کد خبر 48677
تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۳

يک جلد قرآن مجيد که چندي پيش به ابتکار يک ايراني مقيم روسيه توسط يکي از فضانوردان به ايستگاه فضايي بين‌المللي منتقل شده و پس از شش ماه به زمين بازگردانده شده بود در نمايشگاهي فضايي در جمهوري باشقيرستان روسيه در معرض ديد بازديدکنندگان قرار گرفت.

به گزارش مشرق، سيروس برزو، تحليلگر فضانوردي در گفت‌و‌گو با ايسنا، اين ابتکار را حرکتي در پاسخ به اقدام زشت صورت گرفته در اهانت به ساحت مقدس قرآن مجيد در امريکا عنوان کرد.

برزو که چند سال پيش با انتقال مجموعه‌اي از کارت پستال‌هاي منقش به مينياتورهاي استاد فرشچيان توسط يک فضانورد روسيه، مبتکر برپايي نخستين نمايشگاه هنري در ايستگاه فضايي بين‌المللي نيز بوده، درباره چگونگي ارسال قرآن مجيد به ايستگاه فضايي بين‌المللي گفت: چند سال پيش نخستين محموله ايراني را که شامل کارت پستال هايي از کارهاي استاد فرشچيان و کتاب تاليفي‌ام بود، از طريق پاول وينوگرادوف، کيهان‌نورد سايوزتي.ام.آ-8 به فضا فرستادم. با توجه به نگاه الکساندر کالري، کيهان‌نورد نامدار روسيه به ايران و مردم ما و همچنين احترامي که وي به عقايد ديني‌مان دارد، پس از آن که مشخص شد، او فرماندهي ناو کيهاني سايوز تي.ام.آ-01 ام را بر عهده گرفته است، تصميم گرفتم بار ديگر محموله‌اي ايراني را توسط او راهي ايستگاه فضايي بين‌المللي کنم.

وي گفت: در پاسخ به اهانتي که در امريکا به قرآن مجيد صورت گرفت به اين نتيجه رسيدم که فرستادن قرآن مجيد، مي‌تواند عکس‌العمل مناسب و پاسخ شايسته‌اي به اين حرکت زشت باشد. به همين دليل پيشنهاد خود را با الکساندر کالري مطرح کردم. وي نيز که بارها با ارسال نامه‌هاي تبريک به مناسبت موفقيت‌هاي علمي ايران، احترام خود را به ايران و ايرانيان نشان داده با کمال ميل پذيرفت و قرار بر اين شد که قرآن مجيد را به ايستگاه فضايي بين‌المللي برده و در پايان ماموريت به زمين بازگرداند.

برزو خاطرنشان کرد: اين قرآن به همت الکساندر کالري فرمانده ناو سايوز تي.ام.آ-01 ام به ايستگاه فضايي منتقل و پس از سفري 159 روزه در 16 مارس 2011 به زمين بازگردانده شد.

اين قرآن که چندي پيش توسط فضانورد روس به برزو برگردانده شده در نمايشگاهي که از مجموعه يادبودهاي فضايي گردآوري شده توسط اين ايراني مقيم جمهوري باشقيرستان در دانشگاه دولتي تربيت معلم اوفا در مرکز اين جمهوري مسلمان نشين روسيه برپا شده به نمايش درآمده است.

سرگئي پليوخوف، نماينده فدراسيون فضانوردي روسيه در باشقيرستان طي سخناني در مراسم افتتاحيه اين نمايشگاه که با حضور جمعي از مسوولان علمي، فرهنگي و دانشگاهي جمهوري باشقيرستان، رئيس و تني چند از استادان و دانشجويان دانشگاه برگزار شد، اظهار داشت: بدون شک امروزه فضانوردي نقش مهم خود را در زندگي بشر نشان داده است. 50 سال پيش که يوري گاگارين اين راه را با پرواز 108 دقيقه اي خود باز کرد، کمتر کسي مي توانست حدس بزند سفر کوتاه او، دروازه هاي چه خير و برکت هايي را براي بشريت باز مي کند و چگونه اين علم جوان خواهد توانست در زمينه هاي مختلف به جامعه بشري کمک کند.

رائيل اسدولين، رئيس دانشگاه دولتي تربيت معلم يوفا هم ضمن سخناني در مورد سالگرد پرواز گاگارين به فضا به نقش سيروس برزو، استاد ايراني اين دانشگاه در توسعه روابط بين ايران و باشقيرستان اشاره کرد و گفت: با حضور اين استاد ايراني طي دو سال گذشته نه تنها با فرهنگ و تمدن سرزمين کهنسال ايران آشنا شديم بلکه وي با امکانات استثنايي خود توانسته اين افتخار را به دانشگاه ما ببخشد که سال گذشته همزمان با گشايش مرکز فرهنگي ايران، مهماندار گئورگي گرچکو ، کيهان نورد نامدار روسيه باشيم. گرچکو، خود به ايران سفر داشته و درباره اين سرزمين شگفت انگيز براي ما صحبت کرد. امسال نيز با استفاده از مجموعه فضايي بي نظير برزو نمايشگاهي ترتيب داديم و مفتخر هستيم قرآني را در اين نمايشگاه رونمايي کنيم که علاوه بر آن که کتاب مقدس ما مسلمانان است و حرمت عظيمي دارد، منحصر به فرد است زيرا توسط يک کيهان نورد شهروند کشورمان به فضا برده و بازگردانده شده است. به اين ترتيب مي توان گفت نماد پيوند علم و دين و همچنين سمبل روابط خوب بين ملت هاي ماست.

سيروس برزو نيز طي سخنان کوتاهي خطاب به دانشجويان گفت: من نوجواني سيزده ساله بودم که به عنوان سرگرمي، جمع آوري عکس و اطلاعات درباره فضانوردي را انتخاب کردم و اينک بعد از 45 سال، اين سرگرمي به زندگي من تبديل شده است و بيش از 30 سال است در اين زمينه مقاله مي نويسم. شما نيز براي زندگي تان هدفي انتخاب کنيد که هم روحتان را غنا ببخشد و هم به جامعه سود برساند.

وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به حمل قرآن به فضا گفت: بايد به سخنان اسدولين يک نکته ديگر را اضافه کنم و آن اين است که حمل اين قرآن به فضا، نشانه اي از وحدت معتقدين به اديان الهي نيز هست. کالري به عنوان يک مسيحي ارتدوکس با بردن اين قرآن به فضا نشان داد که به اعتقادات ما مسلمانان احترام مي گذارد.

در اين مراسم همچنين پيام تلفني الکساندر کالري، فضانوردي که قرآن مجيد را با خود به فضا برده بود پخش شد.

در بخشي از صحبت هاي وي آمده است: «دادن قرآن توسط آقاي سيروس برزو براي کمک به من بود در اين پرواز دشوار و خطرناک و کار سختي که در پيش داشتيم. به عنوان سپاس از ايشان که اين کتاب مقدس را به من دادند تا آن را با خودم ببرم و پرواز با موفقيت و خوبي انجام شود، تصميم گرفتم آنرا به زمين برگردانم و به صاحب اصلي اش بدهم. با تشکر بسيار از ايشان که با دادن آن در انجام کار سختي که در پيش رو داشتم به من کمک کردند...»

وي در قسمتي ديگر از پيامش گفت: «من فکر مي کنم ما انسان ها که بر روي زمين زندگي مي کنيم بايد با هم دوست باشيم به هم ياري کنيم و در لحظات سخت با هم باشيم. در اين صورت مشکلات را از پيش رو بر مي داريم و همه چيز به خوبي پيش خواهد رفت.»

نمايشگاه انسان و فضا به مناسبت پنجاهمين سالگرد پرواز يوري گاگارين در سالن نمايشگاهي دانشگاه تربيت معلم اوفا، مرکز جمهوري باشقيرستان روسيه برگزار شد و در آن بخشي از مجموعه شخصي سيروس برزو شامل يادمان ها و يادگار هاي تاريخ کيهان نوردي از قبيل ماکت ناوهاي کيهاني، مجسمه فضانوردان، غذاهاي مورد استفاده در مدار زمين، روزنامه هاي منتشر شده طي نزديک به 60 سال گذشته، عکس هاي امضا شده توسط شخصيت هاي نامدار تاريخ کيهان نوردي و ... که فضانوردان مختلف به وي هديه داده‌اند به نمايش گذاشته شد.