کد خبر 478148
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۳

بهترین مربی تکواندوی دنیا از وضعیت تیم ملی گفت و اعلام کرد سقف آرزوهایش کسب 4 نشان طلا در المپیک 2016 ریو است.

به گزارش مشرق، بدون اغراق می‌توان گفت در چند سال اخیر تکواندویی‌ها به یکی از پرافتخارترین رشته‌های ورزشی در کشورمان مبدل شده‌اند. تکواندوی ایران به قدری پیشرفت کرده که وقتی هر کدام از تیم‌ها در رده‌های سنی مختلف راهی مسابقات بین‌المللی می‌شوند، علاقه‌مندان به این رشته المپیکی تقریبا مطمئن هستند که نمایندگان کشورمان دست خالی از مسابقات برنمی‌گردند و جزو مدعیان خواهند بود.

موفقیت‌های هوگوپوشان ملی پوش دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها تلاش مربیانی است که این‌ روزها بارها و بارها نه تنها تیم‌های کشورمان را روی سکوهای آسیایی و جهانی برده‌اند، بلکه خودشان نیز در میادین قاره‌ای و جهانی به عنوان بهترین‌ مربیان انتخاب شده‌اند. یکی از این مربیان «بیژن مقانلو» است که در بازی‌های آسیایی اینچئون و رقابت‌های جهانی و قهرمانی آسیا نشان داد که به خوبی با تکواندوی روز دنیا آشنا بوده و جواب اعتماد محمد پولادگر را داده است.

مقانلو که این روزها حسابی درگیر رقابت‌های کسب سهمیه المپیک است در مورد مسائل مختلف مربوط به این رشته صحبت کرد. وی در ابتدای حرف‌هایش حادثه ناگوار منا را به خانواده بازماندگان این فاجعه و مردم شریف ایران تسلیت گفت و در کنار این موضوع نیز عرض تسلیتی برای درگذشت هادی نوروزی کاپیتان با اخلاق پرسپولیس داشت. گفت‌وگو با مقانلو را بخوانید.

از چه زمانی رسما سکان هدایت تیم ملی تکواندو را بر عهده گرفتید؟
دقیقا از اول دی ماه 92 رسما مشغول شدم اما در کل از سال 2000 میلادی در رده‌های سنی مختلف در خدمت تیم‌های ملی هستم. با تیم نوجوانان نایب قهرمان آسیا شدم و در این مدت افتخارات خوبی را تجربه کردم. سرمربی تیم ملی امید بودم و اتفاقا در آن برهه موفق شدیم به خوبی تیم بزرگسالان را تغذیه کنیم. بازیکنانی همچون فرزاد عبداللهی، میثم باقری، حسین تاجیک، مسعود حجی‌زواره و چند تکواندوکار دیگر که امروز برای تیم بزرگسالان مبارزه می‌کنند حاصل همین تیم امید بودند. خیلی از قهرمانان مانند هادی‌ساعی، بهزاد خداد و یا امید غلام‌زاده از تیم ملی خداحافظی کرده بودند و به همین دلیل باید به خوبی جایگزینی انجام می‌شد.

بعد از جدا شدن رضا مهماندوست خیلی‌ها بر این باور بودند که تیم ایران شاید دیگر نتواند به روزهای اوجش برگردد اما این اتفاق با حضور شما افتاد. نظر خودتان در این مورد چیست؟

وقتی به تیم آمدم، سعی کردم روی قواعد مدیریتی برنامه‌ریزی داشته باشم به همین دلیل به بررسی نقاط ضعف و قوت تیم پرداختم تا با برنامه‌ای مناسب کارم را شروع کنم. مسابقاتی را برای کسب سهمیه المپیک پیش رو داشتم که در هر کدام از آنها 31 نفر اول دنیا در هشت وزن حاضر می‌شدند و نتیجه گرفتن در این میدان به هیچ وجه کار آسانی نبوده و البته نیست. ابتدا بستر را برای عرض‌اندام همه نفرات آماده کردم تا بهترین نفرات را انتخاب کنیم و بعد از آن نیز اردوهای تیم را برنامه‌ریزی کردیم.

چند دوره اردو برای کسب سهمیه المپیک برنامه‌ریزی کردید؟‌
دقیقا 48 دوره اردو تا پایان مرحله فینال رقابت‌های گرند‌پری که تا چندی دیگر به میزبانی مکزیک برگزار می‌شود پیش‌بینی کردیم و خوشبختانه تا اینجای کار نیز به خوبی توانسته‌ایم تمرینات را برگزار کنیم، البته دوست دارم به این نکته اشاره کنم که دقیقا رقابت‌های انتخابی را خیلی قاعده‌مند برگزار کردیم و نفراتی که جواز حضور در اردوهای تیم را کسب کردند از فیلتر مسابقات انتخابی گذشتند. کار کاملا تعریف شده و با تمام سختی‌هایش بسیار شیرین بود. من دوست دارم همیشه کارهای سخت انجام بدهم.

خیلی‌ها معتقدند کادر فنی تحت هدایت مقانلو از جمله تیم‌های فنی‌ است که کمترین اجازه را برای دخالت از بیرون به کسی داده است. نظر خودتان در این مورد چیست؟

این موضوع برمی‌گردد به تفکر و رفتار خود افراد. واقعیت این است که نمی‌توان همه را با سلایق مختلف راضی نگه داشت اما وقتی نتیجه خوب حاصل شود قطعا همه راضی خواهند بود. هر کسی با توجه به نکاتی که اشاره کردم خودش را برای دیگران تعریف می‌کند و برای اینکه دیگران به او اعتماد کنند بهتر است ابتدا خودش را بسازد. فدراسیون به ما اعتماد کرده و تیم فنی نیز تمام تلاشش را می‌کند تا بهترین جواب را به این اعتماد داشته باشد.

محمد پولادگر از جمله روسای خوب فدراسیون‌های ورزشی است اما خیلی‌ها معتقدند با توجه به دیسیپلین خاصی که دارد، کار با او چندان هم راحت نیست. مشکلی از این بابت نداشته‌اید؟
واقعیتش این است که من نیز چنین خصوصیتی دارم. سعی می‌کنم قاعده‌مند رفتار کنم و به همین دلیل مشکلی با رئیس فدراسیون ندارم.

خیلی‌ها دلیل جدایی مهماندوست از تیم ملی را میزان دستمزد می‌دانند. شما از حقوقی که می‌گیرید، راضی هستید؟

ابتدا باید اشاره کنم که رضا می‌توانست با تدبیر بیشتری عمل کند. باید برخی از مواقع چشم‌های‌مان را به روی مشکلات ببندیم و به هدف بالاتری که در ذهن داریم، فکر کنیم. به طور مثال دیدیم که برخی از مربیان پیش از المپیک هیچ گلایه‌ای نکردند و وقتی تیم‌شان در این مسابقات بهترین نتیجه را گرفت گلایه‌های‌شان را گفتند. به‌هر صورت سعی می‌کنم بیشتر به اهداف بزرگ‌تری فکر کنم که یک تیم یا یک خانواده بزرگی همچون تکواندو به دنبال محقق شدن آن‌ها هستند.

از امکاناتی که در اختیار تیم ملی قرار می دهند، رضایت دارید؟
واقعا خدا را شکر می‌کنم که در تکواندو از بودجه‌ای که در اختیار فدراسیون قرار می‌دهند به خوبی استفاده می‌شود، البته اگر بودجه‌ای به این رشته تعلق می‌گیرد به خاطر افتخاراتی است که در طول این سال‌ها تکواندو برای ورزش کشور به دست آورده اما با این همه باز هم خدا را شکر می‌کنم که این بودجه درست مدیریت شد تا بتوانیم در فضایی خوب کار کنیم. آکادمی تکواندوی ما واقعا در حد استانداردهای جهانی است و به همین دلیل است که سعی می‌کنم تمرینات تیم را به صورت متمرکز در این آکادمی پیگیری کنم، البته برخی اوقات برای ایجاد تنوع تمرینات را در فضاهای دیگر و جاهای دیگر هم انجام می دهیم اما به طور کلی معتقدم آکادمی تکواندو مکان مناسبی برای آماده‌سازی نفرات است.

خوشبختانه در تیم تکواندو حواشی زیادی دیده نمی‌شود. نظر شما در این باره چیست؟
واقعا موضوعی که باعث آسیب‌ خوردن یک تیم می‌شود وجود حواشی‌است. باید فضا را مدیریت کرد تا به هر ترتیبی شده حواشی کم و کمتر شود و البته این کار زیاد هم آسان نیست. به طور مثال پیش از بازی‌های آسیایی درهای تیم ملی به روی همه باز بود و حتی خانواده‌ها هم رقابت‌های انتخابی را از نزدیک تماشا کردند. واقعا چیزی برای پنهان کردن نداشتیم و فکر می‌کنم این کار خیلی به تیم کمک کرد.

آسیب‌دیده‌های تیم ملی در ادامه راه کسب سهمیه می‌توانند به مسابقات برسند؟
پیش‌بینی این بود که قبل از رسیدن به فینال رقابت‌های گرند‌پری یا همان کسب سهمیه تکلیف نماینده‌های ایران در رقابت‌های المپیک مشخص شود که خوشبختانه تا اینجای کار دو سهمیه مشخص شده است. ما به دنبال چهار سهمیه هستیم و تمام تلاش‌مان را می‌کنیم که با این تعداد نماینده روی شیاب‌چانگ المپیک برویم. در مورد بهنام اسبقی و سجاد مردانی هم باید اشاره کنم که تمام تلاش‌مان این است که این دو به مسابقات برسند و خوشبختانه وضعیت آنها بهتر شده است.

پیش از اعزام به رقابت‌های آسیایی اینچئون قول چند مدال را به وزرات و کمیته ملی‌المپیک داده بودید و اگر قرار باشد در مورد المپیک هم این کار بکنید قول چند مدال می‌دهد؟
پیش از رقابت‌های اینچئون به شخصه قول چهار مدال را به مسئولین فدراسیون دادم که البته مدیر تیم‌های ملی بعدا قول سه مدال را به مسئولین داد. در مورد المپیک هم باید اشاره کنم که به دنبال چهار سهمیه و کسب چهار مدال هستیم اما باید به این نکته توجه شود که توقع به نوعی مساوی است با توجه. اگر توقع کسب مدال بیتری وجود دارد باید حمایت و توجه بیشتری از این رشته شود.

با توجه به اینکه وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک اعلام کرده‌اند اولویت‌شان پرداختن به رشته‌های المپیکی است از رسیدگی مسئولان ورزش به تکواندو راضی هستید؟
جا دارد از زحمات و حمایت‌های کیومرث هاشمی تشکر کنم، زیرا کمیته ملی المپیک واقعا حمایت‌های خوبی از ما داشت اما در کل اینکه بگویم برای رشته المپیکی و مدال‌آوری همچون تکواندو اولویتی قائل شده‌اند، چنین چیزی را حس نکرده‌ام.

با توجه به عملکردتان در این چند ماهی که در کنار تیم بودید، چه نمره‌ای به خودتان می‌دهید؟
فعلا به خودم هیچ نمره‌ای نمی‌دهم و اگر عمری باقی بود بعد از المپیک این کار را خواهم کرد.

به ملی‌پوشان و کادر فنی تیم چه نمره‌ای می‌دهید؟
در مجموع به مربیان و بچه‌ها نمره 20 می‌دهم زیرا واقعا در حد توان‌شان کار کرده‌اند و کم نگذاشته‌اند.

به مربیگری بیرون از ایران هم فکر کرده‌اید و آیا پیشنهادی از کشورهای دیگر داشته‌اید؟
با عنایتی که خدا داشته در سال 2014 بهترین مربی آسیا شدم و بعد از آن نیز در سال 2015 بهترین مربی دنیا شدم اما هیچ وقت به دنبال اینکه فقط بهترین باشم، نبوده‌ام. بیشتر به دنبال هدفی هستم که همه خانواده کاراته به دنبال آن هستند، آن این است که تیم ملی کشورمان درمیادین بهترین نتیجه را بگیرد. درهر حال وقتی یک مربی در کشوری نتیجه می‌گیرد تیم‌های دیگر می‌دانند که نمی‌توانند او را جذب کنند و معمولا بعد از جدایی از تیم است که پیشنهادات مطرح می‌شود.

نحوه برگزاری رقابت‌های کسب سهمیه المپیک چگونه است؟
واقعا باید یک نمره خوب به فدراسیون جهانی بدهم زیرا هر کدام از این مسابقات تقریبا در بالاترین سطح ممکن برگزار می‌شود و در کنار برگزاری خوب تمرینی است برای برگزاری مسابقات جهانی و المپیک به بهترین نحو ممکن. بازیکنان، مربیان و داوران به خوبی در این مسابقات هم حضور پیدا می‌کنند و هم به نوعی برای المپیک تمرین می‌کنند. فدراسیون جهانی در کنار برگزاری حرفه‌ای به دنبال توسعه این رشته است و به قصد دارد به نوعی خوانواده‌ها به تکواندو علاقه‌مند کند.

سقف آرزوهای مقانلو در المپیک چقدر است؟
واقعا سقف خواسته‌هایم چهار مدال طلا در المپیک است. هیچ وقت قانع نبوده‌ام و از نتایجی که تاکنون به دست آورده‌ام هم ارضا نشده‌ام. دوست دارم همیشه خودم را به خودم ثابت کنم تا به دیگران نیز ثابت شوم.

به عنوان مربی در لیگ تکواندو حاضر خواهید بود؟
با توجه به فشردگی کار در تیم ملی واقعا وقتی برای حضور در این مسابقات ندارم. بالاخره حضور در این میدان هم وقت و انرژی را می‌گیرد و هم اینکه حواشی خودش را نیز دارد.

 به جز تکواندو فعالیت دیگری هم دارید؟
بله من کارمند هواپیمایی کشور هستم و 23 سال هم سابقه دارم. چند وقتی جانشین مدیر کل فرودگاه امام خمینی در بخش ایران ایر بودم و در حال حاضر نیز شب‌ها در فرودگاه مهرآباد سر کار خودم هستم. سالیان سال است که اینگونه کار می‌کنم و تاکنون هم به این موضوع توجه نشده که بیژن مقانلو هستم و چه افتخاری را به همراه تیم ملی کشور کسب کرده‌ام. یک مرتبه به مدیرعامل مربوطه نامه نوشتم اما او اعلام کرد که اگر مشکلی دارم، می‌توانم مرخصی بگیرم. هر وقت می‌خواهم به مسابقات بروم، مجبورم مرخصی بگیرم. مدرک تحصیلی‌ام فوق‌لیسانس مدیریت است. به هر حال این به وزیر راه برمی‌گردد که به این موضوع فکر کنند که مگر چند بیژن مقانلو در این سازمان مشغول کار است؟

نظرتان در مورد نام‌هایی که مطرح می‌شود چیست؟
محمد پولادگر:مدیری توانمند و غیرقابل پیش بینی

هادی ساعی: پرافتخارترین ورزشکار و مایه افتخار تکواندو

کیومرث هاشمی: مدیری فهیم

بهرام افشارزاده: انسانی توانمند و پرانرژی

هادی نوروزی: بازیکنی زحمتکش و ستون پرسپولیس
منبع: تسنیم