کد خبر 48787
تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۴۵

امکانات عظيم صدا و سيما ، مرکز بهداشت مجهز صدا و سيما ، مجتمع هاي بزرگ سياحتي در سراسر کشور نظير زيبا کنار و مشهد ، مجتمع هاي ورزشي صدا و سيما و ... ؛ هيچکدام به اين کارمندان «برنامه اي» خدمات نمي دهد.

به گزارش مشرق به نقل از اعتدال، سيستم مديريتي غلط و ناکارآمد سازمان صدا و سيما، با عملکرد فاجعه بار در حوزه مديريت منابع انساني و امور اداري، تراژدي غم انگيزي را رغم زده است.

جالب آنجاست که در طول ساليان گذشته، بارها احتمال کانديداتوري رييس اين سازمان، براي انتخابات رياست جمهوري به گوش مي رسد، و اين در حاليست که مدير اين سازمان ، در 5 سال از مديريت خويش بر اين مجموعه، نه تنها از ابعاد اين فاجعه نکاسته، بلکه اين مشکل در زمان مديريت وي ، به مساله اي تقريبا لاينحل بدل گرديده است.

بنا بر اين گزارش، قريب به 12 هزار نفر در بخش هاي مختلف صدا و سيما ، بدون هيچ گونه رابطه استخدامي، بيمه، مزايا و حقوق مشخص، مشغول به کار هستند.

البته صدا و سيما از تعداد بسيار زيادي نيروي رسمي هم استفاده مي کند ، اما غالب اين نيروها در بخش هاي اداري و ستادي اين سازمان مشغول به کارند و حقوق و مزايايي معادل کارمندان رسمي دولت دارند.

واژه ابداعي مديران صدا و سيما، براي بهره کشي از کارکناني که حتي يک برگ قرارداد نيز در اختيار آنها قرار نمي گيرد، واژه «نيروي برنامه اي» مي باشد.

«برنامه اي» هاي صدا و سيما از هرگونه حقي محرومند . بر روي کارت شناسايي اين نيروهاي زحمت کش ، با فونت بسيار درشت و رنگ قرمز ، درج شده است: «فاقد رابطه استخدامي»! ، «فقط مخصوص تردد»!

«برنامه اي» ها تمامي مراحل طاقت فرساي گزينش، حراست و... را طي کرده اند، اما اگر بعد از سالها کار، در جاي ديگري کاري بيابند، سازمان مفخم صدا و سيما، حتي برگه اي مبني بر سابقه کار نيز به آنها نمي دهد.

«برنامه اي» ها که بعضا از 5 تا 15 سال سابقه خدمت روزانه و بدون انقطاع در صدا و سيما را دارند ، با ساعات کاري تقريبا دو برابر نيروهاي رسمي اين سازمان ، اشتغال در شيفتهاي شبانه و روزهاي تعطيل و به کارگيري در قسمتهايي که کارهايي سخت، فرسايشي و خطرناک دارد ، حقوقي کمتر از يک سوم نيروهاي رسمي دريافت مي کنند و هيچ گونه پايه حقوقي نيز ندارند، و صد البته چيزي به نام هرگونه «مرخصي» نيز واژه اي غريب براي اين کارمندان است.

«برنامه اي» ها که بخش اعظم برنامه سازي و کارهاي توليدي صدا و سيما را در معاونت سيما ، معاونت صدا ، معاونت سياسي و بخش هاي خبري را بر عهده دارند ، هيچکدام از فرداي خود خبري ندارد ، مدير بخواهد فردا هم سر کار هستند و اگر مدير نخواهد ، فردايي در کار نيست .

همه اينها درحالي ست که اين روزها حتي يک کارگاه کابينت سازي با 5 کارمند ، در صورت خودداري از بيمه کارکنان خود با خطر تعطيلي و جريمه هاي سنگين روبروست ، اما 12 هزار «برنامه اي»، بعضا از جواني در صدا و سيما مشغول به کارند ، در اين مدت ازدواج کرده اند ، بچه دار شده اند ، برخي پير شده اند ، اما سازمان معظم صدا و سيما ، يک روز هم سابقه بيمه براي آنها رد کرده است و از هيچ گونه خدمات درماني و بيمه اي نيز برخوردار نيستند. سازمانهاي عظيم نظارتي کشور ، دستگاه قضايي، سازمان بازرسي و ديگر سازمانهاي نظارتي در کشور هم که هميشه کارهاي مهم ديگري براي انجام دادن ، دارند و استعمار گسترده کارکنان در سازماني به گستره ي صدا و سيما ، امر چندان مهمي به نظر نمي رسد! کميسيون اصل 90 مجلس شوراي اسلامي هم که هميشه امور مهمتري براي پرداختن دارد.

امکانات عظيم صدا و سيما ، مرکز بهداشت مجهز صدا و سيما ، مجتمع هاي بزرگ سياحتي در سراسر کشور نظير زيبا کنار و مشهد ، مجتمع هاي ورزشي صدا و سيما و ... ؛ هيچکدام به اين کارمندان «برنامه اي» خدمات نمي دهد.

«برنامه اي» ها از عيدي مصوب کارمندان ، وام هاي اعطايي سازماني و هرگونه مزايا محرومند ، استعمار مي شوند و سخني نمي گويند ، آخر تشکيلات حقوقي گسترده ي صدا و سيما ، با وکلايي زبده ، آماده است تا در مقابل هر شکايتي از اين کارمندان از خود دفاع کند و صد البته ، هر «برنامه اي» به خوبي مي داند که در صورت کوچکترين اعتراض ، «اخراج» ، انتظارش را مي کشد.

شايد به نظر خوانندگان، اين مطالب کمي غلو آميز و غير قابل باور به نظر برسد، اما موارد ذکر شده، تنها گوشه اي از قصه پر غصه کارمندان «برنامه اي» شاغل در اين سازمان است .

حسين، در شبکه اول سيما مشغول به کار است ، 13 سال سابقه کار تمام وقت در اين سازمان دارد، همسر او هم کارمند شبکه دوم سيماست، همسر نيز 9 سال سابقه کار دارد، آنها در طول اين سالهاي کار، با هم ازدواج کرده و فرزندي نيز دارند، هر دو مدرک کارشناسي دارند، اين زوج تقريبا تمامي ساعتهاي روزانه خود را در صدا و سيما مشغول به کارند ، مجموع دريافتي هر دوي آنها به سختي کفاف زندگي را مي دهد و تقريبا معادل يک کارمند رسمي اين سازمان است ، مجموعه بزرگ درماني صدا و سيما ، هيچ امکاني را براي تولد پسر حسين در اختيار آنها قرار نداده ، حسين به خبرنگار ما مي گويد : «تمام اين سالها احساس بردگي داشته ام» و وقتي مي پرسم چرا به وزارت کار يا سازمان بازرسي شکايت نمي کني؟ ، مي گويد : «اي بابا! مي خواهي از همين يک لقمه نان نيز بيفتم ؟ من زن و بچه دارم ...»

محمود در يکي از مهمترين بخشهاي خبري صدا وسيما مشغول به کار «دبيري اخبار» اخبار است ، پس از 9 سال کار و با مدرک کارشناسي ، در دوران ميانسالي ، دختري را به عقد خود درآوره ، اما 3 سال است که ازدواج نکرده اند ، مي پرسم چرا ؟ محمود مي گويد : «بعد از اينهمه سال کار ، صدا و سيما حتي يکي از سالنهاي مختلفي را هم که دارد ، براي عروسي در اختيار من قرار نمي دهد ، مي گويند براي رسمي هاست، انگار ما آدم نيستيم ، براي پول پيش خانه و هزينه هاي عروسي نمي توانم وام بگيرم ، نامه براي بانک نمي دهند ، نامه اشتغال نمي دهند و ... »

سري به حال تاسف تکان مي دهم ، وارد رژي (اتاق فرمان) يکي از شبکه ها مي شوم ، از 9 نفر نيروي مشغول به کار ، 6 نفر «برنامه اي» هستند ، مي گويند قرار است يک روزي در طرحي که معروف به «ساماندهي» است ، سر و سامان يابند ، و روزي که معلوم نيست چند سال ديگر باشد ، تازه با آنها قرارداد يکساله بسته شود.

وارد پخش شبکه اول سيما مي شوم، از 45 نيروي مشغول به کار ، 39 نفر «برنامه اي» هستند!

5 نفر رسمي و يک نفر «ساماندهي» شده، به سراغ او مي روم، تا مي فهمد که خبرنگارم، آهي مي کشد، مي گويد با 17 سال سابقه کار، بالاخره و با دوندگيهاي زياد و دستور مستقيم ضرغامي به خاطر اينکه نيروي متخصصي هستم ، در طرح ساماندهي قرار گرفته ام و قراردادي (به طور ساليانه) شده ام ، اما يک روز هم از سابقه ي کارم محسوب نشده ، کد پرسنليم ، آغاز به کار را در سال 89 نشان مي دهد ، حساب کرده ام تازه در 75 سالگي بازنشسته مي شوم ، بيمه ما «برنامه اي» هاي «ساماندهي» شده نيز با کارمندان صدا و سيما فرق دارد و بيمه تامين اجتماعي است!

براي پيگيري با دفتر رياست محترم تماس مي گيرم ، مي گويند به ما مربوط نمي شود ، با دفتر معاون اداري و مالي تماس بگيريد ، آنجا تماس مي گيرم ، مي گويند بيخودي شلوغش نکنيد ، ما همه را ساماندهي مي کنيم ، مي گويم کي ؟ مي گويند زمان آن مشخص نيست .

به سراغ حجت الاسلام موسي قرباني ، عضو کميسيون حقوقي و قضايي مجلس مي روم ، ابتدا تعجب مي کند و در ادامه مي گويد : اگر واقعا اين جوري باشد که يک دستگاه دولتي، چه صدا وسيما و چه ديگر ارگان هاي دولتي که نيرويي را بگيرد و بيمه نکند ، قطعا هم خلاف است و هم ظلم به آن کارمند که در اين ارگان مشغول به کار است.

وي تاکيد مي کند : دستگاها بايد بيشتر قانون را رعايت کنند و ظلم به کارمند نکنند.
قول بررسي مي دهد ، به او مي گويم : دوباره براي پيگيري مراجعه مي کنم.

به سراغ اعضاي کميسيون اصل 90 ، مقام مسوول در سازمان بازرسي و وزارت کار مي روم ، وقت مصاحبه براي هفته بعد مي دهند و مسوولان صدا و سيما ، همچنان از پاسخ اجتناب مي کنند .

پيشنهادي به 20:30

به سردبير محترم 20:30 که بهتر و کاملتر از ما به مسائل فوق الذکر اشراف دارند ، پيشنهاد مي کنيم تا لابلاي اخبار خود و يا «صرفا جهت اطلاع» که مدعي اند تمام مشکلات کشور را نشان مي دهند ، و نيشگون از همه دستگاهها مي گيرند ، اشاره اي هم به تراژدي غمباري که در صدا و سيما در جريان است ، داشته باشند ، باور کنيد ، راه دوري نمي رود!

لازم به ذکر است که در تحريريه خبر 20:30 هم به مانند ديگر بخشهاي خبري و ديگر قسمتهاي صدا و سيما ، به جز سردبير اين بخش که نيروي رسمي است ، 4 نفر ديگر «برنامه اي» هستند که البته يک نفر آنها در دست ساماندهي است! البته به اين ليست اسامي بسياري از مجريان و تهيه کنندگان معروف سيما را هم اضافه کنيد ، از عمو پورنگ دوست داشتني بچه ها ، احسان عليخاني ، فرزاد حسني ، فرزاد جمشيدي تا ... ، همه و همه «برنامه اي» هستند .