خانه ملت امروز در صحن علنی بررسی مجازات تامین مالی تروریسم توسط نمایندگان را در دستور کار داشت.

به گزارش مشرق، جلسه علنی امروز مجلس ( 20 دی 94) به ریاست علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی آغاز شد.

جلسه امروز در حالی آغاز شد که 92 صندلی خالی در صحن مجلس به چشم می‌خورد و تنها 195 نفر از نمایندگان در آغاز جلسه در صحن حضور داشتند.

نمایندگان در جلسه امروز مجلس رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح یک فوریتی سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی را در دستور کار خود دارند.

*اقدامات اخیر آمریکا قطعا مخالف روح برجام است/ اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با طرح کنگره/ اقدامات موذیانه عربستان سد راه ملت ایران نخواهد شد

در ادامه، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود گفت: دولت سعودی با اعدام سبوعانه روحانی برجسته شیخ نمر و عده‌ای دیگر، وجدان عمومی امت اسلامی را آزرده ساخت و با مخلوط کردن این اقدام غیرانسانی با اعدام عده‌ای تروریست تلاش کرد ماجرا را سرهم‌بندی کند.

وی ادامه داد: البته این اقدام عربستان برای وی ثمری نداشت و صحنه بین‌المللی نیز به این اقدام وحشتناک واکنش نشان داد.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: به دنبال این حادثه و به بهانه حمله به سفارت عربستان در تهران، این کشور رابطه سیاسی و اقتصادی خود را با تهران قطع کرد و با فشار به تعدادی از کشورها آنها را تحریک به قطع یا کاهش رابطه با ایران کرد و از طرفی دیگر با اقدامی ماجراجویانه در یمن کراراً به اطراف سفارت ایران حمله نظامی کرد تا آسیب‌هایی به سفارت وارد شود که همگی این اقدامات نشان‌دهنده رفتار سیاسی سبک و از سر دشمنی با ملت ایران است.

لاریجانی با بیان اینکه ما در گذشته هم شاهد عداوت و دشمنی‌های آل‌سعود با جمهوری اسلامی ایران بوده‌ایم، خاطرنشان کرد: در موضوع جنگ تحمیلی سال‌ها بعد از جنگ یکی از مسئولین سعودی گفته بود ما دو اشتباه در منطقه انجام دادیم، یکی اینکه در جنگ صدام علیه ایران 40 میلیارد دلار به صدام کمک کردیم و دیگر اینکه به طالبان کمک کردیم.

وی ادامه داد: از دیگر اقدامات سعودی‌ها این بود که آمریکایی‌ها را علیه ایران تحریک کردند به طوری که یکی از صاحب منصبان آمریکایی در خاطرات خود نوشته در ملاقات با مسئولین ارشد سعودی آنها نظیر مسئولین رژیم صهیونیستی ما را تحریک می‌کردند که با ایران درگیری نظامی ایجاد کنیم که برحسب نوشته او، اعتراض کرده که شما رقابت‌های خود را می‌خواهید با هزینه ما به پیش ببرید.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: همین‌طور در جنگ 33 روزه که قلوب همه ملت‌های مسلمان در کنار مقاومت لبنان و حزب‌الله قهرمان می‌تپید، سعودی‌ها برحسب اطلاعات به دست آمده، به رژیم صهیونیستی کمک اطلاعاتی می‌کردند و ده‌ها مورد دیگر نیز نظیر این وقایع وجود دارد.

لاریجانی خاطرنشان کرد: سؤال مهم این است که دولت سعودی با این کارنامه در سال‌های گذشته چه نفعی برد، آیا با اینگونه رفتارها عظمت پیدا کرد یا در بین مسلمانان یک کشور مسئولیت‌شناس تلقی شد یا گامی در همبستگی امت اسلامی برداشت؟

وی افزود: آیا حادثه منا و کشته‌شدن هزاران نفر حاجی و بعد مخفی کردن آن باعث آبروی آنها شد؟ آیا دخالت نظامی در بحرین، قدرتمندی آنها را نشان داد؟ یا وحشت آنها را بیشتر نمایان ساخت؟

رئیس قوه مقننه اظهار داشت: آیا بیش از چهار سال دخالت در سوریه برای آل‌سعود نتیجه‌ای دربرداشت؟ جز اینکه عده زیادی از مردم سوریه را گرفتار پدیده شوم تروریسم ساخت.

لاریجانی خاطرنشان کرد: البته حمله عده‌ای به سفارت عربستان کار اشتباهی بود و باید وزارت کشور با کسانی که از نظر ایجاد امنیت در آنجا قصور داشته‌اند برخورد کند و مجلس نیز موضوع را پیگیری خواهد کرد تا ریشه اینگونه رفتارها در کشور از بین برود.

وی ادامه داد: اما اقدامات مقامات سعودی موضوع اساسی دیگری است که ریشه‌های چندین ساله دارد و البته در یک سال اخیر مخصوصاً بعد از حملات نظامی به یمن، ابعاد گسترده‌ای پیدا کرده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: چرا باید دولت سعودی که نماینده مردم سرزمین وحی است از خود چهره یک کشور ماجراجوی بی‌فکر را نشان دهد که هم به خودش لطمه حیثیتی و اقتصادی وارد می‌کند و هم به دیگران.

لاریجانی اضافه کرد: نظیر این مسئله، اقدام یک سال اخیر در ایجاد عرضه زیاد نفتی در جهت کاهش قیمت نفت است که صدها میلیارد دلار به مردم عربستان لطمه وارد کرد و البته خسارت مادی به سایر ملل مسلمان نیز وارد آورد. با این هدف که ملت ایران در توافق هسته‌ای بهره اقتصادی نبرد.

وی افزود: سعودی‌ها باید این معنا را درک کرده باشند که ملت ایران ملت توانمند، هوشمند و بافرهنگی است و در شرایط سخت‌تر اهداف انقلاب را به پیش برده است و اینگونه اقدامات موذیانه هیچ‌گاه سد راه این ملت نخواهد بود.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اما سخن در این است که اگر این اراده‌ها و منافع مادی را صرف نجات مردم مظلوم فلسطین می‌کردید، برایتان آبرومندی ایجاد می‌کرد یا این روش‌هایی که تا امروز داشتید؟ اگر همت خود را صرف همگرایی امت اسلامی می‌کردید، بنیه اقتصادی کشورهای اسلامی را تقویت می‌کردید، در مقابل ملل مسلمان عزتمند بودید و این را با وضعیت امروز خود که چهره‌ای مسئله‌ساز در بین کشورها پیدا کرده‌اید مقایسه کنید و این تا جایی است که دولت‌های غیرمسلمان نیز کار شما تقبیح می‌کنند و به دنبال پادرمیانی هستند.

لاریجانی خاطرنشان کرد: بدون تردید امروز رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی از این آشفتگی دنیای اسلام بیشترین بهره را می‌برد و همگان می‌بینند که چگونه رژیم صهیونیستی در چنین فضایی انواع ستم‌ها را به مردم مظلوم فلسطین وارد کرده است و به حول و قوه الهی، ملت فلسطین با انتفاضه خود پاسخ این گستاخی‌ها را خواهد داد.

وی افزود: تعجب‌آور این است که در چند هفته اخیر، مقامات سعودی با وزیر خارجه و سفیر ما مذاکره داشتند تا از طریق مذاکره اختلافات حل و فصل شود و از جانب دیگر، با این اقدامات غیراخلاقی و ماجراجویانه مواجه می‌شویم که نشانگر آشفتگی در تصمیم‌گیری‌هاست.

رئیس قوه مقننه اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی ضمن محکوم کردن اقدامات نسنجیده دولت سعودی از سر دلسوزی برای منافع امت اسلامی، مسئولین این کشور را به راه و رسم حکمرانی در تراز اسلام دعوت می‌کند که تا دیر نشده، عقلانیت را در برخورد با سایر کشورهای اسلامی در پیش گیرند تا دچار خشم امت اسلام نشوند.

لاریجانی خاطرنشان کرد: نکته دیگر، اقدامات اخیر برخی از نمایندگان آمریکا و طرح‌های سرهم‌بندی شده آنان است. در هر سه طرح مطرح شده توسط این نمایندگان نامی جز ایذاء نمی‌توان بر آن نهاد که قصدشان تخریب پرونده حل و فصل اتمی است که ایران و 1+5 به ثمر رسانده‌اند.

وی افزود: اگر حکومت آمریکا از یکپارچگی در تصمیم‌گیری برخوردار نیست، هزینه آن را سایر ملت‌ها نباید بدهند، اقدامی که چندی پیش در مورد روادید در خلال بودجه آمریکا انجام شد قطعاً مخالف روح برجام بود و اگر آن را اصلاح نکنند، از طرف ایران مقابله به مثل خواهد شد و در این زمینه تدبیر شده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در مورد چند طرح نمایندگان آمریکا چنانچه دولت این کشور مانع نشود، نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی طرح‌های مقابل آن را به اجرا درخواهند آورد.

لاریجانی خاطرنشان کرد: چه معنایی دارد در مورد سپاه پاسداران و نیروی قدس که چشم و چراغ ملت ایران در تأمین امنیت کشور هستند، با گستاخی طرح‌های ناشیانه مطرح می‌کنند.

وی افزود: اگر نیروی قدس در مقابل تروریست‌ها در منطقه حضور نداشت که شما ده‌ها حادثه شبیه پاریس را مشاهده کرده بودید. سپاه و نیروی قدس مستحق تحقیر جیره‌بگیران صهیونیست در کنگره و سنا نیستند، بلکه CIA یک نهاد تروریستی است که در ماجرای افغانستان و عراق به کرات با تروریست‌ها ضد و بند داشته است.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ارائه‌کنندگان طرح‌های سخیف در مورد بنیه دفاعی کشور به ویژه در زمینه موشکی و همینطور طرحی در مورد سوابق هسته‌ای ایران پشیزی نزد ملت ایران محل اعتنا نخواهد بود، بلکه ملت ایران را در تقویت بنیه دفاعی کشور مصمم‌تر می‌کند و چنانچه این مسیر را دنبال کنند، ما چه در زمینه دفاعی و چه در فعالیت هسته‌ای تجدیدنظر می‌کنیم.

لاریجانی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار مردم قم در روز گذشته خاطرنشان کرد: سخنان ایشان از نظر ماهیت انقلاب اسلامی که به دلیل اسلامیت و اهداف بلند آن ماندگاری یافته است و صیانت از این امر فهم درست، بصیرت و حضور به موقع در صحنه را نیازمند است و در مورد انتخابات آینده نیز نکات راهگشایی را بیان فرمودند که همه جریان‌های سیاسی و رسانه‌ها باید بدان توجه تام داشته باشند.

وی ادامه داد: رهبری مخصوصاً نماد مجلس آتی را در شجاعت، استقلال و آزاد بودن آن تعریف کرده‌اند که در شرایط فعلی کشور، کلید رستگاری ملی خواهد بود.

رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: این سه ویژگی هم کارآمدی مجلس را تضمین می‌کند و هم در فضای آشفته بین‌المللی و منطقه‌ای برای ریل‌گذاری قوای دیگر برای مجلس شورای اسلامی آتی بااهمیت است.

لاریجانی در پایان گفت: امیدواریم با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، شاهد انتخاباتی پرشور، همراه با نتایج درخشان برای ملت ایران باشیم.

*اسامی تأخیرکنندگان آغاز جلسه علنی امروز مجلس

اسامی تأخیرکنندگان آغاز جلسه علنی امروز نیز از سوی هیأت رئیسه اعلام شد که این اسامی عبارت است از:

1-یونس اسدی نماینده مردم مشکین‌شهر

2-عباس پاپی‌زاده نماینده مردم دزفول

3-عبدالله تمیمی نماینده مردم شادگان

4-احمد جباری نماینده مردم بندرلنگه

5-جلیل جعفری نماینده مردم خلخال

6-علی جلیلیان نماینده مردم اسلام‌آباد غرب

7-کارن خانلری نماینده مسیحیان ارمنی شمال ایران

8-دخیل عباس زارع‌زاده مهریزی نماینده مردم بافق

9-غلام‌محمد زارعی نماینده مردم بویراحمد و دنا

10- علی‌ علی‌لو نماینده مردم شبستر

11-مهدی عیسی‌زاده نماینده مردم میاندو‌آب

12-الله‌یار ملک‌شاهی نماینده مردم کوهدشت

13-مجید منصوری بیدکانی نماینده مردم لنجان

14-بیژن نوباوه‌وطن نماینده مردم تهران

15-محمد اسماعیل‌نیا نماینده مردم کاشمر

16-عزیز اکبریان نماینده مردم کرج

17-سیدبهلول حسینی نماینده مردم میانه

18-محمدحسن دوگانی نماینده مردم فسا

19-جبار کوچکی‌نژاد نماینده مردم رشت

*شعار «مرگ بر آمریکا» در صحن مجلس طنین‌انداز شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آغاز جلسه امروز و پس از نطق پیش از دستور رئیس‌ مجلس شعار مرگ بر آمریکا را در صحن علنی مجلس سر دادند.

*داوطلبان معاف از آزمون از شمول طرح سنجش و پذیرش دانشجویان مستثنی شدند

به دنبا آن، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ماه تبصره یک ماده الحاقی طرح یک فوریتی سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور را پس از اصلاح، تصویب کردند.

این تبصره عنوان می‌دارد افرادی که براساس مصوبات مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی از شرکت در آزمون ورودی دوره‌های تحصیلات تکمیلی معاف شمرده شده‌اند از شمول این قانون- سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی- مستثنی هستند. 

*حذف یک ماده از طرح بهینه‌سازی آب شرب به علت مغایرت با سیاست‌های ابلاغی

وکلای ملت در ادامه، به حذف ماده 7 طرح توسعه و بهینه‌سازی آب شرب شهری و روستایی در کشور که به کمیسیون عمران ارجاع داده شده بود رای دادند.

براساس این ماده مقرر بوده که به مدت سه سال از ابتدای برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، هر سال معادل ریالی 500 میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی پس از درج در بودجه سالانه به صورت تسهیلات با تضمین دولت به اجرای طرح‌های آب‌رسانی روستایی، فاضلاب شهری، اصلاح شبکه و کاهش هدررفت، اختصاص یابد تا با معرفی شرکت‌های ذیربط وزارت نیرو در اختیار پیمانکاران بخش خصوصی قرار گیرد.

احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی هنگام بررسی مجدد این ماده در صحن علنی با اعلام اخطاری عنوان کرد که براساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری هر سال بیش از 20 درصد از منابع صندوق توسعه ملی را نمی‌توان به اجرای طرح‌ها و لوایح اختصاص داد. بنابراین این ماده مغایر سیاست‌های ابلاغی است.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی که اداره جلسه را برعهده داشت با وارد دانستن اخطار آن را به رای گذاشت که نمایندگان به آن رای موافق دادند.

سپس رئیس مجلس بهترین راه‌حل را حذف ماده 7 طرح برشمرد که با تصمیم نمایندگان این ماده از طرح توسعه و بهینه‌سازی آب شرب شهری و روستایی در کشور حذف شد.

*نمایندگان مجلس مصادیق اعمال تروریستی و تأمین مالی تروریسم را تعیین کردند

نمایندگان همچنین گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه یک فوریتی مبارزه با تأمین مالی تروریسم را بررسی کردند.

وکلای ملت پس از بحث و تبادل نظر برای تأمین نظر شورای نگهبان ماده یک این طرح را به شرح زیر به تصویب رساندند:

ماده 1- تهیه و جمع آوری عامدا و عالما وجوه و اموال به هر طریق که دارای منشأ قانونی باشد یا نباشد و یا مصرف تمام یا بخشی از منابع مالی حاصل از قاچاق ارز، جلب کمک‌های مالی و پولی، اعانه، انتقال پول، خرید و فروش اوراق مالی و اعتباری، افتتاح مستقیم یا غیرمستقیم حساب یا تأمین اعتبار یا انجام هرگونه فعالیت اقتصادی اشخاص توسط خود یا دیگری جهت ارائه به افراد تروریست یا سازمان‌های تروریستی که مرتکب یکی از اعمال زیر می‌شوند، تأمین مالی تروریسم بوده و جرم محسوب می‌شود:

الف- ارتکاب یا تهدید به ارتکاب هرگونه اقدام خشونت‌آمیز از قبیل قتل، سوءقصد، اقدام خشونت‌آمیز منجر به آسیب جسمانی شدید، ربودن، توقیف غیرقانونی و گروگان‌گیری اشخاص و یا اقدام خشونت‌آمیز آگاهانه علیه افراد دارای مصونیت قانونی یا به مخاطره انداختن جان یا آزادی آنها به قصد تأثیرگذاری بر خط مشی، تصمیمات و اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران، سایر کشورها و یا سازمان‌های بین‌المللی دارای نمایندگی در قلمرو جمهوری اسلامی ایران.

ب- ارتکاب اعمال زیر با مقاصد مذکور در بند الف:

1- خرابکاری در اموال و تأسیسات عمومی دولتی و غیردولتی

2-ایراد خسارت شدید به محیط زیست از قبیل مسموم کردن آب‌ها و آتش زدن جنگل‌ها

3-تولید، تملک، اکتساب،‌حمل، نگهداری، توسعه یا انباشت غیرقانونی، سرقت، تحصیل متقلبانه و قاچاق سموم، عناصر و مواد هسته‌ای، شیمیایی، میکروبی و زیست‌شناسی (بیولوژیک)

4-تولید، تهیه، خرید و فروش و استفاده غیرقانونی و قاچاق مواد منفجره، اسلحه و مهمات

پ-ارتکاب اعمال زیر صرف‌نظر از انگیزه مرتکب و نتیجه حاصله:

اعمال خطرناک علیه ایمنی هواپیما یا هوانوردی

2-تصرف هواپیمای در حال پرواز و اعمال کنترل غیرقانونی بر آن

3-ارتکاب خشونت علیه مسافر یا مسافران و خدمه هواپیما یا اعمال اعمال خطرناک علیه اموال موجود در هواپیمای در حال پرواز

4-تولید، تملک، اکتساب، انتقال، حمل، نگهداری، توسعه یا انباشت، غنی‌سازی و انفجار غیرقانونی، سرقت، تحصیل متقلبانه و قاچاق عناصر و یا مواد هسته‌ای به میزان غیرقابل توجیه برای اهداف درمانی، علمی و صلح‌آمیز

5-تولید، تملک، اکتساب، انتقال، سرقت، تحصیل متقلبانه، قاچاق، حمل، نگهداری، توسعه یا انباشت و استفاده یا تهدید به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای شیمیایی، میکروبی و زیست‌شناسی (بیولوژیک)

6-دزدی دریایی، تصرف غیرقانونی کشتی و یا اعمال کنترل غیرقانونی در آن و یا به خطر انداختن ایمنی کشتیرانی از طریق ارائه آگاهانه اطلاعات نادرست یا تخریب و وارد کردن آسیب شدید به کشتی، محموله و خدمه یا مسافران آن

7-تصرف یا کنترل غیرقانونی سکوها یا تأسیسات مستقر در مناطق دریایی، ارتکاب اعمال خشونت‌بار علیه افراد حاضر در آنها و هرگونه اقدام برای تخریب یا صدمه به این سکوها یا تأسیسات به قصد ایجاد خطر برای ایمنی این مناطق

8-بمب‌گذاری در اماکن عمومی، تأسیسات دولتی، شبکه حمل و نقل عمومی یا تأسیسات زیرساختی

ت: ارتکاب جرائمی که به موجب قوانین داخلی یا کنوانسیون‌های بین‌المللی جرم تروریستی شناخته شده؛ در صورت الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به آنها

تبصره یک - برای تعقیب تأمین کننده مالی اقدامات تروریستی علیه سایر کشورها صرف‌نظر از محل ارتکاب جرم، تابعیت و محل اقامت مجرم مفاد این قانون به شرط اقدام متقابل اعمال می‌شود.

تبصره 2- اعمالی که ملت‌ها یا گروه‌ها یا سازمان‌های آزادی‌بخش برای مقابله با اموری از قبیل سلطه، اشغال خارجی، استعمار و نژادپرستی انجام می‌دهند از مصادیق اقدامات تروریستی موضوع این قانون نمی‌باشد. تعیین مصادیق گروه‌ها و سازمان‌های مشمول این تبصره بر عهده شورای عالی امنیت ملی است.

*تعیین مجازات تأمین مالی تروریسم توسط نمایندگان مجلس

نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواد دیگری از گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی پیرامون لایحه یک فوریتی مبارزه با تأمین مالی تروریسم را بررسی کردند.

وکلای ملت ماده 2 این لایحه را برای تأمین نظر شورای نگهبان به شرح زیر مصوب کردند، تأمین مالی تروریسم در صورتی که در حکم محاربه یا افساد فی‌الارض تلقی شود مرتکب به مجازات آن محکوم می‌شود و در غیر اینصورت علاوه بر مصادره وجوه به اموال موضوع ماده یک این قانون به نفع دولت، به مجازات دو تا پنج سال حبس و جزای نقدی معادل دو تا پنج برابر منابع مالی تأمین شده محکوم می‌شود.

*چگونگی تخفیف از مجازات یا معافیت اعضای گروه‌های حامی مالی تروریسم تعیین شد

نمایندگان مردم در خانه ملت در ادامه، مواد 7، 8، 9 و 10 لایحه مبارزه با تأمین مالی تروریسم که مورد ایراد شورای نگهبان واقع شده بود را بررسی و برای تأمین اداره این شورا اصلاح کردند.

براساس اصلاحی که نمایندگان در ماده 7 این لایحه اعمال کردند، مقرر شد سردستگی، سازماندهی یا هدایت دو یا چند شخص در ارتکاب جرایم موضوع این قانون اعم از اینکه عمل آنها معاشرت یا معاونت در جرم باشد و همچنین ارتکاب جرایم مذکور به صورت سازمان‌یافته از علل مشدده مجازات محسوب می‌شود و مرتکب مشمول ماده 130 قانون مجازات اسلامی می‌باشد.

همچنین نمایندگان، ماده 8 لایحه مذکور را بدین شرح اصلاح کردند که هر شخصی کهداخل گروه‌های حامی مالی تروریسم باشد و ریاست یا مرکزیتی نداشته باشد و قبل از تعقیب، همکاری مؤثر در شناسایی شرکا یا معاونان، تحصیل ادله یا کشف اموال یا اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن نماید، از مجازات معاف می‌شود و چنانچه پس از شروع به تعقیب، با مأموران دولتی همکاری مؤثر نماید، از جهات مخففه محسوب و مطابق مقررات مربوط، مجازات وی تخفیف می‌یابد.

البته در تبصره‌ای که به این ماده افزوده شده، تصریح شده است: در صورتی که شخص مرتکب جرم دیگری شده باشد معافیت یا تخفیف موضوع این ماده مانع از اعمال مجازات نسبت به آن جرم نیست.

در ادامه، نمایندگان رسیدگی به جرائم موضوع این قانون [پس از تصویب] را که در ماده 9 ذکر شده بود، در صلاحیت دادگاه‌های کیفری یک مرکز استان برشمرده و در اصلاح ماده 10 نیز تأثیر داشتند. جرائم موضوع این قانون مشمول اصل 168 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نمی‌شود.

*مجازات تعزیری درجه 7 در انتظار مطلعان جرایم تروریستی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی مواد اعاده شده لایحه یک فوریتی مبارزه با تامین مالی تروریسم اعاده شده از سوی شورای نگهبان با اصلاح ماده 3 مقرر کردند کلیه اشخاص مطلع از جرایم موضوع این قانون [پس از تصویب] موظف‌اند مراتب را در اسرع وقت به مقامات اداری،‌ انتظامی، امنیتی و یا قضایی ذی صلاح اعلام کنند در غیر این صورت به مجازات تعزیری درجه 7 محکوم می‌شوند.

همچنین به موجب اصلاح ماده 4 لایحه مذکور در صورت ارتکاب جرایم موضوع این قانون توسط شخص حقوقی، طبق مقررات قانون مجازات اسلامی مصوب اول اردیبهشت 92 اقدام می‌شود.

*مجلس تکالیف قضایی در قبال اموال مربوط به جرایم تامین مالی تروریسم را اصلاح کرد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی به اصلاح موادی دیگر از لایحه مبارزه با تامین مالی تروریسم که از سوی شورای نگهبان اعاده شده بود پرداختند.

براساس اصلاحی که نمایندگان در ماده 5 این لایحه به عمل آوردند. مراجع قضایی و ضابطان دادگستری تحت نظارت و تعلیمات و یا دستور مقام قضایی حسب مورد مکلفند وجوه استفاده شده یا تخصیص داده شده برای جرایم تامین مالی تروریسم و یا عواید بدست آمده از آنها را شناسایی، کشف و مسدود کنند.

همچنین این مراجع و ضابطان باید اموال موضوع جرایم مذکور در این قانون و عواید آن‌ها که به طور کامل یا جزیی تبدیل به اموال دیگری شده و یا تغییر وضعیت یافته است را شناسایی و توقیف کنند.

همچنین با اصلاح ماده 6 این لایحه از سوی نمایندگان دادگاه مکلف می‌شود علاوه بر مجازات‌های مقرر در ماده 2 لایحه، مرتکب را متناسب با جرم ارتکابی حداکثر به دو مورد از مجازات تکمیلی محرومیت از حقوق اجتماعی مطابق قانون مجازات اسلامی محکوم کند.

*اعلام وصول طرح استفساریه قانون اجازه پرداخت وظیفه و مستمری وراث کارمندان

علیرضا منادی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی پیش از پایان نشست علنی پارلمان موادر اعلام وصولی را قرائت کرد.

بر این اساس، طرح استفساریه بند «ب» ماده واحده قانون اجازه پرداخت وظیفه و مستمری وراث کارمندان و برقراری حقوق وظیفه در مورد فرزندان و نوادگان آنها به صورت عادی اعلام وصول شد.

*پورابراهیمی: نمی‌دانیم پشت پرده عدم ارائه لایحه بودجه توسط دولت به مجلس چیست

محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی امروز یکشنبه 20 دی در تذکری شفاهی در صحن علنی مجلس با اشاره به اینکه 35 روز از مهلت ارائه بودجه سال 95 از سوی دولت به مجلس می‌گذرد، گفت: ما پیش از انتخابات سه هفته کاری و پس از آن دو هفته کاری داریم و این زمان برای بررسی بودجه و برنامه ششم کافی نیست.

وی با ابراز بی‌اطلاعی از پشت پرده عدم ارائه لایحه بودجه سال 95 به مجلس اظهار داشت: دو سال گذشته دولت سر موعد بودجه را ارائه داد اما نمی‌دانیم چرا امسال این رفتار را در پیش گرفته است در حالیکه همه فعالان اقتصادی منتظر ارائه این لایحه هستند تا بر اساس شاخص‌ها بتوانند برنامه‌ریزی کنند.

ابراهیمیان با طرح این سوال که از میان لایحه بودجه و برنامه ششم کدام یک تقدم دارند، گفت: دولت با تمدید یکساله اجرای برنامه پنجم مخالفت کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه بی‌شک لایحه بودجه سال 95 به این مجلس نمی‌رسد، خاطرنشان کرد: پس این دولت با دولت قبلی چه تفاوتی دارد؟

*نمایندگان مجلس وظایف برخی نهادها برای پیشگیری از تأمین مالی تروریسم را تعیین کردند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز رسیدگی به جزئیات لایحه یک‌فوریتی مبارزه با تأمین مالی تروریسم اعاده شده از شورای نگهبان را ادامه دادند و با اصلاحاتی به منظور تأمین نظر آن شورا به تصویب رساندند.

به موجب مصوبه مجلس در ماده 11 اصلاحی این لایحه، در مواردی که به موجب معاهدات بین‌المللی لازم‌الاجرا برای جمهوری اسلامی ایران و رسیدگی به جرایم موضوع این قانون در صلاحیت هر یک از کشورهای عضو معاهده باشد و متهم در ایران یافت شود، محاکم ایران طبق این قانون صلاحیت رسیدگی دارد.

خانه ملتی‌ها همچنین در ماده 12 برای تأمین نظر شورای نگهبان مقرر کردند که هر گاه جرایم موضوع این قانون در خارج از کشور و علیه جمهوری اسلامی ایران و یا سازمان‌های بین‌المللی مستقر در قلمرو جمهوری اسلامی ایران ارتکاب یابد، رسیدگی به آن حسب مورد در صلاحیت دادگاه‌های کیفری یک تهران است.

در ماده 13 اصلاحی لایحه مذکور مصوب شد که تمامی اشخاص و نهادها و دستگاه‌های مشمول قانون مبارزه با پولشویی مصوب 2 بهمن 1386 موظفند به منظور پیشگیری از تأمین مالی تروریسم اقدامات زیر را انجام دهند:

الف: شناسایی مراجعان هنگام ارائه تمامی خدمات و انجام عملیات پولی و مالی از قبیل انجام هر گونه دریافت و پرداخت، حواله وجه، صدور و پرداخت چک، ارائه تسهیلات، صدور انواع کارت دریافت و پرداخت، صدور ضمانتنامه، خرید و فروش ارز و اوراق گواهی سپرده، اوراق مشارکت، قبول ضمانت و تعهد ضامنان به هر شکل از قبیل امضای سفته، برات و اعتبارات اسنادی و خرید و فروش سهام.

ب: نگهداری مدارک مربوط به سوابق معاملات و عملیات مالی اعم از فعال و غیرفعال و نیز مدارک مربوط به سوابق شناسایی مراجعان حداقل به‌مدت 5 سال بعد از پایان عملیات.

همچنین در ماده 14 اصلاحی، همه اشخاص مشمول قانون مبارزه با پولشویی موظف شدند گزارش عملیات مشکوک و تأمین مالی تروریسم را به شورایعالی مبارزه با پولشویی موضوع ماده 4 قانون مذکور ارسال کنند. شورای یاد شده موظف است گزارش‌های عملیات مشکوک موضوع این قانون را جهت سیر مراحل قانونی به مراجع ذی‌ربط ارسال کند.

در تبصره یک این ماده مقرر شد چنانچه هر یک از اشخاص مذکور که از روی آگاهی و عمد و یا برای کمک و تسهیل ارتکاب جرم وظایف مذکور را انجام ندهد معاون جرم محسوب می‌شود و در صورتی که انجام این اعمال به‌دلیل اهمال و سهل‌انگاری باشد، مرتکب حسب مورد به مجازات‌های مقرر اداری و انضباطی محکوم می‌شود.

مجلسی‌ها در تبصره 2 ماده 14 مقرر کردند اشخاصی که در راستای اجرای این ماده مبادرت به ارسال گزارش به مراجع ذی‌ربط می‌کنند مشمول مجازات‌های مربوط به افشای اسرار اشخاص نیستند.

همچنین ماده 15 این لایحه برای تأمین نظر شورای نگهبان حذف و ماده 16 نیز این‌گونه اصلاح شد که چنانچه به تأمین مالی تروریسم و عملیات پولشویی منجر شود مرتکب حسب مورد به مجازات شدید‌تر محکوم می‌شود.

به موجب ماده 17 اصلاحی، به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده شد در اجرای این قانون مطابق تعهدات بین‌المللی خود در مبادله اطلاعات یا معاضدت قضایی با سایر کشورها با رعایت اصل 77 قانون اساسی همکاری کند.

نمایندگان ماده الحاقی این لایحه را نیز اصلاح و مقرر کردند که آیین‌نامه اجرایی این قانون ظرف مدت 6 ماه پس از ابلاغ این قانون توسط وزرای اقتصاد، دادگستری و اطلاعات تهیه می‌شود و پس از تأیید رئیس قوه قضاییه به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

*لزوم ارائه قراردادهای جدید نفتی طبق اصل 77 قانون اساسی به مجلس

تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولین اجرایی کشور در جلسه علنی امروز مجلس از سوی هیات‌رئیسه قرائت شد که این تذکرات به شرح زیر است.

علیرضا سلیمی و امیر خجسته نمایندگان محلات و همدان به رئیس‌جمهور لزوم ارائه قراردادهای جدید نفتی به مجلس شورای اسلامی مطابق با اصل 77 قانون اساسی را متذکر شدند.

نادر قاضی‌پور و امیر خجسته نمایندگان ارومیه و همدان به وزیر نیرو لزوم توجه جدی به بهره‌مندی از انرژی‌های پاک و محدودیت در استفاده از سوخت‌های فسیلی را متذکر شدند.

*صابری و فیاضی از طرح سوال خود از وزیر کشور منصرف شدند

رضا صابری نماینده مردم آزادشهر و رامیان و عبدالوحید فیاضی نماینده مردم نور در مجلس شورای اسلامی از سوال خود از عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور درباره علت عدم تعامل مناسب با نمایندگان مجلس در انتصابات انصراف دادند.

محمد دهقان عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی این مطلب را در پایان جلسه علنی امروز اعلام کرد.

*پایان مذاکرات علنی صبح امروز مجلس/ نشست بعدی فردا

نشست علنی صبح امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اعلام ابوترابی‌فرد نایب رئیس اول مجلس پایان یافت.

ابوترابی‌فرد پیش از پایان اعلام کرد که جلسه بعدی خانه ملت رأس ساعت 8 صبح فردا (دوشنبه) 21 دی‌ماه تشکیل می‌شود.

منبع: فارس