کد خبر 54367
تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۶

ارسلان ظاهری بیرگانی

 
بعضي بر اين باورند تنها برنامه‌اي در صدا و سيما كه به طور تخصصي و بدون سانسور به يكي از مسائل‌ كشور يعني فوتبال مي‌پردازد برنامه "90 " عادل فردوسي‌پور است! عده‌اي مي‌گويند اين برنامه "زنده است به حاشيه " و گاهي كه حاشيه‌اي در فوتبال نيست فردوسي‌پور خوب مي‌داند كه چگونه حاشيه بسازد. آنها معتقدند كه همراه داشتن حداكثري تماشاچي دائمي، در اختيار داشتن طولاني‌ترين زمان پخش، مشاركت دادن بيشترين شخصيت‌هاي حقيقي و حقوقي در اجراي برنامه، مستظهر بودن به عالي‌ترين درجات حمايت سازماني، بهره‌برداري از بازترين آنتن زنده و گره خوردن به يكي از پراتفاق‌ترين و حاشيه‌دارترين پديده‌هاي اجتماعي يعني فوتبال موجب شده برنامه "90 " از قالب يك‌ برنامه ورزشي فراتر رود.

آنها مي‌گويند در دهه‌اي كه "90 " روي آنتن سيماي جمهوري اسلامي ايران بود، نه‌تنها فوتبال ايران پيشرفت چنداني نكرد و هر هفته نسبت به قبل دچار عقبگرد شد بلكه اين برنامه تبديل به سنگري كارآمد براي زير سوال بردن ارزش‌ها، اخلاقيات، خط قرمزهاي نظام جمهوري اسلامي ايران و... شده است و در بيان مصاديق اين موضوع هم ورود به مباحثي چون عملكرد دولت و مجلس، پارازيت ماهواره‌ها، رسميت دادن تلويحي به "روز ولنتاين " و قبح‌زدايي از اين مناسبت انحرافي، تبليغ فيلم سينمايي "جدايي نادر از سيمين "، تمسخر فيلم "اخراجي‌ها "، تمسخر تعطيلات اعلامي توسط دولت، مساله دوپينگ در وزنه‌برداري، انتخابات آينده شوراها و مجلس شوراي اسلامي، سفر استاني رئيس‌جمهور به اردبيل، برگزاري مراسم ختم و عزاداري در شب ميلاد حضرت زهرا‌(س) و... را عنوان مي‌كنند. آنها همچنين متعجبند كه چگونه براي قربانيان فاجعه ژاپن در استاديوم آزادي اداي احترام مي‌شود ولي سخني از غيرت جوانان ايراني كه براي حمايت از مظلومان بحرين در استاديوم‌ها حاضر شدند در رسانه ملي و برنامه90 گفته نمي‌شود و شگفت‌زده‌اند كه مجريان سيماي جمهوري اسلامي ايران در سخن گفتن از آمال و علايق غربزده‌شان آزادند ولي آرمان‌ها و شعائر انقلابي در غربت و انزوا بسر مي‌برند.

نگارنده معتقد است: در اينكه 90 برنامه‌اي پرطرفدار و جوان‌پسند است و اين توانايي را دارد تا در ساعاتي پربيننده مردم را از تماشاي ماهواره‌ها به خود جذب كند شكي نيست، لذا فرصتي است كه بايد به عنوان‌ يك‌سوپاپ اطمينان از آن استفاده كرد.

اما آيا عادل فردوسي‌پور كه خود مدام بر "عدم دخالت سياسيون در فوتبال " اصرار دارد، مي‌تواند در سايه تساهل و چراغ سبزهاي مكرر مسؤولان صدا و سيما و شبكه سوم، همچنان با عبور از خط قرمزهاي اخلاقي و شرعي و نشان دادن صحنه‌هاي نامتعارف و ورود به مسائل سياسي، با زيركي آرا و افكار خاص غيرفوتبالي خود را در پوشش مسائل فوتبالي به افكار عمومي تلقين كند؟
شايد عدم تحقق وعده مهندس ضرغامي در راه‌اندازي يك ‌برنامه 90 سياسي (بعد از تعطيلي برنامه وحيد یامين‌پور)، فردوسي‌پور را به اين فكر انداخته تا خلأ موجود را پر كند! به تعبير ديگر "آنقدر 90 سياسي نيامد تا 90سياسي شد! "

به همين خاطر است كه در كنار خيل دوستداران اين برنامه، طيف قابل توجهي از منتقدان نيز شكل گرفته‌اند كه درباره هيچكدام از برنامه‌هاي تلويزيون مشابهي براي آن يافت نمي‌شود.
در پايان بايد گفت اگر برنامه 90 بخواهد به همين رويه خود ادامه دهد بزودي بايد منتظر گوشه و كنايه‌ها و دخالت‌هاي فردوسي‌پور در مسائل و موضوعات متنوعي همچون طرح برخورد نيروي انتظامي با بدحجاب‌ها، حمايت از جريان انحرافي، انرژي هسته‌اي، سهميه نفت اوپك، ريشه‌هاي قيام مختار، علت انفجار پالايشگاه آبادان، نحوه توزيع يارانه‌ها و... باشيم!