به گزارش مشرق ، موضوع پایین بودن قیمت فروش مرغ نسبت به قیمت تمام شده مشکلی است که تولیدکنندگان این محصول پروتئینی، مدتهاست که با آن دست و پنجه نرم میکنند.
قیمت مرغ در بازار از طریق عرضه و تقاضا تعیین میشود، اما به دلیل تولید مازاد 200 هزار تنی این محصول و عدم برنامهریزی برای صادرات مازاد، هر کیلوگرم مرغ با حدود 1200 تومان پایینتر از قیمت تمام شده به فروش میرود.
البته در راستای حمایت از تولیدکنندگان صنعت مرغ وزارت جهاد کشاورزی از طریق شرکت پشتیبانی امور دام مازاد مرغ را با قیمت 6500 تومان از بازار خریداری میکند، اما از آنجا که برنامهای برای صادرات محصول خریداری شده وجود ندارد، مرغ ذخیرهسازی شده پس از مدتی قبل از فساد دوباره وارد بازار میشود که به گفته تولیدکنندگان و دستاندرکاران این صنعت، ورود مجدد مرغ مازاد خریداری شده توسط شرکت پشتیبانی امور دام، خود عاملی برای افت قیمت به شمار میرود.
* دلالان قیمت مرغ را تعیین میکنند
محمد یوسفی رئیس هیأت مدیره انجمن مرغ گوشتی میگوید: قیمت مرغ اگر چه از طریق عرضه و تقاضا تعیین میشود، اما در اصل، دلالان تعیین کننده قیمت مرغ در میدان بهمن هستند.
به گفته رئیس هیات مدیره انجمن مرغ گوشتی 100 درصد مرغداران به علت قیمت پایین فروش مرغ دچار مشکل هستند و اگر قرار باشد که مسئولیت تنظیم بازار مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی نتیجهبخش باشد، نباید هر کیلوگرم مرغ زنده کمتر از 3800 تومان به فروش رود.
* ضرر 1200 تومانی مرغداران به ازای تولید هر کیلو تخممرغ
ابوالفضل حاجاکبری یکی از تولیدکنندگان بزرگ مرغ میگوید: قیمت مرغ کشته هر کیلو 3 هزار تومان درب مرغداری است و مرغداران به ازای هر کیلو مرغ 1100 تا 1200 تومان متضرر میشوند.
حاجاکبری اظهار داشت: در دو سال گذشته نوسانات قیمت مرغ شدت داشته و این موضوع حاصل عدم برنامهریزی در سطوح بالاتر است.
* تولید سالانه 200 هزار تن مرغ مازاد
سید موسی میرنژاد مدیر شورای هماهنگی تشکیلات مرغداران ایران هم در مورد مشکلات صنعت مرغداری میگوید: یکی از مشکلات صنعت مرغداری کشور صدور مجوزهای تأسیس مرغداری بدون در نظر گرفتن زیرساخت صادراتی محصول در دولتهای مختلف بوده است.
وی با بیان اینکه در صنعت مرغداری اشتغال، تولید و صادرات پایدار حلقه مفقوده است، افزود: در این صنعت هیچگاه برای این سه موضوع برنامهریزی نشد.
میرنژاد با اشاره به اینکه در دهه 80 سالانه بطور متوسط بین 700 تا هزار مرغداری با میانگین تولید 200 هزار قطعه پروانه تاسیس میگرفتند، گفت: این اقدام در حالی بود که برای صادرات و عرضه محصول برنامهریزی و هدفگذاری نمیشد.
مدیرعامل شرکت و شورای هماهنگی تشکیلات مرغداران ایران با اشاره به اینکه توان تولید 4.5 میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد، گفت: در حال حاضر سالانه حدود 2 میلیون تن مرغ در کشور تولید میشود که 200 هزار تن آن مازاد بر مصرف است.
وی با اشاره به اینکه سرانه مصرف مرغ در کشور 25 کیلوگرم است، تصریح کرد: صادر نشدن مازاد منجر به رکود حاکم در این صنعت شده است.
میرنژاد با انتقاد از توزیع مرغ مازاد خریداری شده توسط شرکت پشتیبانی امور دام، گفت: مرغ مازاد خریداری شده توسط این شرکت نباید بدون برنامهریزی وارد بازار شود چرا که توزیع آن در مقاطعی باعث افت قیمت مرغ میشود ضمن اینکه این شرکت برای مرغهای مازاد خریداری شده باید شرایط صادرات را فراهم کند.
وی بیان داشت: معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی از توان 500 هزار تنی صادرات میگوید، در حالی که تاکنون سالانه قادر به صادرات 50 هزار تن هم نبودهایم.
وی تصریح کرد: صنعت مرغداری فاقد یک تشکل واحد است و این موضوع یکی از نواقص این صنعت به شمار میرود.
مدیرعامل شرکت و شورای هماهنگی تشکیلات مرغداران ایران با اشاره به اینکه قیمت تمام شده هر کیلو مرغ حدود 4600 تومان است، تصریح کرد: این در حالی است که مرغداران در هر کیلو مرغ هزار تا هزار و 500 تومان ضرر میکنند.
وی گفت: هزینههای هنگفتی صرف ساخت مرغداریها شده در حالی که به علت رکود حاکم در این صنعت این سرمایه ها خوابیده و مرغداران،واحدهای مرغداری خود را رها کردهاند.
وی با بیان اینکه صنعت مرغداری در پرتگاه ورشکستگی قرار دارد، گفت: تصمیمگیری قیمت مرغ در کشور در دست دلالان این صنعت در میدان بهمن است.
میرنژاد گفت: وزن مرغ استاندارد در دنیا یک کیلو و 100 گرم تا یک کیلو و 300 گرم است در حالی که مرغ تولیدی در کشور بین 2 تا 3 کیلوگرم وزن دارد.
مدیرعامل شرکت و شورای هماهنگی تشکیلات مرغداران ایران تصریح کرد: قیمت تمام شده مرغ در کشور بالاست و ضریب تبدیل مرغ در کشور به ازای هر کیلو دان یک کیلو مرغ است.
وی افزود: در جهان ضریب تبدیل مرغ به ازای یک کیلو و نیم دان، یک کیلو مرغ است و هدفگذاری آن برای سال 2025 به ازای هر یک کیلو و 100 گرم دان یک کیلو گرم مرغ است.
میرنژاد تصریح کرد: صنعت مرغداری به علت استاندارد نبودن مرغداریها بیش از 2 میلیارد لیتر سالانه گازوئیل مصرف میکند.
وی با بیان اینکه مشکل مرغداریهای کشور عدم برخورداری از استانداردهای تولید است، گفت: تلفات مرغداریها در کشورهای دیگر دنیا 2 درصد است در حالی که تلفات در مرغداریهای کشور بیش از 16 درصد است و به این ترتیب سالانه حدود 2 هزار میلیارد تومان لاشهسوزی میشود.
وی افزود: به علت تولید مرغهای درشت در کشور 30 درصد دان تبدیل به چربی میشود و در اینجا هم حدود 3 هزار میلیارد تومان دور ریز میشود.
میرنژاد با بیان اینکه سالانه 8 هزار میلیارد تومان هم بر اثر سوخت در مرغداریها هدر میرود گفت: به این ترتیب سالانه 13 هزار میلیارد تومان از پول کشور نابود میشود.