کد خبر 493892
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۰

این نماینده مجلس گفت: امام علی (ع) می فرمایند یکی از حقوق شما مردم بر گردن من این است که همه چیز را به جز اصرار نظامی از شما پنهان نکنم. یعنی وقتی حکومت باز باشد و مردم بدانند که نمایندگانشان چقدر درآمد داشته و چه کاری انجام می دهند، خیلی خوب و حتی مورد تأکید اسلام است.

به گزارش مشرق، احمد توکلی نماینده مجلس با حضور در برنامه پایش با اشاره به اینکه اقتصاد کشور ایران خیلی کم شفاف است، اظهار کرد: مقصود ما از شفافیت این است که کارگزاران حکومتی به شکلی رفتار کنند تا مردم به آسانی متوجه اوضاع کشور خود بشوند. وقتی اینطور باشد یعنی ارتباط برقرار کردن امکان پذیر شده و مسئولان هم قابل محاسبه می شوند.

وی افزود: نوبخت سخنگوی مجلس هم از شفافیت و قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات دفاع کرده است. در واقع از شفافیت در قانون حمایت کرده و حق مردم دانسته که مسئولان حقایق را به آنها گفته و اجازه دسترسی به اطلاعات داشته باشند. دولت مؤظف شده تا اطلاعات را شفاف سازی کرده و در صورت تقاضا به مردم حتی ارائه کنند.

نماینده مجلس تصریح کرد: این قانون مترقی سال 88 تصویب شده و بر اساس آن تنها اطلاعات محرمانه را نباید ارائه داد. همچنین تأکید دارد آنچه برای مردم حق و تکلیف ایجاد کند اطلاعات محرمانه نیست، بنابراین نباید بیخود به روی هر چیزی مهر محرمانه زد.

توکلی بیان کرد: دولت باید به متقاضیان دریافت اطلاعات، مدارک لازم را ارائه دهد در غیر اینصورت ندهد جرم است. حتی اگر بیخود اعلام محرمانه بودن آن اطلاعات را داشته باشد در واقع قانون ماده 11 را نغز کرده است.

وی عنوان کرد: اجرای این قانون در کشور کامل نیست و هنوز کاملا فرهنگ سازی نشده است.
این نماینده مجلس ادامه داد: طبق ماده 19 قانون بهبود کسب و کار باید سایتی طراحی شده و اطلاعات نیز بر روی آن درج می شد ولی  بر خلاف طراحی سایت هنوز هیچ اطلاعاتی روی آن درج نشده است.

توکلی یادآور شد: در ماده 21 قانون هم قید شده که علت و شرایط ترک تشریفات مزایدات و مناقصات باید مشخص شده و در سایت اعلام شود و متأسفانه این مسئله هم هنوز عملی نشده است.

وی تأکید کرد: در مورد برجام نیز هر چه که نمایندگان برای اعلام فکت شیکت از سوی وزارت خارجه تلاش کردند ولی متأسفانه خیلی با تأخیر انجام شد. ایالات متحده آمریکا یک سایت از طرف وزارتخانه تمام تغییرات و حتی میزان تأثیرات در تجارت و کسب و کار افراد را اطلاع رسانی می کند. اطلاع رسانی های این چنینی مانع از رانت می شود.

این نماینده مجلس گفت: کارت سوخت از نظر ایمنی، مصرف سوخت، آثار بهره وری سوخت و غیره را به راننده می دهد ولی در حال بی اعتبار کردن این کارت هستند.

توکلی اضافه کرد: برخی وقت ها شفافیت آنقدر مهم است که بدون هیچ زحمتی برای کسی هزینه های زندگی سایر مردم را کاهش داد.

وی اظهار کرد: باید شرایطی را فراهم کنیم که مردم داوطلبانه اطلاعات خود را شفاف سازی کنند، آن وقت به نفع خودشان هم هست.

نماینده مجلس تصریح کرد: در نیجریه برای رفع اتهام از مسئولان و جلوگیری از سواستفاده و فساد قرارداد مناقصاتی که برگزار می شود را مستقیم از تلوزیون پخش می کند. چنین شفافیتی باعث افزایش اعتماد مردم شده و زمینه های فساد نیز کاهش پیدا می کند.

توکلی افزود: در حالی که برخی از نمایندگان مجلس اکنون ماه ها به دنبال دریافت فرم کلی عمومی قرارداد جدید نفت که مقرر شده تا در آینده ای نزدیک رونمایی شود، هستیم ولی هنوز هیچ نتیجه ای نگرفته ایم.

وی بیان کرد: غیبت در جلسات علنی مجلس شورای اسلامی ایران غیبت ها قرائت می شود ولی غیبت در جلسات کمیسیون ها تنها با ابلاغ فرم محرمانه به اطلاع خود نمایندگان می رسد.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه آرای نمایندگان در ایران طبق آیین نامه مخفی است، گفت: مشروح مذاکرات مجلس باید در روزنامه رسمی چاپ شود و حالا که دیگر دیجیتال شده تا با ایمیل دریافت کنند و دیگر کاغذی مصرف نمی شود باید به صورت رایگان در اختیار مردم قرار بگیرد. این برای آن سازمان سود دارد و نمی دانند که اگر آن را کنار بگذارد چه سود هنگفتی به مردم می شود. در واقع با دریافت این ایمیل می توانند نمایندگان را رصد کنند که هر نماینده ای چه کاری انجام می دهد.

توکلی یادآور شد: سایت دیده بان شفافیت و عدالت را راه اندازی کردیم و آنجا داوطلبان خودشان می توانند وعده های خود را به ثبت رسانده و شفاف سازی کنند که هزینه تبلیغات را از کجا می آورند و این مسئله به شفافیت کمک کند.

وی تأکید کرد: اگر معلوم شود که هر نماینده از طرف چه نهاد، گروه و سازمانی حمایت می شود و بعدا اگر به عنوان مثال به طرح مالیات بر عایدی سرمایه که خرج خرید و فروش چرخشی می شود رأی نداد، معلوم می شود که به وی چه ارتباطی داشته است.

نماینده مجلس گفت: اگر مسائل اینطور روشن شود برخی ها پایشان به مجلس کشیده نمی شود چه برسد به اینکه بخواهد رئیس کمیسیون شود.

توکلی ادامه داد: سال گذشته نزدیک عید یک بسته پارچه ای زیپ دار با کیف چرمی سطح بالا برای من فرستادند و آن را پر از نشریه کردند. ضمن بازگرداندن کیف، به رئیس سازمان نامه نوشتم اگر از خودت این کار را انجام دادی که خوب نیست چون ممکن است برخی نمایندگان به فساد کشیده شوند و اگر هم از پول سازمان استفاده شده که بیت المال بوده و خیلی بد است.

وی عنوان کرد: در خارج از کشور وقتی در مراسمی نمایندگان مجلس را دعوت کنند اگر هدیه بدهند ناراحت می شوند. هدیه گرفتن نماینده ها در همه موارد اشکال دارد چون پیامبر فرمودند که هدیه گرفتن کارگزاران دولت خیانت است.

این نماینده مجلس ادامه داد: اگر در نمایشگاه کتاب یک کتاب هدیه دهند ارزش مادی ندارد و ارزش آن معنوی است ولی اگر در کیف چرم گذاشته شود معلوم است که معنای دیگری دارد.

توکلی اظهار کرد: کشورهای توسعه یافته تر شفافیت و آزادی مطبوعات و رسانه ها را دارند. سایت شفافیت برای ایران هم سایت خوبی است که فعلا نمونه های خارجی را می دهد تا نمون های داخلی هم پیدا شود.

وی در ارتباط با شفافیت گفت: بیشتر جرائم در شب اتفاق می افتد چون نور نیست وقتی نور به رفتار و زندگی سیاستمداران بتابد آن وقت در منظر مردم قرار می گیرد و خود به خود اقدام به کنترل می کنند. انسان یا باید از خدا و مردم بترسد ولی چه خوب است از خدا و به تبع هم از مردم بترسند.

نماینده مجلس تصریح کرد: گاهی وقت ها نوشتن این مکان مجهز به دوربین مدار بسته است خیلی تأثیر گذاری بالایی دارد چون زمینه فساد را از بین می برد و البته از بین بردن زمینه فساد از مبارزه با آن مهمتر است.

توکلی بیان کرد: در همین سازمان مردم نهادی که تأسیس کردیم بنا بر این است که کارهای پیشگیرانه مثل شفافیت را انجام بدهیم و دیده بان شفافیت و عدالت خودش را متکلف این کار می داند و انشاالله به وسیله این کارها فساد را کم می کنیم.

وی یادآور شد: امام علی (ع) می فرمایند یکی از حقوق شما مردم بر گردن من این است که همه چیز را به جز اصرار نظامی از شما پنهان نکنم. یعنی وقتی حکومت باز باشد و مردم بدانند که نمایندگانشان چقدر درآمد داشته و چه کاری انجام می دهند، خیلی خوب و حتی مورد تأکید اسلام است.

این نماینده مجلس اضافه کرد: مثلا برخی از سفرهای خارج از کشوری که در مجلس انجام می شود واقعا مفید است ولی برخی ها واقعا بی فایده است. یکی از نمایندگان تعریف می کرد چند روز پیش به هیئت رئیسه مجلس رفتم و لیست سفرهای خارج از کشور نمایندگان را خواستم که گفتند محرمانه است.

توکلی ادامه داد: اگر مردم بدانند که نمایندگانشان کجا رفتند تناسب سفر را با نوع کمیسیون و تخصصشان بدانند از آنها می پرسند برای مردم ایران چه چیزی از این سفر آورده اید.

وی در پاسخ به این سوال که چه انگیزه برای ورود به مجلس است که باید حدود سه میلیارد تومان برای رفتن به مجلس هزینه کنند، گفت: اگر کسی برای درآمد به مجلس بیاید خیلی به فساد خواهد افتاد و منافعش خیلی بیشتر از سه میلیارد تومان است.

این نماینده مجلس افزود: مثلا نماینده مجلس به خاطر برخی سرمایه گذاران که برایش خرج کردند با حمایت چند رأی دیگر راحت یک طرحی را به تصویب می رسانند و در نتیجه گروه حامی میلیاردها سود می کند. شاید آن نماینده رشوه ای نگیرد و فقط در قدرت باقی بماند ولی این خیانت به مردم است.

توکلی تصریح کرد: به هر حال برخی نماینده ها از شهرت و برخی دیگر نیز از ثروت و یا حتی خدمت خوششان می آید. این باید برای مردم روشن باد تا به نماینده هایی که اینطوری خرج می کنند رأی ندهند.

وی بیان کرد: باید از مردم تقاضا کنیم که به خرج کردن نماینده ها حساس شده و بعد از نماینده شدن بفهمند زندگی آنها چقدر تغییر کرده است.

این نماینده مجلس گفت: وقتی شفافیت اجرا شود اعتماد را بالا می برد و شایعات را کاهش می دهد. آیین نامه ما که قانون محکمی است و اگر 25 نفر تقاضا بدهند که رأی علنی باشد ولی اگر مجلس گرایشش به این سمت نباشد راهی برای علنی کردن رأی نمی شود.

توکلی عنوان کرد: در سایت دیده بان شفافیت هم گذاشتیم که داوطلبانه نماینده ها بگویند به هر طرح چه رأیی داده اند.

وی در پاسخ به این سوال که چرا باید بررسی دارایی های مسئولان حکومتی از سوی مجمع تشخیص مصلحت محرمانه انجام شود، گفت: یک تصمیم کاملا خلاف مصلحت اتخاذ شده و مصلحت کشور این است که اینها کاملا آشکار شود. البته تعداد را آنقدر زیاد گرفتند که عملی نمی شود. اینکه شفاف و داوطلبانه بگویند خیلی بهتر است.

نماینده مجلس اظهار کرد: افراد پاک دست در مجلس زیاد داریم ولی خب دچار خطا می شود. شایعات بیخود پخش شده و آبرودارهایش نیز بدنام می شوند.

توکلی اضافه کرد: هرچند باید اطلاعات کنترل شود ولی در اطلاع رسانی داوطلبانه مسئولان باید فرهنگ سازی کنیم چون به اجرایی شدن طرح شفاف سازی کمک می کند. اگر داوطلبانه پیش برویم مشکلات کم شده و به تدریج راحت رواج پیدا می کند.

وی بیان کرد: تعداد زیادی نمایندگان مجلس به قوه قضائیه نامه دادیم که مثلا فلان پرونده که معروف هم بود، علنی باشد ولی قبول نکردند. در قانون اساسی آمده که دادگاه باید علنی باشد فقط در صورتی که مسائل خصوصی و خانوادگی و یا امنیت ملی در کار باشد باید محرمانه باشد ولی در آن پرونده هیچ کدام از آن دو نبود. وقتی هم علنی شد باز اطلاعات را کامل بیان نکردند. البته تبصره ماده 182 قانون است که باید آن را اصلاح کنیم.

نماینده مجلس تأکید کرد: شفافیت را برای پاک بودن و به فکر مردم بودن است. این فکری که کسانی که در این ساختمان ها می نشینند به فکر مردم هستند را عقل، اسلام و قرآن نمی پذیرد.

توکلی در پاسخ به این سوال که آیا هنوز هم به نماینده ها کمک به مساجد حوزه انتخابیه داده می شود یا خیر گفت: نه دیگر سراغ ندارم. نماینده به هیچ وجه نباید پول تقسیم کند و در واقع پول باید توسط قوه مجریه تقسیم شود. چون اگر پول توسط نماینده توزیع شود نسبت به رقیب انتخاباتی خود جلوتر خواهد بود. آن وقت محبوبیت بیشتری پیدا می کنند و بنابراین تقسیم پول به هر شیوه ای که باشد غلط است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا نمایندگانی که به خارج از کشور سفر می کنند حق مأموریت می گیرند، گفت: بله متأسفانه حق مأموریت می گیرند چون فرض بر این است که برای کار درست می روند. معمولا هم گزارش کتبی از سفر خود نمی دهند و برخی از سفرها دستاوردی ندارند. تازه بدتر این است که برخی ادارات دولتی که به سفر خارج از کشور می روند نمایندگان مجلس را نیز با خود همراه می کنند ولی در صورتی که اگر قرار به سفری باشد خود مجلس باید هزینه آن را پرداخت کند.

این نماینده مجلس بیان کرد: مثلا اگر وزارت نیرو نمایندگان را در سفر خارج از کشور با خود همراه کند آن وقت ممکن است هنگام رأی دادن به طرحی از این وزارتخانه اثرگذار باشد.

توکلی تصریح کرد: باید نهی از منکر انقدر تکرار شود که اعصاب ما خرد کند، مثلا پیامک واقعا تأثیرگذار شده و خیلی خوب جواب می دهد. نهی از منکر قطعا خیلی خوب است و هر چه که مردم با تقاضا بیشتر فشار وارد کنند، حتما بهتر پاسخ می گیرند.

وی اظهار کرد: رسانه های آزاد یکی از شرایط شفافیت است چون تکرار این مسائل بالاخره تأثیرگذار خواهد بود.

این نماینده مجلس گفت: یکی از عوامل بازدارنده فساد مجازات متناسب قضایی و یکی دیگر هم ملامت به عنوان مجازات اجتماعی است ولی خب مجازات یکی از عوامل بازدارنده است. بنابراین باید زمینه های فساد را از بین برده، قوانین لازم را تصویب کرده و ساختارهای لازم را فراهم کنیم.

توکلی تأکید کرد: فساد به شکل سیستماتیک درآمده و دستگاه هایی که خودشون مسئول مبارزه با فساد هستند، خودشان به درجاتی آلوده هستند. بنابراین رئیس قوه قضائیه برای رسیدگی به پرونده ای 171 قاضی ویژه را کنار بگذارند یعنی این دستگاه با وجود زحمات فراوان نیاز به پالایش دارد.

وی بیان کرد: برخی مواقع نیز قانون و یا دستورالعمل ها و آیین نامه های ابلاغی به نفع عده ای خاص تنظیم می شوند و به ضرر عامه مردم می شود. وقتی به اینجا رسیدیم باید نهادهای مدنی کمک لازم را داشته باشند.

این نماینده مجلس عنوان کرد: طریق مختلفی از تنبیه و تشویق را به کار بگیریم تا با فساد اداری مبارزه کنیم. به عنوان نمونه زمانی خبرنگار هدیه را به مسئول روزنامه خودش تحویل داده و آن مسئول نیز هدیه از خودش به خبرنگار داده و هدیه مسئولان را بازگشت می داد.

توکلی تصریح کرد: رشوه دادن حتی برای گرفتن حق درست نیست. اگر موجب پاگیر شدن فساد و توسعه بیکاری و فقر شود معلوم است که رشوه غلط است. برخی مواقع برای اجبار مردم و اجبارشان به پرداخت رشوه دولت و نه مردم را ملامت می کنم.

وی ادامه داد: آدرس سایت Dad.ir برای مبارزه با فساد، شفاف سازی حقیقت و دفاع از حقوق مردم طراحی شده است.