همزمان با شکسته شدن محاصره فرودگاه نظامی کویرس، رزمندگان ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن، به پیشروی های خود در جنوب غربی شهر حلب نیز ادامه می دهند.

گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارش‌های تحولات سوریه، از تازه‌ترین تحولات میدانی جبهه «حلب و لاذقیه» گزارش‌هایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقه‌مندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه می‌کنیم؛ با ما همراه باشید.

تحولات میدانی جبهه حلب

آزادی فرودگاه نظامی کویرس/ارتش در تدارک عملیات مکمل در مناطق اطراف فرودگاه
 
رزمندگان ارتش و دفاع وطنی سوریه پس از دو هفته نبرد سنگین با تروریستهای تکفیری داعش در اطراف فرودگاه نظامی "کویرس" (بزرگترین فرودگاه و مقر نیروی هوایی ارتش سوریه) بالاخره عصر روز گذشته موفق به شکستن حلقه محاصره فرودگاه شدند. عملیات نیروهای ارتش سوریه از دو هفته پیش به فرماندهی فرمانده پرآوازه "سرهنگ سهیل الحسن ملقب به ببر (نمر)" با مشارکت یگان نیروهای مخصوص تایگر و تیپ امام محمد باقر از حزب الله سوریه (شیعیان سوریه) از مبدا شهر "السفیره" آغاز شده بود و رزمندگان طی این مدت موفق به سیطره بر روستاها و ارتفاعات و مناطق راهبردی حد فاصل این شهر تا فرودگاه کویرس شده بودند.


آنچه حرکت نیروهای ارتش سوریه را به سمت این فرودگاه تسهیل کرد عبارت بود از شکسته شدن خطوط و استحکامات دفاعی داعش در روستای "الشیخ احمد" واقع در جنوب محوطه فرودگاه که طی آن دهها تن از تروریستهای تکفیری داعش در درگیری با نظامیان سوری به هلاکت رسیدند. در این عملیات یگانهای توپخانه و موشکی و بمب افکنهای ارتش سوریه با گلوله باران و بمباران پر حجم مواضع و خطوط تدارکاتی نیروهای داعش نقش محوری در وارد آمدن تلفات سنگین و انهدام مواضع تروریستها ایفا کردند.



بنابر اطلاعات دریافت شده از منابع میدانی در منطقه، تنها طی 24 ساعت اخیر بیش از 50 حمله هوایی فقط به مقر نیروهای داعش در روستای شیخ احمد (3 کیلومتری فرودگاه)صورت گرفته است. همچنین منابع داعش از اصابت بیش از 18 بشکه انفجاری به مراکز استقرار نیروهای خود در این روستا خبر داده اند! با انهدام مواضع داعش، صدها تن از نیروهای ارتش سوریه و حزب الله وارد محوطه فرودگاه شده و مورد استقبال بیش از 1000 تن از نظامیان سوری محاصره شده در داخل آن قرار گرفتند.


{$sepehr_media_1238034_400_300}

این نظامیان، اساتید و دانشجویان دانشکده بزرگ نیروی هوایی ارتش سوریه مستقر در فرودگاه بودند که از دو سال پیش ابتدا از سوی گروههای تروریستی تکفیری همچون ارتش آزاد، القاعده و جبهه اسلامی و پس از هجوم داعش به مناطق اطراف فرودگاه و سیطره بر آنها، محاصره نظامیان سوری تشدید شده بود. طی دو سال گذشته، نیروهای داعش دهها بار برای نفوذ به محوطه فرودگاه تلاش کرده و حملات متعددی را با استفاده از خودروهای انتحاری سازماندهی و اجرا کرده بودند که با هوشیاری مدافعان ، همگی به شکست منجر شده و صدها داعشی نیز به هلاکت رسیدند.


لازم به ذکر است که فرودگاه نظامی کویرس از ابتدای سال 2012 توسط تروریستهای تکفیری "ارتش آزاد و القاعده" به محاصره درآمده بود. در آن زمان فرمانده میدانی ارتش آزاد در حلب همزاه با تیم رسانه ای شبکه "الجزیره قطر" بر روی یکی از مناطق مرتفع مشرف بر داخل محوطه فرودگاه ایستاده و طی سخنانی که بطور مستقیم از این شبکه بر روی ماهواره های جهانی پخش می شد از قریب الوقوع بودن "ورود مجاهدین! و قتل عام کلیه نیروهای نظامی سوری مستقر در دانشگاه نیروی هوایی ارتش سوریه خبر داده بود! 


در سال 2013 نیروهای داعش با حمله به مواضع تروریستهای تکفیری ارتش آزاد و القاعده، ضمن بیرون راندن آنها از منطقه، بر شدت محاصره فرودگاه افزوده و تلاشهای مکرری برای اشغال آن نیز صورت دادند اما هرگز موفق نشدند پای در داخل محوطه فرودگاه بگذارند. اکنون رزمندگان محور مقاومت با قدرت و پس از شکستن گردن گردنکشان داعش نه تنها موفق به رفع محاصره آن شدند، بلکه ساعتی پس از ورود به فرودگاه و استقرار تسلیحات سنگین و نیروهای تازه نفس، بلافاصله اقدام به حمله به مواضع داعش در روستای "رسم عبود در شمال شرقی محوطه فرودگاه کرده و آن را نیز بازپس گرفتند.



نکته قابل ذکر اینکه طی سه سال گذشته بدلیل محاصره کامل فرودگاه، امداد رسانی به آن تنها از طریق پرتاب محموله های غذا، دارو و تسلیحاتی به وسیله بالگردهای ترابری ارتش سوریه میسر بود که با تجهیز و تسلیح تروریستها به انواع موشکیهای پدافند هوایی همچون استینگر (آمریکا)، اف ان 6 (چین) و انواع موشکهای دوش پرتاب سام (شوروی) توسط ترکیه، قطر، عربستان و آمریکا، امر امداد رسانی با خطرات بسیار بالایی همراه بوده است.



تعداد نظامیان محاصره شده در فرودگاه نظامی کویرس در ابتدای محاصره آن توسط ائتلاف القاعده و ارتش آزاد بیش از ششصد تن بود که با گذشت بیش از 3 سال و محاصره و درگیریهای روزانه و حملات موشکی و خمپاره ای، گفته می شود بیش از 600 نظامی تا روز گذشته در آن مستقر بوده و جانانه از مواضع خود دفاع می کردند. نیروهای داعش چند بار با هدف ایجاد رعب و وحشت در دل مدافعان فرودگاه، اقدام به انتشار نامه ها و بروشورهای حاوی پیام تهدید و دعوت به تسلیم کرده بودند.



در این پیامها با نیروهای ارتش دستور داده شده بود که برای جلوگیری از قتل عام و دچار شدن به سرنوشت سایر نظامیان سوری در فرودگاه "الطبقه" واقع در جنوب استان رقه (مقر فرماندهی داعش در شمال سوریه) توبه کرده و خود را تسلیم تروریستهای داعش کنند تا در امان باشند! 


سیطره نیروهای محور مقاومت بر فرودگاه کویرس از جهات مختلف حائز اهمیت می باشد:


1 - از دیگر برکات پیشروی های روز گذشته ارتش سوریه و حزب الله در محیط اطراف فرودگاه و ورود رزمندگان به داخل آن، قطع شدن مسیر تدارکاتی نیروهای گروه تروریستی تکفیری داعش از استان رقه (مقر خلافت داعش) به حلب بود. به نحویکه هم اکنون و پس از قطع این مسیر که از مجاورت حوطه فرودگاه عبور می کند، ارسال تدارکات و تسلیحات و نیرو برای داعش مستقر در شهرهایی همچون "منبج و باب" از مبدا رقه قطع خواهد شد و ترکیه محبور به ارسال مستقیم تدارکات برای داعش از مسیر گذرگاههای مرزی با حلب سوریه خواهد شد.


2 - در حال حاضر نیروهای محور مقاومت در فاصله 7 کیلومتری شهر "دیرحافر" در شرق فرودگاه کویرس و 17 کیلومتری شهر "الباب" مقر اصلی داعش در شمال حلب قرار داشته و قطع اتوبان حلب - رقه موجب اخلال جدی در مسیر انتقال نفت سرقت شده از چاههای استان دیرالزور به حلب و از آنجا به ترکیه و فروش آن در بازار این کشور خواهد شد.


3 - احتمال گسترش عملیات نظامی در محور شرقی و اتصال مناطق شرقی شهر حلب به منطقه "شیخ نجار" در شمال شرقی این شهر .

به این معنا که ارتش سوریه شرق حلب را به مناطق تحت سیطره خود در شمال شرقی متصل کرده و همزمان با عملیات در محور جنوبی که به آزادسازی اکثر روستاها و مناطق جنوبی حلب منجر شد، اقدام به محاصره مناطق تحت سیطره گروههای تروریستی تکفیری مستقر در شرق حلب کرده و آنها را بطور کامل پاکسازی کند. بدیهی است، در صورتیکه ارتش سوریه موفق به اینکار شود، می توان با خیالی آسوده در فاز بعدی به سراغ مناطق اشغال شده از سوی تروریستها در محور شمالی شهر حلب رفته و در گام نخست 13 کیلومتر باقیمانده از مواضع فعلی خود تا شهرهای شیعه نشین "نبل و الزهراء" را بازپس گرفته و به محاصره 5 ساله آنها خاتمه دهد.


4 - بازگشایی و تجهیز و تسلیح فرودگاه نظامی کویرس بعنوان بزرگترین مقر نیروی هوایی ارتش سوریه در این کشور، تاثیرات کاملا تعیین کننده ای بر روند عملیات نظامی در استانهای شمالی سوریه خصوصا استان حلب خواهد داشت. هم اینک، تعداد زیادی بالگرد و هواپیما بهمراه صدها تن از پرسنل نظامی شامل خلبان و افسران بخش تعمیر و مراقبت بالگردها و جنگنده های نظامی در این پایگاه مستقر هستند و امر بازگشایی و آماده سازی پرنده های جنگی امری سخت و غیر قابل دسترسی نخواهد بود. 


در همین رابطه سرهنگ سهیل الحسن فرمانده عملیات شکستن محاصره فرودگاه در گفتگو به شبکه تلویزیونی المیادین گفت که نه تنها فرودگاه  کویرس تخلیه نخواهد شد، بلکه به مرکزی برای عملیات علیه مناطق و شهرهای مجاور که تحت اشغال تروریستهای تکفیری قرار دارند، تبدیل خواهد شد.

{$sepehr_media_1237984_400_300}

همزمان، ساعتی پیش گروهی از فرماندهان ارشد ستاد مشترک ارتش سوریه با حضور در فرودگاه نظامی کویرس، با نیروهای مشارکت کننده در عملیات دیدار کرده و در ادامه از محوطه فرودگاه نیز بازدید بعمل اورده اند. گفته می شود که این بازدید با هدف برآوردهای مالی و نظامی برای راه اندازی و فعال کردن مجدد و سریع فرودگاه و همچنین عملیاتی کردن هواپیماها و بالگردهای مستقر در آن صورت گرفته است.

{$sepehr_media_1237975_400_300}

5 - تامین امنیت جناح شرقی عملیات بزرگ نیروهای محور مقاومت در بخش جنوبی شهر حلب. همانطور که مستحضر هستید، از یکماه پیش تا کنون هزاران رزمنده محور مقاومت عملیات بزرگ "محرم - انتقام سخت" را برای پاکسازی نوب حلب و رسیدن به اتوبان حلب - دمشق آغاز کرده اند. نیروهای داعش و القاعده دو هفته پیش برای جلوگیری از پیشرویهای سریع نیروهای جبهه خودی، اقدام به حمله گسترده به شهر السفیره در جنوب حلب و همزمان، قطع مسیر تدارکاتی نیروهای ارتش مستقر در حلب در محور جاده "اثریا - خناصر کردند که در عملیات پاتک سنگین ارتش سوریه پس از 12 روز بازپس گرفته شد. عملیات اخیر در جبهه شرقی (فرودگاه کویرس) موجب دور ساختن نیروهای داعش از محور جنوب شرقی و جنوبی شهر حلب خواهد شد.

احتمالات دیگر:

در رابطه با اهداف آینده عملیات نظامی در جبهه شرقی شهر حلب ذکر چند نکته لازم به ذکر است:

الف: اصل اینکه فرماندهان نظامی محور مقاومت معتقد به انجام عملیات بزرگ ازمبدا مناطق پاکسازی شده در شرق حلب بخصوص فرودگاه کویرس هستند، امری است حتمی و با توجه به تدارکات در حال ارسال به منطقه، قطع به یقین روزهای بسیار تیره و تاری در انتظار گروههای تروریستی تکفیری اعم از القاعده (جبهه النصره)، ارتش آزاد، داعش و احرارالشام می باشد. تنها بحث در این میان بر روی تعیین محورهای تهاجم به منطقه است.


اینکه از آیا عملیات از مبدا شرق حلب به سمت شمال شرقی و بطور مشخص برای محاصره و پاکسازی شهرهایی همچون باب و منبج صورت گیرد و یا اینکه تمرکز عملیاتی بر روی محور شمال غربی حلب و بطور مشخص آزادسازی دو شهر شیعه نشین "نبل و الزهراء" قرار گیرد که از روزهای ابتدایی بحران تروریستی تکفیری در سوریه، از سوی گروههای بسیار معتدل! میانه روی مورد حمایت آمریکا، اسرائیل، انگلیس، فرانسه، ترکیه، قطر و عربستان سعودی، تحت شدید ترین محاصره غذایی، دارویی و حملات شدید موشکی و زمینی قرار دارند.


ب:نکته بعدی به دیدگاه گروه دیگری از ناظران و تحلیلگران باز می گردد که معتقدند ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن از گسترش بیش از حد جغرافیای مناطق تحت سیطره و گشودن جبهه جدید علیه مواضع و مناطق تحت اشغال تروریستهای تکفیری خودداری کرده و تنها چند شهرک و روستا و ارتفاعات راهبردی حاشیه فرودگاه کویرس را بازپس گرفته و پاکسازی کرده و با تثبیت موقعیت نظامی خود در آنها، نیروهای نظامی و تمرکز عملیات خود را بر روی عملیات نظامی در محورهای جنوبی و جنوب غربی جلب که این روزها به کانون توجهان بین المللی تبدیل شده است قرار دهد.


در مقابل، گروه دیگری از ناظران با اشاره به اینکه یگانهای مشارکت کننده در محور عملیاتی شرق حلب (فرودگاه نظامی کویرس) اعم از ارتش سوریه، دفاع وطنی، حزب الله و ... بصورت کاملا مجزا با اهداف تعیین شده از سوی فرماندهان آن تعیین اولویت می شوند و اصولا بلحاظ عملیاتی ارتباط چندانی با عملیات در جنوب حلب ندارند، قائل به آن هستند که عملیات به سمت شهرهای شمالی حلب گسترش پیدا کند. این موضوع موجب خواهد شد که توان نظامی و وعملیاتی گروههای تروریستی تکفیری نیز چند پاره شده و از تمرکز تسلیحاتی آنها کاسته شود.



واکنش مردم دمشق به موفقیت ارتش سوریه

با انتشار خبر آزادسازی و شکستن حلقه محاصره گروه تروریستی تکفیری داعش در اطراف فرودگاه نظامی کویرس و ازادی صدها تن از نظامیان محاصره شده در آن به مدت 3 سال گذشته، صدها تن از مردم شهر دمشق به خیابانها ریخته و به شادی و پایکوبی پرداختند. بنابر گزارشهای ارسالی از دمشق صدها خودروی حامل جوانان دمشقی با حضور در خیابانها و بصدا درآوردن بوق ها خوشحالی خود را از عملیات اخیر در حلب اعلام کرده و خواستار گسترش عملیاتهای نظامیان سوری علیه تروریستهای تکفیری شدند.


تماس تلفنی رییس جمهور سوریه 

تنها دقایقی پس از ورود و استقرار رزمندگان محور مقاومت در محوطه اطراف فرودگاه نظامی کویرس، رییس جمهور سوریه شخصا طی تماسی با "سرهنگ سهیل الحسن فرمانده نیروهای ارتش سوریه در عملیات شکستن محاصره" و "سرتیپ زامر" فرمانده فرودگاه نظامی کویرس" ضمن تبریک پیروزی رزمندگان، از شکسته شدن محاصره ابراز خوشحالی کرد. وی در بخشی از سخنانش با اشاره به شهادت گروهی از مدافعان فرودگاه و رزمندگان ارتش در نبردهای جاری برای شکستن محاصره، برای روح شهدای محور مقاومت آرزوی علو درجات کرد و بر ادامه راه آنها که همانا پاکسازی کامل سوریه از حضور تروریستهای تکفیری است تاکید نمود.



ادامه پیشروی رزمندگان محور مقاومت در جنوب غرب حلب

همزمان با شکسته شدن محاصره فرودگاه نظامی کویرس، رزمندگان ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن، به پیشروی های خود در جنوب غربی شهر حلب نیز ادامه می دهند که طی آن عصر روز گذشته موفق به تصرف کامل روستای "مریوده" شده اند. عملیات در این محور دارای یک هدف مهم می باشد و آن عبارت است از بازپس گیری شهرک "الحاضر" که طی ماههای گذشته به دژ القاعده (جبهه النصره) و گروههای هم پیمان آن مانند ارتش آزاد و جبهه اسلامی تبدیل شده بود.



نیروهای ارتش سوریه قصد دارند از طریق بازپس گیری و پاکسازی کلیه روستاها و مناطق مستقر در حاشیه اتوبان راهبردی "حلب - دمشق" آن را مجددا بازگشایی کنند. در گام بعدی نیز فرماندهان اتاق عملیات مشترک قصد گسترش مناطق تحت سیطره خود را از جنوب غربی حلب به شرق استان ادللب و بطور مشخص شهر سراقب و در گام نهایی برای آزادسازی دو شهر شیعه نشین فوعه و کفریا در شمال استان ادلب با بیش از 50 هزار سکنه شیعه (عموما از سادات) اقدام نمایند.



علی رغم حملات شدید هوایی و گلوله بارانهای گسترده توپخانه ای و خمپاره ای، تروریستهای القاعده بسختی در مقابل نیروهای رزمنده مقاومت کرده و نومیدانه تلاش می کنند که از سقوط شهرک الحاضر جلوگیری کنند. رسانه های وابسته به القاعده و ارتش آزاد بطور مرتب در حال انتشار پیامهایی با مضامین فراخوان عمومی (نفیر عام) با هدف جلب عناصر سایر گروههای تروریستی تکفیری از مناطق مختلف استانهای حلب و ادلب به عرصه نبردها در محور جنوبی شهر حلب هستند.
در صورت موفقیت ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در بازپس گیری شهرک الحاضر، عملا آخرین پایگاه اصلی و بزرگ تروریستها در جنوب حلب فروپاشیده و این آغازی بر پایان حضور 5 ساله آنها در منطقه خواهد بود.



پهپاد کرار وارد عرصه نبردها شد

واحد تبلیغات جنگی اتاق عملیات مشترک محور مقاومت در سوریه،عصر روز گذشته با انتشار یک ویدئو، لحظه رصد تحرکات و هدف قرار گرفتن تجمع دهها تن از تروریستهای تکفیری القاعده در محور جنوبی حلب را به تصویر کشیده است. بنابر اظهارات منابع میدانی، این تصاویر مربوط به نخستین عملیات آزمایشی "پهپاد ایرانی کرار" در عرصه میدانی جنگ می باشد که با موفقیت کامل همراه بوده است.  استفاده از این پهپادهای بمب افکن در نبردهای سوریه نوید بخش وارد آمدن خسارات و تلفات گسترده تر به گروههای تروریستی تکفیری و کاهش نیاز به حضور واحدهای زمینی جهت درگیریهای مستقیم به تروریستها و وقوع تلفات احتمالی به سازمان رزم نیروهای خودی میباشد.

{$sepehr_media_1238157_400_300}

تحولات میدانی جبهه لاذقیه

تثبیت موقعیت نظامی بر غمام/ موشکباران شدید لاذقیه توسط احرارالشام

با گذشت سه روز از سیطره نیروهای سپاه چهارم ارتش سوریه و رزمندگان دفاع وطنی بر روستای استراتژیک "غمام" واقع در شمال لاذقیه، نیروهای نظامی سوری موفق به تثبیت موقعیت خود در آن شده اند. در این سه روز، گروههای تروریستی تکفیری ارتش و آزاد و القاعده با حملات مکرر بارها تلاش کردند تا غمام را مجددا اشغال کنند اما با مقابله رزمندگان ارتش سوریه با برجای گذاشتن دهها کشته و زخمی از منطقه عقب نشستند.



موشکباران شدید لاذقیه

در حالی که نبردهای شدید میدانی میان نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با تروریستهای القاعده، جبهه اسلامی و ارتش آزاد در محورهای شمالی استان لاذقیه با شدت هر چه تمامتر ادامه دارد، روز گذشته گروه تروریستی تکفیری "احرارالشام" بازوی غیر رسمی القاعده در سوریه اقدام به موشک باران شدید مناطق مسکونی شهر لاذقیه کرده است.


بنابر گزارشهای منتشره، در این حمله موشکی، حداقل 26 شهروند غیر نظامی سوری به شهادت رسیده و بیش از 65 تن دیگر بشدت زخمی شده و به بیمارستان منتقل شدند. موشکهای شلیک شده از سوی تروریستها از نوع کاتیوشا بوده و بصورت کاملا تعمدی به مناطق مسکونی و خیابانهای شهر لاذقیه اصابت کرده است.



با گذشت دقایقی از این حمله و انتشار تصاویر متعدد از آن، موجی از محکومیت این جنایت وحشیانه در میان رسانه ها و فعالان سیاسی و رسانه ای برانگیخته شد. در پی تشدید موج محکومیت این حمله، واحدهای رسانه ای وابسته به ارتش آزاد و احرارالشام با انتشار اخبار دروغ حاضر به پذیرش مسئولیت این حمله نشدند. این رسانه ها از ناشناس بودن منبع اصلی شلیک این موشکها خبر داده بودند اما تصاویر متشر شده از دیگر کانالهای نزدیک به آنها موجب رسوایی بیشتر آنها گردید. در این تصاویر مسئول یگان موشکی احرارالشام بصورتی واضح هدف شلیک موشک را انتقام از مردم لاذقیه عنوان کرده است.





{$sepehr_media_1238164_400_300}