کد خبر 519406
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۹

در شرایطی که نگاه جهانیان به سمت معیارهای حقوق بشر در جهان عرب معطوف شده است، عربستان به عنوان کشوری مطرح است که در آن پرونده سنگینی از دستگیری های ظالمانه و بازداشت های بدون محاکمه، قابل مشاهده است.

به گزارش مشرق، همزمان با معطوف شدن نگاه جهانیان به معیارهای حقوق بشر در جهان عرب، پرونده سنگین عربستان در نقض موارد حقوق بشر جلب توجه کرده است.

در پرونده سنگین ریاض در زمینه نقض  حقوق بشر مواردی نظیر دستگیری های ظالمانه و بازداشت های بدون محاکمه و اقداماتی در راستای ممنوعیت سفر متهمان و محاکمه های محرمانه و غیره مشاهده می شود.

برای برخی از زندانیان نیز حکم اعدام صادر شده است تا جایی که برخی سازمان های حقوقی از احتمال اینکه عربستان به زودی احکام اعدام این افراد را به اجرا بگذارد، ابراز نگرانی کرده اند.

در زیر فهرستی از معروف ترین کسانی که در ارتباط با دیدگاه خود در عربستان به بند کشیده شده اند، آمده است:

تاریخ محکومان سعودی
2004/3/17 نیروهای امنیتی سعودی «عبد الرحمن اللاحم » روزنامه نگار سعودی را دستگیر کردند. وی در یک مصاحبه با شبکه الجزیره قطر دستگیری 12 اصلاح طلب سعودی را محکوم کرده بود.
همزمان با دستگیری اللاحم 900 مبلغ به بهانه کوتاهی در وظایف، از کار برکنار شدند.
2004/9/19 دادگاهی در ریاض «سعید بن زعیر» چهره دانشگاهی و اسلامگرای سعودی را به  اتهام  فتنه انگیزی و تحریک مخالفت با ولی امر عربستان به پنج سال زندان محکوم کرد.
 2005/5/15 دادگاه ریاض دکتر«متروک الفالح»، «عبد الله الحامد» و «علی الدمینی» شاعر سعودی را به اتهام فتنه انگیزی و خودداری از اطاعت ولی الأمر و صدور بیانیه هایی برای افکار عمومی داخل و خارج کشور به شش تا 9 سال زندان محکوم کرد.
2007/2/2 مسئولان سعودی قاضی «سلیمان الرشودی»  را که از چهره های سرشناس مدافع حقوق بشر بود و نیز هشت نفر دیگر از رهبران حقوق مدنی را در جده دستگیر کردند.
این افراد در پی فعالیت حقوقی در مسیر تغییر سیاسی مسالمت آمیز و تقویت حقوق بشر و حمایت از آن دستگیر شدند.
2008/3/8 «عبد الله الحامد» و برادرش «عیسى الحامد» در پی حکم دادگاه سعودی به اتهام تشویق زنان به تظاهرات، به زندانی در شمال ریاض تحویل داده شدند.
2010/7/15 وزارت کشور عربستان شیخ «مخلف الشمری» از مدفعان حقوق بشر و نویسنده  سرشناس مدافع اصلاحات و دموکراسی را به مدت ده سال ممنوع السفر اعلام کرد.
وی پیش از آن نیز به مدت 21 ماه به اتهام «آزار دیگران» زندانی شده و در تاریخ 24/2/2012 به قید ضمانت مالی آزاد شد.
2011/2/28 شیخ «توفیق العامر» به دلیل درخواست مشروطه سلطنتی دستگیر شد و هشت روز در زندان انفرادی در «دمام» بازداشت بود.
او در پی برگزاری راهپیمایی های خشمگین مردم در قطیف و احساء که خواستار آزادی او بودند، آزاد شد اما شش ماه بعد پس از نماز مغرب بار دیگر دستگیر شد و هنوز نیز در بند است.
العامر به هشت سال زندان محکوم شده است و پس از آن نیز به مدت ده سال ممنوع السفر بوده و اجازه سخنرانی های مذهبی را نیز ندارد.
2011/3/17 مسئولان سعودی با دستگیری استاد «علی عبد الله السلیمان» او را مورد ضرب و شتم قرار داده که موجب شکستن دست او شد.
دلیل دستگیری او شرکت فعال در اعتراض های چهارم، یازدهم و هفدهم مارس 2011 در احساء بود.
السلیمان همچنان در بند است.
2011/9/17 «ولید أبو الخیر» وکیل مدافع سعودی اعلام کرد که دادگاه او را به تماس با بیگانگان و توهین به نهاد قضائی و نیز بسیج افکار عمومی به طرح درخواست مشروطه سلطنتی  متهم کرده است.
أبو الخیر چندی پیش دو درخواست جداگانه در ارتباط با اصلاحات سیاسی در عربستان را امضا کرد.
2012/2/12 عبدالعزیز خوجه » وزیر فرهنگ و رسانه عربستان دستوری را صادر کرد که به موجب آن «حمزه کاشغری» وبلاگ نویس سعودی اجازه نوشتن مطالب در مطبوعات سعودی را ندارد.
وی در ارتباط با نوشته های خود در تویتر که به گفته وزیر فرهنگ « توهین به رسول الله» بود، به دادگاه ارجاع داده شد.
2012/2/21 مسئولان سعودی «علی النمر» فعال سعودی را در چهاردهم فوریه  2012 دستگیر کردند.در آن زمان علی هنوز هفده سال نداشت.
دادگاه حکم اعدام او را در ماه می  2014 صادر کرد و تجدید نظر در این حکم را رد کرد و در سپتامبر 2015 این حکم تایید شد.
2012/2/22 مسئولان سعودی «حبیب المعاتیق» شاعر و نقاش سعودی را بیش از یک سال و نیم در پی مدیریت او بر پایگاه  فرهنگی «فجر» دستگیرکرده و در تاریخ  4/8/2014 آزاد کردند.
2012/3/12 فعالان سعودی در اعتراض به بازداشت «محمد البجادی» فعال حقوقی که در زندان اعتصاب غذا کرده بود،به مدت دو روز اعتصاب غذا کردند.
2012/4/11 دادگاه کیفری عربستان « یوسف الاحمد» مبلغ دانشگاهی را به جرم تحریک علیه رهبری سعودی به پنج سال زندان و پنج سال ممنوعیت سفر به خارج محکوم کرد.
2012/7/8 مسئولان سعودی از دستگیری «نمر النمر» روحانی مخالف و سرشناس سعودی در منطقه الشرقیه که به اتهام «نافرمانی از ولی امر» و فتنه انگیزی طایفه ای و حمل سلاح علیه نیروهای منیتی و نیز حمایت از ناآرامی ها در بحرین از مدتی قبل تحت تعقیب بود، خبر دادند.
2012/9/24 تظاهرات کنندگان فعال در زمینه دفاع از حقوق بشر اعلام کردند که نیروهای امنیتی سعودی دهها نفر را در پی برگزرای تظاهرات اعتراض آمیز در نزدیکی زندان « الطریفه» در منطقه «القصیم» دستگیر کردند.
این افراد به منظور درخواست آزادی بستگان خود تظاهرات کرده بودند و نیروهای سعودی پس از دستگیری، آنان را بدون غذا نگاه داشتند.
2013/7/29 دادگاه کیفری در جده «رائف بدوی» وبلاگ نویس و فعال سیاسی سعودی را به هفت سال و سه ماه زندان و نیز 600 ضربه شلاق متهم کرده و همچنین دستور تعطیلی شبکه «لیبرال سعودی» را با مالکیت بدوی صادر کرد.
بدوی از تابستان 2012 در زندان به سر می برد.
2013/12/15 دادگاه عربستان «عمر السعید» فعال سعودی را به دلیل درخواست ایجاد مشروطه سلطنتی به چهار سال زندان و نیز 300 ضربه شلاق محکوم کرد.
2013/12/17

سازمان هیومن رایتس گزارشی را تحت عنوان « فعالان در عربستان» صادر کرد.این گزارش به فعالیت فعالان سرشناس سعودی در زمینه حقوق اجتماعی و سیاسی و مبارزه و مقاومت آنان در برابر تلاش های دولت به منظور سرکوب این حقوق اشاره داشت.
در این گزارش آمده است، عربستان فاقد مجازات مکتوب است و به همین دلیل قضات در صدور احکام بر اساس تفسیرات خاص خود از قرآن و سنت آزاد هستند.
علاوه بر این هیئت حقوق بشر عربستان از چهار هزار و 400 زندانی در بازداشتگاههای آگاهی خبر داد.
اما برخی منابع حقوقی نیز از وجود 30 هزار بازداشت شده خبر دادند در حالیکه مسئولان سعودی تاکید دارند که هیچ زندانی سیاسی در زندان های این کشور وجود ندارد.

2014/2/20 سعاد الشمری نویسنده سعودی به دلیل نوشته خود در تویتر که توهین به پیامبر قلمداد شد، به دادگاه شرعی ارجاع و به قتل تهدید شد.
2014/4/17 «فاضل المناسف» به اتهام شرکت در تظاهرات و انتشار تصاویر تجمعات در اینترنت و نیز توهین به دولت سعودی به 15 سال زندان و نیز 15 سال ممنوعیت سفر به خارج از کشور به اضافه جریمه مالی سنگین محکوم شد.
2014/7/4 دادگاه عربستان «رائف بدوی» فعال سعودی را به اتهام تاسیس شبکه اینترنتی «لیبرال آزاد» به ده سال زندان و یک هزار ضربه شلاق به اضافه یک میلیون ریال جریمه مالی محکوم کرد.
2014/12/3 «سمر بدوی» فعال زن سعوی به دلیل شرکت در بیست و هفتمین نشست شورای حقوق بشر در ژنو و در خواست آزادی «ولید ابوالخیر» همسر و «رائف بدوی» برادرش و سایر زندانیان سیاسی، ممنوع السفر شد.
2015/6/7 دادگاه عالی سعودی حکم رائف بدوی وبلاگ نویس سعودی مبنی بر ده سال زندان و هزار ضربه شلاق به اتهام «توهین به اسلام» را تایید کرد.
2015/8/10 سازمان هیومن رایتس دست اندرکار حقوق بشر اعلام کرد که مسئولان سعوودی «زهیر کتبی» نویسنده و روزنامه نگار سعودی را پس از اینکه در یک برنامه تلویزیونی اصلاحات سیاسی در کشور را خواستار شده بود، بازداشت کردند.
2015/10/25 دادگاه عالی و تجدید نظر سعودی حکم اعدام نمر النمر روحانی شیعه سعودی را به اتهام های متعدد و پیش از همه « ایجاد فتنه طایفه ای» و نافرمانی از ولی امر و حمل سلاح، تایید کردند.
2015/10/29 رائف بدوی وبلاگ نویس سعودی که از سال 2012 به اتهام توهین به اسلام در زندان است، جایزه آزادی ا ندیشه و حقوق بشر « ساخروف» در اتحادیه اروپا را از آن خود کرد.
2016/1/2 عربستان حکم اعدام 47 متهم از جمله یک تبعه از مصر و چاد را به اجرا در آورد. احکام اعدام این افراد با دستور پادشاهی اجرا شد.

منبع: السفیر لبنان

منبع: تسنیم