور دیدار کند.
این دومین دور مذاکرات درباره توسعه نیروی دریایی عربستان سعودی در سالهای اخیر به شمار می رود اما منابعی در آمریکا گفتند نگرانیهای عربستان سعودی در خصوص ایران موجب شد این مذاکرات زودتر انجام شود. یکی از این منابع گفت :« ما هیچ تنشی در روابط بین دو دولت آمریکا و عربستان سعودی که مانع روابط اقتصادی شود نمی بینیم ، سعودیها همچنان به خرید فنآوری آمریکایی بسیار تمایل نشان می دهند.»
رومن شوایتزر تحلیلگر مرکز «گوگنهام سکیوریتز» گفت سفر پادشاه عربستان احتمالا « راه تعداد زیادی از درخواستهای خرید تجهیزات نظامی از تولیدکنندگان آمریکایی را هموار خواهد کرد.» وی افزود مسئولان آمریکایی احتمالا پس از توافق هسته ای با ایران توجه بیشتری به بزرگترین همپیمانان آمریکا در منطقه خواهند داشت.
مسئولان آمریکایی و سعودی همچنین آخرین اقدامات را در خصوص جزئیات قراردادی به ارزش یک میلیارد و 900 میلیون دلار برای خرید 10 بالگرد «ام اچ 60آر» که در عملیات دریایی بر ضد زیردریاییها و ماموریتهای دیگر استفاده می شود انجام خواهند داد. قانون گذاران آمریکایی مه گذشته در جریان این قرارداد قرار گرفتند. شرکت سیکورسکی ایرکرافت که یکی از شرکتهای وابسته به «یونایتد تکنولوجیز کورپ» است و همچنین شرکت لاکهید این بالگردها را تولید خواهند کرد.
شرکت سیکورسکی ژوئن گذشته اعلام کرد عربستان سعودی ارائه درخواست تعداد بیشتری از بالگردهای «بلک هاوک» را بررسی می کند و همچنین تلاش می کند ناوگان کنونی خود را که 80 بالگرد دارد دوبرابر کند. مسئولانی در وزارت امور خارجه آمریکا از توضیح درباره فروش تسلیحاتی مشخص به عربستان سعودی خودداری کردند اما گفتند از زمانی که سعودیها وارد جنگ بر ضد گروه (تکفیری صهیونیستی) داعش شده اند و ناآرامیها در یمن گسترش یافته است به صورت دائم با مسئولان سعودی در تماسند.
یکی از بزرگترین قراردادهای عربستان سعودی با شرکتهای آمریکایی در سالهای اخیر ، قراردادی به ارزش 13 میلیارد دلار است که فوریه 2014 برای خرید خودروهای زرهی سبک اعلام شد. واحد کانادایی شرکت «جنرال داینامیکس» آمریکا آن را تولید خواهد کرد. شرکت بوئینگ نیز در قراردادی به ارزش 33 میلیارد و 400 میلیون دلار 84 فروند «اف15» برای عربستان سعودی خواهد ساخت که این قرارداد دهها بالگردی که شرکت سیکورسکی تولید می کند را نیز شامل می شود.
تاد بلیچر سخنگوی رسمی بوئینگ گفت اولین این جنگنده های «اف 15» در پایگاه هوایی ادواردز در کالیفرنیا مراحل آزمایشی را سپری می کنند.