اما ناگهان ائتلاف کشورهای عربی به حل بحران یمن گرایش پیدا کردند به طوری که این مساله سبب تردید می شود و این سوال را مطرح می سازد که چه چیزی سبب شد به طور ناگهانی ائتلاف کشورهای عربی به سرکردگی عربستان در برابر یمنی های سرفرود آورند؟
تقریبا طی ده روز پیش مذاکراتی برای حل بحران یمن توسط اسماعیل ولد الشیخ فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن و یک گروه عمانی به ریاست یکی از مشاوران عالی رتبه سلطان قابوس پادشاه عمان و برخی از واسطه های منطقه ای و بین المللی صورت گرفته است. بر خلاف مذاکرات گذشته، گفت و گوهای کنونی با جدیت و به طور فعال پیش می رود. طرف های حاضر در این گفت و گوها همکاری و برای رسیدن به راه حل واقعی تلاش می کنند.
این نخستین بار است که طرف های فعال پی برده اند که کشورهای ائتلاف جنگ علیه یمن از ادامه نبرد خسته شده اند. افزون بر فرسایس نیروهای ائتلاف، غرورشان هم در این جنگ توسط یمنی ها شکسته شده است. این کشورها و به ویژه بازیگر اساسی آنها به طور مستقیم و از پشت پرده با دستانی خالی گفت و گوها برای حل بحران یمن را رصد می کند. این مساله سبب شده تا مذاکره کنندگان همه تلاش خود را برای پیدا کردن راهی برای رهایی این بازیگر به کار گیرند.
این شرایط در حالی است سید عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصارالله یمن در یکی از سخنرانی ها خود گفته است برای ما مهم نیست که برای تجاوزگران راه رهایی ایجاد کنیم برای ما مهم منافع مردم یمن است.
** دلیل های تلاش ائتلاف کشورهای عربی برای پایان بخشیدن به جنگ یمن
در واقع چندین دلیل طی مدتی کوتاه گردهم آمده و ائتلاف کشورهای عربی را مجبور ساخت تا در برابر ارتش یمن تسلیم شوند و به دنبال رهایی از تنگنایی باشند که در این کشور گرفتار شده اند. این کشورها از اهداف آشکار و پنهان خود در یمن چشم پوشیده اند.
1: یمن اعلام کرد که مرحله مقدماتی و تاکتیکی در مرزهای عربستان به پایان رسیده و این کشور به مرحله گزینه های راهبردی منتقل شده است. این مساله با انتشار تصاویری از سقوط ننگ بار پادگان های مرزی عربستان توسط رسانه ها همزمان شده است. این تصاویر نشان می دهد که نیروهای ارتش عربستان شکست خورده و از مناطق مرزی فرار می کنند. این مساله سبب شد تا نیروهای ارتش یمن در مناطق نجران، جیزان و عسیر در جنوب عربستان پیشروی کنند.
2: مزدوران ائتلاف کشورهای عربی در جبهه تعز هم شکست خورده و زیان های بزرگی را در صف های خود متحمل شده است. ارتش و کمیته های مردمی انصارالله با به کار بستن تاکتیک جنگ های چریکی در رویارویی با این مزدوارن آنان را در محاصره قرار داده و ضربه های کمرشکنی را بر آنها وارد کرده اند. در سایه چنین شکست ها و ناتوانی یگان های جنگی کشورهای ائتلاف، شماری از فرماندهان وابسته به نیروهای مسلح عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری فراری یمن به فرماندهی سرهنگ ناصر باصمیع، طی نامه ای به منصور هادی اعتراف کرده اند که نبرد تعز بی فایده است و ادامه این جنگ در شرایط کنونی فقط قدرت نیروهای ا ئتلاف را به فرسایش خواهد برد.
3: قبیله هایی که پیش از این در مأرب به حزب الاصلاح و عبدربه منصور هادی گرایش داشته اند پس از پیروزی های ارتش و کمیته های مردمی به آنها گرایش پیدا کرده اند؛ به طوری که عبدالرب الشدادی فرمانده منطقه الثالثه از هواداران سرسخت عبدالربه منصور هادی، در یک نشست با سران قبایل این منطقه از آنان خواست آرامش خود را حفظ کنند و در این استان از جنگ با ارتش یمن بپرهیزند.
4: پس از پیشروی القاعده و داعش در بخش های گسترده ای از استان ابین و ناگوار شدن اوضاع امنیتی عدن هر ساعت شماری کشته می شود. نمونه بارز آن ترور جعفر سعد استاندار این شهر است. ناامن شدن اوضاع امنیتی این شهر و ترور او ضربه بزرگی به ائتلاف بود. زیرا این مساله به اعتبار ائتلاف لطمه زده است.
5: میان نیروهای اصلی ائتلاف مانند امارات و حزب الاصلاح (اخوان المسلمین) دشمنی کهنه وجود دارد و آنها یکدیگر را به کم کاری در نبرد متهم می کنند. حزب الاصلاح نیروهای امارات را متهم به عقب نشینی و تردید در این نبرد کرده است. این در حالی است که انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجه امارات با حمله به حزب الاصلاح این حزب را متهم کرده که در جنگ شرکت نمی کنند و همچنان نیروها و اموال خود را برای دوره پس از جنگ نگه داشته است. او بر این مساله تاکید کرد که در این زمینه اطلاعاتی در دست دارد.
6: نیروهای همراه عربستان به ویژه نیروهای سودان و کلمبیا در نبرد تعز شکست خورده و شماری بسیاری از آنان به هلاکت رسیدند. این مساله سبب شده است تا عمر البشیر رئیس جمهوری سودان اعلام کند در جنگ یمن فقط کمک لجستیکی خواهد کرد.
7: آمریکا هم از به دراز کشیدن جنگ به تنگ آمده است. این در شرایطی است که القاعده و داعش در نتیجه ادامه نبرد، فرصت نفس کشیدن و گسترش در این کشور را یافته اند. این مساله در شرایطی رخ می دهد که افکار عمومی در غرب هم علیه گروه های تکفیری افزایش یافته است. همچنین بسیاری از مقام های بلند پایه و اصحاب رسانه ها هم از پشتیبانی آمریکا از ائتلاف کشورهای عربی ناخرسند هستند و از واشنگتن خواسته اند برای پایان بخشیدن به نبرد، کشورهای ائتلاف را زیر فشار قرار دهد.
** به اثبات رسیدن ناکارامدی سلاح های آمریکایی در جنگ یمن
به نوشته روزنامه الاخبار لبنان، محافل تصمیم گیری در واشنگتن به محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان ابلاغ کرده اند که مهلتی که آمریکا به او در جنگ یمن داده بود به پایان رسیده است. او پس از این باید در ساختار ارتش عربستان بازنگری کند. همچنین این محافل ناخرسندی خود را از اینکه ارتش یمن ناکارامدی زرادخانه تسلیحاتی آمریکا را در این جنگ به اثبات رسانده اعلام کرده اند.
به نوشته الاخبار، محمد سلمان هشدارهای آمریکا در این زمینه را جدی گرفته است.
اکنون عربستانی ها پس از اینکه به نتیجه رسیده اند که همه گزینههای آنها به بن بست رسیده تلاش هایی را برای رهایی از جنگ یمن آغاز کرده اند. اکنون آنان ترجیح می دهند به پرونده سوریه بپردازند. زیرا پادشاه عربستان فکر میکند که از راه مساله سوریه میتواند دستاوردی داشته باشد تا در یمن از آن استفاده کند.