برخی منابع از تشدید اختلافات و درگیریهای مسلحانه میان دو گروه تروریستی تکفیری "حرکت نورالدین زنگی و جبهه النصره" در شهرهای "معاره الارتیق و الابزمو" خبر داده اند.

گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارش‌های تحولات سوریه، از تازه‌ترین تحولات میدانی جبهه «حلب، حماه و ادلب » گزارش‌هایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقه‌مندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه می‌کنیم؛ با ما همراه باشید.

عملیات بزرگ ارتش سوریه در شمال حماه و جنوب ادلب/بمباران شدید مواضع القاعده، جبهه اسلامی و داعش توسط هواپیماهای روس

از ساعات آغازین صبح روز گذشته هزاران نفر از نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه با پشتیبانی واحدهایی از حزب الله عملیات بسیار وسیعی را  در مناطق حاشیه شمالی استان حماه آغاز کرده اند. در این عملیات جنگنده بمب افکنهای روسیه نیز در کنار نیروی هوایی ارتش سوریه به پشتیبانی هوایی از این عملیات را بر عهده دارند. 




عملیات در 3 محور اصلی و 3 محور فرعی بصورت و بصورت همزمان با آتش گسترده یگانهای خمپاره انداز، موشکی و توپخانه انجام شده که کانون اصلی حملات در محور های "کفرنبوده، معان - عطشان و لحایا معرکبه" قرار داشته است. همزمان با فشار شدید نامی نیروهای نظامی سوری و بمبارانهای دقیق و سنگین مواضع گروههای تروریستی تکفیری ارتش آزاد، احرارالشام و القاعده از سوی بالگردها و هواپیماهای جنگی، این گروهها مدعی شدند که نه تنها حملات نیروهای ارتش را دفع کرده بلکه با اجرای پاتک در حال پیشروی به سمت شهر مورک هستند که این موضوع صحت نداشته و صرفا با هدف کاستن از فشار روانی وارده به تروریستها مطرح شده است.



ادعاهای کذب گروههای تروریستی در حالی است که با پیشروی های نیروهای ارتش سوریه در محور مناطق حاشیه ای شهر کفرزیتا، تروریستهای القاعده و ارتش آزاد مستقر در آن در حال محاصره شدن بدست نظامیان سوری هستند. در این میان برخی اخبار از فرار روهی از آنها از شهر کفرزیتا و عقب نشینی به سمت "تل صیاد" در شمال این شهر حکایت دارد. بر اساس ارزیابی های صورت گرفته، هدف از این عملیات شامل موارد زیر می باشد:

1 - متصل نمودن مناطق تحت سیطره ارتش سوریه در شمال استان حماه به منطقه راهبردی و استراتژیک "سهل الغاب" واقع در نقطه ثقل اتصال استانهای ادلب، حماه و لاذقیه) و تامین امنیت جناح شرقی مواضع نیروهای نظامی سوری مستقر در منطقه سهل الغاب. در صورت موفقیت نیروهای ارتش در این عملیات، همه شرایط برای عملیات مکمل بعدی در شمال سهل الغاب به سمت شهر استراتژیک "جسرالشغور" معروف به "دروازه شمال شرقی استان لاذقیه" مهیا خواهد بود.


2 - پاکسازی مناطق تحت اشغال گروههای تروریستی تکفیری همچون القاعده (جبهه النصره یا جیش الفتح)، احرارالشام (اخوان المسلمین سوریه و القاعده) و ارتش آزاد در شهرهای "کفرزیتا، لطمین، لطامنه، کفرنبوده" و تپه های اطراف آنها که از زمان توقف عملیات موفق ارتش سوریه در شمال استان حماه در سال گذشته همچنان در کنترل تروریستهای تکفیری باقی مانده بود.


3 - گسترش عملیات پاکسازی از حاشیه شمالی استان حماه به مناطق حاشیه جنوبی استان ادلب و بطور مشخص شهرهای تروریست پرور "خان شیخون و معره النعمان". این اقدام احتمالا با هدف سیطره بر اتوبان راهبردی واستراتژیک دمشق حلب می باشد که از مجاورت شهرهای خان شیخون و معره النعمان (ادلب) می گذرد. سیطره مجدد ارتش سوریه بر این مسیر و گشایش آن موجب انتقال سریعتر تدارکات نظامی از دمشق به مناطق تحت کنترل نیروهای نظامی سوری مستقر در محلات جنوبی، جنوب غربی و غربی شهر حلب می شود.



با گذشت تنها 24 ساعت از عملیات نظامیان سوری در شمال حماه، نیروهای ارتش موفق شدند  بیش از 70 کیلومتری از مناطق هدف حمله را از وجود تروریستها آزاد کنند. این پیشروی ها با پشتیبانی گسترده نیروهای هوایی ارتش سوریه و روسیه صورت گرفته که طی آن شهرک «کفر نبوده» و روستاهای «معرکبه»، «عطشان» و «المغیر» و تپه‌های «سکیک»، «الحویر»، «الصخر» و «تل عثمان» یکی پس از دیگری تحت کنترل نیروهای دولت سوریه درآمده است.



نیروهای ارتش سوریه در این عملیات بصورت گسترده ای از بالگردهای میل 24 و سیستم های موشکی پیشرفته زمین به زمین "اورگان" برای انهدام مواضع و خطوط تدارکاتی و ارتباطاتی تروریستها استفاده می کنند. موشک "اورگان” یک موشک روسی است که در سال ۱۹۷۰ از سوی اتحاد جماهیر شوروی سابق وارد خدمت در یگان‌های این کشور شده بود که این موشک دارای لانچرهای چندگانه که حاوی ۱۶ لوله است و از نظر شباهت بسیار شبیه موشک زمین به زمین "فراگ ۷”  است که سرعتی معادل ۶۵ کیلومتر در ساعت را دارد و دارای وزن کلی ۲۸۰ کیلوگرم و سرجنگی ۹۰ کیلوگرم و برد قریب به ۴۰ کیلومتر است.




این موشک دارای یک لانچر ۱۶ تایی است که قدرت آتش بسیار سهمگینی علیه مواضع دشمن ایجاد می کند. فدراسیون روسیه، قزاقستان، بلاروس، سوریه، اوکراین، ترکمنستان، ازبکستان و یمن از جمله کشورهای دارنده این موشک هستند. موشک "اورگان” با طول بیش از ۹ متر، عرض قریب به ۳ متر و با کالیبر ۲۲۰ میلی‌متری و وزن کلی ۲۸۰ کیلوگرم وزن سرجنگی ۹۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم دارای بردی معادل ۳۴ کیلومتر بوده و زمان روانه‌سازی آن (روانه‌سازی یعنی مدت زمانی که طول می‌کشد موشک روی لانچر برود و مختصات هدف تنظیم شود) ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است که می‌تواند در مدت ۳ دقیقه پس از اصابت قراردادن هدف، محل را ترک کند.


موشک "اورگان” ساخت اتحاد جماهیر شوروی بوده که تاکنون ۱۵۰۰ فروند از این موشک ساخته شده که بردی تا ۳۱۱ مایل می‌تواند داشته باشد. افغانستان، بلاروس، گینه، ایران، مولداوی، میانمار، یمن و …. از این موشک‌ها در یگان‌های خود استفاده می‌کنند.


پیشروی های امروز رزمندگان ارتش و دفاع وطنی سوری با مقاومت شدیدی از سوی تروریستهای تکفیری روبرو شده است. در محورهای اطراف روستای عطشان و کفرزیتا حداقل 4 دستگاه تانک و نفربر زرهی نیروهای نظامی سوری با آتش موشک اندازهای ضد زره تاو نسل 2 اهدایی دولت آمریکا منهدم شده است.





تحولات میدانی جبهه حلب

درگیریهای خونین جبهه النصره (لقاعده) با نورالدین زنکی

در ادامه درگیریهای داخلی میان گروههای تروریستی تکفیری در بخشهای مختلف سوریه، منابع خبری از تشدید اختلافات و درگیریهای مسلحانه میان دو گروه تروریستی تکفیری "حرکت نورالدین زنگی و جبهه النصره" در شهر های "معاره الارتیق و الابزمو" واقع در ریف شمالی استان حلب خبر داده اند.


در همین راستا، صبح امروز بخش اطلاع رسانی گروه تروریستی "حرکت نورالدین زنکی" با انتشار بیانیه ای از حمله عناصر گروه تروریستی تکفیری بین المللی "القاعده" (جبهه النصره) به یکی از پاسگاههای نظامی خود خبر داده که طی آن حداقل 5 نفر کشته و دهها تن دیگر بشدت زخمی شده اند. 


در این بیانیه با اشاره به اینکه نیروهای القاعده از خودروهای بمبگذاری شده برای حمله به برخی مواضع و مراکز استقرار این گروه تروریستی تکفیری "نورالدین زنکی" وابسته به سازمان جاسوسی ترکیه"میت" استفاده کرده، این اقدامات را در راستای کمک به دولت سوریه و بر خلاف "روح انقلاب!" ارزیابی کرده و نسبت به تکرار آن هشدار داده است.


انتشاراین بیانیه و هجمه های رسانه های وابسته به معارضان سوری به عملکرد جبهه النصره (القاعده) علیه سایر گروههای تکفیری، موجب شد تا القاعده نیز بیانیه ای توضیحی صادر کرده و به توضیح موارد اختلافی و شرحی از درگیریها بپردازد. بنابر توضیحات جبهه النصره، درگیریها پس از ایجاد پاسگاههای امنیتی از سوی گروه نورالدین زنکی در نزدیکی یکی از پایگاههای این گروه در حاشیه شهر اتارب رخ داده است. ظاهرا چند تن از نیروهای جبهه النصره حین عبور از این پاسگاهها، به دستور ایست نیروهای گروه مقابل بی توجهی کرده و در نتیجه در اثر تیراندازی زخمی می شوند.


در این حادثه گروهی از نیروهای النصره نیز به اسارت گروه رقیب درآمده و در نتیجه جبهه النصره با اعزام دهها تن از نیروهاش به همراه تسلیحات سنگین، تلاش میکند تا آنها را با زور آزاد کند که در درگیریهای فی مابین یکی از نیروهای القاعده با نام مستعار "ابوسلمان الموحد" کشته و گروهی نیز زخمی شده اند. در طرف مقابل نیز تعدادی از نیروهای حرکت نورالدین زنکی کشته و مجروح شده اند که یکی از آنها فردی با نام "ابوحاتم" مسئول پاسگاههای امنیتی این گروه بوده است.


درگیری میان القاعده و گروههای تروریستی تکفیری به اصطلاح میانه روی مورد حمایت آمریکا از سابقه ای دو سال و به دنبال کاهش کمکهای مستقیم دولت آمریکا به القاعده و گروههای وابسته به آن رخ داده است. آمریکا از طریق دولت ترکیه در صدد است تا با تقویت گروههای تروریستی دارای تفکرات شبه لائیک در عرصه سوریه از آنها بعنوان معارضان دولت سوریه بهره برداری کرده و آنها را جایگزین دولت فعلی سوریه نماید.

طی دو سال اخیر القاعده با حمله به گروههایی از این دست همچون "نورالدین زنکی، جبهه الثوار سوریا" در مناطق شمالی استانهای حلب و ادلب، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضا، دستگیری فرماندهان ارشد و اشغال کردن مناطق تحت سیطره این گروهها، اقدام به غارت کلیه هزاران تن سلاح و مهماتی کرده است که آمریکا، اروپا، ترکیه، عربستان و قطر با هدف مبارزه با دولت سوریه در اختیار آنها قرار داده بودند. 


برخی ناظران اینگونه دعواهای داخلی و غارت تسلیحات پیشرفته آمریکایی توسط القاعده را با هماهنگی مستقیم سازمانهای جاسوسی این کشور و ترکیه جهت تسلیح غیر مستقیم تروریستهای القاعده جهت جایگزینی آنها با گروههای شبه لائیک و البته ضعیفتر در عرصه فعالیتهای نظامی در میادین نبرد علیه دولت قانونی سوریه ارزیابی می کنند.


امری که با توجه به سابقه دولت آمریکا در تسلیح القاعده، طالبان و گروههای به اصطلاح عرب افغان در دهه های 80 و 90 میلادی در افغانستان و پاکستان مبسوق به سابقه می باشد. گروه نورالدین زنکی با حدود 3 هزار تروریست تکفیری مسلح توسط سازمان جاسوسی ترکیه (میت) در سال 2011 تشکیل شده و فرماندهان و اعضای آن را نیروهای گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد تشکیل می دهند.


گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد در دو سال ابتدایی بحران در سوریه راسا، عامل فجایع بیشماری از جمله ترور شخصیتهای علمی، نظامی، سیاسی، دانشگاهی، اعضای شوراهای شهر و شهرداران، بمبگذاری در اماکن عمومی و مراکز تجمع مردم غیر نظامی، و در نهایت تاسیس تشکیلات نظامی با حمایتهای مالی، تسلیحاتی و آموزشی دولتهای حامی تروریسم تکفیری همچون آمریکا، عربستان سعودی، قطر، ترکیه و انگلیس و فرانسه بوده است. 


انهدام 40 درصد توان تسلیحاتی و نظامی داعش در سوریه

ریاض حداد، سفیر سوریه در مسکو در مصاحبه با خبرگزاری"ریانووستی" اعلام کرد از زمان آغاز عملیات نیروی هوا ـ فضای روسیه در خاک سوریه حدود 40 درصد تاسیسات وموضع داعش منهدم شده و اعضای این گروه تروریستی در حال عقب نشینی به سوی مرز ترکیه هستند چون به قول سفیر سوریه آنکارا بطور سنتی از شبه نظامیان داعشی دفاع می کند.


ریاض حداد تاکید کرد اینکه بسیاری از داعشی ها بطور داوطلبانه سلاح های خود را به زمین گذاشته و تسلیم شده اند، نتیجه اصلی حملات هوایی روسیه است. سفیر سوریه در مسکو افزود:" در یکی از موارد تقریبا 400 شبه نظامی به دلیل هراس از نابودی کامل، مواضع خود را رها کردند".


روسیه از 30 سپتامبر حملات هوایی دقیق خود را به مواضع داعش در سوریه را آغاز کرده است. به گزارش وزارت دفاع روسیه هواپیماهای روسی طی روزهای اخیر دهها هدف از جمله کارخانه های تولید مواد منفجره، مقر های فرماندهی و انبارهای مهمات تروریست ها را بمباران کرده اند. اهداف بر اساس داده های سرویس های اطلاعاتی روسیه و سوریه از جمله از طریق شناسایی هوایی انتخاب می شوند. سفیر سوریه در روسیه پیشتر تائید کرده بود که حملات هوایی فقط علیه گروه های مسلح تروریستی صورت می گیرد و هدف آنها معارضان یا افراد غیر نظامی نیست. به گفته آقای حداد، ارتش سوریه درباره مختصات محل های استقرار تروریست ها، اطلاعات دقیق در اختیار دارد.


گزارش آماری از عملیات نظامی روسیه در سوریه


در گزارشی دیگر وزارت دفاع روسیه با انتشار آماری از حملات بمب افکنهای روس در سوریه گفته است که هواپیماهای نیروی هوا ـ فضای روسیه از روز 30 سپتامبر تا 7 اکتبر 112 بار به مواضع گروه تروریستی موسوم به داعش در سوریه حمله کرده اند. سپهبد ویکتور بوندرف، فرمانده کل نیروی هوایی روسیه گفت که مقر های فرماندهی، نقاط نشانه گیری و ارتباطات، اردوگاه های آموزش شبه نظامیان ، کارخانه های تولید تسلیحات و مواد منفجره و انبار مهمات و سوخت مورد حمله قرار گرفته اند.



سپهبد آندره کارتاپولوف، رئیس اداره کل عملیات ستاد کل نیروهای مسلح روسیه نیز امروز تاکید کرد که نیروهای مسلح روسیه در حملات خود به مواضع داعش در سوریه از مهمات بسیار دقیقی استفاده می کنند که احتمال انحراف آنها از هدف حداکثر 5 متر است. روسیه از 30 سپتامبر حملات هوایی دقیق خود را به مواضع داعش در سوریه را آغاز کرده است.


به گزارش وزارت دفاع روسیه هواپیماهای روسی طی روزهای اخیر دهها هدف از جمله کارخانه های تولید مواد منفجره، مقر های فرماندهی و انبارهای مهمات تروریست ها را بمباران کرده اند. اهداف بر اساس داده های سرویس های اطلاعاتی روسیه و سوریه از جمله از طریق شناسایی هوایی انتخاب می شوند. ریاض حداد، سفیر سوریه در روسیه تائید کرد که حملات هوایی فقط علیه گروه های مسلح تروریستی صورت می گیرد و هدف آنها معارضان یا افراد غیر نظامی نیست. به گفته آقای حداد، ارتش سوریه درباره مختصات محل های استقرار تروریست ها، اطلاعات دقیق در اختیار دارد.


نوع موشک شلیک شده از ناورهای روسی به مواضع داعش

وزارت دفاع روسیه اطلاعاتی درباره حمله موشکی به گروه داعش منتشر کرد. بر اساس این اعلامیه روسیه با استفاده از 26 تیر موشک کروز  Kalibr NK که از سری موشک های "کلاب" است، استفاده شده است. این موشک ها در ارتفاع 50 متری از سطح زمین پرواز کرده و به سمت هدف می روند. روسها خطای این موشک را 3 متر اعلام کرده اند.


لازم به ذکر است که عملیات هوایی ارتش وسیه از یک هفته پیش طی درخواست رسمی دولت سوریه با مشارکت جنگنده بمب اکنهای روسی از نوع سوخو 24 و 25 و 30 و بالگردهای میل و کاموف بر علیه مواضع گروههای تروریستی تکفیری داعش، القاعده، ارتش آزاد و جبهه اسلامی (القاعده و اخوان المسلمین) آغاز شده که طی آن ضربات سنکین و خرد کننده ای بر سازمان رزم و تسلیحاتی تروریستها وارد آمده است.


در همین راستا روز گذشته ولادیمیرپوتین رئیس جمهور حضور نظامی کشورش در سوریه را با سه هدف: 1 - حمایت از نبرد مشروع ارتش و دولت قانونی سوریه با گروههای تروریستی تکفیری بین المللی همچوم جبهه النصره (القاعده یا همان جیش الفتح) 2 - محدود بودن این عملیات به حملات هوایی دقیق به مواضع تروریستها، 3 - محدود و مشخص و هدفمند بودن این عملیات تا زمانی که ارتش سوریه در چبهه های نبرد موضع قدرت و تهاجم قرار بگیرد.



فرار فرماندهان و اعضای داعش به ترکیه

بدنبال تشدید و گسترش حملات هوایی و موشکی ارتشهای سوری و روسیه به مواضع گروههای تروریستی تکفیری در بخشهای مختلف سوریه، منابع رسانه ای سوری از موج فرار اعضا و هواداران این گروه تکفیری از مناطق تحت اشغال این گروه به ترکیه خبر داده اند. بنابر این گزارش، به گفته شاهدان عینی از ترکیه، طی چند روز اخیر صدها تن از اعضای گروههای تروریستی داعش و القاعده با هماهنگی سازمان جاسوسی ترکیه (میت) از مرز این کشور با سوریه عبور کرده و وارد ترکیه شده اند.


در همین رابطه، "مشرق" به تصاویر اختصاصی از لحظه خروج گروهی از فرماندهان و اعضای گروه تروریستی تکفیرید داعش از ترکیه به مقصدی نامعلوم دست یافته است. در این تصاویر گروهی از نیروهای داعش با لباسهای شخصی در سالن انتظار فرودگاه حتای در استان انطاکیه ترکیه مشاهده می شوند.

 
پیشتر چند نفر از نمایندگان پارلمان ترکیه در صحن علنی جلسه مجلس نمایندگان این کشور تصاویر متعددی از فعالیتهای عناصر گروههای تروریستی تکفیری اخوان المسلمین سوریه، القاعده، داعش و همچنین انتقال و درمان مجروحان این گروهها در بیمارستانهای دولت این کشور منتشر کرده بودند.


اعتراضات مردم و گروههای سیاسی ترکیه به عملکرد دولت اردوغان با انتشار تصاویر مستند از بازرسی کاروان متشکل از دهها دستگاه خودروی باری و تریلی به ظاهر حامل کمکهای انسان دوستانه دولت ترکیه (آمپول و واکسن و تدارکات غذایی) برای آوارگان سوری در مناطق مرزی از سوی نیروهای ژاندارمری و کشف صدها فروند موشک کاتیوشا، خمپاره، نارنجک انداز، دهها تن مواد منفجره و صدها قبضه سلاح انفرادی و سنگین به اوج خود رسیده است.