گاردين در واکنش به رفتار ناجوانمردانه ناظر بحرینی فیفا در قبال تیم ملی فوتبال زنان ایران نوشت: فيفا اشتباهي كرد كه موجوديتش را زيرسؤال برد.

به گزارش مشرق، روزنامه انگليسي گاردين در گزارشي در مورد محروميت تيم فوتبال زنان ايران از شركت در مسابقات مقدماتي المپيك 2012 نوشت: فيفا با واگذار كردن اين مساله به دقيقه آخر و ناديده گرفتن موافقت اوليه اش، نتوانست مطابق با ارزش هاي خود رفتار كند.
گادرين در گزارش خود آورده است، اينكه بازيكنان چطور لباس مي پوشند ارتباط زيادي به فوتبال ندارد اما فيفا اهميت زيادي به استانداردها و جزئيات مقررات حتي در مورد چنين مساله اي مي دهد بنابراين تعجبي ندارد كه به لباس مناسب براي تيم زنان ايران دقت كند.
تيم زنان فوتبال ايران به دليل حفظ حجاب اسلامي از بازي با اردن در مقدماتي المپيك محروم شدند اما در ايران از نايب رييس بانوان فدراسيون فوتبال گرفته تا رييس جمهور همه از اين تصميم فيفا انتقاد كردند.
موضوع پوشش اسلامي در مسابقات بين المللي مساله تازه اي نيست. در سال 2010 نيز تيم فوتبال دختران ايران به دليل پوشيدن روسري از شركت در بازي هاي المپيك نوجوانان سنگاپور منع شدند اما بعد از مذاكراتي كه مقامات فدراسيون با مسوولان فيفا انجام دادند، موافقت شد بازيكنان با استفاده از كلاهي كه گردنشان را نپوشاند، مسابقه بدهند.
تيم زنان ايران اينبار هم با همان كلاهي وارد زمين شدند كه قبلا مورد موافقت فيفا قرار گرفته بود و 'علي كفاشيان' رييس فدراسيون فوتبال ايران در نامه اي به 'سپ بلاتر' رييس فيفا اين موافقت را يادآور شد.
تنها تغيير لباس تيم زنان ايران نسبت به لباس آنها در بازي هاي سنگاپور، در پيراهنش بود كه يقه اش روي گردن بازيكنان را مي پوشاند.
برخي رسانه ها علت مخالفت فيفا را خطرناك بودن اين نوع لباس براي بازيكنان اعلام كردند در حاليكه برخي ديگر علت محروميت بازيكنان را ممنوعيت استفاده از 'نمادهاي مذهبي' عنوان نمودند.
فيفا قانون مشخصي در مورد استفاده از روسري ندارد و وقتي سخن از مقررات اين فدراسيون به ميان مي آيد، قانوني مد نظر است كه به وسايل همراه بازيكنان در هنگام بازي اشاره مي كند. در اين قانون استفاده از وسايل خطرناك مثل جواهرات يا هرگونه ابزار يا نوشته اي كه نماد شعارهاي سياسي، مذهبي يا شخصي باشد، ممنوع شده است.
بايد توجه داشت كه در مورد پوشش اسلامي، نقش پيراهن همانند روسري و يا حتي مهمتر از آن است. با وجود اين موافقت فيفا براي استفاده از پوشش سر براي تيم دختران ايران در بازي هاي سنگاپور دو نكته را نشان مي دهد: اول اينكه فيفا احتمالا با همكاري كارشناسان مذهبي به اين نتيجه رسيده كه كلاه يك پوشش اسلامي نيست و بنابراين شامل ممنوعيت استفاده از لباس هاي مذهبي نمي شود. دوم اينكه فيفا بعد از بررسي متوجه شده كه استفاده از كلاه براي سلامت بازيكنان خطري ندارد.
بنابراين اگر مساله كلاه را حل شده بدانيم، موضوع فقط بر سر پيراهن بازيكنان باقي مي ماند.
كفاشيان در نامه خود به بلاتر نوشته است: در هيچ كجاي مقررات فيفا نيامده است كه پيراهن بازيكنان خطرناك و غير ايمن است. از طرفي بسياري از تيم هاي ديگر از پيراهن هاي مشابه استفاده مي كنند.
در واقع به نظر مي رسد توضيح دليل تصميم ناظر فيفا براي محروم كردن تيم زنان ايران در بازي با اردن براي اين فدراسيون دشوار است و نمي تواند علت را به خطر افتادن امنيت بازيكنان به دليل يقه بلند پيراهن هايشان اعلام كند.
از نظر مقامات فوتبال ايران، در طراحي يقه بازيكنان تيم زنان تمامي معيارهاي فيفا رعايت شده است.
پس از اعلام محروميت تيم زنان، بسياري از مطبوعات ايران انگيزه هاي سياسي را پشت تصميم ناظر بحريني فيفا در اين مسابقه دانستند.
اما دليل اين محروميت هرچه كه بود، اعلام نكردن آن تا دقيقه آخر و از سويي ناديده گرفتن توافقي كه پيش از آن بين فدراسيون ايران و فيفا صورت گرفته بود، مسووليت از بين بردن فرصت شركت در المپيك براي تيم زنان ايران را به گردن فدراسيون جهاني فوتبال مي اندازد. فيفا بايد مسووليت اشتباهي كه يكبار ديگر موجوديتش را زير سؤال برده، بر عهده بگيرد.
فيفا وظيفه خود را ايجاد رابطه دوستانه بين اعضا، مبارزه با تبعيض و پيشرفت فوتبال در سراسر جهان اعلام كرده است و به طور قطع دادن اجازه بازي به تيم زنان ايران، بهترين فرصت براي احياي اين اصول بود.
ولي حالا به جاي همه اينها بايد از خود بپرسيم چه كسي حق دارد در مورد نوع پوشش بازيكنان تصميم بگيرد؟ آيا اين شخص سپ بلاتر است كه فكر مي كند 'بازيكنان زن زيبا هستند' بنابراين بايد هنگام بازي 'لباس هاي تنگ تر' بپوشند و يا 'شوراي حقيقت ياب' فيفا است كه تمام اعضاي آن را مردها تشكيل مي دهند.
نويسنده اين مطلب در گاردين، در پايان به برگزاري مسابقات فوتبال جام جهاني زنان در سال 2015 اشاره كرده كه قرار است در كانادا برگزار شود. كشوري كه فدراسيون فوتبالش دختري يازده ساله اي به نام 'اسمهان منصور' را در سال 2007 به دليل استفاده از روسري محروم كرد.
اين كشور اكنون و با توجه به اقدام اخير فيفا ممكن است حجاب را در جام جهاني 2015 ممنوع كند.