در صورت صحت بیعت گردان الانصار با داعش، القاعده یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های خود در شرق الجزایر و همچنین نیمی از توان خود را از دست داده است. جدا شدن الانصار از القاعده و پیوستن آنها به داعش نشان می‌دهد که عناصر مسلح معتقدند که پیوستن به البغدادی آنها را به قدرت بیشتری در الجزایر می‌رساند.

گروه بین‌الملل مشرق - کارشناسان امنیتی الجزایر اعلام کردند که سازمان تروریستی القاعده در کشورهای مغرب اسلامی طی یک سال گذشته جایگاه خود را تا حد زیادی به نفع گروه تروریستی  داعش "دولت اسلامی" از دست داده و این گروه توسعه قابل توجهی در الجزایر داشته است، تازه‌ترین تحولات در این راستا بیعت گردان الانصار با داعش بود که جمعه گذشته انجام شد.
 
با این بیعت القاعده بزرگ‌ترین و قوی‌ترین گردان خود را از دست داد، گردان الانصار چهارمین گروه مسلحی بود که جدا شدن خود از القاعده و پیوستن به دولت اسلامی در الجزایر را اعلام کرد
، این موضوع از طریق بیانیه‌های متعددی مطرح شد که سایت‌های وابسته به گروه‌های مسلح داعش آنها را منتشر کرده‌اند.
 
تحلیلگران و ناظران فعالیت‌های گروه‌های افراط‌گرای تروریستی در مغرب عربی اعتقاد دارند که سرکردگان القاعده در این کشورها تقریباً از یک سال پیش مناقشات در زمینه ضرورت پیوستن به داعش را مطرح کرده‌اند، در 12 ماه گذشته چهار گروه مسلح اصلی وابسته به القاعده به داعش پیوسته اند.
 
موضوع جدا شدن این گروه‌ها در تابستان سال گذشته آغاز شد هنگامی که عثمان العاصمی قاضی اول القاعده چندین پیام را در سایت‌های نزدیک به داعش منتشر کرده و در آن ها نصیحت‌های را برای پیوستن عبدالملک دروکدال امیر این گروه برای بیعت با داعش مطرح کرد.
 
قبل از الانصار نیز گروهی موسوم به سازمان الوسط که در استان‌های شرق پایتخت الجزایر فعالیت می‌کند، در سپتامبر سال 2014 بیعت خود با ابوبکر بغدادی را اعلام و تأکید کرد که گروهی موسوم به جند الخلافة در الجزایر تشکیل داده است
. این گروه تروریستی عملیات ربایش و ترور "هروی گوردیل بیار" شهروند فرانسوی در بیست و دوم همان ماه را بر عهده گرفت.



گروه تروریستی دیگر با عنوان گردان انصار الخلافة که در استان سکیکدة در شرق این کشور فعالیت می‌کند، نیز در می گذشته بیعت با گروه تروریستی داعش را اعلام کرد.
 
در ژولای سال جاری گردانی که خود را "سرية الغرباء" معرفی کرده و فعالیت‌های خود را در استان قسنطينة واقع در شرق این کشور انجام می‌داد، بیعت با داعش را اعلام کرد. این در حالی است که از سوی سازمان القاعده هیچ واکنشی نسبت به این بیانیه‌ها منتشر نشده است.
 
پایگاه خبری عمان نوشت: محمد تاواتی کارشناس امنیتی الجزایری در این رابطه می‌گوید: باید در روزهای آینده منتظر ماند تا وابستگی گردان الانصار به جماعت بغدادی را مطمئن شد، چرا که احتمال دارد شکاف‌هایی بین عناصر مسلح در داخل این گردان به وجود آمده باشد.
 
تاواتی ابراز داشت که این گردان اصلی‌ترین گروه نظامی القاعده در کشورهای مغرب اسلامی بود و مهم‌ترین عملیات‌های تروریستی و بزرگ‌ترین آنها را بر ضد ارتش الجزایر انجام می داد که از جمله آنها حملات انجام شده به مراکز امنیتی در منطقه ایعکورن واقع در شرق پایتخت الجزایر بود که در سال 2008 انجام شد.  



این پژوهشگر الجزایری با اشاره به گزارش‌های امنیتی می‌گوید که تعداد عناصر مسلح در این گردان بین 60 تا 70 نفر است که تعدادی از آنها خارجی و وابسته به کشورهای عربی هستند و فرماندهی این گروه را مولود تیشی الجزایری با اسم جنبشی ابو خباب برعهده دارد.
 
وی می‌افزاید که ابوخباب همچنان زیر نظر عبدالمالک درودکال امیر القاعده در کشورهای مغرب اسلامی فعالیت می‌کند و اگر این گزارش‌ها درست باشد، عناصر این گروه باید امیر جدیدی را برای خود تعیین کرده باشند.
 
همچنین محمد یخلف کارشناس الجزایری در امور امنیتی و سیاسی معتقد است در صورت صحت بیعت گردان الانصار با داعش، این موضوع به این معنا است که القاعده یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های خود در منطقه کوهستانی سید علی بوناب و جرجرة (در شرق الجزایر) را از دست داده و تقریباً نیمی از توان خود را از دست داده است.
 
به اعتقاد یخلف جدا شدن الانصار از القاعده و پیوستن آنها به داعش نشان می‌دهد که عناصر مسلح وابسته به القاعده در الجزایر معتقدند که پیوستن به البغدادی آنها را به قدرت بیشتری برای جذب عناصر مسلح جدید جهت انجام فعالیت‌های تروریستی بر ضد ارتش الجزایر می‌رساند.



وی می‌افزاید: من اعتقاد دارم که ما شاهد درگیری‌های داخلی بین عناصر مسلح القاعده در کشورهای غرب اسلامی و گروه‌های جدا شده از داعش و وابسته به داعش در این منطقه برای تسلط بر مناطق صعب‌العبور مورد نیاز برای تحرک افراد مسلح خواهیم بود.
 
همچنین یک منبع امنیتی الجزایر به خبرگزاری آناتولی گفت که سازمان القاعده در کشورهای مغرب اسلامی با وجود این شکاف‌ها همچنان مهم‌ترین سازمان تروریستی باقی می‌ماند که امنیت این کشور را تهدید می‌کند، چرا که هنوز بالغ بر 500 فرد مسلح در اختیار دارد که در مناطق کوهستانی و صعب‌العبور در استان‌های مختلف از جمله بخش‌های شمالی فعالیت می‌کنند. به اعتقاد این منبع امنیتی، تعداد احتمالی عناصر مسلح جدا شده از القاعده حتی در صورت صحت خبر جدا شدن گردان الانصار از مرز 150 نفر فراتر نمی‌رود.
 
نیروهای امنیتی الجزایر از دهه 90 قرن گذشته میلادی با گروه‌های افراط‌گرا و مخالف نظام خود مواجه شدند که در حال حاضر گروه تروریستی القاعده در کشورهای مغرب اسلامی را تشکیل داده‌اند. این گروه در سال 2007 به جای "جماعت‌های سلفی برای دعوت و مبارزه " تشکیل شدند، اما چارچوب فعالیت‌های آنها در سال‌های اخیر در مناطق کوهستانی شمال کشور و مناطق به دور از شهرها بوده و البته برخی عناصر این گروه تحرکاتی را به مناطق شمالی مالی داشته‌اند.