سالن اجلاس 400میلیارد تومانی سران در اصفهان مانند برخی پروژه های دیگر با نفوذ و فشار برخی از افراد موثر جریان انحرافی بدون انجام مقدمات قانونی به یک شرکت رانت خوار و بدنام واگذار شده است.

به گزارش خبرنگار سیاسی مشرق؛ قرار است ایران در سال 2012 میزبان اجلاس سران کشورهای غیر متعهد باشد و بناست که برای این اجلاس سالن ویژه ای در نظر گرفته شود، تا درخور نام جمهوری اسلامی باشد، اما ساخت این پروژه در شرایطی آغاز شد که ابهامات فراوانی را به دنبال دارد.
این در حالی است كه پرونده ساخت اجلاس 450میلیارد تومانی سران در كیش هنوز مفتوح بوده و پیمانكار بدون مناقصه آن فراری است خبرها از ساخت سالن اجلاس 400میلیارد تومانی سران در اصفهان حکایت دارد در حالی كه مناقصه‌ای برگزار نشده است.
 
سالن اجلاس میلیون دلاری

به طور کلی در ساخت پروژه‌های بزرگ باید مراحل مناقصه انجام و بعد از طی مراحل قانونی، آن طرح به فرد یا پیمانکار واجد صلاحیت واگذار شود، ولی در طول چند سال اخیر شاهد هستیم که عده‌ای با ماهیت مافیاگونه اقدام به دریافت امتیاز ساخت پروژه‌ها و طرح‌های پرسود می‌کنند. این نوع از رانت خواری در دریافت وام های میلیاردی از بانک‌ها نیز وجود دارد. 

این گروه‌ها بارها از سوی رییس جمهور مورد انتقادات شدید قرار گرفته اند. مثلا احمدی نژاد سال 85 در جریان بیستمین سفر استانی خود در جمع مردم نظر آباد تهران به برخی تخلفات صورت گرفته از سوی تعدادی افراد وابسته به جناح ها و گروه‌های خاص درگرفتن وام‌های هزار میلیارد تومانی از بانک‌ها و عدم بازپرداخت این وام‌ها اشاره کرد.

سالن اجلاس سران کشورهای  غیر متعهد ابتدا قرار بود در کیش ساخته شود. محمد علی محبی مدیر عامل مناطق آزاد کیش درباره این پروژه در نشستی خبری می‌گوید: ساختمان اجلاس سران با 1096 صندلی VIP یكی از باشكوه‌ترین ساختمان‌های برگزاری همایش‌ها و اجلاس های بین المللی در منطقه خواهد شد و در آینده‌ای نه چندان دور، جزیره زیبای کیش به عنوان شهری دیپلماتیک شناخته می‌شود. وی هزینه‌های ساخت این سالن را 600 میلیون دلار ذکر می‌کند.
 

محل اجرایی پروژه سالن اجلاس سران غیر متعهد در اصفهان

اما این پروژه بدون آغاز عملیات اجرایی از کیش به اصفهان منتقل می‌شود و البته رایزنی‌هایی برای اجرای آن در شیراز نیز وجود داشته است. ولی در نهایت این پروژه در استان اصفهان اجرایی می‌شود.
 
پیمانکاری در کار هست یا نیست؟

نکته قابل توجه اینجاست که هیچ اطلاعی درباره روند واگذاری پیمانکاری ساخت سالن اجلاس سران غیر متعهدها وجود ندارد و شهردار اصفهان تنها در مصاحبه‌ای به واگذاری اجرای این طرح به شهرداری اصفهان اشاره می‌کند.
 
در آغازین روز خردادماه 89 در حاشیه همایش «سرمایه گزاران ایرانی خارج از کشور» در شیراز پیشنهاد احداث مرکز همایش‌های بین‌المللی در استان اصفهان و فارس مطرح شد.

پس از آن مهندسین مشاور از طرح وزارت مسکن با بررسی موقعیت دو استان، نهایتا اصفهان را برای میزبانی این اجلاس انتخاب کردند که بر اساس توافقات انجام شده بین وزارت مسکن و شهرسازی با شهرداری اصفهان لایحه دو فوریتی احداث این پروژه در تاریخ 22/4/89 به تصویب شورای اسلامی شهر اصفهان رسید.

بر اساس گفته‌های سقائیان شهردار اصفهان، توافقنامه کارگروه منتخب وزیران در اجرای اصل 27 قانون مرکز اجلاس بین‌المللی آن در تاریخ 27/4/89 امضا شد و 6 مردادماه شهرداری اصفهان به عنوان دستگاه مجری، اجرای پروژه از طرف وزارت مسکن و شهر سازی انتخاب شد.

بنابر اعلام شهرداری اصفهان هزینه‌های برآورد شده برای این پروژه، بدون احتساب هزینه زمین  236 میلیارد تومان است اما جالب اینکه در اظهارات شهردار و مسوولان اصفهان سخنی از پیمانکار پروژه به میان نمی‌آید و ابهامات موجود در مشخص نبودن پیمانکار این پروژه موجب به وجود امدن نگرانی هایی درباره تکرار واگذاری بی قاعده پروژه های پرسود به افراد یا شرکت های مافیایی و رانت خوار به وجود آورده است.
 
در عین حال یکی دیگر از ملاحظاتی که باعث نگرانی شده، این است که فکر اولیه احداث این پروژه در حاشیه نشست «سرمایه گزاران ایرانی خارج از کشور» مطرح ‌شده، که با توجه به شبهات مطروحه پیرامون برخی واگذاری‌ها به سرمایه داران ایرانی خارج کشور، و نوع عملکرد دبیر و مسوولان شورای امور ایرانیان خارج از کشور، اتخاذ تصمیم در حاشیه همایش های ایرانیان خارج از کشور، می‌تواند مساله ای قابل تامل باشد.

رد پای افراد خاص در پروژه‌های خاص

نکته قابل توجه دیگر، وارد شدن برخی افراد خاص به اینگونه واگذاری‌ها است. برخی شخصیت‌های سیاسی و صاحب نفوذ در طرح‌هایی مشابه و حتی گرفتن وام از بانک مرکزی، این افراد را که حتی از سوی رییس جمهور به عنوان مفسد معرفی شده اند یاری می‌دهند. در زیر تصویر نمونه‌ای از این توصیه نامه‌ها که پیش از این در سایتهای دیگر منتشر شده، دیده می‌شود.
 
 

نمونه‌ای توصیه نامه‌ها به افراد خاص 
 
انجام نشدن مناقصه برای این پروژه عظیم مالی در کنار حضور حمید بقایی رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در مراسم آغاز به کار عملیات اجرایی، شبهات را افزایش می‌دهد.
 
نمونه دیگری از این گونه واگذاری‌ها در کیش و با دخالت مستقیم مشایی و بقایی اجرایی می شود و پروژه 400 ميليارد تومانی مجتمع تالارهای بين‌الملی ايران - كيش طبق توافقی سه نفره با حضور اسفنديار رحيم مشائی، حميد بقايی و ابراهيم عزيزی در تاريخ سوم تير ماه سال 89 به صورت ترک تشريفات به شركت فياک كيش با مديريت يحيی فيوضی واگذار شد كه بر اساس قانون ترک تشريفات اين اقدام روال قانوني را طی نكرده است.

در موافقت نامه اصولی واگذاری این پروژه آمده است که با توجه به تصمیم نمایندگان ویژه رئیس جمهور آقایان اسفندیار رحیم مشایی، ابراهیم عزیزی و حمید بقایی در خصوص اجرای پروژه‌های مجتمع تالارهای بین‌الملی ایران - كیش و جزیره كیش و با عنایت به صورتجلسه‌ها و توافقات انجام شده در تاریخ‌های 1389/2/18 تا 1389/3/9 با حضور افراد یاد شده به صورت ترک تشریفات، مطابق قانون برگزاری مناقصات و واگذاری، به شرکت متعلق به فیوضی واگذار می‌شود.


حضور بقایی در مراسم آغاز عملیات اجرایی طرح سالن اجلاس سران


مقامات دولتی و مسئولان استان اصفهان برای شفاف سازی در قبال این پروژه هنوز اقدامی نکرده اند اما برخی اخبار موثق حکایت از این دارد که اجرای این پروژه نیز مانند برخی پروژه های دیگر با نفوذ و فشار برخی از افراد موثر جریان انحرافی قرار است بدون انجام مقدمات قانونی به یک شرکت رانت خوار و بدنام واگذار شود.
 سوال اینجاست که آیا پروژه‌های میلیون دلاری باید بدون برگزاری مناقصه (و یا در صورت برگزاری مناقصه، بدون اطلاع رسانی) واگذار شود؟ و آیا اطلاع رسانی در این زمینه حق مردم نیست؟