به گزارش مشرق به نقل از فارس، محمد مهدي سيار برگزيده شانزدهمين دوره جايزه «كتاب فصل» درباره اين جايزه گفت: از زمان تولد جايزه كتاب فصل 4 سالي ميگذرد، چون جايزه كتاب سال معتبر بوده و در رشتههاي محتلف به عنوان رسميترين جايره جمهوري اسلامي ايران و به عنوان ملي شناخته ميشود؛ جايزه كتاب فصل هم به نوعي زير مجموعه جايزه كتاب سال تعريف شده و مقدمه آن جايزه است از اين رو با اهميت تلقي ميشود.
به گفته وي، جايزه كتاب فصل تازه تأسيس بوده و بايد قويتر در جامعه مطرح شود؛ كتابهاي توليد شده در رشتههاي مختلف هم بايد افزايش يابند.
سيار درباره وظيفه مسئولان در حمايت از آثار برتر ابراز داشت: درست برگزار شدن يك رخداد ادبي كه قضاوت در آن است خود مهمترين وظيفه است؛ تنها به سبب تقدير و برپايي، كافي نيست چرا كه دو ركن مهم، قضاوت و داوري آثار و ديگري هم تقدير از آثار است؛ اگر در مرحله نخست يعني قضاوت داوري نهايي در چندين دوره متوالي مطابق معيارهاي درست و علمي و در بخش ادبيات مطابق ميل تنوع عرف جامعه ادبي باشد خود به خود اين جايزه معتبر خواهد بود و افراد و كتابهاي برتر خودشان اعتبار جشنواره خواهند بود.
وي تصريح كرد: پس اين قضاوت است كه بايد دقيقتر صورت گيرد؛ البته معتقدم بهترين راه اعتبار دادن به داوري يك دخدادي اين است كه اين داوري را عموميتر كنند، يعني مطابق عرفي كه وجود دارد داوري را به خود توليدكنندگان اثر در آن حوزه بسپارند و حق رأي را به آنها بدهند.
اين برگزيده شانزدهمين دوره جايزه كتاب فصل گفت: البته ميتوان كار قضاوت را به كارشناسان مورد تائيد جامعه ادبي بسپارند؛ اگر اين امر درست انجام شود به اعتبار جشنواره و جايزه ادبي كمك ميكند.
سيار درباره مورد ديگر افزود: مورد ديگري كه به جشنواره اعتبار ميدهد، نحوه تقدير از برگزيدگان و ميزان جايزه و حمايتهايي است كه از برگزيده صورت ميگيرد، چراكه جوايز معتبر دنيا بخشي از اعتبار خود را از طريق مبلغ جايزه ارائه داده، بدست ميآورند.
به گفته وي، در بخش ادبيات هم شعر و داستان، ظاهرا در جايزه كتاب فصل داوري سختگيرانهاي صورت ميگيرد؛ مثلاً در بخش شعر در سال گذشته در هيچيك از فصلها برگزيدهاي اعلام نشده، البته اين ميتواند نشاندهنده سخت گيري باشد؛ اما از يك جهت هم در كل به نفع جايزه و جامعه ادبي نيست كه بطور متوالي هيچ كتابي برگزيده نشود چراكه خود به خود در اين صورت جايزه ادبي موضوعيت خود را از دست ميدهد.
اين نويسنده ابراز داشت: درباره جايزه كتاب سال هم اين اتفاق چند سالي است كه رخ ميدهد؛ درست است كه اين موضوع نشانه سختگيرانه بودن قضاوت است؛ اما سختگيري در اين حد كه اثري برگزيده نشود، اصل جايزه و جشنواره را تضعيف ميكند و باعث ميشود بسياري پيگيري آن جايزه نباشند ضمن اينكه قضاوت ادبي كشور را نيز زير سوال ميبرد.
سيار در ادامه با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري اضافه كرد: رهبر انقلاب فرمودند كه در حال حاضر دوره اوج شعري را در تاريخ ادبيات در پيش رو داريم و در آستانه اوج دوره شعري هستيم؛ اين اعلام رسمي كه هيچ كتابي شايسته عنوان كتاب سال نيست شايد صورت مطلوبي نداشته باشد.
برگزيده شانزدهمين دوره جايزه «كتاب فصل» گفت: عدم معرفي اثر در جشنواره نشانه سختگيرانه بودن قضاوت است؛ اما سختگيري در اين حد كه اثري برگزيده نشود، اصل جايزه و جشنواره را تضعيف كرده و قضاوت ادبي كشور را نيز زير سؤال ميبرد.