کد خبر 4768
تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۱:۲۹

مديرکل سازمان توليد اسکناس و مسکوک از آغار پشت نويسي چک پولها با اجراي طرح هدفمندي يارانه ها در نيمه دوم امسال خبرداد و گفت: قرار گرفتن اسکناسهاي 10 هزار توماني در 30 درصد از خودپردازها يکسال ديگر اتفاق مي‌افتد.


به گزارش مشرق به نقل از مهر، مجيد صنيعي در جمع خبرنگاران درباره زمان جمع آوري چک پولها گفت: از ابتداي انتشار چک پولها نيز قرار بر اين بود که که با چاپ و ورود اسکناس درشت به بازار توسط بانک مرکزي، چک پولها از مدار و سيستم تبادلي خارج شود.
مديرکل سازمان توليد اسکناس و مسکوک افزود: در سال 86 دولت تصميم به ساماندهي وضعيت چک پولها که توسط 10 تا 12 بانک دولتي و خصوصي منتشر مي شد، گرفت. هر يک از اين بانکها نيز چندين قلم چک از مبلغ 50 تا 500 هزار توماني را براي چاپ به چاپخانه بانک مرکزي سفارش مي دادند.
وي ادامه داد: بانکها در ازاي مجوزي که براي انتشار چک پولها از بانک مرکزي مي گرفتند، مبلغي به اداره کل اوراق بهادار و مبلغ ناچيزي نيز به ازاي چاپ آن مي پرداختند، هريک از ايران چکها نيز توسط مديرعامل بانک مربوطه به امضا مي رسيد.
صنيعي عنوان کرد: ويژگي هاي امنيتي ايران چکهاي بانکها نيز به راحتي براي مردم قابل شناسايي نبود، زيرا هر يک از اين چک پولها داراي موارد امنيتي بودند که در ساير ايران چکها به نحو ديگري بود و همين امر مردم را دچار سردرگمي مي کرد. از سوي ديگر حجم ايران چکها و چک پولها منبعي براي خلق پول بانکها شده بود.
وي با اشاره به اينکه دولت تصميم گرفت که جلوي خلق پول را بگيرد، بنابراين بانک مرکزي براي ساماندهي به اين وضعيت وارد عمل شد، گفت: بانک مرکزي در سال 86 دستوالعملي را صادر کرد مبني بر اينکه ايران چکهاي 50 و پس از آن 100 هزار توماني توسط اداره نشر اسکناس بانک مرکزي چاپ و توزيع مي شود.
اين مقام مسئول در بانک مرکزي تصريح کرد: قرار شد که چک پولها در ازاي مبلغ و وجه اسمي که بر روي ايران چکها چاپ شده بود بين کليه بانکها توزيع شود، يعني ديگر ايران چک و چک پول خلق پول محسوب نمي شد و بانکها مجبور بودند معادل چک پولي که از بانک مرکزي دريافت مي کردند پول در اختيار بانک مرکزي قرار دهند، با اين تفاوت که حجم چک پولهاي بانک مرکزي از نظر فيزيکي کوچکتر بود.
وي گفت: از ابتدا نيز قرار بود که چک پولها به صورت چک پول گردش کند و در هر بار رفت و برگشت در بانکها ثبت و ضبط شود اما با توجه به شاخصه هاي امنيتي، آنقدر قابليت يافت که بين مردم حالتي از اسکناس و شبه اسکناس يافت، همچنين قرار بود که بانک مرکزي نسبت به طراحي و چاپ اسکناسهاي درشت تر اقدام کند و به تدريج با ورود اين اسکناسها به بازار، ايران چکها از جرگه چرخش خارج شود.
صنيعي عنوان کرد: اسکناس 10 هزار توماني نيز به تدريج وارد سيستم خواهد شد نه يکباره. اين اسکناسها نيز بدون پشتوانه نيست، يعني در ازاي ورود هر قطعه اسکناس 10 هزار توماني مثلا 10 قطعه اسکناس يکهزار توماني خارج مي شود.
وي با تاکيد بر اينکه کمبود در اسکناس 10 هزار توماني ناشي از بخش توليد نيست، گفت: اين اسکناس بايد به حدي برسد که بتواند توليد انبوه داشته باشد، همين موارد در زماني که اسکناسهاي 2 و 5 هزار توماني نيز تازه وارد بازار شده بودند، وجود داشت و مشاهده مي شد، زيرا اسکناسهاي جديدي که رونمايي مي شود پس از گذشته حدود يکسال بدست مردم مي رسد.

توليد 30 ميليون قطعه اسکناس 10 هزارتوماني در ماه
مديرکل سازمان توليد اسکناس و مسکوک گفت: هم اکنون هفته اي 6 تا 10 ميليون قطعه اسکناس 10 هزار توماني توليد مي شود و در مجموع ماهانه 30 ميليون قطعه از اين نوع اسکناس چاپ مي شود، با توجه به جمعيت کشور و بالابودن سرانه اسکناس در ايران بيش از 100 برگ، بايد اين اسکناس جديد حدود يکسال توليد شود تا قابليت قرار گرفتن در 30 درصد از خودپردازها را پيدا کند.
اين مقام مسئول در بانک مرکزي گفت: چک پولهاي 50 هزار توماني هم اکنون از مقبوليت بين مردم برخوردار است، به ويژه براي افرادي که با پولهاي زياد در ارتباط هستند با اين چک پولها در چرخه پولي تبادل راحت تري را انجام مي دهند و براي آنها نقش بسزايي بازي مي کند.

چک پولهاي 200 هزار توماني
وي خاطرنشان کرد: هرگاه اسکناس 10 هزارتوماني به توليد انبوه برسد مي تواند جايگزين چک پولهاي 50 هزار توماني شود. پس از اينکه وضعيت يارانه هاي نقدي با توجه به اهميت آنها مشخص شد، پشت نويسي ايران چک ها در نيمه دوم سال به تدريج آغاز خواهيم کرد. برنامه اي نيز براي ورود چک پولهاي 200 هزارتوماني به بازار نداريم.
وي گفت: در صورتيکه مجوز دريافت کنيم سکه هاي 200 توماني از حالت يادبود خارج مي شود و با طراحي جديد در سال آينده در جرگه سکه هاي جديد رايج قرار مي گيرد.