به گزارش مشرق، فارس به نقل از سايت ايران هستهاي نوشت: اگرچه آمريكاييها همواره سعي كردهاند اعراب خليج فارس را از راكتور بوشهر بترسانند و اين پروژه هيچ وقت هم از حد ابراز نگرانيهاي سطحي و بازيهاي رسانهاي فراتر نرفته، اما به تازگي اطلاعاتي منتشر شده كه نشان ميدهد در آستانه راهاندازي كامل اين نيروگاه، اسراييليها پروژهاي پيچيدهتر و خطرناكتر تدارك ديدهاند.
اين پروژه كه ابعاد آن اخيرا از سوي دو تن از محققان روزنامه فرانسوي ليبراسيون فاش شده اساساً بر اين مبنا طراحي شده كه تأكيد شود ويروس استاكسنت همچنان در برنامه هستهاي ايران فعال است.
ژان پي ير پرن و بلز گوكلن روز 5 تير 1390 (26 ژوئن 2011) در روزنامه ليبراسيون نوشتند: «اخيرا گزارشي فوق محرمانهاي در كشورهاي حوزه خليج فارس منتشر شده است، كه ميگويد استاكس نت در سيستم كنترل راكتور بوشهر مستقر شده است تا هنگام كار كردن آن را غير فعال كند».
اين دو ادامه دادند: «اين گزارش همچنين ميگويد با وجود اين ويروس، اپراتورها ديگر نميتوانند هيچ پارامتر اساسي نظير دما، فشار، شار نوترونها و غيره را كنترل كنند. موضوعي كه باعث ميشود اپراتورها كنترل فعاليت هستهاي نيروگاه را از دست بدهند و احتمال دارد اين راكتور به يك بمب كوچك اتمي تبديل شود. اين گزارش ميخواهد كه سيستم انفورماتيك و رايانههاي نيروگاه بوشهر به طور كامل بار ديگر از سوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي مورد بررسي قرار گيرد و برخي تجهيزات آن جايگزين شوند».
نويسندگان ليبراسيون پس از اين مقدمه تأكيد كردهاند كه يافتههاي آنها نشان ميدهد اين گزارش اساسا يك گزارش اسراييلي است.
پرن و گوكلن مينويسند: «تحريف برنامه هستهاي ايران عموميت پيدا كرده است. تضميني نيست كه اين گزارش به طور كامل از سوي سرويس هاي اطلاعاتي اسرائيل تهيه نشده باشد و بلكه اطلاعاتي هست كه اين فرض را تأييد ميكند. روسها نيز بايد از شهرت خود دفاع كنند و بنابراين با چنين گزارشهايي درگير ميشوند».
كارشناسان فني عقيده دارند اوج گرفتن انتشار چنين شايعاتي درباره نيروگاه بوشهر كاملاً طبيعي است به ويژه كه جشن راه اندازي كامل اين نيروگاه در پايان اوت (مرداد ماه) با حضور مقامهاي روسي برگزار خواهد شد.
اين خبري است كه علي اكبر صالحي وزير خارجه آن را تأييد كرده است.
ويروس استاكس نت بنا بر اظهارات رسمي مقامهاي ايراني فقط در رايانههاي شخصي اپراتورهاي بوشهر مشاهده و بيش از يك سال و نيم است كه به طور كامل از سيستم پاك سازي شده است. استاكسنت ويروسي است كه براي ارائه فرمان خطا در دراز مدت به ماشينهايي مانند سانتريفيوژ نوشته شده و از طريق سوار شدن روي خلاهاي نرم افزار اسكاداي زيمنس عمل ميكند. ايران هرگز اجازه نداد استاكس نت وارد نطنز شود و به همين دليل هم هست كه توليد محصول در نطنز همانطور كه آژانس تأييد كرده با روندي «مستمر» و «ثابت» ادامه دارد. با اين حال، ايران حمله ويروسي به تاسيسات هستهاي خود را تأييد كرده و خواهان بحث درباره آن با مقامهاي ذي صلاح در وين شده است، اما تاكنون اعضاي 1+5 علاقهاي به اين امر نشان ندادهاند.
علاوه بر اينكه استاكسنت اكنون كاملا مهار شده، مسئله ايمني در بوشهر يك جنبه ديگر هم دارد و آن اعتبار فني روسهاست. طبعاً اگر بوشهر با مشكل ايمني مواجه شود روسيه اعتبار خود را در بازار به شدت پر رقابت صادرات فناوري هستهاي از دست خواهد داد و ممكن است برخي قراردادهاي پر سود فعلي را هم از دست بدهد. روسها هم اكنون 40 نيروگاه در حال فعاليت در خاك خود دارند كه هيچ كدام با مشكل ايمني مواجه نيست و همين نشان ميدهد بوشهر هم از حيث ايمني با اطمينان بالا آغاز به كار خواهد كرد. به علاوه، بسياري از كشورها گفتهاند كه آماده انعقاد قراردادهايي با روسيه براي احداث نيروگاه اتمي هستند اما اين قراردادها را نهايي نخواهند كرد تا زماني كه راكتور بوشهر راه بيفتد و كيفيت فني آن ثابت شود.
ضمناً، كارشناسان ميگويند اساسا در 18 ماه اول راه اندازي بوشهر مسئوليت بهرهبرداري از آن بر عهده اپراتور روسي خواهد بود و اين مسئوليت به تدريج به طرف ايراني منتقل خواهد شد؛ در نتيجه در ماههاي اوليه ايمني بوشهر مستقيماً با اعتبار فني روسها گره خواهد خورد.
شايد به همين دليل است كه روسيه اعلام كرده هم زمان با راه اندازي بوشهر چند راكتور ديگر مشابه آن در هند و چين را هم راه اندازي خواهد كرد.
بنابراين، ميتوان پيشبيني كرد كه بوشهر به زودي به سوژه جديد جنگ لفظي بين روسيه و اسراييل تبديل خواهد شد.
کد خبر 54731
تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۰ - ۱۱:۳۵
برخي مراكز مطالعاتي در اروپا اطلاعاتي منتشر كردهاند كه نشان ميدهد اسراييل براي ايجاد هراس درباره نيروگاه بوشهر در ميان اعراب پروژهاي جديد طراحي كرده است.