به گزارش مشرق به نقل از فارس، يکسال از مطرح شدن طرح نظارت مجلس بر نمايندگان ميگذرد، طرحي که با تمامي وعده وعيدها قبل از ديدار نمايندگان با مقام معظم رهبري در صحن علني تصويب نشد.
در ديدار سال گذشته نمايندگان مجلس هشتم با رهبر معظم انقلاب اسلامي، معظمله خطاب به نمايندگان مردم فرمودند: "يک شأن نظارتى هم براى خود مجلس و براى آحاد نمايندگان تعريف کنيد. من معتقدم که شما دو سال ديگر توى مجلسيد، معلوم نيست بعد از اين توى مجلس باشيد يا نباشيد؛ ممکن است ديگر هرگز گذارتان به مجلس نيفتد؛ اما صدها و صدها نفر در طول زمان از اينجا عبور خواهند کرد؛ کسانى خواهند آمد و روى اين صندلىها خواهند نشست. اگر شما امروز توانستيد يک سازوکار کنترلىِ متقن و محکم براى نظارت بر کار نماينده پايهگذارى کنيد، تا هروقتى که اين دستگاه خوب کار کند، اجرش مال شماست؛ مزد الهىاش مال شماست ".
پس از اين تأکيد جدي رهبر معظم انقلاب، کميسيون اصل 90 به عنوان بازوي نظارتي مجلس وارد عمل شد تا مطالبه مقام معظم رهبري را اجرايي کند که در اين راستا طرح اوليهاي که به امضاي برخي نمايندگان با محوريت احمد توکلي و ديگر نمايندگان شاخص مجلس رسيده بود را به عنوان طرح ابتدايي تهيه شد.
پس از تشکيل کميتهاي ويژه در اين کميسيون براي بررسي کارشناسي طرح نظارت بر نمايندگان، نهايتا طرح 33 مادهاي نظارت مجلس بر امور نمايندگان با 3 محور نظارت مجلس بر مجلس، نظارت مجلس بر نمايندگان و کميسيونهاي تخصصي و نظارت مردم بر نمايندگان و مجلس تهيه و با امضاي 156 نماينده تسليم هيات رئيسه مجلس شد، اما فوريت آن در روز يکشنبه 4 مهر همان سال، با 79 رأي موافق و 81 رأي مخالف به تصويب نمايندگان نرسيد و طرحي که نيمي از نمايندگان به طور مکتوب از آن حمايت کرده بودند، فقط 79 رأي موافق کسب کرد!
بعد از رأي منفي وکلاي ملت به فوريت طرح نظارت مجلس بر نمايندگان، طرح نظارت با مشکل ديگري در پارلمان مواجه شد؛ وضعيتي که به اعتقاد برخي نمايندگان نوعي سرگرداني بود. زيرا طرحي که بايد پس از رد فوريت بلافاصله به کميسيون مربوطه ارجاع ميشد، همچنان در هيأت رئيسه در بلاتکليفي به سر برد و اين وضعيت هم چند ماهي طرح را در تعليق نگه داشت.
پس از وقفهاي طولاني و ابراز بياطلاعي نمايندگان مجلس از وضعيت و سرنوشت طرح نظارت مجلس بر نمايندگان، روزشمار تاريخ بهسيزدهم آذرماه ماه رسيد تا اينکه علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به خبرنگار پارلماني خبرگزاري فارس، اعلام کرد "طرح نظارت مجلس بر نمايندگان براي بررسي به کميسيون آئيننامه داخلي ارجاع شده است ".
سرانجام طرح جنجالي که اميد به تاريخي شدن آن نيز به وجود آمده بود، از کميسيوني مشترک متشکل از 23 نماينده مجلس سر درآورد.
اين کميسيون در اولين گام کليات طرح 33 مادهاي نظارت مجلس بر امور نمايندگان را که در 4 فصل گنجانده شده بود، تصويب کرده و با تشکيل کميتهاي تخصصي، تعدادي از نمايندگان را مأمور بررسي بيشتر اين طرح کرد و اما ماجرا همچنان ادامه دارد...
کارگروه منتخب کميسيون نظارت بر نمايندگان مجلس نيز به دليل اهميتي که اين طرح براي نمايندگان داشت، حدود دو ماه به بررسي اين طرح پرداخت و با برگزاري چندين جلسه، طرح مذکور را در 14 ماده تصويب کرد و آنرا به کميسيون مشترک نظارت بر نمايندگان مجلس سپرد و اين کميسيون هم در جلساتي طرح مذکور را نهايي کرد.
پس از خروج طرح از کارگروه منتخب، جلساتي نيز در کميسيون مشترک نظارت بر نمايندگان برگزار شد و با حذف و اصلاح برخي از مواد مانند حذف ماده 7 مربوط به منشور اخلاقي نمايندگان و اصلاح ماده 9 که ناظر بر شغل نمايندگان بود، اين طرح مورد بازنگري نهايي قرار گرفت و دست آخر بنا شد طرح مزبور پس از پايان بررسي بودجه سال 90 در صحن علني مجلس شوراي اسلامي مطرح شود.
پس از اين کشوقوسها بالاخره اين طرح روز 20 ارديبهشت سال 90 به صحن علني مجلس رسيد و پس از اينکه مهدي کوچکزاده و علي مطهري نمايندگان تهران و محمدمهدي شهرياري نماينده بجنورد به عنوان مخالفان کليات طرح مذکور و نورالله حيدري نماينده اردل، محمود احمديبيغش نماينده شازند و محسن کوهکن نماينده لنجان به عنوان موافقان کليات اين طرح در صحن علني نطق کردند، کليات اين طرح با 146 رأي موافق، 41 رأي مخالف و 17 رأي ممتنع از 212 نماينده حاضر، به تصويب مجلس رسيد.
البته دغدغه! برخي نمايندگان بازهم اجازه نداد که اين طرح بلافاصله بعد از تصويب به صحن علني مجلس ارائه شود و علي لاريجاني رئيس مجلس با اشاره به اينکه برخي از نمايندگان معتقدند در جزئيات طرح، اشکالاتي وجود دارد، آنرا به کميسيون تخصصي ارجاع داد تا با رفع اشکالات و طرح پيشنهادات جديد، دقت عمل بيشتري در مورد بررسي آن لحاظ شود تا به گفته برخي سندي ديگر بر افتخارات مجلس هشتم باشد.
گرچه حجتالاسلام موسي قرباني سخنگوي کميسيون ويژه بررسي طرح نظارت مجلس بر نمايندگان پيش از اين به خبرنگار پارلماني خبرگزاري فارس گفته بود که "نمايندگان نميخواهند با سرافکندگي به ديدار مقام معظم رهبري بروند و مطالبه رهبر معظم انقلاب(طرح نظارت مجلس بر نمايندگان) تا قبل از ديدار با رهبر معظم انقلاب اسلامي در صحن علني مجلس تصويب خواهد شد "، اما اين وعده سخنگوي کميسيون ويژه بررسي طرح نظارت بر نمايندگان عملي نشد.
با نزديک شدن به سالروز تشکيل مجلس و گذشت يکسال از اولين بيانات مقام معظم رهبري براي تصويب طرحي که قوه ناظر را موکلف به نظارت بر قانونگذاران ميکند، هدف برخي نمايندگان اين شد که تا پيش از ديدار امروز با رهبر معظم انقلاب، سازوکار نظارتي بر مجلس را به تصويب رسانده باشند اما طرحي که در مجلس هفتم کليد خورده بود، احتمال آن ميرود که به تصويب مجلس نهم برسد.
و اما امروز 8 خرداد ماه 90 است؛ روزي که بهارستاننشينان به ديدار مقام معظم رهبري رفتند، اما گويا دست نمايندگان همچنان خاليست...