زاده کمند با بيان اينکه تا روز شنبه اين هفته کساني که نسبت به دريافت ويزا اقدام کرده بودند بدون مشکل خاصي از مرز عبور کردند گفت: در روز شنبه در مرز مهران طرف عراقي از ورود افرادي که داراي ويزاي ورودي بودند ممانعت کرده و اين افراد به مرز مهران بازگشتند که همين موضوع سبب افزايش جمعيت تا روز يکشنبه شد و در اين بين تعدادي از افراد فاقد گذرنامه که البته جمعيتشان زياد نبود نيز وارد شدند.
جانشين معاون هماهنگ کننده نيروي انتظامي با بيان اينکه با توجه به شرايط پيش آمده در مرز و ازدحام جمعيت و جلوگيري از هر نوع حادثه بايد تدبيري انديشه ميشد و به همين منظور با طرف عراقي مذاکراتي انجام شد و در نهايت تصميم بر اين شد تا افرادي که داراي ويزاي گروهي بودند از مرز خارج شوند، در اين بين تعداد معدودي هم در ازدحام جمعيت از کشور خارج شدند که البته درصد قابل توجهي از اين افراد نيز هنگام کنترل مدارک مجددا به کشور باز گردانده شدند.
زاده کمند با بيان اينکه اين اقدم به منظور جلوگيري از تلفات فاجعه انساني رخ داد گفت: مي بايست پيشبينيهاي لازم در اين زمينه انجام شده و بهترين نوع مديريت صورت ميگرفت اما پس از آن مجددا روال تردد به حالت عادي باز گشته و اجازه تردد بدون ويزا و گذرنامه به هيچ کس داده نشد. اين در حالي است که سال قبل عمده کساني از کشور خارج شدند و فاقد ويزا و حتي گذرنامه بودند اما در سال جاري جز در همين مورد معدود که در مرز مهران رخ داد، مورد ديگري نداشتيم.
صدور 1.5 ميليون ويزا براي عراق
زاده کمند که در يک برنامه زنده تلويزيوني صحبت ميکرد، از صدور 1.5 ميليون ويزاي عراق تا روز گذشته خبر داد و گفت: از ابتداي ماه صفر تا روز دوشنبه نيز بيش از يک ميليون و 410 هزار نفر از کشور خارج شدند که مقايسه اين دو آمار نشان ميدهد که خروج افراد فاقد ويزا از مرز بسيار بسيار ناچيز بوده است.
وي درباره اينکه آيا تعداد قليلي که بدون ويزا وارد عراق شدهاند هنگام بازگشت مشکلي نخواهند داشت؟ گفت: در هنگام بازگشت به کشور نيز مدارک اين افراد در کشور عراق کنترل شده و آنان بدون شک داراي مشکل خواهند شد که ما درحال رايزني با طرف عراقي هستيم تا در اين مورد به تفاهماتي برسيم.
زاده کمند در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينکه در هر سه پايانه مرزي، افسران رابط از مرزباني دوکشور حضور دارند گفت: اين افسران روزانه با يکديگر ملاقات ميکنند و تصميمات لازم در خصوص مديريت مرز اتخاذ ميشود.
وي درباره وضعيت شهرستان مهران و پايانه مرزي اين شهر و اينکه گفته ميشود مرز مهران مسدود شده است نيز گفت: شاهد حجم بالاي ترافيک در مرز مهران هستيم و ما تمام توانمان مديريت اين زائران است، ضمن اينکه بازگشت زائران آغاز شده و از روز گذشته 27 هزار زائر به کشور بازگشتند بنابراين خروج همين تعداد زائري که در مرز مهران هستند زمانبر است و عملا اگر افرادي ديگري بخواهند براي خروج از کشور وارد مرز مهران شوند عملا امکان حضور آنان در راهپيمايي اربعين وجود نخواهد داشت. از اين رو توصيه ناجا به آنان اين است که از دو پايانه مرزي چذابه و شلمچه نسبت به تردد اقدام کنند.
وي ادامه داد: خروج براي اربعين نهايتا تا امروز ممکن است و افرادي که تا بعد از ين روز از کشور خارج شوند در راهپيمايي اربعين امکان حضور نخواهند داشت ضمن اينکه موج بازگشت در عتبات نيز آغاز شده و سختيهايي براي زائران ايجاد ميشود.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا ناجا آمادگي لازم براي شرايط غيرعادي احتمالي در مرز را دارد يا خير؟ گفت: دستورالعملهاي لازم در اين خصوص تدوين شده و وظايف هر يک از دستگاهها مشخص شده است ضمن اينکه در کشور عراق نيز ستاد اربعين ايران که مسئوليت آن برعهده سفير کشورمان است پيش بينيهاي لازم را براي حوادث احتمالي در خاک اين کشور نيز داشته است البته ما اميدواريم که اتفاقي رخ ندهد و تا به اين لحظه نيز با حضور موثر نيروهاي اطلاعاتي، امنيتي و انتظامي هيچ مشکل خاصي در سه پايانه مرزي نداشتيم.
جانشين معاون هماهنگ کننده نيروي انتظامي همچنين از ممنوعيت تردد اتوبوسها از ايلام و دهلران به سمت مهران خبر داد و گفت: اين اتوبوسها به سمت چذابه و شلمچه هدايت ميشوند و با توجه به وضعيتي که در حال حاضر در مهران وجود دارد اگر زائري بخواهد از دو پايانه شلمچه و چزابه عبور کند در زمان کمتري به نجف اشرف و کربلا خواهد رسيد.
زاده کمند، بار ديگر تاکيد کرد که خروج بدون ويزا و گذرنامه از مرز امکان پذير نيست.
وي همچنين درباره تمهيدات پليس براي بازگشت زائران از عتبات نيز گفت: از عصر روز چهارشنبه و صبح پنج شنبه بازگشت به کشور افزايش مييابد که در اين زمينه تمهيدات لازم پيش بيني شده و کنترل بار مسافران نيز انجام خواهد شد. ضمن اينکه با توجه به تطبيق چهره افرادي که وارد کشور ميشوند ممکن است کمي اين روند به طور بيانجامد.